Sernik zebra – szybki w wykonaniu i wystarczy tylko 5-6 składników, by móc delektować się jego smakiem! Inspiracja na sernik pochodzi z bloga: Z sercem do
Kulinarne Przebojedania które przygotowujecie w święta. Mam dzisiaj propozycję pasztetu jajecznego z suszonymi pomidorami, pieczarkami i serem Koryciński. Pasztet jest delikatny lekko mokrawy i nie za suchy, podałam go z sosem czosnkowym firmy FolWark - http://folwark.com.pl/ przy okazji zapraszam Was na stronę internetową, znajdziecie tam szeroki asortyment wyśmienitych sosów i majonezów. Produkty szczerze polecam bo wielokrotnie je próbowałam :) Zapraszam(...)surowe jajka sól, pieprz lub domowa vegeta do smaku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka masła Sos czosnkowy FolWark Pieczarki, cebulę obieramy i myjemy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy pieczarki i cebulę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy.Bułkę tartą zalewamy wodą tylko tyle
Sama słodycz i szczypta chiliNaszą dzisiejszą propozycja dla was jest sałatka z grillowanym homarem. Homar skropiony jest aromatycznym sosem na bazie masła i wina, z czosnkiem, szalotką, musztardą i świeżymi ziołami. Podaliśmy go z miksem sałat, ogórkiem i rzodkiewką, w towarzystwie grzanek z bagietki! Pyszne! Nasz homar jest oznaczony niebieskim znakiem #msc, oznacza to że został złowiony w systemie zrównoważonego rybołówstwa czyli połów(...)certyfikatem MSC został złowiony u zachodnich wybrzeży Kanady, gdzie w chłodnych wodach północnego Atlantyku mają doskonałe warunki do życia. Składniki: 1 większy homar lub 2 mniejsze, oliwa, sól Sos: 2 łyżki masła, 2-3 łyżki oliwy/oleju, 1 duży ząbek czosnku, 1 szalotka, otarta skórka z cytryny, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy z ziarnami, 1/2 szklanki białego wina
Plate of Joywyrzuca i nic się nie marnuje. To danie jest tego przykładem. Kilka dni temu zrobiłam pulpeciki z indyczego mięsa z dodatkiem płatków jaglanych i parmezanu. Zostały uduszone w sosie pomidorowym. Z czeluści mojej zamrażarki wyciągnęłam mieszankę azjatycką z grzybami mun. I tak powstało danie pyszne i zdrowe. Składniki pulpeciki mięsne opcjonalnie sos pomidorowy mieszanka azjatycka parmezan ser koryciński sól(...)smażenia Patelnię rozgrzej z olejem kokosowym. Wsyp mieszankę azjatycką, dosmacz solą i przyprawą bez chemii. Zamknij i duś. Pod koniec gotowania dodaj pulpeciki mięsne (już uduszone w sosie pomidorowym wcześniej) z sosem pomidorowym. Podgrzej. Wymieszaj. Posyp parmezanem, dodaj bazylią. Przed podaniem dodaj ser koryciński. Danie gotowe. Naturalnie. Smacznie. Kolorowo
Z Kuchni Do KuchniDawno nie było u mnie kuchni tradycyjnej, regionalnej. Postanowiłam zatem zrobić coś...na co miałam od dawna ochotę. Kluski śląskie według mojej babci. Z jajem! Z dodatkiem sosu z borowików , to przysłowiowe niebo w gębie. W zasadzie sama potrawa to nic trudnego. Prostota i tradycja idą w parze. Kluczową sprawą w kluskach śląskich jest ziemniak-nie może być młody(...)ugotowanych ubitych ziemniaków mąka ziemniaczana 2 jajka ,aby kluski się nie rozsypywały i miały piękny kolor, u mnie jaja kacze 1 łyżeczka masła ew. szczypta soli Kluski podaję z sosem borowikowym lub grzybowym. Sos grzybowy bardzo łatwo przygotować. Składniki 3 garście borowików z nóżkami mała cebula sól do smaku pieprz ziołowy natka pietruszki trochę soku z cytryny około pół szklanki
Z Kuchni Do Kuchnitajsku z jajkiem sadzonym Drukuj Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 10-15 minut Składniki: 1 papryczka chili 1/2 łyżeczki gęsiego smalcu pęczek pietruszki 300g mięsa wołowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego Tamari bezglutenowego 2 jajka Przygotowanie 1 Papryczkę chili kroję w cieniutkie plasterki. 2 Od łodyżki pietruszki odrywam same listki i siekam. 3 Na patelni(...)woku na średnim ogniu rozgrzewam gęsi smalec. 4 Mięso mielę w maszynce. 5 Mięso wrzucam na rozgrzaną patelnię i podsmażam 3-4 minuty cały czas mieszając. 6 Dodaję sos rybny, sos sojowy, posiekaną papryczkę chili i podgrzewam jeszcze 2-3 minuty. 7 Patelnię zdejmuję z palnika, mięso posypuję pietruszką, mieszam i odstawiam. 8 Drugą patelnię lekko posmarowaną gęsim smalcem podgrzewam
Book of spellsDzisiaj będzie na ostro. Spaghetti all'arrabbiata to spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym, z papryczką chili. Prosty sos z kilku składników. Idealny na chłodne dni. Gwarantuje rozgrzanie, nawet w najzimniejszy dzień :) Składniki: 4 łyżki oliwy extra vergine 1 czerwona papryczka chili 3 duże ząbki czosnku 1 puszka pomidorów bez skórki 1 płaska łyżeczka cukru sól i pieprz(...)Przykrywamy i gotujemy 15 minut. W międzyczasie dodajemy cukier oraz sól i pieprz do smaku. Dodajemy natkę pietruszki i bez przykrycia gotujemy 2 - 3 minuty. W tym czasie sos się zagęści. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pamiętamy, aby był al dente. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy. podajemy. Smacznego
Smak mojego domuKREMOWE OBIADLOVE! INDYK W GĘSTYM KREMOWYM SOSIE, Z BOCZNIAKAMI I RUKOLĄ, NA WŁOSKIM MAKARONIE! Ten przepis mam nadzieję, że zachęci wszystkich tych, którzy nie lubią przygotowywać obiadów, do robienia ich z uśmiechem na twarzy. Powodów jest kilka, to danie zrobisz w 20 minut, jest przepyszne, sycące, smakuje wszystkim, od najmniejszych do największych w rodzinie, nie da się go skonocić(...)pomysł na obiad, przepis koniecznie zapisz do swojego kajecika, wrócisz do niego nie raz. To sprawdźmy czego Nam potrzeba, do przygotowania tego dania ;-) PRZEPIS NA OBIAD INDYK W KREMOWYM SOSIE Z BOCZNIAKAMI I RUKOLĄ PODANY NA WŁOSKIM MAKARONIE SKŁADNIKI NA DANIE: - 2 golonki z indyka - 1 opakowanie serka Apetina Pesto-Rukola - 400 g boczniaków - 1 cebula czerwona - 4 ząbki czosnku
SMYKWKUCHNIposiłku, rosół z przyprawami gotuję z wyprzedzeniem, gorący przelewam do wyparzonego słoika, a po zamknięciu i wystudzeniu przechowuję do kilku dni w lodówce. Później wystarczy jedynie rosół podgrzać, doprawić sosem sojowym, usmażyć grzyby i ugotować makaron – co nie zajmuje więcej niż kilkanaście minut – i pyszna zupa gotowa. Składniki na 3 porcje: 750 ml nietłustego rosołu lub bulionu warzywnego* 1 łyżka(...)sosu sojowego tamari (lub do smaku) około 4-cm kawałek świeżego korzenia imbiru 2 duże ząbki czosnku kawałek papryczki chilli (opcjonalnie) przyprawy: 2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, 1 laska cynamonu, 1 gwiazdka anyżu, kilka ziaren pieprzu czarnego lub syczuańskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy około 100 g grzybów shitake około 200 g boczniaków 1 – 1 1/2 łyżki oleju
Even Better FoodSałatka CEZAR to pomysł na smaczną i przygotowaną z niewielkiej liczby składników przekąskę na słono. Poniższa sałatka jest mocno czosnkowa w smaku. Ciekawym elementem jest dodanie startego sera do sosu, który podkręca smak całej sałatki. Grzanki możecie samodzielnie przygotować - wystarczy kromki czerstwego pieczywa pokroić w kostkę, polać olejem (np. smakowym - z dodatkiem chili) i zarumienić na suchej patelni. Składniki(...)główka sałaty lodowej 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skóry i kości) przyprawa gyros sól, pieprz olej sos 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 50 g startego na średnich oczkach sera (np. żółtego lub parmezanu) sól, pieprz grzanki (ilość według uznania) Kilka godzin przed przygotowaniem sałatki, udka z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić
Ugotowaćzajadać. Pojedzone a później czas na trening i już dzień będzie lepszy! Składniki 1/4 cukinii pół czerwonej cebuli garść ugotowanej ciecierzycy 4 pieczarki 2 łyżeczki sezamu makaron ryżowy Sos 3 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki octu ryżowego 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinię, cebulę i pieczarki(...)kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni prze około 4 minuty. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy w miseczce, dodajemy do warzyw. Całość gotujemy aż sos będzie gęsty i nadmiar wody odparuje, zdejmujemy z ognia i posypujemy sezamem. Ja podałam z makaronem ryżowym, wydaje mi się, że taki pasuje najbardziej
Delusional Trinemlekiem, opcjonalnie dodajemy posiekane zioła. Ramekiny (kokilki) smarujemy dokładnie masłem. Na dnie każdej układamy po 1 plastrze boczku. Na boczku układamy warstwę z plasterków ziemniaków obtoczonych w sosie z serka i śmietany, na nich układamy cebulę, 1 łyżkę sosu, następnie powtarzamy układanie warstw: boczek,ziemniaki,cebula, wlewamy resztę sosu. Na wierzchu układamy plasterki ziemniaków bez sosu i smarujemy
Bon appetit mon amiemarchewki, obrane i pokrojone w cienkie długie paski lub w większą kostkę - 2 łyżki czerwonej pasty curry - 1 puszka / 250g mleka kokosowego - 1 ½ łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki sosu sojowego - 1 ½ łyżeczki octu ryżowego Dodatkowo: parę pestek dyni do przyozdobenia + sos Hoisin do smaku (dostępny też w Biedronce) Ryż wkładamy do garnka i gotujemy(...)papryki, delikatnie solimy i podsmażamy ok 5 minut. Dodajemy ćwierć szklanki wody i podduszamy 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pastę curry oraz mleczko kokosowe i doprawiamy brązowym cukrem + sosem sojowym + octem ryżowym. Podgotowujemy wszystko kolejne 5 minut. Podajemy z ryżem (akurat w tym przypadku zbudowałam z ryżu babki aby dodać daniu efektywności) Posypujemy całość pestkami z dyni
upichconaSzybkie śniadanie nie musi być nudne, a wręcz na odwrót, może być smaczne i przygotowane bez większego wysiłku. Fasolka w sosie z serem i frankfurterkami Nie należę do tych osób, które rano spędzają wieczność w kuchni po to tylko, żeby przygotować śniadanie. To, że coś jest robione szybko nie oznacza, że jest niesmaczne. Moja dzisiejsza propozycja dla Was to propozycja(...)dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: puszka fasoli „baked beans” 2 parówki frankfurterki 4 łyżki żółtego sera np. Ementarel 1 łyżka sosu bbq Do garnka wlewamy fasolkę „baked beans” i pokrojone drobno frankfurterki. Gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty. Pod koniec gotowania dodajemy starty ser żółty. Podajemy z odrobiną sosu
mecooksłososia ze słodko- słonymi owocami w idealnych proporcjach Wykonanie ŁOSOŚ I SALSA Oczyść łososia ze skóry i ości. Włóż go do szklanej miseczki i zalej marynatą z 4 łyżek sosu sojowego i 4 łyżek wody. Odstaw na dwie godziny do lodówki. Przygotuj salsę – umyj ręce a potem przetnij granat na pół i z jednej połowy nad miseczką przy pomocy(...)oraz awokado, wyjmij pestki i obierz owoce. Pokrój mango i awokado w kostkę o wielkości około 1 cm. Wymieszaj ziarna granatu z sokiem, z mango, awokado i 2 łyżkami sosu sojowego. Możesz dodać kilka kropel zielonego tabasco. Odstaw salsę – niech składniki się integrują. Rozgrzej patelnię grillową lub teflonową. Łososia wyjmij z marynaty i podziel na dwie porcje. Smaż przez
Eat me! Fit me!