kawałku) 1 duża cebula 1 duża marchew 2 ząbki czosnku 400g krojonych pomidorów 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz bazylia, przyprawa do mięsa mielonego oliwa z oliwek sos beszamelowy: 80 g mąki 1/3 kostki masła ok. 1,5 szkl. mleka pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Z masła i mąki robimy zasmażkę...masło rozpuść w garnku i dodaj(...)łyżki wody i przyprawy (sól, pieprz, przyprawę do mielonego i bazylię). Kiedy mięso będzie przesmażone dodaj pomidory z puszki i koncentrat - wszystko wymieszaj, podgrzewaj 5 min. Teraz do sosu mięsnego dodajemy przygotowane warzywa i wszystko razem dusimy ok. 10 min. W tym czasie wysmaruj duże, prostokątne naczynie żaroodporne łyżką masła i pokrój ser mozarella w plastry
Alutka-GotujeMłota Lou. Jest to trunek, którego recepturę stworzył starzec o imieniu Lou. Po jego śmierci przepis na miksturę trafił do Snafa, który z kolei chciał wykorzystać Młot do mocnego sosu. Kucharz wysyła Bezimiennego w Nocy Kruka z misją przyrządzenia napoju – receptura, którą daje bohaterowi składa się z butelki, 2 rzep, sporej garści bagiennego ziela, kłów błotnego węża i działki rumu(...)Ciężko ocenić z czym tak naprawdę Młot smakował lepiej – zdecydowanie jego opary w wersji solo są niezbyt przyjemne i nie zalecamy próbować go samego. Dodatkowo połączenie tej mikstury z sosem z ognistego gulaszu (czyli mięsa w kapuście) okazało się bardzo niefortunne (nie podalibyśmy tego nawet orkom!). Pewnie Snaf ściemniał z mocnym sosem i po prostu potrzebował gorzałki do bezpośrednich celów
Nerds KitchenSzynka w sosie własnym to pomysł na niedzielny obiad jak i danie na delegację. Takie mięso wymaga bardzo długiego czasu duszenia, ale… smak Wam wszystko wynagrodzi :) Szynka przygotowania w poniższy sposób będzie soczysta, krucha i bardzo smaczna. Takie mięso świetnie smakuje podane z ziemniakami i ogórkami konserwowymi. Składniki na 4-5 porcji: około 1 kg szynki wieprzowej sól(...)wody). Cebulę obrać, przekroić na pół i dodać do garnka. Całość przykryć pokrywką. Dusić około 2-3 godziny na małym ogniu. Mięso musi być miękkie. Ewentualnie przedłużyć czas duszenia. Sos posmakować i ewentualnie doprawić. Jeżeli chcecie otrzymać gęsty sos to zdejmijcie pokrywkę i całość gotujcie, aż do redukcji sosu
UgotowaćPyszna wiosenna sałatka, idealna na obiad lub grilla. Sałatkę polać sosem, przed samym podaniem(...)Składniki : 150 g - mix sałat endywia escarola endywia frisee roszponka cykoria radicchio 75 g - kiełki rzodkiewki 2 - pomidory szczypiorek - 2 łyżki rzodkiewka - 4 szt sos : 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Przygotowanie : Sos : Do szklanki wlać olej z oliwek, dodać ocet balsamiczny, sól i pieprz, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
Kuchnia DanusiDziś zapraszam Was na pyszną propozycję obiadową. Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką i łagodnym sosem kebab-gyros od Folwark . U mnie dodatkiem były jeszcze frytki, ale możecie z nich zrezygnować lub zamienić np. na pieczone ziemniaki. Spróbujcie. Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką(...)sosem kebab-gyros 2016-04-18 18:41:36 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from Fat 0 % Daily Value * Total Fat 0 g 0 % Saturated
Słodkie okruszkilepiej nie wnosić na pokład samolotu, zatęsknili za „naszym”. A my skorzystaliśmy, za co serdecznie dziękujemy! Podali gęś pieczoną z mandarynkami i przyprawami korzennymi, a do niej sos śliwkowy. Przepis inspirowany tym z Kwestii Smaku . Polecamy! Składniki: 1 gęś (ok. 4 kg) 1/2 kg mandarynek garść suszonych śliwek 50 g masła goździki cynamon kardamon imbir ziele angielskie pieprz(...)anyż gałka muszkatołowa sól sos kilka węgierek kilka mandarynek czerwone wino przyprawy jak wyżej Gęś rozmrażacie, wyjmujecie z niej woreczek z podrobami i nacieracie ją od zewnątrz solą. Przyprawy mieszacie (lub rozdrabniacie w moździerzu i mieszacie) i też nacieracie nimi gęś. Na koniec ścieracie skórkę z kilku umytych dokładnie mandarynek i znowu nacieracie nimi gęś. Dużo jest tarcia
GRUBY WAŁEKCzekoladowy ( ale nie słodki ) sos mole pochodzi z kuchni meksykańskiej. W połączeniu z mięsem drobiowym doskonale się sprawdza. Składniki 4 piersi kurczaka świeża kolendra Sos: 2 łyżki oliwy 2 cebulki dymki 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g rodzynek 2 goździki 3 czubate łyżki kakao chili w proszku mielony kumin Przygotowanie Na patelni rozgrzałem oliwę(...)Podsmażyłem posiekaną dymkę i czosnek. Dodałem koncentrat pomidorowy i rodzynki, wymieszałem, chwilę smażyłem. Dodałem goździki, kakao, kunimi i chili, dolałem tyle wody, aby powstał gęsty sos. Mięso ułożyłem w brytfannie, zalałem sosem, piekłem godzinę w temperaturze 180 stopni C. z ryżem i surówką
R'n'G Kitchenstoły. Warto sięgnąć do starych książek po garść inspiracji. Na początku XX wieku, kaczki często gościły na polskich stołach. Znajdziemy tam wiele przepisów wytwornych, skomplikowanych – np. kaczki faszerowane z sosem truflowym lub maderowym, kaczka duszona z oliwkami, jak i tych bardzo prostych, a również bardzo smacznych. Jednym z takich prostych przepisów jest kaczka duszona na czerwonym winie, którą znalazłam(...)roku. Kaczka, sól, 250 ml czerwonego wina, sok z 1/2cytryny, skórka otarta z 1 cytryny, cukier W oryginalnym przepisie jest jeszcze masło do obsmażania kaczki i mąka do zagęszczenia sosu. Ja smażę na wytopionym z kaczki tłuszczu, no i nie dodaję mąki, sos zagęszczam przez gotowanie. Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, końcówki skrzydełek i szyję. Usunąć tłuszcz, który
królestwo garówosób - 1 porcja ok.435 kcal) 3 woreczki brązowego ryżu 1 łyżeczka kurkumy 1 cebula 500 g piersi z kurczaka 500 g mrożonej mieszanki warzyw po chińsku 3 łyżki sosu sojowego pieprz łyżeczka papryki (wg upodobań słodka lub ostra) 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru 1 łyżka oleju ewentualnie słodko-pikantny sos chili do podania PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem(...)opakowaniu z dodatkiem kurkumy. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na dużej patelni lub w woku. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i papryką i smażymy na złoto. Dorzucamy warzywa (bez rozmrażania), imbir i smażymy razem na średnim ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Mieszamy wszystko z odsączonym ryżem. Jeśli lubicie
Moje Kuchenne RewelacjeDziś zapraszam Was na pysznego kurczaka a la kfc w chrupiącej panierce. Idealny na obiad lub przyjęcie. Do takich chrupiących kawałków kurczaka doskonale pasują najróżniejsze sosy, sałatki, frytki i inne dodatki. Spróbujcie. W kilka chwil w domu możecie wyczarować pyszny posiłek, który zadowoli nie jednego domownika lub gościa na Waszym przyjęciu. Kurczak a la kfc w chrupiącej panierce. W dwóch(...)kukurydzianej i pszennej). Układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytki, surówki, sos czosnkowy lub w bułce z sałatą i sos/keczupem. Wersja pikantna Kawałki kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, sól i oliwa z oliwek
Słodkie okruszkibased on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki domowa lub kupna bagietka Sos (do posmarowania każdej bagietki) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Farsz 12-14 małych pieczarek 1/2 czerwonej cebuli(...)średni ogórek kiszony 1/2 kostki żółtego sera lub więcej (w zależności od upodobań) Przygotowanie Domowe lub kupne bagietki kroimy na pół. W miseczce łączymy ze sobą składniki naszego sosu. Następnie każdą połówkę bagietki smarujemy przygotowanym sosem. Kurczaka kroimy w kostkę lub plastry. Wkładamy do miseczki obsypujemy łyżeczką słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego i szczyptą soli. Dodajemy odrobinę oliwy
Słodkie okruszkibardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Dzisiejsza propozycja to mięso z udek kurczaka nadziane serem żółtym, obsmażone w boczku, a na koniec duszone na kapuście kiszonej, w kremowym sosie śmietanowym. Przepyszny obiad, wspaniałe mięso, zrobi wrażenie na całej rodzinie Podsmażony z mięsem boczek nadaje niesamowitego aromatu całej potrawie, a ser który w trakcie gotowania wydobywa się z udek, sprawia(...)sos jest kremowy, lekko serowy i bardzo delikatny. Mięso podać możemy z ryżem, z ziemniakami, lub z kaszą, oczywiście w towarzystwie ulubionej surówki Składniki na obiad: mięso z udek kurczaka bez kości ( 10 sztuk ) 500g kapusty kiszonej 10 plastrów sera żółtego 20 plastrów boczku surowego wędzonego 300ml śmietanki 30% 2 szklanki wody 4 ząbki czosnku 2 garście posiekanej natki pietruszki
NiePieprz.plPrzed nami sezon grillowy, u nas na razie z piekarnika - drobiowe szaszłyki z ryżem sosem jogurtowym, nadającym daniu pysznego słodko-kwaśnego charakteru :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - po 2 szaszłyki na osobę - 370kcal) 2-3 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego 600 g piersi z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry 1/2 łyżeczki(...)pikantnej papryki 1 czerwona papryka 1 żółta papryka Sos: 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sok z 1 małej limonki 1 łyżeczka płynnego miodu sól PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Oliwę mieszamy z przyprawami. Mięso kroimy w kostkę (usuwamy błonki i tłuszcz) i mieszamy z oliwą. Papryki (po usunięciu gniazd nasiennych) kroimy w dużą
Moje Kuchenne Rewelacjebardzo dobrze! Uważam, że należy wykorzystać możliwie każdą część zwierzęcia i nie marnować pożywienia. Dziś przedstawiam przepis na obłędny, długo gotowany gulasz z żołądków drobiowych, z warzywami w pikantnym sosie pomidorowym. Żołądki dosłownie rozpływają się w ustach! Polecam podanie z chrupiącym chlebkiem:) Scroll down for recipe in English Portugalski gulasz z żołądków (4-6 porcji) Składniki: 450 g żołądków(...)jeśli lubisz mniej pikantne dania) 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów z puszki 900 ml bulionu drobiowego 1/2 szklanki czerwonego wina 1/4 szklanki octu z białego wina 2 łyżeczki sosu Worcestershire 4-6 liści laurowych posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: W większym rondlu podsmaż na średnim ogniu boczek i gdy wytopi się z niego tłuszcz przełóż go na papierowe
karmelowyKilka dni później mój "bakłażanodawca" wiedząc, że mam umówione wieczorem spotkanie z przyjacielem, zaproponował, żebym przygotowała bakłażanową sałatkę właśnie. Nie myślałam długo, zrobiłam:) Sałatka w stylu śródziemnomorskim, z lekkim sosem "vinegret". Bardzo prosta, apetycznie wyglądająca i niezwykle smaczna. składniki: bakłażan 100 g sera feta kilka pomidorków koktailowych sos: 1/3 szkl oliwy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku łyżka wody łyżka(...)soku z cytryny łyżeczka miodu sól, pieprz do smaku ponadto: odrobina siekanej zieleniny (np koperek, natka pietruszki, bazylia lub jak dziś u mnie rzeżucha) Składniki sosu wymieszać, odstawić do lodówki. Bakłażana umyć, pokroić w ok 7mm plastry, wrzucić do zimnej, mocno osolonej wody, moczyć ok 30 minut. Następnie wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem, usmażyć na grillu bądź patelni grillowej. Plastry bakłażana
6niebo