dziale postaram się publikować rożne przepisy, które wiążą się ze zdrowym odżywianiem. PLACKI DIETETYCZNE Z BANANA ŁOSOŚ W SOSIE POROWO-CZOSNKOWYM SAŁATKA Z RUKOLI Z SUSZONYMI POMIDORAMI SAŁATKA Z BROKUŁOWA Z CZERWONĄ FASOLĄ MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z TUŃCZYKIEM MAKARON ZE SZPINAKIEM WITAMINOWA BOMBA INDYK W SOSIE CURRY PASTA Z HALIBUTA TATAR Z ŁOSOSIA(...)KAWAŁKAMI KURCZAKA NALEŚNIKI Z MĄKI JAGLANEJ PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW I SERKA WIEJSKIEGO PASTA Z AWOKADO ZDROWIE ZAWARTE W SKORUPCE ŁUPINY ZDROWIE ZAWARTE W SKORUPCE ŁUPINY CZ.2 ŁOSOŚ Z SOSEM WARZYWNYM MIKSTURA OCZYSZCZAJĄCA Z TOKSYN OTRĘBY OWSIANE W DIECIE SAŁATKA BROKUŁOWA Z KURCZAKIEM OWSIANE PLACUSZKI Z SOSEM HERBATA Z CZYSTKA KISZONA DOMOWA KAPUSTA RYBA Z WARZYWAMI SMACZNEGO Czekam na Państwa
W kuchennym oknie Ewyszklanka gotowanej ciecierzycy pestki z 1 granatu 1 burak - obrany i starty na grubych oczkach 1 dojrzałe, miękkie awokado - obrane i pokrojone w plasterki łyżeczka oleju do smażenia Sos miodowo-musztardowy: 3 łyżki oleju nierafinowanego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka miodu sól, pieprz Sos: Wszystkie składniki na sos wymieszaj do połączenia, najlepiej(...)ciecierzycę. Smaż kilka minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. 2. Przełóż warzywa do miski, posyp tartym (surowym) burakiem i pestkami granatu. Obok ułóż pokrojone awokado i całość polej sosem. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 568 kcal
Powiedz dietom nieWłoch „zucchini”, czyli mała dynia, przywędrowała do Polski i stała się bardzo popularnym warzywem. Oto przepis na lekką sałatkę z kurczakiem, cukinią i prażonymi pestkami dyni, której towarzyszy sos jogurtowo-ziołowy. Składniki Mix sałat 1 cukinia 2 szalotki 300 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki kurkumy sól pieprz ziołowy 1 łyżka oliwy z oliwek 6 pomidorków koktajlowych(...)łyżki pestek dyni Sos 1 opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano sól pieprz ziołowy kilka kropli soku z cytryny Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, kurkumę, tymianek, sól i kilka szczypt pieprzu ziołowego. Nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na dwie godziny
My Chcemy Jeśćwystarczą na duże porcje dla 6 osób lub mniejsze dla 8 osób. Użyłam naczynia eliptycznego o średnicy 34x26 cm, ale możesz użyć innego zmieniając ilość warstw. Najpierw przygotuj sos. Wszystkie pory przekrój na pół pozbywając się zielonych liści oraz końcówek i dokładnie umyj. Przekrój je wzdłuż na pół, a potem ponownie na pół i posiekaj w 1 cm kawałki(...)się rozpuści. Pozostałą zawartość puszki przelej na patelnię, zmieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Następnie wlej rozpuszczoną skrobię i gotuj na dużym ogniu cały czas mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem, zdejmij z ognia i odstaw na bok. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Ziemniaki obierz i pokrój
Roślinna - blog wegańskiłopatka w chrzanowym sosie O tej porze roku na obiad warto zaserwować solidny mięsny kawałek. A jeżeli kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym chrzanowym sosie, to taki posiłek z pewnością będzie smakował każdemu. składniki dla czterech osób mięso i marynata 600 g ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej sól, pieprz 2 liście laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 szczypta majeranku(...)dwie łyżki wazowe bulionu spod ugotowanego mięsa. Całość dokładnie mieszamy ze sobą, tak aby nie było grudek i wlewamy z powrotem do garnka z mięsem. Wstrząsamy garnkiem łącząc składniki sosu, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie zagotowujemy. Mięso gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty a następnie kotlety nakładamy na talerze, polewając sosem i podając z ulubionymi dodatkami
Miód i pieprzczosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kartonik krojonych pomidorów z bazylią (390 g) 1 świeży pomidor (najlepiej malinowy) 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki chili w proszku cukier, sól morska, świeżo mielony pieprz Wywar rybny: pęczek włoszczyzny głowy i pancerze obrane(...)nasionami kopru. Dodajemy pomidory z kartonika, a także obranego ze skórki (najpierw sparzamy wrzątkiem) i pokrojonego pomidora (bez gniazd nasiennych). Zagotowujemy. Wlewamy 2 litry wywaru rybnego. Przyprawiamy koncentratem, sosem sojowym, sosem rybnym, octem i chili. Dodajmy łyżeczkę cukru, mieszamy, próbujemy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu. Zupa prawie gotowa. Przed samym
Poezja smakuDelikatne drobiowe mięso faszerowane duszonym szpinakiem i camembertem to wspaniała propozycja na codzienny jak i świąteczny obiad, smaku dopełnia dodatek sosu cytrynowego. Doda energii na cały dzień.Polecam. Składniki: Na dwie osoby: 1 duży podwójny filet z kurczaka Garść świeżego szpinaku Kawałek pora 2 łyżki masła ½ krążka sera camembert Sól i pieprz do smaku Przyprawa ziołowa do kurczaka Olej(...)rzepakowy do smażenia Sos cytrynowy: 200 g jogurtu naturalnego greckiego 2 łyżki majonezu Skórka otarta z ½ cytryny 1 łyżka soku z cytryny Szczypiorek so posypania Sól i biały pieprz do smaku Sposób wykonania: Fileta z kurczaka dzielimy wzdłuż na pół, myjemy, w każdej porcji robimy na środku nożem kieszonki , delikatnie aby nie przeciąć mięsa, oprószamy solą pieprzem i ziołową
Wanilia i Kardamondoprawiam do smaku. Podaję z ugotowanym osobno, bezglutenowym makaronem. Spaghetti bolognese: Makaron spaghetti bezglutenowy KLIK Mięso mielone ( dowolne, ulubione, u mnie z indyka) 3 -4 łyżki oleju ryżowego sos pomidorowy Bio Łyżeczka oregano Łyżeczka tymianku Łyżeczka bazylii Pełna łyżka suszonej włoszczyzny ( zmielona) Łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczka chilli zioła prowansalskie ( łyżeczka) 1 łyżka skrobi kukurydzianej(...)czarny mielony do smaku ( ¼ - ½ łyżeczki) --------------------------- Na patelni rozgrzewam olej, przekładam mięso i smażę około 5 minut. W między czasie gotuję makaron, 9 minut i jest al dente. Przygotowuję sos. Do garnuszka wlewam 500 ml soku pomidorowego i dodaję zioła oraz przyprawy, dokładnie mieszam. Wlewam do podsmażonego mięsa. Duszę całość około 20 minut, na wolnym ogniu. Pod koniec mieszam skrobię
Takie tam pichcenieodrobina do dekoracji 6 czubatych łyżek parmezanu, utartego + 2 łyżki do posypania 1 czosnek solo, przeciśnięty przez praskę 2 ½ łyżeczki soli lub wedle smaku 1 łyżeczka pieprzu ½ l pomidorowego sosu, tutaj przepis Pieczone ziemniaki 10 dużych ziemniaków 50 g cheddar świeży rozmaryn do posypania 3 łyżki oliwy sól morska do smaku Ugotuj pomidorowy sos z przepisu w linku. Odstaw(...)wystygnięcia. Wymieszaj składniki na farsz. Dodaj połowę sosu i jeszcze raz wymieszaj. Blaszkę z piekarnika przykryj papierem do pieczenia. Uformuj pieczeń w kształcie bochenka. Na wierzchu rozprowadź resztę sosu. Wstaw pieczeń do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobiegu i piecz przez 40 minut. Ugotuj ziemniaki w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedź, lekko ostudź i rozerwij na dwie połówki. Wyjmij
codojedzeniaSZPINAKIEM I POMIDORAMI / SPINACH & TOMATOES RYE FUSILLI Ostatnio coś mnie „wzięło” na makaron. Ile można jeść risotto? W lodówce miałam nadmiar pomidorów i zero ochoty na sos pomidorowy, tyle samo chęci na pójście do sklepu i zrobienie zakupów. Otwieram zamrażarkę – szpinak, sery są u mnie zawsze, nie umiałabym bez nich żyć. W zamrażarce schab w plastrach(...)trudno. Podsmaż wszystko razem aż cebula ze szpinakiem się połączą. Jak woda ze szpinaku odparuje dodaj jogurt wymieszany z pokrojonym w dużą kostkę serem i przyprawami. Jak sos się smaży czas na mięso. Schab opłucz, osusz. Możesz od razu pokroić schab paski, jednak ja wolę go trochę najpierw rozbić. Żeby nie ubrudzić ani siebie ani tłuczka ani wszystkiego dookoła mięso
Martyna Cooksobraniu) 3 ząbki czosnku łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka przyprawy do pizzy 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz i cukier do smaku posiekana natka pietruszki olej Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 1 szklanki mleka pół szklanki słodkiej śmietanki pół łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz Farsz mięsny: Cebulę pokroić(...)miękkości. Dodać pomidory, koncentrat, ocet, zioła i paprykę. Gotować kilkanaście minut aż płyn nieco zgęstnieje. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku octem, solą, cukrem i pieprzem. Sos beszamelowy: Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz
Czerwień i błękitswojej mamy. ;-) Dodałam od siebie tylko pieczarki i cebulę. Ziemniaki świetnie komponują się z podsmażonym boczkiem, cebulką i pieczarkami. A całość dopełnia śmietankowo- serowy sos. Jak dla mnie pycha. Tylko trzeba pamiętać o dobrym doprawieniu sosu. Myślę, że również będzie smakowała z innymi warzywami czy makaronem a nawet kurczakiem. Następnym razem wypróbuję taką wersję ;-) Zapraszam!!! Składniki(...)Boczek podsmażamy, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i cebulę pokrojoną w pióra. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy śmietanę i serki topione, przyprawiamy solą i pieprzem. Sos musi być dobrze przyprawiony, musi mieć wyrazisty smak i nie może być mdły. Pokrojone ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy je sosem. Na wierzch sypiemy lub układamy żółty
Passion of Cookingblogu, już czas, aby się pojawił, prawda? Tak więc oto przepis na szybkie danie makaronowe dla całej rodziny, będą prosić o dokładkę takie smaczne! Do makaronu pappardelle przygotowałam wcześniej sos pomidorowy z ziołami , szybki i aromatyczny, z bazylią i oregano. Buon appettito! Makaron pappardelle to szerokie wstążki, do przepisu wykorzystałam makaron jajeczny. Tagliatelle zaś to węższe wstążki także smaczne(...)moga zastapić pappardelle w tym przepisie. Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Składniki: makaron pappardelle czyli szersze wstążki na dwie porcje sos pomidorowy z ziołami orzechy włoskie do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Sos przekładamy do garnka, podgrzewamy i gasimy płomień. Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do sosu pomidorowego, dokładnie mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniaobróbce, bo niewłaściwie przygotowana potrafi być sucha jak wiór. Jednak wraz z przygotowaniem tego dania moje poszukiwania dobiegły chyba końca. Dorsz upieczony pod kołderką z sosu pomidorowego z pysznymi dodatkami jest wilgotny i delikatny. Ryba przy tym zachowuje swój oryginalny smak, bo sos pomimo tego, że bogaty w wyraziste składniki, nie przytłacza jej smaku(...)oliwki i kapary są słone) oraz dodajemy szczyptę lud dwie pieprzu. Gdy zioła zaczną wydzielać zapach dodajemy pomidory i trochę gorącej wody. Dusimy całość, aż powstanie kremowy sos. Dorzucamy kapary i oliwki, a na koniec dodajemy ocet balsamiczny. Sprawdzamy czy sos nie wymaga jeszcze dosolenia, a następnie wykładamy go na przygotowanego wcześniej dorsza. Naczynie przykrywany folią
Simple DishSkładniki (na 6 sztuk): 6 placków tortilli 1 opakowanie kotletów sojowych (100-150g) 1/2 główki sałaty 3 pomidory 3 ogórki konserwowe duże lub 6 małych korniszonów 6 rzodkiewek Sos: 1 mały jogurt naturalny gęsty 4 łyżki majonezu 4 łyżki pikantnego ketchupu 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko mąka pszenna oraz bułka tarta do panierowania kotletów(...)papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 2. Warzywa myjemy i drobno siekamy, dodajemy do potarganych liści sałaty, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. 3. Składniki na sos blendujemy lub mieszamy ze sobą dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Przyrumienione placki tortilli smarujemy sosem, układamy warstwę sałatki, kotletów sojowych i ponownie polewamy sosem. Zwijamy
Kuchnia w czekoladzie