sosy - 72234 przepisów (strona:987/4816)

Sałatka Turecka z Sałatą Pomidorami i Serem Feta 284

strąk papryki czerwonej (200 g) 1 strąk papryki zielonej (200 g) 1 czerwona cebula (80 g) 1 ogórek zielony (200 g) około 15 oliwek czarnych na sos: 4 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz W nawiasach podałam orientacyjną wagę produktów Link do z filmu z przygotowania: Sałatka turecka z serem(...)skórki i kroję w nie za dużą kostkę. Oliwki kroję na mniejsze kawałki. Ser feta kruszę na mniejsze kawałki. Składniki sałatki mam już wszystkie gotowe w salaterce, teraz przygotuję sos: Natkę pietruszki drobno siekam i daję do miseczki. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do natki pietruszki (można przecisnąć przez praskę). Do pietruszki i czosnku dodaję sok z cytryny, oliwę doprawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Pyszne Pałki z Kurczaka w Sosie Sojowym 242

Witam serdecznie Propozycja na pyszne pałki z kurczaka w sosie sojowym, są szybkie i proste w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne. Będziemy potrzebować: proporcje marynaty podaję na: 6 pałek z kurczaka lub 3 udka z kurczaka na marynatę: 6 łyżek sosu sojowego sok wyciśnięty z małej cytryny 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz(...)Link do filmu z przygotowania: Pałki z kurczaka w sosie sojowym https://www.youtube.com/watch?v=S7f8VQkSiOE Przygotowanie: Najpierw przygotuję marynatę: Czosnek kroję w drobniutką kostkę lub przeciskam przez praskę. Teraz do miseczki daję pokrojony czosnek, sos sojowy, sok z cytryny, olej, zioła prowansalskie, doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa. Marynowanie pałek z kurczaka: Umyte i osuszone pałki

Uwaga Babcia Gotuje
Śledzie po Cygańsku 387

polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 1 kg filetów śledziowych solonych a`la matias 300 g ogórków konserwowych 200 g papryki marynowanej 200 g cebuli 150 g pieczarek marynowanych na sos: 8 łyżek ketchupu łagodnego 3 ząbki czosnku 8 łyżek oleju (około 100 ml) 2 łyżki musztardy (użyłam chrzanowej) do smaku: 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz, papryka ostra lub pieprz cayenne(...)plasterki i dodaję do salaterki. Wymoczone i osuszone śledzie kroję na mniejsze kawałki (paseczki około szerokości około 2 centymetrów) i dodaję do pozostałych składników w salaterce. Teraz przygotuję sos: Do miseczki daję ketchup przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i dokładnie mieszam. Następnie stopniowo dodaję olej i po każdej porcji oleju dokładnie mieszam aby połączył się z pozostałymi składnikami. Na koniec

Uwaga Babcia Gotuje
Surówka z kapusty pekińskiej z selerem 179

surówkę. Główny składnik stanowi kapusta pekińska - krucha i chrupka. Dodałam do niej również nitki selera, paprykę, kukurydzę i dużo natki pietruszki. Podałam ją do roladek drobiowych z figą w sosie pomarańczowym. Składniki: 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 1/2 słoika selera w zalewie 1/2 puszki kukurydzy 1/2 słodkiej papryki 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Sos: 1/2 szklanki zimnej wody(...)też zioła do pizzy Kapustę i natkę drobno posiekać. Selera i kukurydzę odsączyć z zalewy, paprykę pokroić w kostkę Warzywa umieścić w misce lub salaterce i dokładnie wymieszać. Składniki sosu połączyć ze sobą. Bezpośrednio przed podaniem polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać

Czerwień i błękit
Gęsia pierś pieczona z pigwą 154

gęsi a`1000 g gruszk 200 ml białego wina  2 gałązki rozmarynu 2 łyżeczki kolendry 4-5 goździków szczypta cynamonu 1-2 pigwy sok z cytryny Składniki na sos: wywar z pieczenia 1/2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 2 łyżki masła Wykonanie: przygotowanie marynatę - nasiona kolendry, goździki i szczyptę cynamonu rozetrzeć w moździeżu skórę piersi naciąć ostrym(...)sokiem z cytryny, by nie ściemniała). Przykryć naczynie pokrywką i piec w piekarniku nagrzanym do 200`C 1-1,5 godziny lub 180`z termoobiegiem upieczone mieso wyjąć z sosu i odłożyć, przykryć folią aluminową, by nie wystygło i odpoczęło zlać sos z pieczenia usuwając gałązki rozmarynu. Odłożyć najładniejsze kawałki pigwy. Sos (można zblendować) doprawić miodem, octem balsamicznym, na końcu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu 590

Szybko, smacznie i aromatycznie. No i... tak troszkę już świątecznie ;) A jeżeli nie macie pod ręką kubka czerwonego barszczu, takie pieczarkowe poduszeczki możecie podać w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu - polecam produkty Folwark . Składniki: (na 14 sztuk) około 450 g pieczarek* 1 średnia cebula 2/3 łyżeczki suszonej bazylii 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 czubate łyżki sosu czosnkowego Folwark(...)tarce na grubych oczkach i dodajemy do podsmażonej cebuli. Dodajemy suszoną bazylię i słodką czerwoną paprykę. Całość smażymy na najmniejszym ogniu, mieszając. Przed końcem smażenia dodajemy 2 czubate łyżki sosu czosnkowego, mieszamy całość. Następnie dodajemy sól i pieprz, próbujemy. Mieszając zostawiamy nasz pieczarkowy farsz na patelni (minimalny ogień) przez około 2-3 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia. Rozwijamy płat ciasta

Słodkie okruszki
Warstwowa sałatka śledziowa z fetą 6698

pół i posiekać w cienkie niteczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 10 minutach odcedzić i ostudzić. Na spód salaterki wyłożyć korniszony, a na nich fasolę. Posmarować 1/3 porcji sosu. Na to wyłożyć śledzie, a na śledziach pory. Posmarować 1/3 sosu. Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i położyć jako kolejną warstwę. Posmarować ostatnią porcją sosu. Na sos wyłożyć

Czerwień i błękit
Spaghetti bolognese (na szybko) 147

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Podstawą sosu bolognese jest mięso mielone i pomidory a resztę uważam za indywidualny gust i kreatywność "kucharza". Szybkie spaghetti bolognese różni się od oryginalnego przepisu, który wymaga kilku godzin przygotowania, ale czasami takie łatwe rozwiązanie, to dobry sposób na szybki obiad czy po prostu zaspokojenie zwykłego głodu. (3-4 porcje)  Sos:  500g(...)oleju). Dodać mięso mielone i mieszając doprowadzić do delikatnego obsmażenia. (W międzyczasie lekko posolić.) Wlać passatę pomidorową, wymieszać i doprawić do smaku. Całość dusić pod przykryciem. W czasie przygotowania sosu - ugotować makaron (al dente, według przepisu z opakowania). Odcedzony - przełożyć na talerze, polać gorącym sosem (w razie czego dodatkowo doprawić) i posypać startym serem oraz posiekaną zieleniną (opcjonalnie).  (*) Passatę

Di gotuje
Sałatka brokułowa 547

Bardzo prosta i bardzo smaczna sałatka z brokułem, szynką, jajkiem gotowanym, groszkiem konserwowym i sosem czosnkowym. Propozycja podobna do sałatki brokułowej , którą już kiedyś publikowałam, ale jednak dodatek groszku zmienia dość znacznie jej smak.  SKŁADNIKI: 1 op. brokułów mrożonych 4 jajka 15 dag szynki 1 puszka groszku konserwowego 4-5 łyżek sosu czosnkowego - u mnie Sos Kielecki Czosnkowy(...)mniejsze części. 2. Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę. 3. Szynkę pokroić w zapałki. 4. Groszek odsączyć z zalewy. 5. Wszystkie składniki wymieszać razem z sosem. Schłodzić w lodówce

Kto ugości moich gości?
Polędwiczki wieprzowe w sosie jogurtowo-musztardowym. 162

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}  Polędwiczki wieprzowe w sosie jogurtowo-musztardowym. Składniki: Polędwiczki wieprzowe w sosie jogurtowo-musztardowym ( porcja dla 1 osoby) -> 250g polędwiczki wieprzowej -> 3 ząbki czosnku -> Masło do smażenia -> 100-150g jogurtu(...)około 25 minut ( do miękkości). W osobnej miseczce mieszamy jogurt z musztardami, solimy i pieprzymy. Stawiamy w rondelku i podgrzewamy ( nie zagotowywać ). Gdy polędwiczki będą gotowe przekładamy można dodać sos i chwilkę razem podgrzewać, bądź wyłożyć na talerz i polać ciepłym sosem

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
#15 Mundialowa pizza z mięsnymi piłeczkami - mięso 182

Pół łyżeczki cukru szczypta soli Klopsiki: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie indyk) Łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki Łyżka gęstego jogurtu Słodka papryka, chilli, pieprz, imbir, czosnek granulowany, tymianek Sos: Pół słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki Świeży pomidor - drobno posiekany (albo pół bardzo dużego pomidora ;) ) Oliwa z oliwek Bazylia, oregano, słodka papryka, chilli Łyżeczka cukru Szczypta soli Dodatki: Pół puszki czerwonej(...)koncentratem i przyprawami. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki przesmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, zmniejszamy ogień, podlewamy odrobiną wody i podduszamy kilka minut pod przykryciem. Aby zrobić sos, należy rozgrzać oliwę w rondelku, przesmażyć posiekanego pomidora, dodać koncentrat i przyprawy. Sos smażyć kilka minut. Przygotowujemy resztę składników: pomidora kroimy w plastry, jeżeli jest bardzo soczysty - usuwamy gniazda nasienne

Kuchnia w szuwarach
Zapiekanka gołąbkowa 140

być gołąbki bez zawijania, a wyszła zapiekanka gołąbkowa. Przesadziłam z ilością produktów i najzwyczajniej w świecie nie chciało mi się zajmować dwóch form do zapiekania, więc wszystko wymieszałam z sosem i zapiekłam w jednej. Powiem, że nie spodziewałam się takiego efektu - zapiekanka świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak również na drugi dzień podgrzana. Składniki: (na dużą formę o wymiarach(...)łyżeczka cząbru 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki chili 1 - 2 łyżki do posypania kapusty + 1 łyżeczka do mięsa + około 1/2 łyżeczki do sosu  tłuszcz do posmarowania formy Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce, wymieszać z solą i odstawić na około 30 minut by puściła sok, po czym zlać

Kuchcik gotuje
Szynka w sosie musztardowym 180

Szynka w sosie musztardowym Proste danie obiadowe, które z całą pewnością zadowoli wszystkich mięsożerców. Solidna porcja szynki wieprzowej w sosie musztardowym, podana z gotowanymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami. Mniam..., jak to mawia moja córka :) absolutna mięsożerczyni w naszym domu. Do sosu dorzuciłam trochę lubczyku, tymianku i kocanki włoskiej - oczywiście dowolność przypraw zależy od Waszych upodobań. Mięso wyszło kruche, bardzo aromatyczne(...)lubczyku i samych listków kocanki i dusić na małym ogniu pod przykryciem o miękkości. Pod sam koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z musztardą, zdjąć pokrywkę i chwilkę podgotować by sos nam się delikatnie zredukował.  Smacznego

na moim stole...
"Na grzyby" - podsumowanie akcji 165

grzybami Rydze na surówce z fenkułu Grzybki marynowane (2 sposoby) Wegańskie gołąbki z grzybami i kaszą Zupa z pecłonek z zacierkami Pizza alpejsko-prowansalska Kluski jaglano-dyniowe z sosem grzybowym Pęczak z pecłonkami Bieszczadzki smalczyk z rydzami Wegetariańskie flaczki z rydzów Tarta bezglutenowa z grzybami leśnymi Bigos staropolski z wolnowaru DYNIOWE RISOTTO z PRAWDZIWKAMI (RISOTTO con la ZUCCA e PORCINI(...)grzybowa Marynowane grzybki leśne Dynia, grzyby, topinmbur - risotto Penne a’la łazanki zapiekane z kapustą i maślakami Lazania z borowikami; scenariusz nowego filmu Potrawka z maślaków duszonych ze śmietaną SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy Krokiety gryczane w sosie grzybowym Grzyby marynowane Tagliatelle z polędwiczką, borowikami, dynią i śliwkami Krem grzybowy/Mushroom cream 27 przepisów zebranych w akcji Na grzyby

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak Buffalo + surówka z buraczków na zimno 190

kości. Sposób na kurczaka Składniki na 4 porcje: 1 kg podudzi z kurczaka ok. 8 kawałków olej rzepakowy sól pieprz słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku sos: 3 łyżki masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sosu tabasco (ja użyłam piri piri) 1 łyżka słodkiej papryki w proszku(...)proszku.   Dodać odrobinę oleju. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Marynować ok. 1 h w lodówce. Następnie piec w naczyniu żaroodpornym ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Sos: W rondelku rozpuścić masło, wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Smażyć ok. 1 minuty na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać cukier, miód, sól, przecier pomidorowy, sos tabasco lub inny i papryki

Fabryka pomysłów