naturalnego tofu mix sałat łodyżka selera naciowego garść czarnych oliwek 5 szt. suszonych pomidorów mała czerwona cebula ser feta do posypania sałatki grzanki Marynata do tofu: 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego czosnek granulowany do smaku zioła prowansalskie kolorowy pieprz Sos do sałatki: Przepis na sos znajdziecie w przepisie na sałatkę z rukoli (TU) Tutaj zamiast musztardy(...)Pokroiłam je w kostkę. Przyprawiłam marynatą i odstawiłam na około 20 minut. Następnie podsmażałam je przez około7 minut na patelni. Wsypałam złociste kawałki do sałatki. Sałatkę wymieszałam i polałam sosem. Pozostało już tylko pokroić bułkę na kawałki. Podsmażyłam je na chrupko na patelni. Przyprawiłam ziołami, granulowanym czosnkiem i odrobiną oliwy. Posypałam nimi sałatkę. Starłam na tarce ser feta, który uwieńczył
potrawyregionalneZamiast tradycyjnych mielonych można pobawić się trochę, dodać kapary,przyprawę do gyrosa i wyjdą pyszne grillowane szaszłyki. Do nich sos czosnkowo-koperkowy z kiszonym ogórkiem i obiad gotowy. Składniki na szaszłyki : 1 kg. mięsa wieprzowego (można mniej oczywiście... ja robiłam hurtowo) cebula opakowanie przyprawy do gyrosa dwie łyżki kaparów 3-4 ząbki czosnku sól świeżo zmielony czarny(...)pieprz słodka czerwona papryka jajko Składniki na sos: jogurt grecki ząbek czosnku 2 kiszone ogórki łyżka koperku 5 listków suszonej mięty kawałek sera typu feta świeżo zmielony czarny pieprz Mięso zmieliłam. Wsypałam przyprawę do gyrosa i świeżo zmielony czarny pieprz. Dodałam pokrojoną cebulę i czerwoną słodką paprykę. Kolej na kapary Pokroiłam je i dołożyłam do mięsa. S tarłam
potrawyregionalneJeśli lubicie ziemniaki to ta sałatka ziemniaczana jest dla Was. Dołączyła ona do grona poniższych sałatek z ziemniaków. Polana sosem o smaku curry jest naprawdę pyszna. SALATKA Z ZIEMNIAKÓW I SZYNKI SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKIEM SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI I BURAKAMI SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z WĘDZONYM REKINEM Składniki do sałatki: 6-8 sztuk ziemniaków 4 jajka garść kaparów(...)małych korniszonków Składniki na sos: opakowanie gęstego jogurtu greckiego 2 - 4 zabki czosnku łyżeczka curry sól pieprz garść koperku Ziemniaki porządnie umyłam i ugotowałam w łupinkach. Gdy wystygły pokroiłam je w plasterki i przełożyłam do miski. Następnie pokroiłam ugotowane jajka,kapary i ogórki. Powędrowały również do miski. W drugiej miseczce wymieszałam składniki do sosu. Polałam nim sałatkę. Można
potrawyregionalnegruszkę wyjętą z zalewy octowej mojej mamy. Gdy będzie na nie sezon, zrobię i podam przepis ;-) Ale nie została ona zjedzona ot tak po prostu. Zrobiłam do niej przepyszny sos. Rewelacja! Składniki: (ilość w zależności od ilości roladek) piersi z indyka / kurczaka plasterki wędzonego boczku korniszony sól czarny pieprz słodka/ostra czerwona papryka czosnek (można uzyć granulowanego(...)olej sos do gruszki: kawałek sera rokpol ( bądź innego pleśniowego) słodka czerwona papryka odrobina granulowanego czosnku i pieprzu Pierś rozbiłam tłuczkiem. Posoliłam, posypałam pieprzem, czosnkiem i papryką. Ułożyłam na niej plasterki wędzonego boczku i korniszona. Zawinęłam i spięłam wykałaczkami. Na wierzch posypałam jeszcze przyprawy. Smażyłam roladki na oleju,na złoty kolor. Teraz pora na sos, do wyżej wspomnianej
potrawyregionalnesklepach jest duży wybór śledzi w różnych sosach na bazie śmietany. Lubię i smakują mi te w sosie musztardowym. Ale stwierdziłam ,że więcej jest w nich sosu niż śledzi. Postanowiłam zrobić je sama. Wyszły rewelacyjne, przynajmniej wiem co jem! Składniki: płaty śledziowe 250 g 18% śmietany 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki musztardy francuskiej(...)Doprawiłam octem i cukrem do smaku. Polałam śledzie przygotowanym sosem musztardowym. Smacznego! Polecam również śledzie: śledzie smażone w zalewie octowej (klik) z czosnkiem i majerankiem (klik) sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami (klik) śledzie po kaszubsku (klik) sałatkę śledziową z jabłkiem (klik) śledzie w oleju z cebulką (klik
potrawyregionalneSpaghetti bolognese jest daniem kuchni włoskiej. Uwielbiane szczególnie przez dzieci a i u tych starszych często gości na talerzach. Według oryginalnego przepisu powinno się dodać do sosu marchew i seler. Ponadto przysmażyć kawałki boczku i wlać dwa kieliszki czerwonego wytrawnego wina. Tak wiem...ale to jest mój blog i moja wersja dania ;-) Trochę zmodyfikowałam ten włoski sos do spaghetti. Mimo(...)również pokroiłam go w kostkę. Wsypałam go reszty składników. Wszytko wymieszałam i smażyłam przez około 10 minut. Wlałam kawałki pomidorów. Wymieszałam. Aby sos był rzadszy można wlać bulion. Ja stwierdziłam,że lepszym dodatkiem będzie mój własnej roboty przecier pomidorowy . Dusiłam wszystko przez około 30-40 minut. Pod sam koniec można jeszcze ewentualnie doprawić
potrawyregionalneWpływa też korzystnie na stan naczyń krwionośnych i zapobiega rozwojowi cukrzycy. Nie powoduje alergii, jest produktem bezglutenowym. Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, sosów i pieczeni. Używa się jej także do faszerowania drobiu,pierogów i wyrobu kaszanki. Składniki: około 500 g mięsa łopatki wieprzowej / wołowiny gulaszowej /szynki / gulaszowe z indyka(...)liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 łyżki przyprawy do gulaszu firmy PRYMAT 3-5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól świeżo mielony czarny pieprz 2-3 suszone grzybki 1 łyżka koncentratu pomidorowego
potrawyregionalnenadającym jej smaku są chrupiące grzanki z cheddarem. Ostrości sałatce doda papryczka chili, smaczku - podsmażone plasterki wędzonego boczku, a chrupkości podprażone pestki słonecznika. Całość dopełni sos winegret z tłoczonym na zimno olejem rzepakowym o pysznym orzechowym smaku. Składniki: (proporcje dowolne) mix dowolnych sałat papryczka chili parę plasterków wędzonego boczku pestki słonecznika / dyni kromki bułki(...)cheddar słodka czerwona papryka olej rzepakowy do grzanek Składniki na sos winegret: 200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 5 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka musztardy dijon firmy KAMIS 1 łyżka miodu sól, pieprz zioła prowansalskie (opcjonalnie) Zacznijmy od chrupiących grzanek. Bułkę pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam ją na suchej patelni. Gdy były już chrupiące
potrawyregionalneformie gotowanej z tartą bułką. Nie powiem, też tak ją jem i to ze smakiem. Dziś zaproponuję Wam ją w innej postaci. Posiekana z dodatkiem wędzonego boczku,sosem worcester i czosnkiem. Naprawdę jest to ciekawa i bardzo smaczna propozycja na podanie brukselki. Sos worcester nada daniu korzennego smaku. Składniki: 500 g brukselki 4-5 plastry wędzonego boczku(...)ząbki czosnku 2 łyżki sosu worcester oliwa z oliwek łyżka masła sól świeżo mielony czarny pieprz Brukselki obrałam z wierzchnich liści i w razie potrzeby odkroiłam twarde głąby. Umyłam. Przełożyłam małe główki do robota, który pięknie je poszatkował. Pora na plastry wędzonego boczku. Pokroiłam go w drobną kostkę. Na patelnię wlałam oliwę z oliwek i rozpuściłam masło. Smażyłam boczek
potrawyregionalneszparagami (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie linguine 1 opakowanie grzybów shitake 1 pęczek zielonych szparagów 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy Makaron gotujemy al dente. Cebule kroimy w grubsza kostkę, grzyby shitake również. Szparagi kroimy na dwie lub trzy części. To zależy o Was czy chcecie mniejsze kawałki czy większe(...)Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na nią cebulę. Podsmażamy aż się zeszkli. Teraz wlewamy pomidory z puszki i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy nieco sosu sojowego, sporo ziół prowansalskich i pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy przez chwile razem i dodajemy szparagi. Gotujemy sos ok. 8-10 min. Kiedy szparagi beda już kruche wrzucamy grzyby. Dusimy wszystko 5 minut
vegetaniełyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku 0,5 szklanki ciepłej wody sól oregano zioła prowansalskie dowolne dodatki, żółty ser czarne oliwki do dekoracji + składniki na sos: 1 szklanka pasaty pomidorowej, 1 mała cebula, łyżeczka masła, łyżka oliwy z oliwek, przyprawy: sól, pieprz, oregano Składniki na jajka z pająkami: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu(...)drożdży dajemy mąkę, sól, przyprawy, oliwę i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko razem i zarabiamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejce do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju i maśle na złoty kolor. Dodajemy pasatę, sól, pieprz, oregano i gotujemy na małym ogniu, żeby odparować większość wody. Sos powinien
Ciastkozercyszkl mąki 1 jajko 125 g masła sól szczypta proszku do pieczenia sos pomidorowy; pół puszki pomidorów w zalewie pół cebuli szczypta bazylii pieprz 2 ząbki czosnku łyżeczka tłuszczu do smażenia nadzienie; pół kalafiora 150 g oscypka białego (nie wędzonego) pół szkl mleka 1 jajko szczypta suszonych pomidorów sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano łyżka żółtego sera startego Z podanych(...)składników zagnieść ciasto i wylepić formę do tarty. Na patelni przyrumienić cebulę i czosnek, dodać lekko rozdrobnione pomidory i odparować by powstał niezbyt gęsty sos. Kalafior rozdzielić na różyczki i ugotować na półmiękko. Odcedzić. Mleko wlać do kubka blendera, dodać jajko, starty na tarce oscypek ok 100g przyprawić do smaku i zblendować. Wstawić tartę do piekarnika nagrzanego
Gotowanie jest łatweprzygotowaną cebulę zawinąć w folię i umieścić w grillu rozgrzanym do średniej temperatury i grillować do miękkości. Kolejnym sposobem na pyszną przystawkę z cebuli jest grillowanie jej z sosem barbecue. Należy tylko pamiętać aby używać do tego przepisu słodką cebulę. Składniki: 4 duże słodkie cebule ¼ szklanki ulubionego sosu barbecue Przygotowanie: Przygotowanie tej cebuli jest identyczne jak w przepisie powyżej(...)różnicą że wydrążony otwór wypełniamy sosem barbecue. Aby uzyskać bardziej wędzony smak tych cebul można przygotować je wrzucając zawinięte w foli aluminiowej do ogniska. Miłośnicy całych cebul z grilla pokochają je przygotowane w wersji klasycznej. Tzn, tak jak w pierwszym przepisie z tą różnicą że pomijamy w tym wypadku piwo. A wydrążony otwór cebuli i samą cebulę solimy i pieprzymy
naRuszciepojawiły się do tej pory na blogu. Serdecznie zapraszam, może któryś z moich przepisów będzie dla Was inspiracją, żeby świętować z makaronem. Światowy Dzień Makaronu - przepisy Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili Tagliatelle z bakłażanem i adżiką Makaron z sosem szparagowym Domowy makaron Letni makaron z pesto i pomidorkami Makaron z pesto i mozzarellą(...)Spaghetti w sosie śmietanowym z pulpecikami i brokułami Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami Spaghetti z sosem szpinakowym Spaghetti z pieczonymi pomidorami Spaghetti ze szpinakiem i pesto Makaron ze szpinakowym pesto Letnia sałatka makaronowa z żółtymi buraczkami
Kulinarne przygody Gatitypomidorach z ośmiornicą – arroz de polvo, hiszpańska Galicja ma pyszną pulpo á feira. Grecy najbardziej lubią ohtapodaki ksidato – ośmiornice marynowane w occie winnym. Włosi chętnie jedzą ją w sosie pomidorowym, z dodatkiem białego wina i świeżych ziół. Przygotowanie ośmiornicy naprawdę nie jest trudne. Nie bez znaczenia jest to, że możemy kupić ośmiornice zamrożone – są już oczyszczone i wypatroszone. W przypadku(...)czosnku, pół sporego pęczka pietruszki (bez twardych gałązek), oliwę, połowę papryczki chili bez pestek i ocet winny miksujemy w blenderze lub bardzo drobno siekamy i dokładnie mieszamy. 1/3 powstałego sosu używamy do zamarynowania ośmiornicy przed grillowaniem. Wyjmujemy mięso z wywaru, dzielimy na dwie porcje (przecięłam ośmiornicę na pół, po 4 macki na porcję) i smarujemy dokładnie marynatą. Odstawiamy na blat
Karo in the Kitchen