sosy - 72234 przepisów (strona:967/4816)

Pyszna zupa z dynią, cukinią, imbirem i gruszką 108

składniki więc pokombinowałam i wyszła całkiem smaczna ta zupa. Oprócz dynia dodałam troszkę cukinii, imbir, gruszkę i marchewkę. Wcześniej podsmażyłam na masełku klarownym cebulkę, na końcu doprawiłam solą i sosem sojowym Kikkoman. No i słonecznik prażony, o nim nie można zapomnieć ;))) Miłego poniedziałku :)) Składniki: 1 cebula kawałek dyni (ilość wedle uznania) kawałek cukinii (ilość wedle uznania) 1 większa marchewka(...)większa gruszka natka pietruszki 1 ząbek czosnku 3 plasterki świeżego imbiru sól różowa sos sojowy (u mnie Kikkoman) słonecznik masło klarowne Cebulkę pokroiłam i podsmażyłam w rondelku na wcześniej roztopionym masełku. Dodałam pokrojony czosnek. Jak cebula się zeszkliła, to dolałam do wszystkiego wody, dodałam obraną i pokrojoną dynię, cukinię, marchewkę i imbir. Gdy warzywa zaczęły robić się miękkie, dodałam gruszkę

kruche babeczki
Zupa rybna z dorszem, krewetkami, a i łosoś też się w niej znajdzie 127

zupy) 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 1/2 białej części pora 3 pomidory obrane ze skórki 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona podpieczona nad ogniem 2 łyżki masła 1 łyżka sosu orientalnego słodkiego (obejdzie się i bez niego. Mam, lubię, więc pcham gdzie się da). Można też zastąpić sosem sojowym. mały pęczek natki pietruszki sól, pieprz ziołowy 4 ziela angielskie(...)rozgrzaną patelnię wrzucić rybę i krewetki i podsmażać energicznie mieszając ok. 1 minutę. Całość wrzucić do gotowego wywaru i gotować jeszcze ok. 3 minut. Opcjonalnie dodać do zupy łyżeczkę sosu orientalnego bądź sosu sojowego. Podawać z zapiekaną bagietką posmarowaną masłem czosnkowym, posypaną suszonymi ziołami. Gwarantuję, że kubki smakowe oszaleją

gutfut
Pizza ze szparagami 188

Pizzę uwielbia chyba każdy. Korzystając z sezonu szparagowego polecam przygotować tą ze szparagami, szynka i boczkiem. Cienkie, włoskie ciasto, gęsty sos pomidorowy i aromatyczne szparagi to gwarancja sukcesu. Składniki : ciasto: 190ml wody 30 g drożdży 350g przesianej mąki szczypta soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia puszka pomidorów przecier pomidorowy sól(...)oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut. Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek obrać z łupinek i posiekać. Podsmażyć na oliwie do zeszklenia. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotować około 5 minut. Zmiksować blenderem na gładko. Doprawić

Pyry na Gaz
Pizza z młodymi ziemniakami i rozmarynem. 151

zreflektowałem się - przecież ziemniaki przybyły na nasz kontynent z tego samego miejsca... Tak, czy owak, placek wygląda prosto, wiejsko i swojsko. Jest to fajna odmiana dla pysznego skądinąd sosu pomidorowego. Ba! Jest to odmiana dla jakiegokolwiek sosu ;) A swoją drogą zajrzyjcie do przepisu Marzenki na pizzę z białym sosem cebulowym i pomyślcie, czy ten pomidorowy, to nie jest jednak trochę(...)używany wszędzie siłą przyzwyczajenia i rozpędu... No dobrze, jeśli chcecie spróbować pizzy bez sosu, ale za to z młodymi ziemniaczkami, czosnkowym twarożkiem, karmelizowaną szalotką, rozmarynem i cytryną - to zapraszam do przepisu :) PS Dzięki Agatko :) Składniki: Na wierzch: 4 młode ziemniaki 150 g czosnkowego białego serka 1 łyżeczka soku cytrynowego skórka otarta z 1/2 cytryny sól pieprz cukier 5 - 6 szalotek

zadanie-gotowanie
Sałatka z fioletowych ziemniaków, awokado i szparagów 155

Piękna wiosenna sałatka. I bardzo smaczna. Fioletowe ziemniaki może nie różnią się mocno smakiem od tradycyjnych, ale są niezwykle dekoracyjne. Do zrobienia sosu użyłam oleju Kujawskiego cytryna i bazylia. Pasował idealnie! Można go oczywiście zastąpić dobrą oliwą, ale jeżeli spotkacie ten olej w sklepie, koniecznie kupcie mała butelkę, warto spróbować. składniki 250 g szparagów zielonych 4 fioletowe ziemniaki 1 dojrzałe(...)awokado łyżka zielonego szczypioru garść pestek słonecznika sos: 4 łyżki oleju (dałam Kujawski cytryna i bazylia) ząbek czosnku, roztarty 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz przygotowanie Warzywa umyć, szparagom obłamać zdrewniałe końce, nie obierać. W głębokiej patelni zagotować wodę, wrzucić szparagi, gotować ok 1 - 1,5 minuty. Wyjąć, pokroić na 3 cm kawałki. Ziemniaki ugotować

Stare Gary
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KIEŁBASĄ I PIECZARKAMI 3256

SKŁADNIKI 250 g makaronu kokardki, 3 kiełbaski śląskie, 3 łyżki kukurydzy, 25 dag pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki majonezu, ½ szkl. śmietany, sól, pieprz, papryka słodka, kawałek żółtego sera Sos: 2 łyżki majonezu, ½ szkl. śmietany, majeranek, sól, pieprz Dodatkowo: szczypiorek, ketchup pikantny WYKONANIE 1.Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, smażymy aż będą miękkie(...)doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. 2.Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. 3. Kiełbasę kroimy w kostkę.  4. Składniki na sos mieszamy ze sobą. 5. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, wykładamy pieczarki, następnie połowę kiełbasy, smarujemy połową sosu, układamy resztę makaronu, kiełbasę, kukurydzę i smarujemy wierzch sosem, posypujemy przyprawami.  6. Całość zapiekamy

słodki bratek
Spaghetti z małżami vongole 140

Spaghetti z małżami vongole – w oryginale spaghetti con vongole. Vongole to odmiana małży sercówek, zwanych też małżami Wenus. Są mniejsze od muli, ale dają cudowny aromat i smak sosowi do makaronu. We Włoszech spaghetti z małżami vongole przygotowuje się w wersji biano – bez pomidorów, oraz w wersji rosso – właśnie z pomidorami, i taką wersję Wam przedstawiamy. Spaghetti(...)małżami vongole to klasyka kuchni neapolitańskiej. Sos do makaronu na małżach vongole, winie, aromatycznej pietruszce z dodatkiem białego wina i słodkich pomidorów – czego chcieć więcej… Składniki: 500g małży sercówek (vongole) (można dać więcej) ok. 40o-500 g makaronu typu spaghetti 120 ml białego wina 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz natka pietruszki

Pociąg Do Kuchni
Kurczęta z pomidorami 117

grubym dnie, na rumiano ze wszystkich stron. Dodać włoszczyznę, cebulę, pomidory. Wlać wino i bulion. Dusić do miękkości pod przykryciem. Wyjąć mięso z garnka i trzymać je w cieple. Sos przecedzić i... według przepisu zagęścić mąką, ja zagęściłam przez gotowanie, mąki nie dodałam. Sos doprawić do smaku sosem Cabul – ponieważ nie mam takiego sosu doprawiłam do smaku: gałką muszkatołową, cynamonem

królestwo garów
Grillowany kurczak z musem z cukinii 101

Dzisiejszym daniem postaramy się udowodnić, że kurczak, w szczególności grillowany kurczak nie musi być nudny. Nasz, przyprawiony jedynie solą i pieprzem podany zostanie z musem z cukinii i sosem pomidorowym. Połączenie wyrazistego, kwaśnego smaku pomidorów ze słodkim musem z cukinii oraz kurczaka to nasz pomysł na smaczny, zdrowy i lekki posiłek. Grillowany kurczak, sos pomidorowy i mus z cukinii(...)ciekawych dodatków. Świeża cukinia, ziemniaki, czosnek, cebula – obowiązkowe składniki musu z cukinii. Za sprawą soli i pieprzu stworzymy mus z cukinii, czyli słodki komponent smak całego dania. Dodatkowo, sos pomidorowy z czarnymi oliwkami, przełamany odrobiną miodu. Za jego sprawą dodamy odrobinę kwaśnego charakteru. Jeżeli teraz połączymy wszystkie elementy – grillowany kurczak, słodki mus z cukinii oraz kwaśny sos pomidorowy

Ciasna Kuchnia
Serniczki z patelni z sosem rabarbarowym 150

Pyszne, delikatne serniczki, a właściwie serowe placuszki podane z kwaskowatym sosem z rabarbaru. Mniam <3 Przepis znalazłam na blogu Smaki Asi . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje (8 placuszków): 300 g chudego twarogu 1 jajko 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu mąka do obtaczania szczypta soli Składniki(...)sos: 1 długa łodyga rabarbaru 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania   CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI    1. Rabarbar kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem, dodajemy 3 łyżki wody i cynamon i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy około 10 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać

My Culinary Art
SAŁATKA GYROS Z FETĄ 140

pierś z kurczaka, przyprawa do kurczaka, 8 ogórków konserwowych, 3 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki kukurydzy, 2 pomidory, 150 g sera feta, ½ cebuli, 4 liście kapusty pekińskiej, ketchup Sos czosnkowy: ½ szkl. jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu kieleckiego , 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka słodka WYKONANIE Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do gyrosa, smażymy na złoto, studzimy. Jajka, pomidory(...)cebulę, ogórki i ser kroimy w kostkę. Kapustę drobno siekamy.  Sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy przyprawami. Na dnia szklanej misy układamy posiekaną kapustę, polewamy sosem, następnie układamy jajka, ogórki, kurczaka, którego smarujemy cienką warstwą ketchupu, układamy warstwę sera feta, posypujemy kukurydzą, polewamy sosem, a na wierzchu układamy pomidory wymieszane z cebulą. Do wszelkiego

słodki bratek
Gyros 168

czosnku przyprawa Gyros Jak dla mnie, cebulka jest tam zupełnie niepotrzebna albo też stanowczo jej za dużo:) Dla mojego ukochanego:) natomiast było za dużo kapusty. Może kupiłam za dużą:) Sos czosnkowy: 200 ml jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Przygotowanie: Składniki sosu wymieszaj ze sobą. Zupełnie nie rozumiem, po co układa się ją warstwowo(...)paprykę pokrój w cienkie paseczki. Cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę, każde w osobnej miseczce. Układaj wszystkie składniki warstwami w szklanym naczyniu: cebula, ogórki, kapusta pekińska, kukurydza, kurczak, sos czosnkowy, kapusta, kurczak.   Tu wyczerpały mi się baterie w aparacie:) Musiałam czekać aż mi się naładują, więc następne zdjęcie zrobiłam już dopiero sałatce w fazie końcowej:) Zdjęcie

Ukojenie Podniebienia
Rolada z polędwiczką wieprzową 182

Bardzo smaczna rolada, którą możemy jeść i na ciepło, z sosem - jak pieczeń, i na zimno - jak wędlinę. Przypomina nieco Necówkę ( klik ),  nie miałam naturalnej osłonki, piekłam moją roladę w folii, mimo to wyszła bardzo smaczna. Część zjedliśmy zaraz po upieczeniu, część zamroziłam i miałam na szybki obiad. Bardzo polecam. składniki 1000 g mielonego mięsa  wieprzowego (u mnie(...)piec ok 60 - 65 min. 15 minut przed końcem pieczenia odkryć wierzch i piec już bez przykrycia. Po upieczeniu, pieczeń delikatnie wyjąć z foremki razem z folią a powstały sos przelać na patelnię. Sos można doprawić śmietaną i zagęścić mąką roztartą z łyżką masła. Pieczeń podawać na ciepło z sosem lub na zimno jako dodatek do chleba. Jeżeli podajemy

Stare Gary
Sałatka z buraczków, fenkułu i marakui z sosem pomarańczowo-lawendowym 150

yśląc o niedeserowym zastosowaniu marakui, postanowiłem dorzucić ją do sałatki. Kwaskowaty smak owocu passiflory fajnie pasuje do winnych buraczków i ostrej rukoli. Kompozycję dopełnia słodki sos z redukowanego soku pomarańczy aromatyzowany lawendą. Więcej mówić nie trzeba, gorąco polecam. ;) * SKŁADNIKI Sałatka: 100 g rukoli 1 koper włoski (fenkuł) 3 marakuje 1 słoiczek marynowanych buraczków 2 garście nasion słonecznika(...)Sos: sok z 2 pomarańczy (ok. 150-200 ml) 1 płaska łyżeczka suszonej lawendy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego dwie szczypty białego pieprzu * PRZYGOTOWANIE Sos Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy umieszczamy w rondelku. Wsypujemy lawendę i wlewamy ocet jabłkowy oraz miód. Gotujemy na bardzo małym ogniu od 30 minut do godziny, aż zmniejszy swoją objętość czterokrotnie. Odcedzamy lawendę

Food Square
Sałatka z melonem, szynką parmeńską i słonecznikiem 313

obiady i kolacje. Dziś proponujemy Wam prostą, w miarę szybką, a przede wszystkim bardzo smaczną i orzeźwiającą sałatkę z melonem i szynką parmeńską. Melon nadaje jej odrobinę słodyczy, a sos na bazie octu balsamicznego przełamuje tę słodycz odrobiną cierpkości. Szynka parmeńska to składnik dla koneserów wykwintnej kuchni - poza tym świetnie komponuje się z melonem ;) Spróbujcie sami :) SKŁADNIKI: Dla dwóch osób(...)skórki. Zawijamy cząstki melona w szynkę parmeńską i układamy na sałacie. 4. Cebulę kroimy w cienkie kółka, które również układamy na talerzach z sałatką. 5. W miseczce przygotowujemy sos: mieszamy ocet balsamiczny z miodem, a następnie powoli dolewamy oliwę z oliwek ciągle mieszając, aby sos się nie rozwarstwił. 6. Polewamy sałatkę sosem, posypujemy ziarnami słonecznika oraz delikatnie oprószamy solą

W kuchni Katie