cebuli czerwonej 2 ząbki czosnku 1,5 cm świeżego imbir 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka pasty curry 1/2 łyżeczki pasty tamaryndowej 1/2 puszki mleka kokosowe go sos sojowy do smaku (około 1,5 łyżeczki) sos rybny do smaku (około 1 łyżeczki) olej kokosowy do smażenia ( około 2 łyżki) 1/2 szklanki kaszy quinoa Przygotowanie: Obydwa rodzaje cebuli(...)sokiem. Kiedy pomidory ładnie się połączą z resztą potrawki dodajemy, pastę tamaryndową, łyżeczkę garam masali i mleko kokosowe i mieszamy. Gotujemy chwilę. Na koniec przyprawiamy sosem sojowym i sosem rybnym oraz dodajemy wcześniej ugotowaną fasolkę szparagową mieszamy dokładnie. Kaszę quinoa gotujemy w oddzielnym garnku. Potrawkę podajemy z kaszą lub dodajemy ją do potrawki i mieszamy
Bon appetit mon amieobiad. PAD THAI Składniki: 1/2 opakowanie makaronu ryżowego 1/2 filetu z kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka grzybów mun olej do smażenia 2-3 łyżki sosu Pad Thai 2 łyżki sosu rybnego 2- 3 łyżki sosu sojowego opcjonalnie sezam do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Filet kroimy w paski, zalewamy sosem rybnym
Bon appetit mon amiemałą ilością oleju. Na gorącą patelnię wrzucić kawałki mięsa i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Zdjąć mięso z patelni i położyć na dnie żaroodpornego naczynia. Przygotowanie sosu – Do dużego kubka wlać śmietanę, bardzo drobno posiekany czosnek, ketchup, sok z cytryny, szczyptę soli i trochę czarnego pieprzu. Wylać sos na patelnię, podgrzać dodać dodatkowo 1 płaską łyżeczkę słodkiej
Kuchnia Pokoleńmięsa wołowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 200 g pieczarek 1 duża marchew 200 ml wytrawnego, czerwonego wina 2 łyżki musztardy sarebskiej 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka mąki pszennej masło klarowane / olej rzepakowy z łyżką masła słodka, mielona papryka sól morska świeżo mielony pieprz Dwie godziny przed pieczeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby nabrało(...)wody, przykrywamy i dusimy do miękkości 2,5 godziny. Mięso wyjmujemy z garnka i odstawiamy na talerz, wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki i dusimy kilka minut. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Całość przyprawiamy cukrem trzcinowym i sosem sojowym. Na koniec wkładamy do sosu mięso. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami z dodatkiem masła
KuchcikoweLovepieprzu. Grillować do 5 minut z każdej strony w zależności od grubości steków i pożądanego stopnia wysmażenia. Grillowany filet mignon z imbirem i czerwonym winem Połączenie czerwonego wina, sosu sojowego i imbiru nadaje zupełnie wyjątkowego smaku grillowanemu mięsu. Połączenie tych składników może być doskonałą bazą do rewelacyjnej marynaty do steków. Ale wystarczy potroić składniki i dusić je przez kilka minut(...)otrzymamy pyszny sos do mięsa z grilla. Składniki: 2 filety mignon ¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka świeżego sosu z cytryny 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 wyciśnięty ząbek czosnku ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Połączyć w misce wszystkie składniki. Umieścić steki w przygotowanej marynacie i marynować w lodówce przez
naRuszciekurczaka, może być suchy i włóknisty. Łatwiej podobny błąd popełnić z mięsem indyczym. Dobrym przyborem przy pieczeniu drobiu jest rękaw do pieczenia. Dzięki niemu, mięso nie wysycha i mamy sos, którego możemy użyć do kasz lub ziemniaków a później w nim odgrzać mięso. Jeśli lubicie spieczoną skórkę, warto rękaw na 15 min przed końcem pieczenia rozciąć i pozwolić się kurczakowi(...)moje ulubione przyprawy, ale kierujcie się swoim smakiem i nacierajcie kurczaka według własnego uznania. Drukuj Kurczak pieczony window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 kurczaka 1 duża cebula 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy (papryka słodka, czosnek, majeranek, imbir, curry, pieprz, sól, mielony kminek, zioła prowansalskie) Wykonanie Kurczaka nacieramy przyprawami. Mieszamy olej i sos sojowy
Mieszam w GarnkuChińszczyznę albo się kocha albo nienawidzi, a to przede wszystkim ze względu na dodatek sosu sojowego, który jest bardzo aromatyczny i ma dość specyficzny smak :D Warto próbować w domu takich dań, by przekonać się czy jest to coś dla nas czy są to kompletnie nie nasze smaki :) Składniki: 250 g makaronu chow main(...)piersi z kurczaka ciemny sos sojowy pół czerwonej papryki 2 marchewki mały por sezam czosnek granulowany* 1 łyżeczka miodu* pieprz cayenne sól pieprz olej kokosowy Przygotowanie: Mięso pokroić w paski, zamarynować w sosie sojowym ok. 2 h. Ugotować makaron wg informacji na opakowaniu. W woku rozgrzać olej kokosowy, usmażyć mięso, pod koniec dodać warzywa pokrojone w słupki (nie smażyć
Malinowo w kuchniłyżka oleju farsz: ok. 500g mięsa wieprzowego np. łopatka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 serek topiony gouda sól pieprz bazylia oregano przyprawa do mięsa mielonego olej ponadto: SOS BOLOŃSKI firmy JAMAR 150g sera żółtego Sposób przygotowania: ciasto: Mleko wlać do wysokiej miski, wsypać mąkę i miksować na niskich aż do zniknięcia grudek. Wbić całej jajka(...)naleśniki przygotowanym farszem i na wierzch farszu położyć plaster serka topionego. Dopraw do smaku jeśli jest taka potrzeba i zawijać jak na krokiety. Ułożyć równo w naczyniu żaroodpornym, polać sosem bolońskim. Na koniec posypać startym serem żółtym. Zapiec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam SOS BOLOŃSKI firmy JAMAR . Jest intensywny w smaku
Prosto i Smacznie z AnetąZnana i przez sporo osób lubiana jednak z e względu na sos czosnkowy ma też swoich przeciwników . R obi się ją na prawdę szybko i n ie potrzeba do niej zbyt du ż ych zdolności kulinarnych. Ja lubię ją jeść "solo" ale sprawdzi się też z wędliną lub mięsem. Składniki: 1 brokuł 10 pomidorków koktajlowych czerwonych 10 pomidorków koktajlowych pomarańczowych(...)mniejszy ogórek sałatkowy 4 jajka ugotowane na twardo Sos czosnkowy: 3-4 łyżki majonez kremowy Folwark 1 łyżka gęstej śmietany 18% 4-5 ząbków czosnku sól morska drobnoziarnista pieprz biały Przygotowanie: Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie al dente lub ugotować na parze. Po ugotowaniu odcedzić na sitku i przelać zimną wodą. Ostudzić. Pomidorki przekroić
Ala piecze i gotujejajka można ugotować bez skorupek. Całość idealnie do siebie pasowała. Muffiny były bardzo dobre a w połączeniu z doskonale ugotowanymi jajkami smakowały wybornie. Całość idealnie połączył przepyszny sos, własnej roboty. Serdecznie polecamy. Składniki: Ciasto na muffiny : - 500g mąki - 250ml wody - 40g drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 3 łyżki masła Dodatki - 4 jajka - świeże liście szpinaku(...)szynka parmeńska Sos - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki śmietany 18% do zup - 2 łyżki serka mascarpone Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę i resztę składników. Wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu tworzymy kulki, które rozwałkowujemy na placki o grubości około 2 cm. Odstawiamy
Pan i Pani Smith w kuchniProste, smaczne i szybkie danie. Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym podana z sosem. Do tego ziemniaczki, frytki lub ryż. Oczywiście nie może zabraknąć surówki. Ja podałam sałatkę pomidorową z mozzarellą . Pamiętam moja mama jeszcze po usmażeniu kotletów dawała je pod parę. Wtedy były jeszcze bardziej puszyste. Ja z braku czasu tak nie zrobiłam, ale i tak były smaczne. Składniki(...)papryki sól pieprz Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Mięso wkładać do ciasta i dokładnie je w nim obtoczyć. Smażyć na rozgrzanym maśle. Sos 200 ml śmietany lub jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku sól pieprz słodka papryka Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczypiorkiem , solą, pieprzem i słodką papryką
O kuchni z uczuciemPyszne danie, pulpety z piersi kurczaka, sos pieczarkowy, całość podana z makaronem tagliatelle. Pulpety gotowane na parze, delikatne i bardzo smaczne. Aby jeszcze bardziej odchudzić danie, można śmietanę zastąpić jogurtem i podać z razowym makaronem:) pulpety: 2 podwójne piersi z kurczaka ( KLIK ) 1 kajzerka namoczona w mleku pieprz mielony sól na sos: 50 dag pieczarek (KLIK) ½ łyżeczki(...)gotuję na parze ( około 20 minut) Pieczarki obieram, myję i kroję w plastry, podsmażam na klarowanym maśle, doprawiam. Na koniec wlewam śmietankę. Pulpety podałam z makaronem i sosem pieczarkowym. Pyszne, lekkie danie. Zasmakuje każdemu. Pulpety można ugotować tradycyjnie, jednak na parze mają bardziej wyrazisty smak
Takie tam pichcenieduży kalafior ok 200 g chleba ( do wyboru, użyłam pszennego) 1 łyżeczka nasion kminu 1 łyżeczka prażonego sezamu 100 g startego sera cheddar sól i pieprz do smaku sos serowy 70 g masła 50 g mąki pszennej 800 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 200 g startego sera cheddar Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie(...)Ugotowanego kalafiora przeżuć do naczynia przeznaczonego do zapiekania wymieszaj z kminem, sezamem, serem oraz chlebem pokrojonym w kostkę ok 1 cm x 1 cm, lekko dopraw. sos serowy: w rondlu rozpuść masło i wsyp mąkę, mieszaj energicznym ruchem, aż powstanie gęsta zasmażka. Następnie stopniowo dodaj mleko, cały czas mieszając dopraw solą i pieprzem odra dodaj gałkę
Niezły MłynekDobrze może pomyślicie patrząc na zdjęcie że to normalny schabowy i gdzie to "inaczej" otóż inaczej w sensie po dodaniu sosu worcester do pieczarek wszystko nabrało ciekawego innego smaku. Taka mała zmiana a warto. Już nie wspomnę że luby ten sos dodaje do wszystkiego. Składniki (na 5 schaboszczaków) 5 kawałków schabowego (przynajmniej na tyle starczyło mi farszu) sól, pieprz, papryka(...)słodka 2 małe jajka bułka tarta olej Na wierzch 250 g pieczarek (najlepiej małych) 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soli 2 łyżki sosu worcester 3-4 garście startego na dużych oczkach sera 1 łyżeczka papryki słodkiej Zaczynamy od schabowego. Delikatnie rozbijamy kotlety z obu stron. Każdy posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Układamy
Piekielna Kuchnia Patiśrodek włożyłam w nacięcia na wierzchu schabu. Dzięki temu schabik bardzo fajnie się prezentuje w przekroju. Mięsko zamarynowałam w słodkiej marynacie z dodatkiem miodu, soku z cytryny i sosu sojowego. składniki: 2 kg schabu środkowego ok 200 g suszonych moreli u mnie Kresto sok z połówki cytryny 4 łyżki miodu 3 łyżki sosu sojowego 1 czubata łyżka musztardy delikatesowej(...)Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Przygotować marynatę. Wymieszać sok z cytryny z miodem, musztardą i sosem sojowym. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i nad tym naczyniem dokładnie nasmarować marynatą, resztki marynaty niech spływają do naczynia. Odstawić do lodówki na kilkanaście godzin, mięso w międzyczasie przekręcić aby dobrze przeszło marynatą. Po tym czasie w schabie zrobić wzdłuż dwa nacięcia
Monia miesza i gotuje