kurczaka 3 - 4 dymki ze szczypiorkiem 20 g świeżego imbiru 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 200 g pieczarek 1 czerwona papryczka chili 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki pikantnego sosu sojowego 100 ml bulionu sól pieprz czarny 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju Sposób przyrządzania: Piersi z kurczaka pokroić na większe kawałki, delikatnie przyprawić solą(...)oleju, po czym dodać grzyby, dymkę, imbir, papryczkę chili, paprykę zieloną i żółtą. Całość podsmażać przez kilka minut, dodać czosnek i jeszcze chwilkę przesmażyć. Do zawartości patelni dodać pikantny sos sojowy, sos rybny i bulion. Gotować do zredukowania płynu (10 - 15 minut). W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Danie posypać szczypiorkiem i podawać z ryżem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychtwarogu solankowego wędzonego, ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, sos: 200 g zielonych szparagów, 3-4 łyżki zimnego masła Sos: szparagi umyć, odłamać końcówki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzącą wodą (tak aby przykryła szparagi). Dodać sól i cukier. Ugotować(...)miękkości, zmiksować. Przetrzeć przez sito. Zagęścić przez gotowanie. Doprawić do smaku solą i cukrem. Włożyć zimne masło, mieszać do całkowitego wmieszania w sos. Zdjąć z ognia. Białe szparagi umyć, obrać , włożyć do garnka, zalać wrzącą lekko osoloną i pocukrzoną wodą. Ugotować al dente, odsączyć. Do szparagów dodać ser, twaróg i białko. Zmiksować. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście
królestwo garówekspresowe. Kiedy nie mam czasu na wymyślny obiad robię właśnie makaron. Moim ulubionym rodzajem jest właśnie spaghetti, mąż najbardziej lubi drobne kluseczki takie jak małe muszelki czy kokardki. Sos boloński najchętniej przygotowuję nie ma wołowinie, a na indyku. Jest lżejszy i bardzo smaczny. I Malwinka może bez przeszkód zajadać się nim z nami :) Składniki: (3 duże porcje) 450g mielonego mięsa(...)wody, również wlać do garnka. Dodać wszystkie przyprawy, zagotować na sporym ogniu. Następnie zmniejszyć gaz i gotować aż osiągnie pożądaną gęstość. Można do garnka dodać makaron i wymieszać z sosem, a można po prostu polać sos na makaron. Po wierzchu posypać grudkami sera z niebieską pleśnią. Kiedy ser lekko rozpuści się w gorącym sosie, danie jest gotowe
Cakes By Kejtnaturalnego 35 g kiełków rzodkiewki 1 papryka czerwona 1 zielony ogórek kilka sztuk czarnych oliwek 2 suszone pomidory 0,5 szklanki ryżu ugotowanego w kurkumie 3 łyżki sosu sojowego (2 łyżki bezpośrednio do sałatki, 1 łyżka do smażenia tofu) 1 łyżka octu ryżowego (jak nie macie może być ocet winny) 1 łyżka soku z pomarańczy ząbek czosnku(...)warzyw w cienkie paseczki. Umytą paprykę kroimy nożem w cienkie paseczki. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. Powstaje taki widok:) Teraz czas na tofu. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę sosu sojowego i pokrojone w kostkę tofu. Smażymy aż ładnie się zrumieni. Teraz sos: Mieszamy w miseczce: 2 łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, łyżkę soku z pomarańczy i przeciśnięty przez
Zasmakuj Kuchnituńczyka w marynacie teriyaki i salsa z nektarynek, z dodatkiem marynowanego imbiru i świeżozmielonego pieprzu. Pycha! SKŁADNIKI (1-2 porcje) 1 stek z tuńczyka (200-250g) 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka posiekanej papryczki chilli salsa 3 nektarynki 1 łyżka marynowanego imbiru 1 łyżka octu ryżowego(...)łyżeczka brązowego cukru świeżozmielony pieprz świeża kolendra SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Sos teriyaki łączymy z sosem sojowym, papryczką chilli, olejem sezamowym i czarnym sezamem. Nacieramy tuńczyka powstałą marynatą ze wszystkich stron i odkładamy na 15 min. Nektarynkę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy łyżkę oliwy z chilli, dodajmy ocet ryżowy i cukier. Dusimy kilka minut, aż nektarynki puszczą sok. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy
DefinicjaSmakuPołączenie zdrowego makaronu orkiszowego z delikatnym sosem tuńczykowym w wersji light, to propozycja idealna dla każdego. Smak, prostota i zdrowe składniki. Spróbujcie. Taki proste danie możecie podać zarówno na obiad, jak i kolację. Makaron orkiszowy w lekkim sosie tuńczykowym, to moja propozycja na wiosnę i lato. Uwielbiam to połączenie smaków. Zachęcam i Was do spróbowania. Makaron orkiszowy w lekkim sosie(...)zmniejszamy gaz i dodajemy całego tuńczyka (odsączonego uprzednio z oleju). Mieszamy. Kolejno dodajemy ketchup, znów mieszamy. Na koniec dodajemy jogurt, szybko mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia. Tak przygotowany sos podajemy z makaronem orkiszowe piórka. Całość można delikatnie posypać koperkiem. Smacznego beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkiłososia wędzonego na ciepło 1 białko ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, sos: 200 g zielonych szparagów, 3-4 łyżki zimnego masła Sos: zielone szparagi umyć, odłamać końcówki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzącą wodą (tak aby przykryła szparagi). Dodać sól i cukier(...)Ugotować do miękkości, zmiksować. Przetrzeć przez sito. Zagęścić przez gotowanie. Doprawić do smaku solą i cukrem. Włożyć zimne masło, mieszać do całkowitego wmieszania w sos. Zdjąć z ognia. Farsz: b iałe szparagi umyć, obrać , włożyć do garnka, zalać wrzącą lekko osoloną i pocukrzoną wodą. Ugotować al dente, odsączyć. Do szparagów dodać łososia i białko. Zmiksować. Proponuję pierogi w cieście
królestwo garówOstatnio coraz częściej jadam różnego rodzaju kasze, tym razem mam dla Was propozycję ni to śniadaniową, ni deserową, jak kto woli ;) Kasza jaglana z sałatką owocową i jogurtowym sosem. Obok jogurtu, głównym składnikiem sosu, jest olej rzepakowy - jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego ciągle stosuję go w swojej kuchni, nie ma sobie równych :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś(...)facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na 2 porcje: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 375 ml wody 1 banan 1 jabłko 250 g truskawek cytryna Sos jogurtowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki brązowego cukru Wodę zagotować, dodać kaszę i gotować na niewielkim ogniu przez około 20 minut, zdjąć z ognia i odłożyć
Domowa cukiernia Ewytalerzu z Green Essence or ga nizowanego u foodmania . Za podaj ę oto kolorowy talerz pe ł ny wiosennej, nowalijkowej zieleniny, w słodko-kwa śn o-musztardowym sosie. Na straganach na pobliskim bazarku t ak w m ł ode warzywka obrodzi ł o, że nie sposób abym ich nie wykorzystała w mo im codziennym kucharzeniu . Pe ł nia wiosny(...)być wraz z listkami 1 pęczek rzodkiewek 1/2 długiego ogórka 1 garść szczypiorku 1-2 garście żurawiny suszonej całej ze sklepu GREEN ESSENCE 2 grube plastry dowolnej wędliny SOS MUSZTARDOWY: 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka s yropu z agawy ze sklepu G REEN ESSENCE - można zastąpić miodem, lub w ogóle pominąć 3 łyżeczki oleju rzepakowego
Grunt to przepis!Kanapka ze szparagami, jajkiem w koszulce i sosem holenderskim - pomysł na sycące oraz wegetariańskie śniadanie. Taka kanapka posmakuje każdemu, kto lubi płynne żółtka i szparagi :) Składniki na 2 porcje: 1 podłużna bułka 6-8 zielonych szparagów 2 jajka sól, pieprz kilka łyżek sosu holenderskiego (przepis tutaj ) Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Posolić i zagotować. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki(...)Gotować 1,5-2 minuty. Przygotowane jajko wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Tak samo postąpić z drugim jajkiem. Bułkę przekroić wzdłuż na dwie części. Każdą z nich posmarować sosem holenderskim, następnie ułożyć przekrojone szparagi, a na sam wierzch położyć jajko w koszulce. Ewentualnie na jajko wylać odrobinę sosu holenderskiego. Od razu podawać
Ugotowaćzrobię czy kluski śląskie (najlepsze ze starych ziemniaków). Ale w większości eksperymentuję w kuchni. Dziś tacos mi się zachciało. Dobra propozycja kolacji jak i obiadu. SKŁADNIKI: 4 łyżki Sos ostry chili 2 ząbki czosnku ok. 300 g kalafior bądź/i brokuł Szczypta soli 1 łyżka masła roztopionego ok. 500 g piersi z kurczaka Sałata lodowa Ogórek zielony Przyprawa(...)kebab-gyros PRZYGOTOWANIE: Do miski daj sól, sos ostry, czosnek przeciśnij przez praskę, roztopione masło. Pokrój w kawałki różyczki kalafiora/brokuł. Dodaj do miski i wymieszaj wszystko. Nagrzej piekarniki - 220 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Z miski wysyp kalafior/brokuł na blachę i piecz przez 20 min. Kurczaka pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek
Misz-masz by DomiSos tatarski jest przepysznym dodatkiem do mięs, przekąsek czy nawet kanapek. Ten domowy jest po prostu wspaniały, warto przygotować go na nadchodzące grillowanie. Składniki: 200g majonezu 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka chrzanu 2 jajka ugotowane na twardo 1 mała cebula pół szklanki marynowanych pieczarek 4 ostre ogórki piri piri 1 łyżeczka cukru Majonez mieszamy ze śmietaną, ugotowanym(...)żółtkami, musztardą i chrzanem. Odstawiamy. Drobno siekamy pieczarki, białka jajek, ogórki oraz cebulkę. Posiekane składniki łączymy z sosem majonezowym. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gotowy sos wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę
Gotowanie i blogowanieśledzie w sosie kaukaskim Ostatnia wizyta w porcie sprawiła, że w mojej kuchni znów pojawił się świeży bałtycki śledź. A chociaż ryba ta ustępuje urodą i rozmiarami innym, " szlachetniejszym" gatunkom to jednak uważam, iż w smaku jest wprost niezrównana. Dlatego dziś przedstawię kolejną propozycję z tą rybą w roli głównej. Mając nadzieje że danie(...)Następnie na patelnię dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól, cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze 2-4 minuty. Układamy warstwę sosu na dnie słoika, dodajemy śledzie, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach by sos stanowił około trzeciej części zawartości słoika). Zakręcamy słoiki i je pasteryzujemy ( w garnku lub piekarniku) przez
Miód i pieprzmnie biała), 85 g (puszka 200g) hiszpańskich czarnych oliwek marynata: 500 ml wody, 200 g cukru, 150 ml czerwonego octu winnego, 200 g truskawek lub malin, sos: 100 g czekolady, 100 g śmietany 36%, Marynata:wodę, cukier i ocet zagotować. Włożyć do niego maliny, lub odszypułkowane, przekrojone wzdłuż truskawki. Odstawić do ostudzenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Połączyć(...)oliwki i posiekaną czekoladę. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, włożony na chwilę patyczek po wyjęciu będzie suchy. Sos: czekoladę posiekać, włożyć do garnuszka, wlać śmietanę i podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. Ostudzone ciasto pokroić na porcje, ułożyć na talerzu, polać sosem, ułożyć odsączone truskawki (marynaty z truskawek czy malin
królestwo garówzrobię czy kluski śląskie (najlepsze ze starych ziemniaków). Ale w większości eksperymentuję w kuchni. Dziś tacos mi się zachciało. Dobra propozycja kolacji jak i obiadu. SKŁADNIKI: 4 łyżki Sos ostry chili 2 ząbki czosnku ok. 300 g kalafior bądź/i brokuł Szczypta soli 1 łyżka masła roztopionego ok. 500 g piersi z kurczaka Sałata lodowa Ogórek zielony Przyprawa(...)kebab-gyros PRZYGOTOWANIE: Do miski daj sól, sos ostry, czosnek przeciśnij przez praskę, roztopione masło. Pokrój w kawałki różyczki kalafiora/brokuł. Dodaj do miski i wymieszaj wszystko. Nagrzej piekarniki - 220 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Z miski wysyp kalafior/brokuł na blachę i piecz przez 20 min. Kurczaka pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek
Misz-masz by Domi