ciasto: 5 szklanek ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 2,5 szklanki suchej), 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano. sos: 1/2 marchewki, 1/2 laski selera naciowego, pół cebuli, 2 ząbki czosnku, 3/4 szklanki passaty z pomidorów, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego sól(...)Ugotowaną kaszę blendujemy z resztą składników na ciasto, przy pomocy ręcznego blendera. Jeśli blender nie daje rady - dodajemy trochę wody. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy formy (wyłożone papierem do pieczenia). sos: Marchewkę, seler cebulę i czosnek drobno kroimy, a następnie podsmażamy. Gdy cebula się zarumieni, dodajemy passatę pomidorową, liść laurowy ziele angielskie i gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy przyprawy
Jeść, by żyć w zdrowiubób w pełni. Jadamy go w różnej postaci: jako samodzielne danie lub składnik past, dipów albo... kotletów, na które dziś serdecznie zapraszam. Burgery są syte, świetnie smakują z pomidorowym sosem. Jeden z moich znajomych prosi o przepisy, dzięki którym nie umrze z głodu będąc na diecie roślinnej. Paweł, to coś idealnego dla Ciebie. Gwarantuję, że się bardzo nasycisz tym daniem(...)bobu, 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (3/4 szklanki suchej), 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1/2 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki. Sos: 10 suszonych pomidorów eko, 3 łyżki oliwy (pominąć, jeśli używamy pomidorów w zalewie z oliwy), 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka bazylii, szczypta pieprzu. Wykonanie: Farsz na kotlety: Składniki na kotlety
Jeść, by żyć w zdrowiuucieszyło moje podniebienie i oko (wyglądało bowiem bardzo efektownie). Zrobiłam przepyszne ogórki małosolne, które jadam z każdym posiłkiem. W tym wydaniu smakowały nieziemsko. Połączenie z grillowaną cukinią i sosem pomidorowym to był strzał w dziesiątkę. Polecam! Składniki na 2 porcje: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej), 1/2 cukinii, 3 ogórki małosolne, 2 pomidory, 1 łyżka śmietanki kokosowej(...)Cukinię kroimy w paski i grillujemy (u mnie na żeliwnej patelni grillowej). Ogórki małosolne kroimy w paseczki. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Blendujemy wraz z czosnkiem na gładki sos (jeśli chcecie by sos był ciepły, blendujcie na najwyższych obrotach do momentu aż osiągnie porządaną temperaturę). Dodajemy bazylię, 1/2 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczkę pieprzu i łyżkę śmietanki. Wszystko mieszamy. Kaszę
Jeść, by żyć w zdrowiumałej kapusty, 1 jabłko 1 cebula, 1 laska selera naciowego, 3 rzodkiewki 1 ogórek, 1 pomidor, 1 awokado kiełki rzodkiewki, brokuła, fasoli mung, łyżka koperku i kolendry, sól, pieprz. Sos w proporcjach 1:1: oliwa, musztarda, syrop z agawy bądź klonowy, ocet jabłkowy. Przygotowanie: Kapustę ucieramy na tarku. Jabłko, cebulę, seler, ogórka awokado kroimy w kostkę, a rzodkiewkę i pomidora(...)ćwiartki. Dodajemy kiełki. Przyprawiamy solą, pieprzem, koperkiem, kolendrą. Zalewamy sosem! Mmmmm... Składniki na surowy chlebek: 1,5 szklanki siemienia lnianego, 0,5 szklanki nasion słonecznika, 2,5 szklanki wody, 2 łyżki sosu tamari. Przygotowanie: Siemię lniane i słonecznik moczymy w wodzie przez noc. Następnie przepłukujemy, zalewamy wodą, dodajemy sos, mieszamy. Wykładamy równomiernie na tace dehydratora na grubość
Jeść, by żyć w zdrowiuWoooooowww! Taki był mój dzisiejszy obiad! Od kilku miesięcy moje kubki smakowe są baaaardzo wymagające, a to danie je wprost zachwyciło. Naprawdę, ten ryż to poezja smaku. Kremowy sos "śmietanowy" z kalafiora z aromatycznymi grzybami, dużą ilością świeżej natki pietruszki i czosnku niedźwiedziego połączyłam z brązowym ryżem, by uczynić danie doskonałe. Oj... będę to przygotowywać częściej. I Wam też(...)radzę. Składniki na 3 porcje: 200 g brązowego ryżu, sos: 1/2 średniej wielkości kalafiora, 5 łyżek mleka kokosowego, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych, 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie), 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, garść świeżej natki pietruszki, garść suszonego lub świeżego czosnku niedźwiedziego (w przypadku sklepowej przyprawy - użyjcie mniej), 3/4 szklanki suszonych grzybów. Wykonanie: Grzyby moczymy
Jeść, by żyć w zdrowiudodaję mięso. 2 Kiedy mięso się wysmaży, zalewam całość pomidorami/przecierem pomidorowym. Przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu około 30 minut. 3 Po tym czasie, zdejmuję pokrywkę i doprawiam sos ziołami, papryką, cukrem, solą oraz pieprzem. Gotuje na małym ogniu bez przykrycia, aby sos zgęstniał. 4 Kiedy sos doprawię według upodobań smakowych, podaję go z makaronem, parmezanem i świeżą bazylią(...)Porady Niekiedy do sosu dodaję także ostrej papryki - spróbujcie! Artykuł Spaghetti bolognese pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliisobotę przystało będą u nas gołąbki. Te przygotowałam dla odmiany jako pieczone w piekarniku, a tuż przed podaniem opieczone. Podałam je dla klasyki z sosem pomidorowym. Muszę przyznać, że rzadko gości u nas inny sos do tego dania. Następnym razem pokuszę się by przygotować np koperkowy gdyż również świetnie będzie pasował. A jaki farsz jest dzisiaj? Nie mogłam oprzeć(...)główka kapusty 600-700 g łopatki 1 cebula biała 200 g ryżu sól, pieprz przyprawa w płynie maggi masło 3-4 szklanki bulionu lub wody sos pomidorowy Przygotowanie : Łopatkę myjemy, cebulę obieramy - wszystko mielimy w maszynce. Biały ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, dodajemy do mięsa, doprawiamy pieprzem i solą - mieszamy, farsz powinien być pikantny
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiGęsina to cudowne mięso, które najlepiej smakuje w listopadzie (a szczególnie piękna jest tradycja jedzenia jej na św. Marcina – warto ją kultywować). Idealnie łączy się ze słodko-kwaśnym sosem wiśniowym na bazie porto (najłatwiej można je kupić w robalowym dyskoncie). Do tego kremowe puree oraz chrupiące chipsy z jarmużu i mamy przepyszny, wyjątkowy obiad. Można wylizywać talerz. Przepis(...)alkohol wyparuje). Wrzucamy listki rozmarynu i wiśnie (bez rozmrażania). Gdy wiśnie zmiękną, nieco je rozpłaszczamy widelcem, aby puściły soki. Pozwalamy się gotować im przez ok. 3-4 minuty. Przyprawiamy sos solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę zimnego masła i intensywnie mieszamy, aż się rozpuści i sprawi, że sos będzie bardziej kremowy. Po wyjęciu gęsi z piekarnika nakrywamy piersi
Poezja smakusmaczną, białą kiełbasę, a następnie- odpowiednio ją przyrządzić. Na przykład w sposób podany poniżej... JAK PRZYRZĄDZIĆ BIAŁĄ KIEŁBASĘ Z PIWEM, MIODEM I MUSZTARDĄ? BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE PIWNYM Z MIODEM I MUSZTARDĄ- SKŁADNIKI: -1 kg białej kiełbasy surowej (może być również parzona) -3 średnie cebule -3 łyżeczki miodu -4 łyżeczki musztardy -150ml piwa jasnego -przyprawy: sól(...)przepisie z miodem właśnie. ...a firma Ankorp (Konik) i pasieka Szeligów, o browarze nie mówiąc, mają przy okazji darmową reklamę;) Rzut oka na składniki: BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE PIWNYM Z MIODEM I MUSZTARDĄ- WYKONANIE: 1. Cebulę kroimy na półplasterki i szklimy na patelni z odrobiną oleju, i najlepiej od razu ją solimy 2. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy przyprawy
Aromatyczne Podróżeczerwonej cebuli kilka garści jarmużu (ok. 40 g) garść kiełek (u mnie młode listki jarmużu) - można pominąć 2 łyżki pestek dyni 100 g sera koziego lub feta (opcjonalnie) na sos: sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz, opcjonalnie szczypta płatków chilli, 4-5 łyżek oliwy Przygotowanie tabbouleh z dynią i jarmużem: Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej. Kaszę wsyp(...)też kupić pokrojony jarmuż w paczkach. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę jaglaną z ziołami, cebulą, jarmużem, kiełkami, pestkami dyni i serem. W małej miseczce lub słoiczku wymieszaj składniki sosu i polej sałatkę. Dobrze wymieszaj. Wskazówki: Kaszę jaglaną możesz zastąpić inną ulubioną kaszą. Ja oprócz kaszy jaglanej bardzo lubię bulgur, a ostatnio odkryłam kaszę owsianą. Kasze kupuje w Lidlu
Chilli Czosnek i OliwaSchab w sosie brokułowym to moja propozycja na obiad. Mięso miękkie, soczyste w smacznym sosie brokułowym. Można podać z ziemniakami, ryżem, frytkami, kluseczkami. Na blogu znajdziecie również inne propozycje dań z udziałem schabu. Wszystko to w zakładce Mięsa. Polecam również schab po góralsku Składniki 500 g schabu bez kości 1 średni brokuł 400 g śmietany (dałam 18%) 1 ząbek czosnku(...)posiekać drobno nożem. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, słodką papryką, żółtkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać posiekanego brokuła i wymieszać. W naczyniu do zapiekania ułożyć usmażone mięso, polać sosem z brokułem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20-25 minut, a następnie posypać startym żółtym serem i ponownie zapiec do momentu aż ser się
O kuchni z uczuciemupieczona w piekarniku, a następnie poskrobana widelcem. I wiecie co? Faktycznie jej miąższ rozpada się na nitki makaronu :) . Przygotowałam ją od razu na dwa sposoby. Idealnie skomponowała się z sosem bolognese i potrawką z kurczaka, jednakże w głowie kłebi mi się wiele innych pomysłów na jej wykorzystanie, macie jakiś swój? :) Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia dyni Ilość porcji(...)łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki oregano, ½ łyżeczki bazylii, ¼ łyżeczki chili, Dynie przecinamy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza na 50 minut. W między czasie przygotowujemy sos bolognese. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Cebule przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w plasterki. Podsmażamy na patelni. Kiedy nabierze złotego koloru rozsuwamy ją na bok i dodajemy mięso
Kolizje Smakówlubi makaronów w różnego rodzaju sosach? Chyba każdy z nas ma jeden taki który uwielbia i mógłby jeść bez przerwy. U mnie dziś makaron z sosem pieczarkowym - może właśnie on stanie się tym Twoim ulubionym. Składniki: 1 pierś z kurczaka 250 g pieczarek natka pietruszki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany 300 g makaronu świderki(...)zeszkli dodajemy pieczarki, gdy zaczną mięknąć doprawiamy solą i pieprzem. Po tym jak pieczarki całkowicie zmiękną wlewamy wodę posypujemy natką pietruszki i odrobiną gałki muszkatołowej, dodajemy śmietanę i mieszamy. Sos zagęszczamy zasmażką powstałą z mąki i masła. Podgrzewamy jeszcze około 5-10 minut. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odcedzony dodajemy do sosu - wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego
Moje-pitraszenieminut, czyli w tyle ile piecze się pierś gęsi Krakusa. Pyszna, soczysta i świetnie doprawiona pierś z gęsi, podana z puree dyniowym z mascarpone i parmezanem i z sosem maślanym z szałwią. Do kompletu proponuję też pieczone buraczki w glazurze balsamiczno- miodowej, które doskonale komponują się z gęsią. Przepis wygląda na skomplikowany, jednak zapewniam, ze jest bardzo łatwy i większość(...)Składniki na puree: 1 średnia dynia piżmowa, z usuniętymi nasionami i pokrojona w 1 cm kawałki olej roślinny sól i pieprz 200 g mascarpone ½ szklanki startego parmezanu Składniki na sos: ½ szklanki masła 2 duże ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii Składniki na buraczki: 6 małych buraczków, obranych i pokrojonych w ósemki 1 łyżka oliwy sól
karmelowyłyżki) wrzucić boczek i podsmażyć, aż stanie się złocisty i lekko chrupiący. Następnie dodać pokruszony ser pleśniowy i wlać śmietanę. Wymieszać. Podsmażać, aż ser całkowicie się rozpuści, a sos delikatnie zgęstnieje. Przyprawić pieprzem do smaku. Nie solić! Boczek i ser są wystarczająco słone. Tak przygotowany sos wlać do garnka z ugotowanym, odcedzonym makaronem i dokładnie wymieszać. Podawać gorące, bezpośrednio(...)przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch dorosłych osób. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu. Można użyć dowolnego gatunku sera z niebieską pleśnią np. sera lazur, rokpol czy gorgonzola. Sosu nie należy solić. Ser i boczek są wystarczająco słone. Smak makaronu można wbogacić o pokrojone w plasterki i podsmażone pieczarki czy pokrojoną w kostkę
Gospodyni Miejska