sosy - 72234 przepisów (strona:916/4816)

Wegańska zupa z boczniaków i kaszy jaglanej 104

Będzie intensywnie i pikantnie, a do tego bardzo smacznie. Przypomniałam sobie o moich zapasach  ajvaru  i pomyślałam, że skoro jest on idealny do sosów to do zup nada się tym bardziej. Boczniaki same w sobie nie mają bardzo zdecydowanego smaku dlatego w duecie z sosem paprykowym smakują wyśmienicie. Moja zupa jest zupełnie vegańska, bo wywar tez czysto roślinny(...)należy przelać wrzątkiem przed gotowaniem aby nie miała w sobie goryczki. Co zaś się tyczy do ajwaru to u mnie jest wersja domowa, dość łagodna, jeśli korzystacie ze sklepowego sosu to radzę dodawać po łyżeczce i sprawdzać intensywność smaku na bieżąco. 1. Grzyby kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy boczniaki z małą ilością soli. Dodajemy

Apetyczna babeczka
Ćwiartki z kurczaka w czerwonym sosie z rodzynkami 135

Kruche i delikatne mięso z kurczaka w obłędnym słodko - ostrym sosie na bazie keczupu, cebuli i rodzynek. 3 duże ćwiartki z kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 marchewka 5 pieczarek Suszona natka pietruszki Sos: 0,5 szklanki keczupu 1 szklanka wody 1 łyżka  rodzynek sułtańskich Helio 2 ząbki czosnku 1 cebula Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 2 łyżki(...)Przesmażamy ją do momentu aż zmięknie. Wlewamy keczup wymieszamy z wodą oraz wsypujemy rodzynki. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i słodką czerwoną papryką. Gotujemy na patelni kilka minut - aż sos zgęstnieje. Gorącą zalewę przelewamy do naczynia z mięsem. Pieczemy pod przykryciem przez 70 minut w 190*C. Podczas pieczenia możemy przemieszać sos lub oblać nim kurczaka. Możemy mięso udekorować ziarnami

VioletoweKucharzenie
Śledzie w sosie chrzanowym z rodzynkami. 265

Składniki - 0.5 kg płatów śledziowych typu matjas - 2 jajka - 3 łyżki rodzynek sułtańskich HELIO - 0,5 szklanki śmietany 12 lub 18% - 2-3 łyżki majonezu sałatkowego Fanex - 3 łyżki sosu chrzanowego Fanex - pęczek zielonej cebulki - sól, pieprz do smaku Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone osuszam ręczniczkami(...)papierowymi, kroję w większą kostkę, przekładam do miski. Do śledzi dodaję rodzynki, poszatkowaną cebulkę i drobniutko pokrojone ugotowane na twardo jajka. W małej miseczce mieszam śmietanę z sosem chrzanowym i majonezem. Powstałym sosem zalewam śledzie. Delikatnie mieszam i w razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem. Trzeba uważać, bo śledzie są już słone a sos pikantny. Gotowe śledzie odstawiam

Kuchnia z widokiem na ogród
Roladki schabowe z porem w sosie serowo-pieczarkowym 310

Schab kojarzy nam się tylko z kotletami schabowymi a przecież jest wiele sposobów jego przygotowania :) Dzisiaj pokaże Wam jak należy przygotować roladki schabowe z porem w sosie serowo-pieczarkowym. Pycha ;) Składniki - 0,5 kg schabu bez kości - 1 por - 2 ząbki czosnku - ok. 2o dag pieczarek - ok. 15 dag sera żółtego ( najlepiej twardy , długo dojrzewający) - 1 op. serka topionego kremowego(...)Starty ser łączymy z przestudzonym , podsmażonym porem. Na przygotowanym , rozbitym schabie , rozkładamy farsz i zwijajmy w ruloniki i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane roladki obsmażamy na złoty kolor na oleju. Sos serowo-grzybowy W garnku roztapiamy łyżkę masła , wrzucamy pokrojone pieczarki , lekko podsmażamy i zalewamy wodą (ok. 1/2 ). Wrzucamy kostkę sera i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Na końcu używamy

Różne smaki w kuchni
Polędwiczka w śmietanowym sosie pieczarkowym 2373

Polędwiczki w śmietanowym sosie pieczarkowym to obiad do wykonania w kilka minut. Aromatyczny, aksamitny sos i delikatne mięso, tworzą pyszną całość. Mięso podajemy z ziemniakami lub makaronem. Składniki: 1 polędwiczka olej do smażenia  (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu ) 2 średnie cebule 700 g pieczarek 3 ząbki czosnku 250 ml bulionu (może być(...)mieszamy. Ułatwi to odparowanie wody. Dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę i podsmażamy 2 minuty. Dolewamy bulion i śmietanę, mieszamy i gotujemy około 5 minut. Doprawiamy pieprzem i solą. Do sosu wkładamy polędwiczki oraz dodajemy pietruszkę i całość ponownie gotujemy 5 minut. Patelni nie przykrywamy, dzięki czemu sos się zagęści. Smacznego

Smak mojego domu
Karkówka w słodkim sosie 198

rodziną. Stąd też dzielę się z Wami przepisem na karkówkę, którą możecie przygotować jako obiad dla całej rodziny. Uwierzcie mi, jest strzałem w dziesiątkę. Wychodzi miękka i soczysta, a sos dodaje niesamowitego słodkiego smaku. A sam z aromat bardzo przyciąga głodomorków. Składniki : Mięso: 1,5 kg karkówki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz Sos: 1 rozgnieciony ząbek czosnku(...)dnia w lodówce. II dzień Włączamy piekarnik, nagrzewamy go do 200℃. Cebule kroimy w krążki i delikatnie zarumieniamy. Każdy plaster karkówki obsmażamy i przekładamy do brytfanny, dodajemy cebulę. Wykonujemy sos, łącząc wszystkie składniki ze sobą. Następnie zalewamy nasze mięso przygotowanym sosem. Dusimy pod przykryciem w piekarniku dwie godziny. W przepisie podaję by w pierwszy dzień marynować mięso, a dopiero

Justa próbuje gotować
Kapusta faszerowana mięsem mielonym, a la gołabki 170

żeby usunąć wodę. Położyć kapustę na głębokim talerzu co pomoże utrzymać ją w dobrej pozycji. Delikatnie rozchylić liście kapusty.Między liście włożyć mięso. Kapustę związać nitką lub sznurkiem. Przygotowanie sosu – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kapustę, najpierw górną stronę. Obsmażoną kapustę położyć do żaroodpornego naczynia. Na tą samą patelnię na której smażyła się kapusta wrzucić pokrojone na pół(...)suszone grzyby. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż grzybki zmienią kolor. Wlać wodę od gotowania kapusty, dodać jarzynkę, przecier pomidorowy. posiekaną natkę pietruszki, zagotować, Doprawić do smaku. Wylać sos do kapusty. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec 1 godzinę i 15 minut. W połowie pieczenia odwrócić kapustę. Wyjąć kapustę z naczynia i zdjąć nitki. Sos zlać

Kuchnia Pokoleń
Wytrawne gofry ze szpinakiem, szynką szwarcwaldzką i jajkiem w koszulce 273

mleka pół szklanki oleju 2 jajka rozmiar M łyżeczka proszku do pieczenia Jajko w koszulce: Jajko odrobina oleju sól, pieprz Pozostałe:  szpinak baby szynka szwarcwaldzka pomidor  szczypior Sos holenderski: 2 żółtka 50g masła sól, pieprz pół łyżki soku z cytryny 1. Szynkę podpiekamy w piekarniku nastawionym na 100-120 stopni na termoobiegu, będzie super chrupiąca. Możecie też pominąć(...)minut. Wyjmujemy z wody oraz z woreczka. Jajko powinno być ścięte z zewnątrz, ale płynne w środku. Gofry: Wszystkie składniki miksujemy razem. Pieczemy na złoty kolor w gofrownicy. Sos holenderski: Żółtka ubijamy na puch z sokiem z cytryny. Następnie powoli, cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczone, gorące masło. Ciągle miksujemy. Sos powinien być gęsty, błyszczący. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Czerwona Porzeczka
Szaszłyki wegańskie 189

przygotowania się to opanowanie nowego MENU. 😄 Dziś na topie mamy SZASZŁYKI WEGAŃSKIE!😆 Skladniki: Papryka Olivki Pieczarki Cebula Cukinia Ogórek  Przyprawy Sól i pieprz Ostra papryka - mielona Bazylia Oregano Sos sojowy Oraz Patyczki do szaszłyków  Przygotowanie: Warzywa kroimy w kostki lub plasterki. Następnie nadziewamy naprzemiennie na patyczek do szaszłyków. Cebula stanowi bardzo praktyczny izolator pomiędzy innymi warzywami. Gotowe szaszłyki(...)można ułożyć na połmisku i kilkakrotnie polewać sosem sojowym. Oczywiście korzystamy z sosu sojowego, który opadnie na półmisek. Zlewamy go do sosjerki i ponownie polewamy. Jeśli szaszłyki potrzebujemy podać dość szybko to możemy ominąć etap sosu sojowego i przejść do kolejnego etapu, czyli przyprawienia ziołami. Obsypujemy szaszłyki ziołami z każdej strony i zostawiamy na godzinę aby ziola wdarły się

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sałatka z boczkiem, jajkiem i szparagami 184

jajka ugotowane na twardo ogórek zielony pomidorki koktajlowe garść porwanej sałaty lodowej lub garść miksu sałat kilka cienkich plasterków polędwicy w boczku (ok. 10 sztuk)- może być sam boczek Sos pomarańczowo-musztardowy:  sok wyciśnięty z połowy pomarańczy łyżka octu winnego 4 łyżki oleju lub oliwy czubata łyżeczka musztardy francuskiej 1/3 łyżeczki płynnego miodu szczypta soli i pieprzu Szparagi gotujemy(...)blasze i pieczemy aż będą chrupiące. Pomidorki kroimy na pół, ogórka w plasterki, jajka w ćwiartki, szparagi na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki mieszamy razem. W słoiczku mieszamy składniki sosu, mieszamy do aż powstanie jednolity sos. Zalewamy sałatkę, mieszamy. Gotowe, życzę smacznego! Przepis na sos pochodzi ze strony www.smakuje.blox.pl

Czerwona Porzeczka
Ogorkowa - moja pierwsza w zyciu 159

mowa była zupą mojego dzieciństwa. Pamiętam, że zawsze wydłubywałam z niej znienawidzoną wówczas przez mnie marchewkę. Mama gotowała ja zawsze na wołowym bulionie. Ona zjadała tzw. sztukę mięs z sosem musztardowym albo ogórkowym (ależ to wtedy było obrzydlistwo dla nas!!!)  a my zupę. Moje dzieci pierwszy raz jadły ogórkową u znajomych, nie smakowała im, potem jeszcze u kogoś(...)przygotowywałam aż do teraz! Choć smakowała całkiem inaczej niż ta "mamina" to była przepyszna, córcia też jadła ze smakiem i to dwa dni z rzędu (oczywiście ona bez sosu sojowego). POLECAM! Ogorkowa - moja pierwsza w życiu 2 litry wywaru warzywnego 4 spore ziemniaki 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach 2 szklanki ogórków kiszonych startych na grubych oczkach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z fetą, pomidorkami, płatkami migdałów, jajkiem i sosem z masła orzechowego 109

Prosta, szybka a przy tym przepyszna! Sałata lodowa, jajka z niemal płynnym żółtkiem, prażone migdały,m ser feta, pomidorki koktajlowe, papryka i ogórek a do tego grzanki i najlepszy sos z masła orzechowego. Jak dla mnie nic dodać, nic ująć. Takie sałatki mogłabym jeść każdego dnia na śniadanie, do znudzenia.  Składniki: kilka liści sałaty lodowej  garść pomidorków koktajlowych(...)ogórka  1/4 papryki czerwonej  2-3 jaja  2-3 łyżki płatków migdałów  ulubione pieczywo  Sos z masła orzechowego: 2 łyżki masła orzechowego  świeżo zmielona sól i pieprz 5 łyżek wody  1 łyżka oliwy z oliwek  odrobina soku z cytryny  Sałatę kroję drobno, pomidorki kroję na pół, ogórka i paprykę w kostkę

Mango Papaja
Pulpeciki W Sosie Koperkowym 176

Taki obiad pasuje nie tylko w chłodne dni, koperkowy sos zwłaszcza ze świeżego koperku jest rewelacyjny, a całość przygotowania tego obiadu zajmie wam kilka chwil. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego dupka cebuli starta na najmniejszych oczkach na tarce 1 żółtko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, warzywa suszone bez soli, natka pietruszki lub koperku, mąka do obtoczenia Sos koperkowy: pęczek(...)natki ;) 2. Gotowe pulpety obtaczamy w mące i wrzucamy na gotującą się wodę, lekko osoloną do której  dodajemy kawałek pietruszki, selera ponieważ ta woda będzie bazą naszego sosu. pulpety gotujemy przez około 15-20 min. 3. W tym czasie umyty pęczek koperku, kroimy na drobno i dodajemy do wywaru. Na czas zagęszczenia sosu wyjmujemy pulpety. 4. W kubku mieszamy

Gotowanie...to proste !
Sałatka z Zieloną Sałatą do Obiadu lub na Grilla 299

przygotowaniu i smaczna, także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować : 1 główka sałaty zielonej 1 średniej wielkości ogórek sałatkowy około 300 g pomidorów 1 cebula czerwona na sos: 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki oliwy lub oleju do smaku: sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z zieloną sałatą Przygotowanie: Umytą(...)skórką w cienkie półplasterki. Umyte pomidory przekrawam na pół, wykrawam zgrubienia od łodyżek i kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki, pokrojone składniki dodaję do sałaty. Teraz przygotuję sos: Czosnek drobniutko kroję (możemy przecisnąć przez praskę) i daję do miseczki, dodaję sok z cytryny, oliwę, doprawiam solą (dwie większe szczypty), pieprzem (również około dwóch większych szczypt) i dokładnie mieszam

Uwaga Babcia Gotuje
Kasza jaglana z masłem orzechowym 118

stylu fit to moja specjalność. Uwielbiam delikatną kaszę jaglaną w towarzystwie słodkich dodatków, owoców i bakalii. Ugotowana na mleku kasza, z dodatkiem łyżki masła orzechowego, syropu klonowego z pysznym sosem z masła orzechowego oraz jabłkiem, jagodami goji i płatkami migdałów to idealna propozycja dla wszystkich tych, którym zależy by dostarczać swojemu organizmowi "dobre", to najbardziej wartościowe, paliwo już od samego(...)Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej  1 i 1/2 szklanki mleka 3 łyżki jogurtu naturalnego  2 łyżki masła orzechowego 2-3 łyżki syropu klonowego Sos z masła orzechowego: 1 łyżka masła orzechowego 1/3 szklanki mleka  1 łyżka syropu klonowego Dodatkowo: płatki migdałów  jagody goji  jabłko Kaszę gotuję w mleku z syropem klonowym

Mango Papaja