sosy - 72234 przepisów (strona:916/4816)

Leniwe z ricottą w sosie serowo-szpinakowym 114

Ciasto: 250 g półtłustego twarogu 250 g ricotty 2 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżki oleju płaska łyżeczka soli Sos: 1 duża łyżka masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki kilka pomidorów odcedzonych z oliwy (lepsze będą zamykane hermetycznie niż ze słoika) opakowanie świeżego umytego szpinaku ok. 1 szklanki mleka 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% sól i pieprz do smaku(...)sera z niebieską pleśnią Przygotować sos. Na dużą patelnię wyłożyć szpinak, zalać wodą i odparować. Szpinak powinien znacznie zmniejszyć swoją objętość. Masło stopić w garnku, dodać mąkę i zamieszać. Wlać mleko i nadal mieszając, rozpuścić grudki, wlać śmietankę. Dodać pokrojony ser i zmiażdżony czosnek. Ser całkowicie rozpuścić. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Kiedy ser się rozpuści, a pomidory napęcznieją

Czerwień i błękit
Makaron penne z sosem z sera koziego i szpinakiem 201

pappardelle, linguine, spaghtetti… Według mnie, najlepsze jest to, że pasują zarówno z słodkimi dodatkami jak i podane w sposób wytrawny. Najbardziej znane jest oczywiście znany makaron spaghetti z sosem bolognese, jak i tradycyjna lasagne z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Dzisiaj przedstawiam przepis na makaron penne z kremowym sosem, który jest z dodatkiem sera koziego i suszonej bazylii. Jeśli(...)Czosnek drobno posiekaj. Szpinak porwij na mniejsze części. Pieczarki pokrój w ćwiartki. Wszystko podsmaż na patelni lekko dosalając. Makaron ugotuj al dente. Wrzuć na patelnię z warzywami i dodaj sos. Wszystko dokładnie wymieszaj i spróbuj. Ewentualnie dosól

Jaglusia
Fish burger - Burger z chrupiącą rybą i sosem Remoulade 135

mielonym, ale mi ślinka dziś leciała na chrupiące. Pomyślałam pyszna chrupiąca rybka, taaaak, fish burger to jest to na co mam dziś największą ochotę. Do tego orzeźwiający domowej roboty sos Remoulade na chrupiące bułeczki, chrupiąca czerwona papryka, korniszonki i obiad na dziś gotowy. Szybko, tanio i przepysznie. Palce lizać. SKŁADNIKI na 2 burgery: 2 bułki (u mnie duże kajzerki(...)duży panierowany filet rybny - mrożony (lub 2 małe) 4 plastry czerwonej papryki 2 podłużne plastry korniszonów natka pietruszki 4 łyżki sosu Remoulade z korniszonami - przepis tutaj Wykonanie: Filety rybne można usmażyć na chrupiąco bez rozmrażania w głębokim tłuszczu lub odmrożone na patelni. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku i podzielić na pół. Bułki rozkroić i posmarować schłodzonym sosem Remoulade

Sztuka gotowania w/g Samiry
Podwójny sznycelburger 152

reuben . Film   Składniki – podwójny sznycelburger 2 sznycle z indyka ciabatta 2 plastry sera żółtego kilka liści sałaty kiszony ogórek pomidor kumin, papryka ostra, oregano oliwa lub olej sos worcestershire keczup majonez musztarda dijon pieprz i sól Przepis Zaczynamy od zamarynowania naszych sznycli. Mięso wkładamy do naczynia, po czym kolejne dodajemy do niego oliwę lub olej, sos worcestershire(...)chowamy na godzinę do lodówki. Następnie rozgrzewamy patelnię – może być grillowa – i kładziemy na nią ciabattę przekrojoną stroną. Robi się to po to, by bułka nie wchłonęła sosu przy komponowaniu naszego burgera. Smażymy ciabattę do zarumienienia. Nie przypalcie jej tylko. Zabieramy się za mięso . Smażymy je po ok. 3 minuty z każdej strony dwa razy. Na koniec kładziemy

Kuchennyviral.pl
Ekspresowe Fettuccine Alfredo ze szparagami i nutą cytryny 120

Fettuccine Alfredo , czyli makaron wstążki z sosem maślano-serowym, to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw w Stanach Zjednoczonych. Nazwa pochodzi od rzymskiego restauratora Alfredo Di Lelio, który w XX w. dopracował przepis na tradycyjne fettuccine al burro (fettuccine z masłem i parmezanem) i nadał mu swoje imię.  Współcześnie potrawa występuję w wielu wariantach. Amerykanie oczywiście dodali od siebie(...)czujące się w maślano-serowym towarzystwie szparagi i nutę cierpkiej cytryny. Makaron jaki lubię - ekspresowy, gotowy w 15 minut i do zrobienia w jednym garnku :) Ekspresowe Fettuccine Alfredo (z sosem śmietanowo-serowym) ze szparagami Składniki / na 4 porcje:  pęczek zielonych szparagów 400 g makaronu fettuccine (lub innych wstążek) 4 łyżki masła 200 g śmietany (powinna być 30%, ja dałam

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z granatem i pomidorkami śliwkowymi 122

Dzisiejsza sałatka z granatem i pomidorkami śliwkowymi to idealny dodatek do obiadu czy kolacji, szczególnie w ciepłe, letnie dni. Świeży granat i kolorowe warzywa świetnie współgrają z sezamowo-cytrynowym sosem, który nadaje potrawie wyrazistości. Pastę sezamową dostaniecie bez problemu w większości większych marketów, a resztę składników z powodzeniem znajdziecie także w małych sklepach (za wyjątkiem syropu klonowego, który śmiało można(...)Porcje 4 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 500 g pomidorków koktajlowych, śliwkowych lub innych małych (najlepiej w różnych kolorach) nasiona z 1 granatu garść młodego szpinaku 1/2 żółtej papryki Sos 2 łyżki pasty sezamowej tahini 4 łyżki oleju (najlepiej nierafinowanego o neutralnym smaku) sok wyciśnięty z 1 cytryny 5 łyżek wody sól morska do smaku 1 łyżka syropu klonowego

Powiedz dietom nie
Frytki z pasternaku 146

drugą. Całość solimy i pieprzymy, możemy też dodać oliwy bądź oleju. Pieczemy 25 minut w piekarniku z termoobiegiem przy temperaturze 210 stopni Celsjusza i gotowe. Polecam podawać z sosem czosnkowym. Koszt: 4,20 zł całość Przygotowanie: 35 minut Frytki z pasternaku proponuję podawać z sosem czosnkowym Frytki z pasternaku proponuję podawać z sosem czosnkowym Frytki z pasternaku proponuję podawać(...)sosem czosnkowym Artykuł Frytki z pasternaku pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl

Kuchennyviral.pl
Szakszuka z soczewicą na patelni WOLL KONKURS 159

duża i dość masywna, lecz doskonale wyważona. Trudno byłoby ją przewrócić, nawet gdyby zahaczyło się rączkę, przez nieuwagę. Nie przesuwa się niebezpiecznie na płycie kuchenki, nawet podczas silnego mieszania sosu, czy gulaszu. Ponadto jej wysokie 7 cm brzegi, ułatwiają gruntowne wymieszanie przygotowywanej potrawy. Rączka patelni nie nagrzewa się podczas smażenia. Patelnia wyposażona jest w pokrywę ze stali nierdzewnej i hartowanego(...)cebula się zeszkli, dodajemy soczewicę wraz z przyprawami. Następnie wlewamy wodę, przykrywamy i gotujemy do miękkości soczewicy, ok. 15 minut. W tym czasie pomidory z puszki miksujemy na gładki sos wraz z solą, pieprzem i szczyptą cukru. Sos dolewamy do miękkiej soczewicy i ponownie gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy koncentrat i mieszamy. Na gotujący się sos wbijamy jajka

Be Fit Be Strong
Stir-fry ze szparagami, groszkiem cukrowym i makaronem soba 152

szparagów 250 g groszku cukrowego makaron soba olej z prażonych nasion sezamu lub inny olej roślinny do smażenia 1 – 2 szalotki 2 – 3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu (można zastąpić 1 łyżką brązowego cukru) 1 łyżka sosu ostrygowego sól himalajska, świeżo zmielony kolorowy pieprz opcjonalnie – nasiona sezamu Wykonanie: Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami(...)patelni rozgrzej olej. Dodaj szparagi i groszek cukrowy, smaż kilka minut. Następnie dodaj szalotkę i smaż do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj sos sojowy, miód i sos ostrygowy, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj makaron. Całość dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj, smaż 2 – 3 minuty i wyłóż do miseczek. Posyp nasionami

Moja pasja smaku
Makaron z serem taleggio i suszonymi pomidorami 236

wymieszać i całość podgrzać. Do ciepłej śmietanki z rozpuszczonym masłem wrzucić pokrojony ser i gotować na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż się rozpuści. Należy uważać, aby nie doprowadzić sosu do wrzenia. Do sosu serowego dodać pokrojone, suszone pomidory oraz łyżkę oleju ze słoika z pomidorami i wymieszać. Zestawić z ognia. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na patelnię(...)sosem wsypać gorący, odcedzony makaron i dokładnie wymieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób. "Taleggio to maślany, delikatny, półmiękki i subtelny ser z Włoch wytwarzany z mleka krowiego. Zwykle ma kształt prostokątu. Skórę ma w kolorze różowo-szarym, a masa serowa jest biała, giętka, bywa lepka

Gospodyni Miejska
Pizza WEGAŃSKA 242

Historia pieczenia pizzy sięga wcześniejszych czasów, niż forma z którą nam się dziś kojarzy. Pierwsze pizze nie były oparte na sosie pomidorowym tylko bazylii i serze. Dopiero w późniejszych czasach gdy przywieziono z Ameryki pomidory, stały się one integralnym elementem pizzy. W okresach niedostatku lub wśród biednej części społeczeństwa zastąpiły one żółty ser. Był to element czysto ekonomiczny i warto(...)Składniki na ciasto: 300g mąki pszennej 200 ml letniej wody 1/4 kostki drożdży 2 łyżki oliwy pół łyżeczki soli Składniki na pizzę: pieczarki oliwki pomidor papryka cukinia cebula szparagi sos pomidorowy ser żółty wegański Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody, dodać sól i mąkę. Następnie zacząć wyrabiać ciasto, powoli wlewająć resztę wody. Gdy składniki prawie już mamy połączone

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Migdałowy kurczak w sosie z kiwi (Pollo in salsa di kiwi e mandorle) 170

olio, unite il petto a dadini e rosolatelo per circa minuti finché non diventa dorato. Per ultimo aggiungete le mandorle a lamelle e tostatele per alcuni secondi. Przygotowujemy sos z kiwi. Blendujemy kiwi na gładką konsystencję, dodajemy śmietanę i 1 łyżkę m ą ki. Doprawiamy sol ą  i pieprzem. Dokładnie mieszamy, aby w sosie(...)powstały grudki. Sos gotujemy na małym ogniu, dopóki nie zgęstnieje. **** A questo preparate la salsa di kiwi. Frullate i kiwi, poi aggiungete la panna e 1 cucchiaio di farina. Aggiustate di sale e pepe. Mescolate bene il tutto. Mettete a cuocere per qualche minuto finché di addensa.  Podsmażonego kurczaka podajemy z sosem z kiwi

La grande e la piccola cuoca
Takoyaki jak z Osaki 86

przesianej mąki woda 2 jajka 1 łyżeczka sproszkowanego dashi 1 łyżeczka sproszkowanych katsuobushi Cebulka dymka Kilka niedużych płatków marynowanego młodego imbiru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka sosu sojowego Kawałki (ok. 1×1 cm) ośmiornicy – z mojego egzemplarza ukroiłam po prostu dwie dorodne macki Do podania: majonez sos okonomi katsuobushi Akcesoria: specjalna patelnia do takoyaków(...)zmiksowałam. 3. Cebulkę dymkę oraz marynowany imbir dokładnie posiekałam, a płatki katsoubushi zmieliłam w blenderze na proszek. 4. Posiekaną cebulkę, imbir, proszek z katuobushi, sproszkowany bulion dashi oraz sos sojowy dodałam do masy mączno-wodno-jajecznej i dokładnie wymieszałam. 5. Zagłębienia w maszynce wysmarowałam olejem. Odrobinką ciasta sprawdzałam, czy temperatura jest już odpowiednio wysoka. 6. Wgłębienia wypełniałam ciastem do środka

Kate's Kitchen
Sałatka w paski 147

lekką sałatkę warzywną. W sam raz na gorące dni. Składniki: kilka liści sałaty masłowej pół pęczka rzodkiewek 125 g mozzarelli mini 1/3 ogórka zielonego kilka pomidorków paprykowych pomarańczowych Sos: łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju kilka listków świeżej mięty 1/4 łyżeczki soli i pieprzu ziołowego Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Mozzarellę odsączamy z zalewy. Sałatę rwiemy dłońmi wprost(...)układamy na sałacie w kształcie paska (jak na zdjęciu). Mozzarellę układamy obok rzodkiewek. Ogórek kroimy w plasterki i układamy obok sera. Pomidorki przekrajamy na pół i układamy obok ogórka. Sos: miętę myjemy, osuszamy i drobno kroimy a następnie przekładamy do miseczki. Do mięty dodajemy pozostałe składniki sosu i mieszamy razem. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem

słodkie i nie tylko historie kulinarne