łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - 2 łyżeczki musztardy (ok. 20 g), - łyżeczka sosu sojowego, - sól i pieprz, - 3 liście sałaty (ok. 15 g), - 1 mały pomidor (ok. 100 g), - ¼ ogórka(...)ugniatamy je dłonią. 2. Mięso marynujemy w łyżeczce oleju połączonej z łyżeczką musztardy, sosem sojowym i odstawiamy na noc do lodówki. 3. Plastry mięsa nadziewamy na wykałaczki i grillujemy. 4. Sałatkę rwiemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachUwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki, ale nie te nafaszerowane sklepowym majonezem, czy ketchupem. Najlepiej z domowym sosem, na świeżo, lekko i pożywnie. I właśnie moje dzisiejsza propozycja taka jest. Sałatka z tuńczykiem polana słodko-kwaśnym sosem. Częstujcie się! Składniki: puszka tuńczyka mix sałat oliwki żurawina ulubione orzechy ( u mnie nerkowca) ser kozi Sos 1 łyżka musztardy klasycznej(...)octu winnego 3 łyżki oliwy pieprz i sól Przygotowanie: Umytą i osuszoną sałatę rozłóż na talerzu, dodaj tuńczyka, pokrojone oliwki, żurawinę, orzechy i kozi ser. Całość polej sosem. Smacznego
Kukuleczkiposmarowania formy 1 bakłażan 35 dag mielonej wołowiny 1 posiekana cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml pokrojonych pomidorów z puszki 1 łyżka sosu worcester sól, pieprz, bazylia lub oregano posiekane 60 g posiekanych czarnych oliwek (w plasterki) 1 papryka ( kolor dowolny) 10 dag startego parmezanu Przygotowanie; Bakłażana umyć, a następnie pokroić na plastry około(...)papierowych ręcznikach. Mięso mielone , posiekaną cebulę oraz starty czosnek zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz zioła. Dusić około 15 min. Następnie dołożyć oliwki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić kolejne 15 min. W osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy ugotować makaron
Radość kipiąca uśmiechem.Zawsze tak jest! Tego kurczka zrobicie w 20 minut, a potem będzie palcem wylizywać talerze, tak jak ja to robiłam heheheh. Jest przepyszny, bardzo esencjonalny smak, aromat i konsystencja sosu, wręcz idealna. Połączenie naszych polskich śliwek, świeżego rozmarynu i octu balsamicznego... hmmm bosko! Więcej nic nie mówię, po prostu musisz zrobić i już, nie może Cię to ominąć ;-))) SKŁADNIKI(...)sól - 1 łyżeczka miodu W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj rozmaryn i śliwki- smaż, aż puszczą sok i się rozprażą, dodaj ocet balsamiczny i filet z kurczaka. Dalej dusimy aż sos mocno się zredukuje a ocet troszkę odparuje, pozostawiając smak i aromat w sosie. Kuczaka dusimy do miękkości około 13 do 20 minut w zależności od wielkości użytej porcji. Nakłuj mięso
SMYKWKUCHNIspaghetti,przewija się nam niczym wrzeciono na kołowrotku.Raz jest lepiej ,raz jest gorzej ,ale trzeba się otrząsnąć jak makaron na durszlaku i spróbować żyć bez ulubionego sosu i dodatków.Dziś szybki sos z tuńczykiem w tle.Polecam. 1 op.spaghetti sól 2 puszki tuńczyka sałatkowego w oleju 3 pomidory zioła prowansalskie 1 pietruszka starta na tarce oregano pieprz świeża(...)bazylia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Gotujemy makaron al"dente.A teraz przygotowujemy sos:do garnuszka wkładamy tuńczyka wraz z oliwą.Pomidory parzymy,zdejmujemy skórkę,miąższ kroimy w kostkę.wrzucamy do tuńczyka,przyprawiamy do smaku ziołami,solą i pieprzem,mieszamy,dodajemy pietruszkę,posiekana drobno bazylię.Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok.15 min.ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z sosem z tuńczyka.dekorujemy tuż przed podaniem parmezanem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiformujemy małe kuleczki. Patelnie delikatnie smarujemy olejem i na rozgrzaną, wrzucamy nasze pulpeciki. Gdy ostygną nabijamy je na wykałaczkę następnie nabijamy ser i warzywa, kończymy pomidorkiem koktajlowym. Podajemy z sosem miodowo musztardowym. Sos miodowo-musztardowy Składniki: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka muszatardy amerykańskiej (może być inna jeśli nie macie) 1 łyżeczka miodu(...)Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sos świetnie nadaje się do koreczków, hamburgerów lub dań z grilla
Dobra karmaAbsolutnie przepyszna sałatą z chrupiącą, świeżą sałata, fasolką szparagową, aromatycznym kurczakiem, i chrupiącymi grzankami skropiona wyrazistym sosem na bazie anchois i musztardy. Palce lizać! Składniki: 2 garście fasolki szparagowej 1 podwójna pierś z kurczaka (około 500g) sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek 5-6 plasterków szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku(...)szynki parmeńskiej układamy pojedynczo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150stopniach C przez około 8-10 minut aż tłuszcz się wytopi a z plasterka powstanie chips. Sos: Fileciki anchois bardzo drobno siekamy. Czosnek rozcieramy. Łączymy anchois z czosnkiem, 2 łyżkami oleju z filecików, majonezem, musztardą i jogurtem. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i zostawiamy
Pyry na GazKrewetki w sosie maślano-czosnkowym to klasyk, któremu trudno się oprzeć. Ja zajadam je najczęściej z makaronem, ale idealnie sprawdzi się też świeża, chrupiąca bagietka. Bardzo prosty sos (choć nieco kaloryczny) jest idealny do maczania. A same dodatki to nic wymyślnego. Jednak chyba nie ma nic bardziej odpowiedniego do krewetek niż masło, czosnek, pietruszka i cytryna. Idealne danie na rozpoczęcie(...)przygody ze skorupiakami. Krewetki w sosie maślano-czosnkowym: ok. 500 g świeżych lub mrożonych krewetek (nie gotowanych – powinny być szare) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki masła 3 średnie ząbki czosnku odrobina ponad 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina szczypta płatków chilli (można pominąć) skórka otarta z połowy niewoskowanej cytryny 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki posiekanej natki
Poezja smakuszklanka kolendry łyżka skórki z pomarańczy ½ szklanki soku z pomarańczy ¼ szklanki liści mięty 8 ząbków czosnku ½ łyżki oregano 2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Składniki na sos: baza sosu to pozostała część marynaty 2 łyżki soku z limonki ¼ kubka skórki z pomarańczy ½ łyżki miodu sól i pieprz Przygotowanie: Składniki na marynatę wrzucamy do blendera i blendujemy(...)wyjęciu czekamy, aż mięso uzyska temp. pokojową, a resztki marynaty odlewamy do osobnego pojemnika. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Wkładamy nasze mięso do brytfanki na ruszt tak, aby sos mógł spływać pod spód naszego mięsa. Jeśli nie posiadamy takiego rusztu możemy je ułożyć np. na pokrojonej cebuli albo cytrynie. Owijamy folią do pieczenia i pieczemy 2,5 h. Po upływie
PaleoLifedzisiaj proponuję surówkę na zielono. Zasadą tej prostej surówki jest wykorzystanie warzyw i owoców w kolorze zielonym. Oczywiście sos robimy również zielony. Całość łączymy i zielona surówka gotowa. A jak wiadomo surówek nigdy nie jest za dużo. Składniki: Sałata ½ młodej zielonej cukinii 2 ogórki małosolne Pęczek szczypiorku ½ zielonej papryki Sos: Oliwa Sok z cytryny Cukier Sól Koperek Pieprz woda Wykonanie(...)warzyw. Do filiżanki wlewamy po 3 łyżki oliwy i wody, dodajemy sok z cytryny do smaku. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Intensywnie mieszamy. Na koniec dodajemy koperek. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Dla zapracowanych zamiast samodzielnie przygotowanego proponuję gotowy sos do surówek, oczywiście zielony. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyduże pomidory ( najlepiej malinowe ) 1 średniej wielkości cebula biała garść oliwek duża ,garść , liści bazylii ( kolorowej -wtedy będzie apetyczniej) sól do smaku ewentualnie parmezan do posypania ( nie konieczny ) sos : 5 łyżek oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1 łyżka miodu 4 duże ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego Bułki ( lub chleb " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)rwiemy na małe kawałki . W wysokim pojemniku miksujemy blenderem składniki sosu . Połowę sosu łączymy z porwanym chlebem – mieszamy ,aż chleb wchłonie całość . Następnie wysypujemy na blaszkę i suszymy w piekarniku nastawionym na 200 C z włączonym termoobiegiem przez około 10 minut ( najlepiej sprawdzać , czy są już ładnie zarumienione ) . Wyjmujemy , odstawiamy do wystygnięcia . Pomidory kroimy w dość duże kawałki , cebulę
Ogrodnik w podróżybyły krewetki, ale w sklepie nie mogliśmy się oprzeć świeżej doradzie królewskiej. Wcale nie żałujemy zmiany zdania co do głównego bohatera naszego obiadu ;) Było pysznie, szybko w przygotowaniu, a sos na bazie wina wyszedł znakomity. Samo wino pite do posiłku wspaniale podkreślało smak ryby i przyjemnie chłodziło :) SKŁADNIKI: Na obiad lub kolację dla dwóch osób. 2 świeże dorady królewskie (wypatroszone(...)ogień, aby odparować nadmiar płynu. 3. Kiedy wino troszkę odparuje zdejmujemy z patelni dorady, po czym wrzucamy na patelnię łyżkę zimnego masła. Czekamy aż masło się rozpuści i zagęści sos. 4. Odcedzamy zawartość patelni i przelewamy powstały sos do sosjerki. Doradę królewską podaliśmy z ryżem oraz sałatą strzępiastą z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi i sosem balsamico. Palce lizać
W kuchni Katietarta, ni pizza, ni quiche. Placek z cukinii zapiekany z pomidorem, brokułem i serem. Do tego pyszny sos czosnkowy, przecież to prawie pizza ;) To bardzo proste i smaczne danie. Idealnie sprawdzi się w roli obiadu lub kolacji. Można użyć różnych dodatków, wedle uznania. Ważne, by mogły się piec razem z ciastem przez 40 minut. Jeśli użyjemy ryby, warto ciasto przykryć(...)u0142a kroimy w plastry i wyk\u0142adamy na pomidora. Na wierzch uk\u0142adamy plastry sera mozzarella. Posypujemy przyprawami. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C.","Wszystkie sk\u0142adniki sosu miksujemy na g\u0142adk\u0105 mas\u0119. "],"recipeCategory":"Danie g\u0142\u00f3wne","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Zielony placek a'la pizza Danie Danie główne Kuchnia Bez glutenu Porcje 4 porcje Porcje
Kucharzycaproszku NADZIENIE: - 1 średnia dość cienka cukinia - 2 dojrzałe pomidory - greckie oliwki z pestką - kilka kostek sera feta - 2 łyżki Polskiego Oleju rzepakowego - sól- szczypta - rozmaryn, kilka listków SOS DO TARTY - 100 ml Polskiego Oleju rzepakowego - 2 łyżki posiekanego koperku - 1 łyżka posiekanego rozmarynu - 1 łyżka wody - 1 łyżeczka miodu - sól do smaku - 1 ząbek czosnku WYKONANIE: Z wymienionych(...)skrop olejem, dzięki czemu nie będą suche, ani wysuszone. Oprósz solą. Wstaw do pieca na 35 do 45 minut. Temp. 170 stopni C. Gdy tarta będzie się piekła przygotuj sos do tarty. W tym celu, wszystkie wymienione składniki podane do przygotowania sosu zmiksuj w blenderze na gładką masę. Tartę kroimy i podajemy póki ciepła. Mocno polewamy obłędnie zielonym sosem
SMYKWKUCHNIblogu, zobaczcie bezglutenowe bułeczki z quinoą i czosnkiem niedźwiedzim . Warto je zrobić wcześniej, a przed podaniem podpiec na grillu. Przepis na ich zawartość, czyli burgery z quinoy i fasoli, sos i dodatki podaję poniżej. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2 puszki białej fasoli 3 niezbyt duże cebule 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 3 łyżki oliwy z oliwek(...)formujemy burgery, obtaczamy w mące z ciecierzycy i układamy na grillu, opiekamy je z obu stron, aż się lekko zrumienią. Pieczarki obieramy, odcinamy im ogonki i również grillujemy. Sos przygotowujemy mieszając chrzan z pastą tahini i pieprzem. Pomidory, ogórki i cebulę kroimy na plastry, a liście sałaty myjemy i osuszamy. Gdy burgery są gotowe, smarujemy podpieczone bułki sosem, układamy
Quinoa Raz!