Będzie intensywnie i pikantnie, a do tego bardzo smacznie. Przypomniałam sobie o moich zapasach ajvaru i pomyślałam, że skoro jest on idealny do sosów to do zup nada się tym bardziej. Boczniaki same w sobie nie mają bardzo zdecydowanego smaku dlatego w duecie z sosem paprykowym smakują wyśmienicie. Moja zupa jest zupełnie vegańska, bo wywar tez czysto roślinny(...)należy przelać wrzątkiem przed gotowaniem aby nie miała w sobie goryczki. Co zaś się tyczy do ajwaru to u mnie jest wersja domowa, dość łagodna, jeśli korzystacie ze sklepowego sosu to radzę dodawać po łyżeczce i sprawdzać intensywność smaku na bieżąco. 1. Grzyby kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy boczniaki z małą ilością soli. Dodajemy
Apetyczna babeczkaKruche i delikatne mięso z kurczaka w obłędnym słodko - ostrym sosie na bazie keczupu, cebuli i rodzynek. 3 duże ćwiartki z kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 marchewka 5 pieczarek Suszona natka pietruszki Sos: 0,5 szklanki keczupu 1 szklanka wody 1 łyżka rodzynek sułtańskich Helio 2 ząbki czosnku 1 cebula Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 2 łyżki(...)Przesmażamy ją do momentu aż zmięknie. Wlewamy keczup wymieszamy z wodą oraz wsypujemy rodzynki. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i słodką czerwoną papryką. Gotujemy na patelni kilka minut - aż sos zgęstnieje. Gorącą zalewę przelewamy do naczynia z mięsem. Pieczemy pod przykryciem przez 70 minut w 190*C. Podczas pieczenia możemy przemieszać sos lub oblać nim kurczaka. Możemy mięso udekorować ziarnami
VioletoweKucharzenieSkładniki - 0.5 kg płatów śledziowych typu matjas - 2 jajka - 3 łyżki rodzynek sułtańskich HELIO - 0,5 szklanki śmietany 12 lub 18% - 2-3 łyżki majonezu sałatkowego Fanex - 3 łyżki sosu chrzanowego Fanex - pęczek zielonej cebulki - sól, pieprz do smaku Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone osuszam ręczniczkami(...)papierowymi, kroję w większą kostkę, przekładam do miski. Do śledzi dodaję rodzynki, poszatkowaną cebulkę i drobniutko pokrojone ugotowane na twardo jajka. W małej miseczce mieszam śmietanę z sosem chrzanowym i majonezem. Powstałym sosem zalewam śledzie. Delikatnie mieszam i w razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem. Trzeba uważać, bo śledzie są już słone a sos pikantny. Gotowe śledzie odstawiam
Kuchnia z widokiem na ogródSchab kojarzy nam się tylko z kotletami schabowymi a przecież jest wiele sposobów jego przygotowania :) Dzisiaj pokaże Wam jak należy przygotować roladki schabowe z porem w sosie serowo-pieczarkowym. Pycha ;) Składniki - 0,5 kg schabu bez kości - 1 por - 2 ząbki czosnku - ok. 2o dag pieczarek - ok. 15 dag sera żółtego ( najlepiej twardy , długo dojrzewający) - 1 op. serka topionego kremowego(...)Starty ser łączymy z przestudzonym , podsmażonym porem. Na przygotowanym , rozbitym schabie , rozkładamy farsz i zwijajmy w ruloniki i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane roladki obsmażamy na złoty kolor na oleju. Sos serowo-grzybowy W garnku roztapiamy łyżkę masła , wrzucamy pokrojone pieczarki , lekko podsmażamy i zalewamy wodą (ok. 1/2 ). Wrzucamy kostkę sera i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Na końcu używamy
Różne smaki w kuchniPolędwiczki w śmietanowym sosie pieczarkowym to obiad do wykonania w kilka minut. Aromatyczny, aksamitny sos i delikatne mięso, tworzą pyszną całość. Mięso podajemy z ziemniakami lub makaronem. Składniki: 1 polędwiczka olej do smażenia (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu ) 2 średnie cebule 700 g pieczarek 3 ząbki czosnku 250 ml bulionu (może być(...)mieszamy. Ułatwi to odparowanie wody. Dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę i podsmażamy 2 minuty. Dolewamy bulion i śmietanę, mieszamy i gotujemy około 5 minut. Doprawiamy pieprzem i solą. Do sosu wkładamy polędwiczki oraz dodajemy pietruszkę i całość ponownie gotujemy 5 minut. Patelni nie przykrywamy, dzięki czemu sos się zagęści. Smacznego
Smak mojego domurodziną. Stąd też dzielę się z Wami przepisem na karkówkę, którą możecie przygotować jako obiad dla całej rodziny. Uwierzcie mi, jest strzałem w dziesiątkę. Wychodzi miękka i soczysta, a sos dodaje niesamowitego słodkiego smaku. A sam z aromat bardzo przyciąga głodomorków. Składniki : Mięso: 1,5 kg karkówki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz Sos: 1 rozgnieciony ząbek czosnku(...)dnia w lodówce. II dzień Włączamy piekarnik, nagrzewamy go do 200℃. Cebule kroimy w krążki i delikatnie zarumieniamy. Każdy plaster karkówki obsmażamy i przekładamy do brytfanny, dodajemy cebulę. Wykonujemy sos, łącząc wszystkie składniki ze sobą. Następnie zalewamy nasze mięso przygotowanym sosem. Dusimy pod przykryciem w piekarniku dwie godziny. W przepisie podaję by w pierwszy dzień marynować mięso, a dopiero
Justa próbuje gotowaćżeby usunąć wodę. Położyć kapustę na głębokim talerzu co pomoże utrzymać ją w dobrej pozycji. Delikatnie rozchylić liście kapusty.Między liście włożyć mięso. Kapustę związać nitką lub sznurkiem. Przygotowanie sosu – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kapustę, najpierw górną stronę. Obsmażoną kapustę położyć do żaroodpornego naczynia. Na tą samą patelnię na której smażyła się kapusta wrzucić pokrojone na pół(...)suszone grzyby. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż grzybki zmienią kolor. Wlać wodę od gotowania kapusty, dodać jarzynkę, przecier pomidorowy. posiekaną natkę pietruszki, zagotować, Doprawić do smaku. Wylać sos do kapusty. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec 1 godzinę i 15 minut. W połowie pieczenia odwrócić kapustę. Wyjąć kapustę z naczynia i zdjąć nitki. Sos zlać
Kuchnia Pokoleńmleka pół szklanki oleju 2 jajka rozmiar M łyżeczka proszku do pieczenia Jajko w koszulce: Jajko odrobina oleju sól, pieprz Pozostałe: szpinak baby szynka szwarcwaldzka pomidor szczypior Sos holenderski: 2 żółtka 50g masła sól, pieprz pół łyżki soku z cytryny 1. Szynkę podpiekamy w piekarniku nastawionym na 100-120 stopni na termoobiegu, będzie super chrupiąca. Możecie też pominąć(...)minut. Wyjmujemy z wody oraz z woreczka. Jajko powinno być ścięte z zewnątrz, ale płynne w środku. Gofry: Wszystkie składniki miksujemy razem. Pieczemy na złoty kolor w gofrownicy. Sos holenderski: Żółtka ubijamy na puch z sokiem z cytryny. Następnie powoli, cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczone, gorące masło. Ciągle miksujemy. Sos powinien być gęsty, błyszczący. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Czerwona Porzeczkaprzygotowania się to opanowanie nowego MENU. 😄 Dziś na topie mamy SZASZŁYKI WEGAŃSKIE!😆 Skladniki: Papryka Olivki Pieczarki Cebula Cukinia Ogórek Przyprawy Sól i pieprz Ostra papryka - mielona Bazylia Oregano Sos sojowy Oraz Patyczki do szaszłyków Przygotowanie: Warzywa kroimy w kostki lub plasterki. Następnie nadziewamy naprzemiennie na patyczek do szaszłyków. Cebula stanowi bardzo praktyczny izolator pomiędzy innymi warzywami. Gotowe szaszłyki(...)można ułożyć na połmisku i kilkakrotnie polewać sosem sojowym. Oczywiście korzystamy z sosu sojowego, który opadnie na półmisek. Zlewamy go do sosjerki i ponownie polewamy. Jeśli szaszłyki potrzebujemy podać dość szybko to możemy ominąć etap sosu sojowego i przejść do kolejnego etapu, czyli przyprawienia ziołami. Obsypujemy szaszłyki ziołami z każdej strony i zostawiamy na godzinę aby ziola wdarły się
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejajka ugotowane na twardo ogórek zielony pomidorki koktajlowe garść porwanej sałaty lodowej lub garść miksu sałat kilka cienkich plasterków polędwicy w boczku (ok. 10 sztuk)- może być sam boczek Sos pomarańczowo-musztardowy: sok wyciśnięty z połowy pomarańczy łyżka octu winnego 4 łyżki oleju lub oliwy czubata łyżeczka musztardy francuskiej 1/3 łyżeczki płynnego miodu szczypta soli i pieprzu Szparagi gotujemy(...)blasze i pieczemy aż będą chrupiące. Pomidorki kroimy na pół, ogórka w plasterki, jajka w ćwiartki, szparagi na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki mieszamy razem. W słoiczku mieszamy składniki sosu, mieszamy do aż powstanie jednolity sos. Zalewamy sałatkę, mieszamy. Gotowe, życzę smacznego! Przepis na sos pochodzi ze strony www.smakuje.blox.pl
Czerwona Porzeczkamowa była zupą mojego dzieciństwa. Pamiętam, że zawsze wydłubywałam z niej znienawidzoną wówczas przez mnie marchewkę. Mama gotowała ja zawsze na wołowym bulionie. Ona zjadała tzw. sztukę mięs z sosem musztardowym albo ogórkowym (ależ to wtedy było obrzydlistwo dla nas!!!) a my zupę. Moje dzieci pierwszy raz jadły ogórkową u znajomych, nie smakowała im, potem jeszcze u kogoś(...)przygotowywałam aż do teraz! Choć smakowała całkiem inaczej niż ta "mamina" to była przepyszna, córcia też jadła ze smakiem i to dwa dni z rzędu (oczywiście ona bez sosu sojowego). POLECAM! Ogorkowa - moja pierwsza w życiu 2 litry wywaru warzywnego 4 spore ziemniaki 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach 2 szklanki ogórków kiszonych startych na grubych oczkach
Dzieje kuchennej WiewióryProsta, szybka a przy tym przepyszna! Sałata lodowa, jajka z niemal płynnym żółtkiem, prażone migdały,m ser feta, pomidorki koktajlowe, papryka i ogórek a do tego grzanki i najlepszy sos z masła orzechowego. Jak dla mnie nic dodać, nic ująć. Takie sałatki mogłabym jeść każdego dnia na śniadanie, do znudzenia. Składniki: kilka liści sałaty lodowej garść pomidorków koktajlowych(...)ogórka 1/4 papryki czerwonej 2-3 jaja 2-3 łyżki płatków migdałów ulubione pieczywo Sos z masła orzechowego: 2 łyżki masła orzechowego świeżo zmielona sól i pieprz 5 łyżek wody 1 łyżka oliwy z oliwek odrobina soku z cytryny Sałatę kroję drobno, pomidorki kroję na pół, ogórka i paprykę w kostkę
Mango PapajaTaki obiad pasuje nie tylko w chłodne dni, koperkowy sos zwłaszcza ze świeżego koperku jest rewelacyjny, a całość przygotowania tego obiadu zajmie wam kilka chwil. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego dupka cebuli starta na najmniejszych oczkach na tarce 1 żółtko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, warzywa suszone bez soli, natka pietruszki lub koperku, mąka do obtoczenia Sos koperkowy: pęczek(...)natki ;) 2. Gotowe pulpety obtaczamy w mące i wrzucamy na gotującą się wodę, lekko osoloną do której dodajemy kawałek pietruszki, selera ponieważ ta woda będzie bazą naszego sosu. pulpety gotujemy przez około 15-20 min. 3. W tym czasie umyty pęczek koperku, kroimy na drobno i dodajemy do wywaru. Na czas zagęszczenia sosu wyjmujemy pulpety. 4. W kubku mieszamy
Gotowanie...to proste !przygotowaniu i smaczna, także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować : 1 główka sałaty zielonej 1 średniej wielkości ogórek sałatkowy około 300 g pomidorów 1 cebula czerwona na sos: 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki oliwy lub oleju do smaku: sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z zieloną sałatą Przygotowanie: Umytą(...)skórką w cienkie półplasterki. Umyte pomidory przekrawam na pół, wykrawam zgrubienia od łodyżek i kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki, pokrojone składniki dodaję do sałaty. Teraz przygotuję sos: Czosnek drobniutko kroję (możemy przecisnąć przez praskę) i daję do miseczki, dodaję sok z cytryny, oliwę, doprawiam solą (dwie większe szczypty), pieprzem (również około dwóch większych szczypt) i dokładnie mieszam
Uwaga Babcia Gotujestylu fit to moja specjalność. Uwielbiam delikatną kaszę jaglaną w towarzystwie słodkich dodatków, owoców i bakalii. Ugotowana na mleku kasza, z dodatkiem łyżki masła orzechowego, syropu klonowego z pysznym sosem z masła orzechowego oraz jabłkiem, jagodami goji i płatkami migdałów to idealna propozycja dla wszystkich tych, którym zależy by dostarczać swojemu organizmowi "dobre", to najbardziej wartościowe, paliwo już od samego(...)Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki mleka 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki masła orzechowego 2-3 łyżki syropu klonowego Sos z masła orzechowego: 1 łyżka masła orzechowego 1/3 szklanki mleka 1 łyżka syropu klonowego Dodatkowo: płatki migdałów jagody goji jabłko Kaszę gotuję w mleku z syropem klonowym
Mango Papaja