nazwa. jak się można było nie zakochać? Jeśli mamy słoik kiszonych buraków, można go długo przechowywać i mieć na zaś. Buraki są już pokrojone, więc wystarczy, że zrobimy sobie sos i mamy pyszny lunch. Składniki kiszone buraki (takie jak na zakwas na barszcz): 4 podłużne buraki listek laurowy kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego łyżka soli na litr(...)wody 3 ząbki czosnku sos: po 2 łyżki oliwy po łyżce miodu i octu jabłkowego świeżo mielony pieprz garść rukoli do dekoracji kilka orzechów włoskich, obranych i podprażonych na patelni Jak przygotować carpaccio z kiszonych buraków? Buraki kroimy w cienkie plasterki. W czystym słoiku ciasno układamy buraki z przyprawami i zalewamy wodą z solą. Czekamy minimum
Ugotowane pozamiataneczosnku 2 łyżki startego świeżego imbiru 5 gwiazdek anyżu 3 kawałki kory cynamonu przekrojone wzdłuż 1 papryczka chili Kilka skrzydełek kurczaka 5 listków limonki kaffir Ciemny sos sojowy Sos rybny najlepiej tajski Limonka Sól ****************************"** W garnku rozgrzać olej,dodajemy posiekaną cebulę,smażymy do zeszklenia.Dodajemy czosnek , imbir ,anyż,cynamon i chili.Smażymy chwilę mieszając i dolewamy 2 litry(...)wody.Wrzucamy skrzydełka i liście kaffir.Gotujemy na wolnym ogniu,pod przykryciem 1.5 godziny.Doptawiamy do smaku sosem sojowym,sosem rybnym i sokiem z limonki.Cedzimy przez sito.Podajemy z makaronem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: 1 kg łopatki wieprzowej 3 łyżki przyprawy do gyrosa 1 łyżka octu winnego białego 1 łyżka oleju 3 ząbki czosnku(zmiażdżone) 1/2 łyżeczki soli Sos: 25 dag jogurtu greckiego 1 długi ogórek 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku (zmiażdżone) sól, pieprz Sposób wykonania: Umyte mięso nacieramy marynatą sporządzoną z przyprawy do gyrosa, octu, oleju, czosnku i soli(...)Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez godzinę. Sos: Ścieramy na dużych oczkach tarki obranego ogórka i odcedzamy nadmiar soku. Łączymy z pozostałymi składnikami sosu. Mięso podajemy na ciepło pokrojone w plastry z sosem i pieczywem
Qchnia po prostuNaleśniki nadziewane piersią z kurczaka, czerwoną fasolą, papryką i kukurydzą zapiekane pod warstwą sosu pomidorowego i sera cheddar. W takiej odsłonie na pewno zachwycą niejedno podniebienie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki (na około 10 naleśników) : naleśniki z tego przepisu ← Farsz: 3 pojedyncze piersi z kurczaka(...)oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry szczypta chili 1 łyżka suszonej słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry (400 g) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka oregano sól pieprz około 100 g sera
Oryginalny smakSoczewica jako strączek jest bogata w białko, niestety niepełnowartościowe (czyli o „wybrakowanym” składzie aminokwasów), dlatego też połączyłam ją z nasionami konopi Cannabis Sativa oraz „nabiałowym” sosem. Danie jest bardzo smaczne i wbrew pozorom całkiem szybkie do przygotowania. Zwykle robię te kotleciki na dwa dni – po trzecim dniu stają się suche, więc nie polecam dłuższego przechowywania(...)orzechów włoskich 2 solidne łyżki nasion konopii Cannabis Sativa kumin mielony/sól/pieprz/ wg własnych preferencji (ja jestem amatorką mocnych smaków, więc kuminu i pieprzu nie szczędzę) 1 jajko Sos: pęczek koperku 2 ząbki czosnku 200 ml naturalnego jogurtu z mleka pasteryzowanego szczypta soli Przygotowanie Soczewicę zalałam wrzątkiem i zostawiłam do namoczenia (najlepiej jest zostawić na całą
Kate's Kitchenzmieniamy na „grzanie od dołu”. Resztę piwa przelewamy do garnuszka. Dodajemy miód, chili, cynamon, wędzoną paprykę, gałkę muszkatołową oraz posiekane śliwki. Wszystko gotujemy tak, aby piwo nieco odparowało i sos zagęścił się. Tak przygotowanym sosem smarujemy żeberka, a to co zostało wylewamy na blaszkę. Pieczemy tak, aby mięso samo odchodziło od kości. Następnie z blaszki łyżką odlewamy powstały sos wraz(...)miksujemy na gładką masę, którą ponownie smarujemy żeberka. Można zapiec jeszcze przez krótką chwilę na funkcji grilla. Danie serwowałam z pieczonym topinamburem z ziołami, burakami oraz powstałym gęstym zmiksowanym sosem
Kate's Kitchennerwów. Ślicznie wydłubał całe mięso z większości raków (4 sztuki zostawiliśmy w całości), które trafiło do aktu 4. Akt 4 (robił M <3) Sos. 2 szalotki oraz 2-3 ząbki czosnku drobno posiekał i podsmażył na oliwie z drugiego tłoczenia. Dodał mięso z raków (kilka ogonów zostało do dekoracji) i 250 ml białego wina „do gotowania”. Podgotował. Wlał(...)śmietanki 36%. Doprawił do smaku solą i pieprzem. Gdy nikt nie widział, dolałam jeszcze odrobiny wina. Sos należy zredukować tak, aby był gęsty i kremowy. Jest to niestety jeden z tych sosów, które lubią się zwarzyć. Nie przejmujcie się – smaku to nie zmienia, a nie każdy urodził się Gordonem Ramsay’em. Akt 5 Karmelizowane kolorowe mini marchewki na miodzie tymiankowym
Kate's Kitchenmąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 220 ml letniej wody 2 łyżeczki drożdży suszonych instant (1 opakowanie 7g) 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli szczypta cukru na sos: 200 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 1 łyżka oleju lub oliwy 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka oregano sól , pieprz dodatki do pizzy, takie jakie lubimy na przykład: salami lub szynka(...)miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję sos oraz składniki na pizze: Do przecieru pomidorowego dodaję olej, bazylię, oregano, doprawiam solą i pierzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Pieczarki, wędlinę oliwki kroję na mniejsze kawałki a ser ścieram
Uwaga Babcia Piecze Chlebpieczarek, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 3 łyżki ketchupu pikantnego, 200 g żółtego sera, sól, pieprz, papryka ostra mielona (1 łyżeczka), zioła prowansalskie (1 łyżeczka), olej do smażenia. Sos: 250 ml śmietanki 18%, 3 łyżki majonezu, 3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 łyżeczka ziół prowansalskich. Już sama nazwa tej potrawy nasuwa wniosek o jej smaku(...)jest absolutnie przesadzona. Zapiekanka jest naprawdę pyszna. Znika ze stołu w mgnieniu oka :) Jest to danie przygotowane warstwowo, na bazie makaronu z dodatkiem aromatycznych warzyw i uwieńczone pysznym sosem śmietanowo-majonezowym z dodatkiem czosnku. Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na patelni. Dodać mięso mielone, a na koniec dodać ketchup – całość przesmażyć i odstawić
Świat Domowej Kuchnigołąbków 200 g kaszy jaglanej (przed gotowaniem) 500 g mięsa mielonego z indyka 500 g kapusty włoskiej 200 g cebuli do smaku: sól, pieprz olej do smażenia na sos: 500 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 1 szklanka wody (250 ml) do smaku: sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Gołąbki z kaszą jaglaną bez zawijania Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotuję według(...)jeszcze doprawiam. Naczynie w którym będę układała i zapiekała gołąbki, smaruję niewielką ilością oleju. Z tak przygotowanej masy formuję dłońmi gołąbki o kształcie kuli i układam w naczyniu. Przygotowanie sosu: Do przecieru pomidorowego dodaję wodę, doprawiam solą i pierzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Zapiekanie gołąbków: Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekam przez 30 minut
Uwaga Babcia Gotujeciasto ręcznie. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Porcja jest dość spora, bo wychodzi z niej 16 bułeczek. My część zjedliśmy z kiełbaskami oraz surówką i domowym sosem czosnkowym a pozostałe były pysznym dodatkiem do śniadania :) Pod koniec wyrastania ciasta nastawić piekarnik na 180stopni góra/dół bez termoobiegu. Sposób na podzielenie ciasta na w miarę równe porcie(...)pieczeniem posmarować bułki rozmąconym jajkiem z mlekiem. Bułeczki piec na złoty kolor około 17-20 minut. Sałatka to sałata lodowa + ogórek zielony + pomidor + czerwona cebula + czerwona papryka + pomidor z sosem czosnkowym oraz ulubiony ketchup. Sos czosnkowy: Duży jogurt typu greckiego + 2-3 łyżki majonezu u mnie Winiary + 4-5 zmiażdżonych ząbków czosnku + nieco soli, pieprzu i cukru do smaku
W garach u Gosikostkę, posypać przyprawą do kurczak i pieprzem, podsmażyć. Następnie dodać do kurczaka serek i śmietankę, wymieszać. Dodać zioła i smażyć do czasu aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego. 1. Podsmażyć kawałki kurczaka 2. Dodać serem i śmietankę 3. Pomieszać wszystko(...)gotować do czasu, aż sos zgęstnieje Pobierz wersję do druku: Pobierz Kurczak w sosie śmietanowym Artykuł Kurczak w sosie śmietanowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plpapryki 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczkę papryki w proszku ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki suszonego oregano ¼ łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżka oliwy Sos: 1 łyżkę jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka natki z pietruszki (posiekanej) 1 ząbek czosnku szczypta soli Przygotowanie: Z piersi odciąć polędwiczkę i naciąć mięso wzdłuż, tworząc(...)środku. Pozostałą marynatę wetrzeć w fileta. Kurczaka zwinąć w folię aluminiową i piec przez 20 minut w 190 stopniach. Proponuje podać kurczaka z sosem czosnkowym. Wystarczy wymieszać wszystkie wyżej podane składniki na sos ze sobą i gotowe. Krok po kroku: 1. Przygotować pierś z kurczaka 2. Przygotować marynatę 3. Zamarynować mięso
KuchniaWeDwoje.plWitajcie w Nowym Roku:) Po dłuższej nieobecności wracamy z garścią inspiracji kulinarnych. Dzisiaj w amerykańskim stylu zaserwujemy hamburgery z wołowiną i pysznym sosem. Od kilku lat można zaobserwować w Polsce modę na jedzenie tego specjału więc dlaczego by nie zrobić go w domu? Podstawą będzie oczywiście dobre mięso i jego doprawienie. Zazwyczaj hamburgery serwujemy z frytkami, my aby było choć(...)plasterka ogórka kiszonego pokrojonego wzdłuż 4 plasterki czerwonej cebuli 4 plasterki sałaty 4 plastry sera cheddar gałka muszkatołowa 1 łyżeczka musztardy sarepskiej czerwona słodka papryka sól pieprz 1 jajko sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli 2 małe ogórki kiszone, bardzo drobno posiekane pół łyżeczki cukru 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sałata: główka zielonej sałaty 1 pomidor
Ania i Marcin gotują