jajka można ugotować bez skorupek. Całość idealnie do siebie pasowała. Muffiny były bardzo dobre a w połączeniu z doskonale ugotowanymi jajkami smakowały wybornie. Całość idealnie połączył przepyszny sos, własnej roboty. Serdecznie polecamy. Składniki: Ciasto na muffiny : - 500g mąki - 250ml wody - 40g drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 3 łyżki masła Dodatki - 4 jajka - świeże liście szpinaku(...)szynka parmeńska Sos - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki śmietany 18% do zup - 2 łyżki serka mascarpone Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę i resztę składników. Wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu tworzymy kulki, które rozwałkowujemy na placki o grubości około 2 cm. Odstawiamy
Pan i Pani Smith w kuchniProste, smaczne i szybkie danie. Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym podana z sosem. Do tego ziemniaczki, frytki lub ryż. Oczywiście nie może zabraknąć surówki. Ja podałam sałatkę pomidorową z mozzarellą . Pamiętam moja mama jeszcze po usmażeniu kotletów dawała je pod parę. Wtedy były jeszcze bardziej puszyste. Ja z braku czasu tak nie zrobiłam, ale i tak były smaczne. Składniki(...)papryki sól pieprz Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Mięso wkładać do ciasta i dokładnie je w nim obtoczyć. Smażyć na rozgrzanym maśle. Sos 200 ml śmietany lub jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku sól pieprz słodka papryka Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczypiorkiem , solą, pieprzem i słodką papryką
O kuchni z uczuciemPyszne danie, pulpety z piersi kurczaka, sos pieczarkowy, całość podana z makaronem tagliatelle. Pulpety gotowane na parze, delikatne i bardzo smaczne. Aby jeszcze bardziej odchudzić danie, można śmietanę zastąpić jogurtem i podać z razowym makaronem:) pulpety: 2 podwójne piersi z kurczaka ( KLIK ) 1 kajzerka namoczona w mleku pieprz mielony sól na sos: 50 dag pieczarek (KLIK) ½ łyżeczki(...)gotuję na parze ( około 20 minut) Pieczarki obieram, myję i kroję w plastry, podsmażam na klarowanym maśle, doprawiam. Na koniec wlewam śmietankę. Pulpety podałam z makaronem i sosem pieczarkowym. Pyszne, lekkie danie. Zasmakuje każdemu. Pulpety można ugotować tradycyjnie, jednak na parze mają bardziej wyrazisty smak
Takie tam pichcenieduży kalafior ok 200 g chleba ( do wyboru, użyłam pszennego) 1 łyżeczka nasion kminu 1 łyżeczka prażonego sezamu 100 g startego sera cheddar sól i pieprz do smaku sos serowy 70 g masła 50 g mąki pszennej 800 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 200 g startego sera cheddar Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie(...)Ugotowanego kalafiora przeżuć do naczynia przeznaczonego do zapiekania wymieszaj z kminem, sezamem, serem oraz chlebem pokrojonym w kostkę ok 1 cm x 1 cm, lekko dopraw. sos serowy: w rondlu rozpuść masło i wsyp mąkę, mieszaj energicznym ruchem, aż powstanie gęsta zasmażka. Następnie stopniowo dodaj mleko, cały czas mieszając dopraw solą i pieprzem odra dodaj gałkę
Niezły MłynekDobrze może pomyślicie patrząc na zdjęcie że to normalny schabowy i gdzie to "inaczej" otóż inaczej w sensie po dodaniu sosu worcester do pieczarek wszystko nabrało ciekawego innego smaku. Taka mała zmiana a warto. Już nie wspomnę że luby ten sos dodaje do wszystkiego. Składniki (na 5 schaboszczaków) 5 kawałków schabowego (przynajmniej na tyle starczyło mi farszu) sól, pieprz, papryka(...)słodka 2 małe jajka bułka tarta olej Na wierzch 250 g pieczarek (najlepiej małych) 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soli 2 łyżki sosu worcester 3-4 garście startego na dużych oczkach sera 1 łyżeczka papryki słodkiej Zaczynamy od schabowego. Delikatnie rozbijamy kotlety z obu stron. Każdy posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Układamy
Piekielna Kuchnia Patiśrodek włożyłam w nacięcia na wierzchu schabu. Dzięki temu schabik bardzo fajnie się prezentuje w przekroju. Mięsko zamarynowałam w słodkiej marynacie z dodatkiem miodu, soku z cytryny i sosu sojowego. składniki: 2 kg schabu środkowego ok 200 g suszonych moreli u mnie Kresto sok z połówki cytryny 4 łyżki miodu 3 łyżki sosu sojowego 1 czubata łyżka musztardy delikatesowej(...)Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Przygotować marynatę. Wymieszać sok z cytryny z miodem, musztardą i sosem sojowym. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i nad tym naczyniem dokładnie nasmarować marynatą, resztki marynaty niech spływają do naczynia. Odstawić do lodówki na kilkanaście godzin, mięso w międzyczasie przekręcić aby dobrze przeszło marynatą. Po tym czasie w schabie zrobić wzdłuż dwa nacięcia
Monia miesza i gotujemąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli mleko do posmarowania bułek sezam do posypania bułek stripsy 1 duża pierś z kurczaka sól pieprz słodka papryka czosnek granulowany sos sojowy 1 jajko 100 ml mleka ok 1/2 szkl mąki dodatkowo mąka na panierkę olej do smażenia dodatki sałata pomidor ogórek kiszony czerwona cebula ketchup sos tysiąca wysp(...)stopni. Po upieczeniu, studzić na kratce. Stripsy Pierś z kurczaka umyć i osuszyć, pokroić na paski o grubości 2-3 cm. Mięso zamarynować w soli, pieprzu, papryce, czosnku i sosie sojowym, odstawić do lodówki na 1 godzinę. Do miski wbić jajko, wsypać mąkę i wlać mleko, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Całość dobrze wymieszać na gładką masę o konsystencji gęstej
Kuchnia w opałachmnie trzy kolorowa) 4 łyżeczki octu jabłkowego pół łyżeczki soli 1 marchew 4 śliwki suszone albo wędzone 1 duży ogórek kiszony 1 twarożek śmietankowy - opcjonalnie 2 łyżeczki polskiego chrzanu sos sojowy Pałeczki i ostry nóż Komosa: Komosę wysyp na bardzo gęste sitko i dokładnie wypłucz pod zimną bieżącą wodą, intensywnie mieszając, przez parę minut, by pozbyć się naturalnej goryczki. Wypłukane(...)zdejmij pokrywkę i delikatnie zamieszaj, żeby nadać ugotowanej komosie puszystości. Ziarna powinny teraz już być ugotowane, ale jeszcze jędrne, a „sprężynki”, które są na każdym ziarenku będą odstawać. Sos do komosy: 4 łyżeczki octu jabłkowego wymieszaj z 1 łyżką gorącej wody i solą. Zamieszaj. Gotowy sos wlej do ugotowanej komosy i dobrze wymieszaj. Sushi: Na nori kładziemy pasek komosy
Bon Appetit Małgorzatywstawić na noc do lodówki, a następnego dnia upiec, to wystarczy aby mieć pyszną, aromatyczną karkówkę. Karkówka pieczona miodowa . Składniki: 2,5 kg karkówki 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy 2 pokruszone ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku Przygotowanie(...)miodu, sosu sojowego, papryki, czosnku, majeranku, pieprzu, ziela angielskiego i oleju przygotowujemy marynatę, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do szklanego naczynia, smarujemy dokładnie marynatą, aby całe mięso było nią pokryte i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ponad brzegi, z tego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędaniu . Ten sposób zrobienia sytego dania sprawia , że sami możemy stworzyć ulubioną sałatkę, którą później umieścimy w placku tortilli wraz z mięsem. Po daje zawsze z dużą ilością sosu czosnkowego, na który przepis znaj dziecie ---> TUTAJ A Wy lubicie domowe fast foo dy? :) Skła dniki: 300ml śmietany 18% 5-6 dużych ząbków czosnku sól, pieprz szczypta cukru(...)panierce kurczaka i grilluje z obu stron. Kroje w cienkie plasterki po zgrillowaniu. Warzywa drobno kroję, delikatnie solę i mieszam. Wrapy smaruję ketchupem, wykładam 2 łyżki sałatki i polewam sosem czosnkowym. Na warzywa wykładam pokrojone mięso i jeszcze raz warzywa. Składam wrapa tak, aby warzywa z sosem nie wypadły. Zapiekam w tosterze. Smacznego
ChilliJemyolej rzepakowy, tofu (woda, ziarna soi , naturalne koagulatory), skwarki cebulowe (cebula, olej rzepakowy, olej palmowy, mąka pszenna , sól), płatki drożdżowe, tłuszcz palmowy, skrobia ziemniaczana, sól kuchenna, sos sojowy , ocet jabłkowy, stabilizator (guma ksantanowa). Powiem tylko tyle - składnik, którego jest najwięcej, jest zawsze na pierwszym miejscu; czy trzeba coś dodawać?.. "Pasta" wylądowała tam, gdzie uznałam, że jest(...)zamiast niej zrobiłam do chleba własną pastę "skwarkową" z tofu, w składzie której znalazły się, w kolejności wg udziału w zawartości: - tofu, skwarki cebulowe (cebula, olej kokosowy, pieprz), sól, sos sojowy, odrobina oleju konopnego. Widzicie różnicę? Jeśli chcecie zrobić sobie taką samą, wystarczy, że: - 1 dużą cebulę podsmażycie na oleju, oprószycie pieprzem, - 1 kostkę tofu pokruszycie do cebuli
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwody 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy/oleju Dodatki wędlina salami kukurydza konserwowa papryka cebula pieczarki 1-2 ostre papryczki jalapeno (u mnie takie ze słoika) olej sos na spód pizzy z tego przepisu lub ketchup albo koncentrat pomidorowy sos czosnkowy i pomidorowy do polania gotowej pizzy np z tego przepisu Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy(...)pizzy smarujemy olejem a jeśli nie mamy formy to papierem wykładamy blachę z piekarnika i ją smarujemy i układamy nasze spody. Ciasto nakłuwamy widelcem. Każdy ze spodów smarujemy sosem np ja posmarowałam z tego przepisu . Na wierzch jednej pizzy położyłam kilka plastrów szynki, całość posypałam pieczarkami i pokrojoną w piórka cebulą oraz garścią kukurydzy. Na drugim spodzie ułożyłam salami, pokrojoną
Piekielna Kuchnia Patikapustę można poszatkować na większe lub mniejsze kawałki. Częstymi dodatkami bywa marchew, cebula, jabłko czy ananas. Proporcje pomiędzy składnikami również zależą od naszych preferencji. Tak samo jest z sosem - najbardziej popularny przygotowuje się na bazie majonezu, ale często bywa też winegret. Poniższy przepis jest prosty, szybki i naprawdę smaczny. Surówka idealnie komponuje się z daniami mięsnymi. 1/2 główki białej(...)kapusty 1-2 marchewki 1 cebula sól Sos: (*) 1/2 szklanki majonezu (polecam z firmy Roleski ) 5 łyżek mleka 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki octu jabłkowego/winnego cukier puder (do smaku) sól, pieprz Dodatkowo (opcjonalnie): świeży koperek/natka pietruszki Kapustę poszatkować i przełożyć (partiami) do dużej miski. Każdą warstwę lekko osolić, ugnieść i całość
Di gotujeżelaznych zapasów domowej spiżarni – puszka pomidorów, puszka tuńczyka, kilka filecików anchois. Skubnięta z kuchennego parapetu bazylia. Wczorajsza czerstwa bułka, twardy dojrzewający ser i nieśmiertelny włoski klasyk – makaron w pomidorowym sosie – ląduje na stole. Wciągający! Z puszki tuńczyka odlewamy na patelnię 3-4 łyżki czystego oleju/oliwy. Bułkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju spod ryby rumiane grzanki. W końcowej(...)przeciśnięty czosnek, chwilę razem smażymy aż czosnek straci surowy zapach i wlewamy pomidory z puszki. Jeśli używacie tych w całości, warto je zgnieść w dłoni, widelcem lub łyżką. Sos gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż odparuje 1/3 płynu. Całość blendujemy. Dopiero po zblendowaniu pomidorów z cebulą i czosnkiem wkładamy do sosu mięso tuńczyka
Karo in the KitchenCzasami potrzebujemy sosu do kotletów, nugetsów lub innych rzeczy. Wykombinowałam sobie dzisiaj pyszny sos a'la amerykański (który normalnie się robi z majonezu i keczupu). Bazą sosu był makaron który został mi z poprzedniego dnia. Na jego bazie można zrobić pyszny majonez lub sos (nawet bez oleju). Składniki: - ugotowany makaron (ok 1 szklanki), - dowolne mleko roślinne, - ok 1/2 łyżeczki soli
Co na wege obiad?