zółty w plastrach ogórek Kotlety: garść mięsa mielonego (u mnie wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko łyżka ketchupu 2 łyżki musztardy 1 czerstwa bułka sól, pieprz Sosy: musztarda ketchup majonez Nasz obiad zaczynamy od przygotowania naszego mięska. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto, w połowie smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Czerstwą bułkę moczymy(...)masa była nieco chłodna) Rozgrzewamy patelnię. Formujemy kotlety, układamy na patelni. Smażymy bez oleju na małym ogniu! Jeśli macie patelnię teflonową, uwierzcie mi - wyjdą. W międzyczasie rozkrawamy bułki. Robimy sosy: musztardowo - ketchupowy (ostrzejszy) i musztardowo-ketchupowo-majonezowy (łagodny) Przynajmniej po szklance sosów na 4 bułki. Smarujemy jedną połówkę sosem ostrym, drugą - łagodnym. Układamy całość naszego hamburgera. Dajemy liść
Justa próbuje gotowaćsmaczne ! :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 pomidory 1 cebula biała/czerwona 5-6 pieczarek 10 dag szynki w kawałku 20 dag sera żółtego np Goudy oregano suszone Sos: koncentrat pomidorowy 2 łyżki ketchupu 1-2 ząbków czosnku łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz do smaku Blacha do pieczenia Papier do pieczenia Nastawiam piekarnik na około 180-200 stopni. Przygotowuję(...)sobie składniki, czyli: Kroję pomidory pieczarki w plastry. Cebulę na piórka, a szynkę w kostkę. Ser ścieram na grubym oczku. Sos: Czosnek przeciskam przez praskę i składniki na sos mieszam ze sobą - doprawiam solą pieprzem do smaku. Rozkładam ciasto francuskie, dzielę na mniejsze prostokąty i układam je od razu na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto smaruję sosem, układam składniki
Justa próbuje gotowaćchyba w każdym polskim domu, a u mojej babci mają miejsce na stole przy każdej większej imprezie :) Składniki: 6 jajek (to oczywiście propozycja, bo może być ich zdecydowanie więcej) Sos majonezowy: 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany (jeśli chcecie bardziej lejący sos możecie dać dwie łyżki) pieprz, sól, opcjonalnie papryka słodka Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo - tutaj info o jajkach(...)więcej - ostudzamy, obieramy i przecinamy na połówki. Układamy na talerzu żółtkiem do góry albo do dołu- to już zależy tylko i wyłącznie od Was. W miseczce mieszamy składniki na sos. Łączymy śmietanę z majonezem i doprawiamy do smaku. Oblewamy jajka sosem. Jajka można dodatkowo obsypać koperkiem lub szczypiorkiem. Smacznego
Justa próbuje gotowaćSałatka ta należy do tych z moich ulubionych. Idealna na obiad, czy na kolację :) Wyrazisty smak sosu podkreśla całość zdecydowanie ! Tym razem przygotowałam dla nas sałatkę PRAWIE Cezar. Przyznam szczerze, że nie jest to oryginalny przepis. Według Wikipedii KLIK sałatka ma oryginalnie inne dodatki, no ale uważam, że z moimi składnikami można ją nazwać PRAWIE sałatką Cezar :) Oczywiście staram się(...)według mnie obydwa są idealnie wyraziste do tej sałatki 1 średni filet z kurczaka 2 kromki chleba przyprawa do kurczaka - u mnie bez konserwantów - PRYMAT olej (u mnie kokosowy) Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu - u mnie bez konserwantów - KIELECKI 1 łyżeczka musztardy ząbek czosnku sól pieprz, opcjonalnie cząber - ja dodałam na próbę Filet z kurczaka kroimy
Justa próbuje gotowaćSoczyste i pikantne mięso z piersi z indyka marynowane w sosie sojowym, kruche warzywa, ostra papryczka, makaron chiński (typu chow main) i chrupiące orzeszki ziemne- oto 'chińszczyzna' na ostro w wydaniu stir-fry. Niezwykle aromatyczne i zaskakujące smakiem danie, które przygotujesz w 20 minut! 🤗 2-3 porcje: * pierś z indyka- 200 g * makaron wonton- 100 g * papryka- 3 małe(...)czerwona, żółta i zielona) * ostra papryczka- 1/2 szt. * marchewka- 1 mała * czosnek- 2 duże ząbki * sos sojowy ciemny- 6 łyżek * imbir w zalewie- 2 łyżki * olej ryżowy- 2 łyżki * orzeszki ziemne- 2 łyżki * ostra papryka mielona- 1/2 łyżeczki * świeża kolendra- do posypania * czarny sezam- do posypania Pierś z indyka pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do miseczki, doprawić szczypta soli
Kraina Miodem Płynącaprosty, idealny skład, pochodzenie ekologiczne i duże kawałki ryby. Coś przegenialnego! Użyty w poniższej sałatce smakował cudownie! Sałatka to oprócz warzyw i tuńczyka także kasza gryczana, pyszny sos, a także migdały. Całość smakuje wyśmienicie! Taka sałatka dobrze sprawdzi się na lekki obiad, który można również zapakować do pracy, szkoły, uczelni. Składniki (1 porcja): 50 g miksu sałat(...)kaszy gryczanej palonej (Polski Koszyk) 3 łyżki kukurydzy w zalewie (Polski Koszyk) 1/2 słoiczka tuńczyka w sosie własnym (Polski Koszyk) kawałek papryki mała garść migdałów (Polski Koszyk) Sos: 1 łyżka octu balsamicznego jasnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy szczypta soli i pieprzu
Zdrowie na języku :Pcałych zielonych oliwek z papryką, 2 łyżki zalewy z oliwek, ponadto: ok. 100 g kaszy kuskus, 1- 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 garście pokrojonego świeżego szpinaku lub 3 – 4 rozdrobnionego mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 120 g bez sosu), 150 g mrożonego groszku, sól smaku(...)soli i cukru gotujemy max 4 min i odcedzamy. Najlepiej zalać gorącą wodą będzie szybciej. W rondelku podgrzewamy olej z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnkiem, dodajemy szpinak, sos sojowy i chwilkę podgrzewamy. Dodajemy połowę kaszy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i mieszamy. Na talerzu, do okrągłej foremki wkładamy warstwami kuskus ze szpinakiem, tuńczyka bez zalewy, czysty kuskus, następnie
Moniki Smakołykiwołowiny z kością (pręga,ogon) 2 cebule, obrane i opalone 10 cm imbiru 4 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu 3 goździki 8 ziaren pieprzu 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Dodatki: wołowina z wywaru makaron ryżowy, ugotowany dymka kiełki kolendra papryczka chili limonka sos sojowy Przygotowanie: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy(...)wodą. Dodajemy opalone cebule, imbir pokrojony w plastry. Czosnek i pozostałe przyprawy prażymy na suchej patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodajemy je do zupy razem z solą, cukrem i sosem rybnym. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 godzin. Po tym czasie wywar przecedzamy. Ugotowane mięso kroimy w kawałki. Do miski na zupę wkładamy makaron, mięso oraz pozostałe dodatki. Zalewamy gorącym
Smakowity Blog KulinarnyNaleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym – to danie, które chodziło za mną już od dłuższego czasu, jak tylko zobaczyłam je na blogu u Edyty. Jeśli macie trochę więcej czasu na przygotowanie obiadu, to gorąco polecam ten przepis :)) Podane składniki wystarczą na 5 dużych naleśników. Naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym – Składniki: Składniki […] The post Naleśniki po chłopsku(...)sosem pieczarkowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSernik zebra – szybki w wykonaniu i wystarczy tylko 5-6 składników, by móc delektować się jego smakiem! Inspiracja na sernik pochodzi z bloga: Z sercem do
Kulinarne Przebojedania które przygotowujecie w święta. Mam dzisiaj propozycję pasztetu jajecznego z suszonymi pomidorami, pieczarkami i serem Koryciński. Pasztet jest delikatny lekko mokrawy i nie za suchy, podałam go z sosem czosnkowym firmy FolWark - http://folwark.com.pl/ przy okazji zapraszam Was na stronę internetową, znajdziecie tam szeroki asortyment wyśmienitych sosów i majonezów. Produkty szczerze polecam bo wielokrotnie je próbowałam :) Zapraszam(...)surowe jajka sól, pieprz lub domowa vegeta do smaku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka masła Sos czosnkowy FolWark Pieczarki, cebulę obieramy i myjemy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy pieczarki i cebulę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy.Bułkę tartą zalewamy wodą tylko tyle
Sama słodycz i szczypta chiliNaszą dzisiejszą propozycja dla was jest sałatka z grillowanym homarem. Homar skropiony jest aromatycznym sosem na bazie masła i wina, z czosnkiem, szalotką, musztardą i świeżymi ziołami. Podaliśmy go z miksem sałat, ogórkiem i rzodkiewką, w towarzystwie grzanek z bagietki! Pyszne! Nasz homar jest oznaczony niebieskim znakiem #msc, oznacza to że został złowiony w systemie zrównoważonego rybołówstwa czyli połów(...)certyfikatem MSC został złowiony u zachodnich wybrzeży Kanady, gdzie w chłodnych wodach północnego Atlantyku mają doskonałe warunki do życia. Składniki: 1 większy homar lub 2 mniejsze, oliwa, sól Sos: 2 łyżki masła, 2-3 łyżki oliwy/oleju, 1 duży ząbek czosnku, 1 szalotka, otarta skórka z cytryny, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy z ziarnami, 1/2 szklanki białego wina
Plate of Joywyrzuca i nic się nie marnuje. To danie jest tego przykładem. Kilka dni temu zrobiłam pulpeciki z indyczego mięsa z dodatkiem płatków jaglanych i parmezanu. Zostały uduszone w sosie pomidorowym. Z czeluści mojej zamrażarki wyciągnęłam mieszankę azjatycką z grzybami mun. I tak powstało danie pyszne i zdrowe. Składniki pulpeciki mięsne opcjonalnie sos pomidorowy mieszanka azjatycka parmezan ser koryciński sól(...)smażenia Patelnię rozgrzej z olejem kokosowym. Wsyp mieszankę azjatycką, dosmacz solą i przyprawą bez chemii. Zamknij i duś. Pod koniec gotowania dodaj pulpeciki mięsne (już uduszone w sosie pomidorowym wcześniej) z sosem pomidorowym. Podgrzej. Wymieszaj. Posyp parmezanem, dodaj bazylią. Przed podaniem dodaj ser koryciński. Danie gotowe. Naturalnie. Smacznie. Kolorowo
Z Kuchni Do KuchniDawno nie było u mnie kuchni tradycyjnej, regionalnej. Postanowiłam zatem zrobić coś...na co miałam od dawna ochotę. Kluski śląskie według mojej babci. Z jajem! Z dodatkiem sosu z borowików , to przysłowiowe niebo w gębie. W zasadzie sama potrawa to nic trudnego. Prostota i tradycja idą w parze. Kluczową sprawą w kluskach śląskich jest ziemniak-nie może być młody(...)ugotowanych ubitych ziemniaków mąka ziemniaczana 2 jajka ,aby kluski się nie rozsypywały i miały piękny kolor, u mnie jaja kacze 1 łyżeczka masła ew. szczypta soli Kluski podaję z sosem borowikowym lub grzybowym. Sos grzybowy bardzo łatwo przygotować. Składniki 3 garście borowików z nóżkami mała cebula sól do smaku pieprz ziołowy natka pietruszki trochę soku z cytryny około pół szklanki
Z Kuchni Do Kuchnitajsku z jajkiem sadzonym Drukuj Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 10-15 minut Składniki: 1 papryczka chili 1/2 łyżeczki gęsiego smalcu pęczek pietruszki 300g mięsa wołowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego Tamari bezglutenowego 2 jajka Przygotowanie 1 Papryczkę chili kroję w cieniutkie plasterki. 2 Od łodyżki pietruszki odrywam same listki i siekam. 3 Na patelni(...)woku na średnim ogniu rozgrzewam gęsi smalec. 4 Mięso mielę w maszynce. 5 Mięso wrzucam na rozgrzaną patelnię i podsmażam 3-4 minuty cały czas mieszając. 6 Dodaję sos rybny, sos sojowy, posiekaną papryczkę chili i podgrzewam jeszcze 2-3 minuty. 7 Patelnię zdejmuję z palnika, mięso posypuję pietruszką, mieszam i odstawiam. 8 Drugą patelnię lekko posmarowaną gęsim smalcem podgrzewam
Book of spells