sosy - 72234 przepisów (strona:939/4816)

Gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym 188

gotowe zawinięte gołąbki, w garnku zagotowujemy wode z kostką rozołową, wcześniej ukladając na dno garnka kilka liśći kapusty. Na wierzch kapusty układamy gołąbki i gotujemy ok. 60 min. Sos pomidorowy  kostka rosołowa  koncentrat pomidorowy  śmietana  pieprz  cukier  W garnku zagotowujemy wode dodajemy kostkę rosołową. Teraz odlewamy troche do kubeczka i razem z koncentratem pomidorowym(...)mieszamy to. Taką miksture dodajemy do garnka powoli mieszając. Przyprawiamy pieprzem , jeśli ktoś lubi słodkawy sos prosze dodać pół łyżęczki cukru i razem wymieszać.  Znów odlewamy troche wywaru pomidorowego do kubeczka i tym razem mieszamy to ze śmietaną ( ok. 2 duże łyżki).  Dodajemy powolutku do garnka śmietane, mieszamy i wyłączamy sos. Tak przygotowanym sosem pomidorowym polewamy gołąbki

Klaudynkowa kuchnia
Czy hot-dog może być zdrowy? 184

tego popularnego fastfooda. Przyznam się Wam, że nie spodziewałem się, że hot-dog przygotowany bez sera żółtego może być tak smaczny… oczywiście przygotujemy do niego także zdrową wersję sosu (z odrobiną, dosłownie odrobiną majonezu). Sos do hot-doga przepis: W miseczce mieszamy łyżeczkę majonezu, łyżeczkę musztardy (świetnie działa na trawienie) oraz łyżeczkę ketchupu. Hot-dog przepis: Do piekarnika rozgrzanego(...)piekarnika na ok. 3 minuty, aby delikatnie się zarumieniła i była chrupiąca. Po upieczeniu bułki wkładamy do środka sałatę, parówki, pomidora, ogórka zielonego i całość polewamy przygotowanym sosem. Na wierzchu układamy kiełki np. rzodkiewki. Smacznego ! P.S. Powiem Wam, że taka wersja hot-doga smakuje o wiele lepiej, aniżeli hot-dog z serem. Sprawdźcie :)   Post Czy hot-dog może być

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczka wieprzowa na sposób orientalny podana z kaszą bulgur 251

Smaż jak szef kuchni. Produkty nieco nas zaskoczyły i wywołały burzę mózgów - co z nich przygotować?! I tak padło na polędwiczki wieprzowe marynowane w kuminie i nasionach kolendry. Słodki sos na bazie suszonych moreli i orzechów przełamuje lekka cierpkość czerwonego wina. A jako dodatek skrobiowy wymyśliliśmy kaszę bulgur z orientalna nutą, której nadaje jej świeża kolendra, chili(...)kroimy w drobną kostkę. 5. Na patelni na tłuszczu po smażeniu polędwiczki przesmażamy orzechy i morele. Gdy się lekko zarumienią dodajemy na patelnię miód, chwilę smażymy, a następnie zalewamy sos winem. Odparowujemy nadmiar płynu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na sam koniec dodajemy łyżkę zimnego masła - zagęści nam sos. Kasza bulgur: 1. Kaszę gotujemy według przepisu podanego

W kuchni Katie
Sałatka z marynowanymi rydzami 94

można wykorzystać marynowane rydz. Składniki sałata lodowa 2 jajka ugotowane na twardo słoiczek marynowanych rydzów ( po odsączeniu 150 g ) - sos : 50 ml oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny     Przygotowanie   Sałatę po opłukaniu i osuszeniu porwałem na mniejsze kawałki. Jajka ugotowane na twardo pokroiłem na kawałki. Rydze osączyłem, pokroiłem na paski. Przygotowałem(...)sos. Olej wymieszałem z miodem, sokiem z cytryny i musztardą na gładki sos. Na talerzu rozłożyłem sałatę, na niej rydze i cząstki jajek. Całość polałem sosem. Oprószyłem solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Spaghetti w sosie pomidorowym z mascarpone 176

Uwielbiam makarony z sosem pomidorowym,  ale często irytował mnie kwaśny posmak pomidorów,  na który nie zawsze mamy ochotę,  i tak oto któregoś dnia przyszło mi do głowy,  żeby spróbowac dodać do niego trochę mascarpone, i to był strzał w 10!!! Dzięki dodatkowi serka, sos staje się delikatny i kremowy,  co jest świetną odmianą dla trochę(...)nudnego już sosu pomidorowego :) Składniki (2-3 porcje): 200 g makaronu spaghetti oliwa z oliwek * 50 g ulubionej szynki (można pominąć) 2-3 pomidory suszone w oliwie 250 ml przecieru pomidorowego 1-2 łyżki mascarpone 1 łyżeczka papryczek chilli w oliwie z oliwek * lub 1/2 świeżej papryczki chili sól pieprz mieszanka włoskich przypraw 1 łyżka startego parmezanu świeże zioła Przygotow

Malinowo w kuchni
Najlepsze dania ze śledzi 197

naszych stołach nie tylko pod postacią klasycznych śledzi w śmietanie czy też marynowanych. Zebrałam dla Was moje ulubione przepisu, może wykorzystacie je podczas przygotowywania tegorocznych świąt? Śledzie w sosach śmietanowych   Klasyczne śledzie w śmietanie Śledzie w śmietanowym sosie curry ze śliwkami Śledzie w śmietanie z bazylią i cytryną   Sałatki śledziowe Śledzie w słodkim sosie pomidorowym z papryką(...)chilli  Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą, porem i ogórkiem kiszonym Śledzie w papryce z gorczycą Sałatka warstwowa ze śledziem Śledzie opiekane Opiekane śledzie w pomidorowym słodko-kwaśnym sosie Opiekane śledzie w marynacie

Codzienna kuchnia niecodzienna
CARPACCIO Z ŁOSOSIA NA ŚWIEŻYCH LIŚCIACH SZPINAKU. 123

szpinaku, podane z dużą porcją greckiej, najwyższej jakości oliwy z oliwek, uzyskanej bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych, z prażonymi na patelni płatkami migdałów, gęstym sosem Aceto Balsamico di Modena, o lekko słodko-kwaśnym smaku, całość delikatnie zaostrzyłam dodając chili w oliwie. Wszystkie smaki zostały zbilansowane i zrównoważone, danie jest rewelacyjne w smaku. Jedyną rzeczą jaką(...)bardziej polecam! SKŁADNIKI dla 4 osób: - 250 g łososia wędzonego - 4 garście świeżego szpinaku - 13 łyżek  greckiej oliwy z oliwek   DELUXE- dostępna w sklepie LIDL - 4 łyżeczki sosu DELUXE Crema Con Aceto Balsamico di Modena J.G.P- dostępnego sklepie LIDL - 6-8 łyżek płatków migdałowych bądź orzechów nerkowa - sól himalajska - 3 łyżeczki chili w zalewie DELUXE -dostępne sklepie LIDL

SMYKWKUCHNI
Policzki wieprzowe z puree pietruszkowym z nutą rozmarynu 174

wystarczy na przygotowanie dodatków i tak oto w bardzo krótkim czasie mamy gotowy posiłek, który zachwyci najwybredniejszego smakosza. Składniki: 1 opakowanie policzków wieprzowych wolno gotowanych Krakus (około 700 g) sos: 100 ml słodkiej śmietanki 36% (lub 30%) 2 łyżeczki mąki pszennej puree pietruszkowe: 5-6 większych pietruszek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 3 średnie gałązki rozmarynu(...)razem do miękkości, podlewając niewielką ilością wody podczas duszenia. Wyjąć gałązki rozmarynu (pojedyncze "igiełki" mogą zostać), dodać masło i wszystko razem zmiksować blenderem.  Upieczone policzki wyjąć z piekarnika. Sos przelać do niewielkiego garnuszka. Słodką śmietankę rozmieszać razem z mąką. Sos zagotować na niewielkim ogniu i mieszając wlewać śmietankę z mąką. Gotować przez chwilę, do lekkiego zagęszczenia sosu

Codzienna kuchnia niecodzienna
godz-I N K A dłużej w łóżku... Karmelizowane hiszpańskie pomarańcze w kawie 164

całym mieszkaniu, a mam wrażenie, i że na całym piętrze unosił się słodki zapach karmelizowanych na patelni hiszpańskich pomarańczy, z nutą kardamonu, prawdziwego wrzosowego miodu i rumu. Gęsty sos pomarańczowo-karmelowy jaki powstał, po prostu mnie zachwycił! Już wiem, że muszę go sobie zrobić zdecydowanie więcej aby mieć go w buteleczce i móc dodawać do kawy, bo to strzał(...)przyprawy. W międzyczasie sparz wrzącą wodą pomarańcza. Wyszoruj ją szczoteczką, pokrój na cieniutkie plasterki. Dodaj je na patelnię. Całość gotujemy około 12 do 17 minut. Cała woda odparuje, sos zgęstnieje i zacznie karmelizować, poznasz to po zmianie barwy na złocistą i szklistości pomarańczy. 2 łyżki sosu przelej do wysokiej szklanki na kawę ( na samo dno). Dalej gotuj masę, dodaj

SMYKWKUCHNI
Sum w sosie piernikowym 104

Staropolski, zapomniany przepis. Sos piernikowy dla niektórych może wydawać się dziwny, ale do ryby pasuje idealnie. Zamiast suma można użyć karpia i mamy nowe danie wigilijne. Składniki na 2 porcje: • 2 filety z suma • 4 pierniczki Katarzynki • 2 szalotki • 1 szklanka bulionu warzywnego • 1 łyżka miodu • 100 ml wina czerwonego wytrawnego • sól, pieprz do smaku(...)rozgrzane masło wrzucić szalotki pokrojone w drobną kostkę, posolić i poddusić. • Dodać pierniczki pokrojone w drobną kostkę, wino, bulion i miód. • Pogotować aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem. • Sos przetrzeć przez sitko. • Rybę posypać solą i pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć na rozgzranym maśle na złoty kolor. • Podawać

To co kocham
Mięsne paszteciki z kapustą i pieczarkami 108

pasztecików: • 200 g pieczarek • 2 plastry karkówki • 1/4 główki małej białej kapusty • 2 opakowania ciasta francuskiego • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki sosu sojowego • 1 kieliszek brandy • 2 łyżki natki pietruszki • 4 łyżki oleju • 1/2 jajka do posmarowania ciasta Wykonanie: • Rozgrzać olej, obsmażyć starte na grubej tarce pieczarki. 8 sztuk małych pieczarek obsmażyć(...)całości. • Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odcedzić z powstałego sosu. • Kapustę zetrzeć na tarce, ugotować w posolonej wodzie – ok. 15 minut, odcedzić i po wystudzeniu dokładnie odcisnąć z wody. • Połączyć pieczarki z kapustą, doprawić. • Karkówkę drobno pokroić, obsmażyć na oleju, przyprawić solą i pieprzem, wlać sos sojowy. Poddusić

To co kocham
Polędwiczka wieprzowa w sosie truskawkowym 101

Mięciutkie i aromatyczne plastry polędwiczki wieprzowej podane z sosem truskawkowym. Czy może być coś smaczniejszego? Idealne na przystawkę zarówno na ciepło jak i na zimno. Danie to powstało na ostatnich warsztatach Polska Gotuje jako Danie Fit. Składniki: • 1 polędwiczka wieprzowa • garść roszponki Marynata: • 1 cebula • papryka wędzona w proszku • sól, pieprz(...)łyżek oleju do smażenia Sos • 200 g truskawek lub 1/2 opakowania mrożonych Hortex • 100 g cukru – 1/2 szklanki • 100 ml wina czerwonego Wykonanie: • Cebulę pokroić w drobną kostkę i natrzeć nią polędwiczkę razem z przyprawami. • Odstawić na noc do lodówki. • Następnie obsmażyć po 3 minuty z każdej strony na złoty

To co kocham
Sos wiosenny do wędliny 99

Bardzo prosty sos z jajkami i chrzanem, który pasuje do wędliny, sera żółtego, pieczeni i nawet jajek. Dodatek zieleniny powoduje, że jest pachnący i bardzo wiosenny. Taki sos na pożegnanie zimy, która nie chce nam odpuścić. Składniki: • 4 jajka • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżeczki tartego chrzanu • 1 szklanka(...)białek. • Żółtka utrzeć z sokiem cytryny, chrzanem, solą i cukrem. • Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. • Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. • Sos wymieszać z białkami, koperkiem i szczypiorkiem

To co kocham
Jajka w sosie tatarskim 321

Święta tuż…tuż. A na talerzu krokusy… Przedstawiam Wam moje następne propozycje menu świątecznego . Będzie tego więcej! A dzisiaj jajka w sosie majonezowo-śmietanowym z groszkiem zielonym, ogórkami i pieczarkami konserwowymi, popularnie nazywane w mojej rodzinie „jajkami w majonezie”.Pamiętam, że na każdą imprezę imieninową(...)świąteczną moja Mama robiła właśnie takie jajka. Nie wycinała gąsek z jajek , tylko kroiła jajka wzdłuż, wyjmowała żółtka, które ścierała na tarce na sos tatarski, i na tym układała miseczki z białka napełnione zielonym groszkiem. Z czasem przepis ewoluował i cała rodzina wycina gąski. Moja modyfikacja to  różowe jajka . Składniki

To co kocham
Sałatka gruszkowa z cykorią 124

goryczka cykorii doskanale ze sobą współgrają. Świetnie smakuje taka łódeczka cykorii nadziana sałatką. Składniki: • 4 gruszki • 100 g orzechów włoskich • 200 g ostrego sera żółtego • 3 małe cykorie Sos • 3/4 szklanki majonezu • 3 łyżki sosu z cytryny • 1 łyżeczka cukru Wykonanie: • Wymieszać wszystkie składniki sosu. • Ser żółty pokroić w drobną kostkę(...)ściemniały. Bezpośrednio przed wymieszaniem sałatki, gdy reszta składników jest gotowa, pokroić gruszki w kostkę 1 cm x 1 cm i od razu wymieszać z sosem. Wtedy gruszki będą mieć jasny kolor. • Odciąć końcówki cykorii, porozdzielać liście i wyłożyć nimi salaterkę na obwodzie. • Na środek wyłożyć gotową sałatkę

To co kocham