się robi gołąbki, nie trzeba nikogo uczyć ani przekonywać co do smaku potrawy. Ja dziś chcę polecić gołąbki nie tylko z wzbogaconym nadzieniem, ale także z sosem na bazie cukinii, gęstym, pysznym i aromatycznym. Nadzienie: 0,5 kg mielonej łopatki szklanka ryżu ugotowanego al dente cebula łyżka masła papryka 0,5 szklanki natki pietruszki jajko łyżeczka majeranku sól(...)pieprz do smaku Sos: cukinia duże jabłko 2 ząbki czosnku cebula 2 szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy 4 kulki ziela angielskiego łyżka oregano 2 łyżki skórki otartej z cytryny 2 łyżki oleju 2 łyżki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki pieprzy cayenne 1/3 łyżeczki imbiru Oraz: główka włoskiej kapusty 3 łyżki
Dieta moja pasjaDzisiaj sałatka, która zyskuje swoją wyjąkowość poprzez pysznego chrupiącego, a zarazem soczystego kurczaka i mój ulubiony gęsty i wyrazisty w smaku sos :D Jeśli lubisz sałatki, a pewnie tak, spróbuj koniecznie mojej propozycji :) Składniki (4 porcje): Kurczak: 500 g kurczaka 100 g chipsów (dowolny smak, u mnie paprykowe) 2 jajka 100 ml mleka (można zastąpić piwem, wtedy nie dodawać(...)wody) mąka woda gazowana sól pieprz ostra papryka w proszku olej Sos: 3 łyżki śmietany 18% 1-2 łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka chrzanu 1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej sól pieprz cukier Dodatkowo: mix sałat pomidorki koktajlowe 150 g mini mozzarelli 2 pomarańcze oliwki płatki migdałowe grzanki Przygotowanie: Kurczak: Kurczaka umyć i pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą
Malinowo w kuchninajlepsze żeberka jakie jadłam.Z całą pewnością mogę zaręczyć słowem.Mięso kruche,rozpływający się każdy kęs w ustach,sos delikatny i aksamitny o lekko słodko - kwaśnym posmaku.Łał....Jeśli chcecie zrobić naprawdę dobre danie chińskie i zaskoczyć swoich bliskich to zróbcie właśnie je. Cudowna feria barw i smaku.Koloratura wspaniałej potrawy i kompozycji duchowej.Polecam. 75 dag.żeberek wieprzowych 1 duża(...)cebula 5 ząbków czosnku 4 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki keczupu 2 łyżki miodu 0k.100 ml.syropu z brzoskwiń z puszki parę brzoskwiń z puszki 4 świeże papryczki chilli ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Żeberka kroimy na kawałki(każda porcja musi mieć jedną lub dwie kostki)Cebulę i czosnek siekamy drobno.Rozgrzewamy na patelni olej i szklimy cebulę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPlacków z cukinii jest już na blogu kilka, choć każda wersja czymś się różni, to sos do nich jest niezmienny. Placki z cukinii (niezależnie od wersji) z dodatkiem sosu czosnkowo-jogurtowego są bajeczne, to połączenie wręcz idealne. Te dzisiejsze placki są dość szybkie i mega pyszne (ostatnio to nasze ulubione), to chyba najlepsze z dotychczas przygotowanych, choć i pozostałym(...)mąki orkiszowej typ750 - 2 jajka (mniejsze) - 3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 pęczka koperku - 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej (nie trzeba) +olej kokosowy bezzapachowy do smażenia Sos jogurtowo-czosnkowy: - 1 jogurt typu bałkańskiego (b.gęsty) - 1-2 ząbki czosnku - 1/2 pęczka koperku - sól i świeżo mielony pieprz Czosnek obrać, zmiażdżyć, lekko posolić, dodać jogurt, pokrojony koperek. Doprawić
Smaczne ZdroweJako, że przepadamy za wszelkiego rodzaju pastami do pieczywa i często je robimy, chcę podzielić się z Wami przepisem na jedną z nich. Głównym składnikiem jest tuńczyk w sosie własnym oraz mnóstwo dodatków, które jako całość tworzą bardzo fajną kompozycję smakową :) Przygotowanie takiej pasty na śniadanie, czy kolację to raptem 10 minut pracy i gotowe :) Plusem jest na pewno(...)składniki są proste, a zdecydowaną większość z nich każdy z nas ma zawsze pod ręką. Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 łyżeczka oleju rzepakowego 4-6 grzybków marynowanych 1 ogórek konserwowy 1/2 małej cebuli garść zielonych oliwek (użyłam nadziewanych papryką) 2 jajka na twardo 1 mały pęczek szczypiorku 1-2 łyżki majonezu 1 łyżka sosu sojowego (ciemnego
MyCookBook.plDziś moja propozycja na sycącą i smaczną sałatkę w pięknych, jesiennych barwach! Pieczony kurczak, warzywa, sos curry, a do tego miód i słodka gruszka - połączenie niebanalne, pyszne! Dużą rolę odgrywa w niej marynowana i smażona cukinia. Warto poświęcić trochę czasu, żeby przygotować coś tak pysznego. składniki: główka sałaty lodowej ok 300 g pieczonego mięsa kurczaka 2 małe cukinie 2 nieduże(...)twarde gruszki czerwona papryka marynata: łyżka miodu 3 łyżki oliwy duży ząbek czosnku łyżeczka kolendry łyżeczka curry sos: 3/4 szkl jogurtu greckiego łyżeczka miodu łyżka soku z cytryny łyżeczka curry duża szczypta pieprzu cytrynowego Składniki marynaty wymieszać, odstawić na kilka minut. Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Włożyć do marynaty, wymieszać, odstawić na ok 20 minut. Składniki sosu wymieszać, doprawić
6nieboszklanka kaszy gryczanej niepalonej szklanka żółtej fasoli pół szklanki zielonej fasoli 4 pomidorki koktajlowe spora garść kukurydzy 4 kwiaty brokułów 2 suszone pomidory sól, pieprz, lubczyk, pół papryczki chili Sos: 4-5 dużych pomidorów 1 mała cebula sól, pieprz, cukier, bazylia, słodka i ostra papryka, kilka łyżek octu winnego do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Na patelni przesmaż drobno posiekany(...)czosnek i papryczkę, dodaj warzywa wraz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami i pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół. Gdy będą miękkie przypraw do smaku. Teraz sos: Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę i przesmaż wraz drobno posiekaną cebulą na oliwie. Następnie zmiksuj i przypraw do smaku. Połącz sos pomidorowy z warzywami w garnku. Ugotuj kaszę wedle instrukcji
Zasmakuj KuchniGołąbki z mięsem pachnące pomidorami przesmażonymi na maśle klarowanym, ziołowe, delikatne i bardzo smaczne. Już dziś polecam!:) Takie jak pamiętam z domu. W sosie pomidorowym, mięsne, bez ryżu ani kaszy. Takie lubiłam najbardziej. Choć Babcia robiła dwie wersje i do jednej dodawała kaszę jęczmienną lub ryż to te będą wyłącznie mięsne. I choć uwielbiam robić gołąbki z kapusty(...)wersja z białej kapusty. Jeśli chcecie możecie ją zastąpić i dodać ryż lub kaszę - to zostawiam Wam. Chcę Wam pokazać moją i mojej rodziny ulubioną wersję gołąbków w sosie pomidorowym. Już dziś życzę Wam smacznego :) Składniki: 1 główka białej kapusty 500 g mięsa wieprzowego 1 duży świeży pomidor 1 l passaty 2 średnie cebule 1 jajko 2 ząbki czosnku
Zasmakuj Kuchnimakaronu ryżowego cienkiego 3/4 szklanki mleka kokosowego 750 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki startego imbiru 1/4 łyżeczki chilli 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżeczka kurkumy 4 łyżki sosu rybnego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sok z 1/3 cytryny 2 łyżki sosu sojowego sól olej kokosowy Przygotowanie: Czosnek i cebulę drobno posiekać. Do moździerza wrzucić imbir, posiekany(...)gładką pastę. W garnku rozgrzać około 5 łyżek oleju kokosowego. Wrzucić pastę i smażyć wszystko około 3 minuty. Dodać dynię i wszystko razem wymieszać. Wlać bulion, mleko kokosowe, dodać sos rybny, sos sojowy i lekko do smaku dodatkowo posolić. Wymieszać. Zagotować. Dodać krewetki i gotować około 2 minuty. Dodać makaron ryżowy i pozostawić pod przykryciem na około 5 minut. Spróbować
Jaglusiamacie takiego sprzętu mogą być też formy od muffinów lub jedna większa metalowa, okrągła forma, w którą można wlać całość ciasta (wtedy czas pieczenia nieco się wydłuży). 2. SOS BESZAMELOWY + SER (10 min) Mleko podgrzewamy do momentu, aż będzie lekko parowało. Odstawiamy na bok. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy trzepaczką. Gotujemy na małym ogniu maksymalnie przez(...)dopuścić do brązowienia mąki. Następnie dolewamy ciepłe mleko i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy, która zacznie gęstnieć – będzie ona gęstsza niż tradycyjny sos beszamelowy. Gotujemy masę jeszcze przez 2 minuty, często mieszając. Doprawiamy sos gałką muszkatołową, świeżo mielonym pieprzem, ziołami (u nas oregano, może być też suszona pietruszka lub zioła prowansalskie), chili oraz solą. Przypraw powinno być
Nerds Kitchenwłoską Młyny Stoisław) 7 g drożdży instant około 200 ml ciepłej wody 1 i 3/4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru sól himalajska (3-4 przekręcenia młynka) Dodatki: sos madziarów kurczaka a la gyros z tego przepisu 1/2 czerwonej papryki (u mnie spiczasta) 1 mała żółta papryka 4 duże pieczarki 150 g sera mozzarella wiórki *opcjonalnie można(...)pizzę wyrośnie kładziemy je na spryskanej oliwą z oliwek blaszce (u mnie 30 cm) i ugniatając ręką rozprowadzamy. Następnie robimy w nim kilka dziurek widelcem, po czym smarujemy sosem (u mnie madziarów, ale można użyć tradycyjnego sosu do pizzy lub ketchupu). Wykładamy podsmażone pieczarki z papryką, a na wierzch kurczaka. Pizze wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na środkowy
Słodkie okruszkibazują na pięciu fundamentalnych smakach (słodkim, słonym, gorzkim, kwaśnym i cierpkim), idealnych proporcjach i specyficznych metodach przyrządzania. Stosuje się szybkie podsmażanie w woku, gotowanie na parze, czy duszenie w sosie. Chińczyków odróżnia też sposób spożywania posiłków. Używają oni najczęściej pałeczek i miseczek, dlatego potrawy są robione na idealnie jeden kęs tak, by nie trzeba było ich później kroić. W kulturze(...)pieczarek 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżeczki curry łyżeczka kurkumy łyżeczka papryki ostrej sól do smaku 3 łyżki sosu teriyaki (opcjonalnie) 2 garście orzeszków ziemnych niesolonych makaron sojowy/ryżowy/ryż szczypiorek do podania Przygotowanie: Kurczaka dokładnie umyj, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj do niego przeciśnięty czosnek, wszystkie przyprawy
Ekocozy | Naturalnie na co dzieństylizowana na duszki, nadziana makaronem spaghetti. Nie trzeba tutaj bardzo się wysilać, bo wykrojenie papryk trwa dosłownie kilka minut. Potrzebny jest nóż z ostrą końcówką i spaghetti z ulubionym sosem. Ja proponuję sos z pieczonej papryki, bo fajnie dopełnia wygląd kubeczków :-) Składniki: 250 g makaronu spaghetti Lubella 6 papryk czerwonych jako kubeczki (zwrócić uwagę na spód, by był w miarę(...)prosty jak butelka od napojów) 3 papryki do sosu 100 ml soku pomidorowego ząbek czosnku sól, pieprz, bazylia jako przyprawy ulubione świeże zioła do oprószenia wierzchu Wykonanie: Makaron ugotować z dodatkiem soli. W paprykach powycinać kształty oczu, ust. Odciąć czubek, tworząc kapelusik. Wydrążyć środek. Jeżeli spód papryk jest krzywy to podciąć go nieco, by warzywa stały prosto i samodzielnie
Poezja Smaków - blog kulinarnyindyka z boczkiem zmielić, cebulkę i czosnek posiekać drobno. Zmieloną dynię dodać do mięsa. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, potarte sery. Wymieszać i doprawić solą i czarnym pieprzem. Przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło, dodać posiekaną cebulkę, czosnek i smażyć chwilkę, aż cebulka nabierze złotego koloru. Wlać pomidory z puszki razem z zalewą, dodać kostkę rosołową i zagotować. Wrzucić(...)natkę pietruszki, wymieszać. Ja zawsze lekko podgotowuję płaty makaronu w lekko osolonej wodzie. Do dużego naczynia żaroodpornego wylać trochę sosu na dno i na to rozłożyć płaty makaronowe, na to część mięsa, ser. Następne płaty, sos, mięso i znowu ser. Znowu płaty sos, ser. Można rozłożyć warstw ile chcecie. Przykryć lazanię folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego
Kuchnia Pokoleń