łyżeczka przyprawy chilli w proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 500 g mięsa mielonego prawidłowo wołowina ja dałam wieprzowine 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym, 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kosteczkę 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie(...)czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmielone mięso, mieszając zrumieniać z każdej strony. Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawić je sosem sojowym i cukrem. Następnie dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać (większe kawałki pomidorów rozdrobnić drewnianą łopatką). Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli. Przykryć i dusić przez około
Kubki smakupomidorami Składniki: 200g ryżu białego -nie w woreczku około 1 l bulionu warzywnego 1 małą cebula 50ml białego wina Sól, pieprz 50 tartego sera grana padano lub innego twardego Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów pelati lub 3 pomidory dojrzałe świeże 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mascarpone lub śmietany 18% lub jogurtu greckiego 4 liście bazylii poszatkowane tymianek(...)oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Sos: Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, przysmaż na oliwie z oliwek, dodaj zioła i pomidory (gdy pomidory świeże obrać ze skórki i pokroić w kostkę), gotuj na małym ogniu około 30 minut. Gdy sos będzie już gęsty dopraw go do smaku i dodaj mascarpone. Ryż: cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy
Kubki smakukońcu w płatkach z serem. Smażyć w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z ulubionym sosami, ja proponuję czosnkowy i musztardowo-miodowy. Sos musztardowo-miodowy: 2 łyżki musztardy 1/4 szklanki płynnego miodu 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany sól do smaku Wszystkie składniki wymieszać(...)dokładnie ze sobą. Dodanie większej ilości majonezu zwiększy gęstość. Sos odstawić do lodówki na kilkanaście minut, żeby smaki przegryzły się. Sos czosnkowy: 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 3 łyżki majonezu 2 duże ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Śmietanę połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut do lodówki
Codzienna kuchnia niecodziennalżejszego" kalibru. Lżejsze nie znaczy że zapomnimy o pogodzie panującej za oknem. Wiadomo we wszystkim najważniejsze jest zachować umiar, dlatego dziś zaserwuję obiad z dietetycznego kalafiora, którego smak dopełni sos z beszamelu i łosoś. składniki dla czterech osób 450 g surowego łososia 1 papryka 1 kalafior sól, pieprz natka pietruszki sos beszamelowy 50 g masła 50 g mąki(...)dzielimy kalafiora na różyczki i wykładamy go do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Na kalafiora układamy plastry łososia i całość posypujemy pokrojoną w cienkie paski papryką. Teraz możemy przygotować sos beszamelowy. Na patelnię, o grubym dnie, kładziemy masło a kiedy się roztopi, dodajemy mąkę. Całość smażymy przez minutę, a następnie zalewamy zimnym mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy
Miód i pieprzsię nie pokochać (wariacja na temat zwykłego makowca) :3 a wy co byście mogli jeść cały czas przez te kilka dni? :) zielona soczewica z cebulką w orzechowym sosie dyniowym (vegan) Marchewka z ciecierzycą w sosie orzechowym z kasza bulgur (vegan) Tofu w indyjskim sosie orzechowo-pomidorowym, ryż i brokuły (vegan) Bataty i cukinia w sosie orzechowym, kasa kuskus brokuły
More food, love and dreamsmały seler albo polowa dużego 2 średnie pietruszki (korzeń) 1 puszka groszku 1 słoik groszku z marchewką 0,5 puszki kukurydzy 3-4 ogórki kiszone 2 małe cebule Sos: (składniki na sos są "na oko") 4 łyżki majonezu 3 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz, kucharek Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach aż będą miękkie - lekko twardawe. Nie mogą być(...)pozbyć się resztek zalewy. dodajemy do pokrojonych wcześniej warzyw Cebulę obieramy kroimy w kostkę, następnie ogórki również kroimy w drobną kostkę i dodajemy do reszty warzyw, Na koniec robimy sos. Do miseczki dodajemy majonez + musztardę. W przepisach daje się raczej sam majonez, w mojej rodzinie wolimy wersję z musztardą ponieważ sałatka jest smaczniejsza i bardziej wyrazista. Ilość samego majonezu
W Moim Magicznym DomuBrzmi niedorzecznie? Eeee, nie dla nas 😉 Były już rożne próby sosorybne. Były ciastka z sosem rybnym, był drink zaprawiony rybnym sosem, były też próby nieudokumentowane taki jak picie wódki z sosem rybnym. A teraz trochę z przypadku, trochę z … Czytaj dalej
slodkokwasnaplwspomniałem przy okazji przepisu na śledzia w śmietanie z jabłkiem przygotowałem dzisiaj dwie potrawy idealne na wigilię. Obie ze śledzi. Drugą jest śledź w aromatycznym sosie pomidorowym, który jest raczej słodkawy w smaku i stanowi pyszną alternatywę dla tradycyjnego śledzia w oleju i cebuli. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram filetów ze śledzi, 1 puszki pomidorów, 1/2 białej(...)cytryny, 10 ziarenek ziela angielskiego, 3 listków laurowych, 3 łyżeczek cukru, 1 łyżki oliwy, 2 łyżek octu, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, białego pieczywa. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosu do śledzi. W tym celu połowę białej cebuli pokroiłem w jak najcieńsze piórka. W garnku rozgrzałem łyżkę oliwy i dodałem do niej cebulę, dziesięć ziarenek ziela angielskiego oraz trzy rozgniecione liście
Wyprawy kulinarnewody!) 2-3 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego ok. ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżeczki mąki kukurydzianej pieprz lub ostra papryka w proszku (opcjonalnie: wędzona papryka) sos sojowy W dużym garnku, podsmaż na maśle drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodaj drobno pokrojoną paprykę i kotlety sojowe pokrojone w większe kawałki. Również podsmaż. Następnie wrzuć: liście laurowe(...)ziele angielskie, wlej wino i kilka łyżek sosu sojowego. Gotuj na małym ogniu przez kilkanaście minut, aż papryka zmięknie. Odlej kilka łyżek płynu do kubka i dokładnie rozmieszaj z mąką kukurydzianą. Mieszaninę wlej do sosu i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw do smaku sosem sojowym i pieprzem lub papryką. Rzeszowski jarmark świąteczny trwał od 4 do 20 grudnia
Qlinarnie i Qlinarniesklepach można kupić gotowe śledzie w sosie musztardowy, które bardzo mi smakują. Zastanawiałam się czy w domu można przyrządzić równie pyszne. Okazało się, że można! ;) W tym roku to już moja ostatnia śledziowa propozycja, mam nadzieję, że Wam się spodoba ;) Składniki: 600g śledzi typu Matijas* lub w zalewie octowej 100g musztardy francuskiej 50g musztardy sarepskiej 4 łyżki jogurtu greckiego cebula(...)czosnku 2 łyżki oleju łyżka cukru łyżka octu* sól, pieprz do smaku Jeśli używamy Matijasów należy je moczyć 8-10 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy. Wtedy też do sosu dodajemy ocet*. Jeśli używacie śledzi w zalewie octowej, nie dodajemy już octu do sosu!. Cebulę kroimy w kostkę, umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Obie musztardy mieszamy z jogurtem
Czerwona Porzeczkacebula zarumieni się dodaj pomidory i podsmażaj chwilę do wydzielenia się soku dolej 200 ml wywaru drobiowego, dodaj czarny pieprz i szczyptę cukru lub stewi, aby delikatnie osłodzić sos zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Wywar Etap II przelej powstały wywar pomidorowy do blendera i dokładnie zmiksuj przetrzyj całość przez sitko z powrotem do szybkowaru dolej pozostałą część(...)ugotowaniu wyłóż gołąbki na głęboki talerz, wywar zachowaj Na ułożone gołąbki wylej wywar pomidorowy. Wierzch gołąbków przykryj liśmi kapusty. Gołąbki po ugotowaniu. Wchłonęły połowę wywaru pomidorowego. Gołąbki po ugotowaniu. Sos Składniki cały wywar z gotowania gołąbków skrobia ziemniaczana i woda, rozrób parę łyżek Przygotowanie w miseczce wymieszaj trochę skrobi ziemniaczanej z wodą wywar z gotowania gołąbków przecedź przez drobne sitko
Szybko Szybkowarprzedszkola.Okazało się , że i tu miałam szczęście, smak się odnalazł.Nie miałam pojęcia , czemu ten smak jest tak niepowtarzalny i czego to jest zasługa.Okazało się , że sosu waniliowego :).Polecam ten przepis bardzo.Zapraszam. Ciasto: **************** 50 dag.mąki 1/2 szkl.gorącej wody sól Farsz : **************** 25 dag.twarogu tłustego 1 żółtko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta(...)soli 1łyżka śmietany Sos waniliowy: ************************** 0.5 kostki masła 2 łyżki cukru pudru ziarenka z pół łaski wanilii śmietanka kremówka 30 % ******************************* Z podanych składników Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi.Rozwałkować cienko i wykrawać szklanką krążki.Nadziać farszem z białego sera. Twaróg biały zmielić i utrzeć z żółtkiem , szczyptą soli i obydwoma cukrami oraz śmietaną.Gotowym farszem Nadziać pierogi
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizamyka” przed ucieczką soków. Różne są szkoły i upodobania jeśli chodzi o podanie zrazów. Do najpopularniejszych dodatków należą m.in. gotowane ziemniaki i kopytka . Zwykle podaje się je również z sosem z duszenia, którego może być więcej lub mniej. Wg przepisu poniżej – raczej mniej, ale jeśli ktoś woli inaczej, to trzeba po prostu udusić zrazy w większej ilości płynu. Częstym dodatkiem(...)też kolorowe warzywa – w przypadku naszego przepisu duszone w sosie razem z mięsem. Zrazy podajemy z reguły na ciepło jako główne danie, ale nie każdy wie, że doskonale smakują również na zimno jako przekąska. Zrazy wołowe 2015-12-20 04:59:11 Zrazy wołowe to bardzo popularna potrawa, ale wymaga odpowiedniej techniki – radzimy jak je przyrządzić, aby były delikatne, kruche
Kulinarna PokusaSkładniki: • 400 g wołowiny mielonej • 1 duża cebula • 2 łyżki sosu Worcester • 2 łyżeczki musztardy z Dijon • 2 łyżki sosu chili • prażona cebulka • 4 plastry sera (najlepiej cheddar) • 4 bułki • pieprz, szczypta suszonego imbiru • sałata, pomidory, cebula • ketchup(...)majonez, musztarda Mięso przekładamy do miski dodajemy pokrojoną w kosteczkę połowę cebuli, sos chili, imbir, pieprz, musztardę i sos Worcester, dodajemy też odrobinę zimnej wody (zwiąże kolagen w mięsie). Wyrabiamy mięso na gładką masę. Dodajemy prażoną cebulkę i formujemy 4 burgery. Obsmażamy na patelni z każdej strony. Bułki smarujemy majonezem. Na spodzie układamy sałatę, na niej cebulę pokrojoną w półtalarki
Moje-pitraszeniemoja kolejna wigilijna propozycja. Połączenie śledzi z cebulą, ogórkami i sosem pomidorowym to połączenie doskonałe. Warto przygotować te śledziki, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 2 cebule, 3 ogórki konserwowe, oliwa do smażenia, Sos: 1/2 szklanki wody, 1,5 łyżki oleju, 150 ml ketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym SPOŁEM, 1,5 łyżki octu spirytusowego SPOŁEM, 1,5 łyżeczki(...)cukru, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie składniki sosu przekładam na garnka. Gotuję na małym ogniu około 10 minut. Odstawiam do przestudzenia. 2. Śledzie matiasy moczę kilka godzin we wodzie. Następnie osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Ogórki konserwowe ścieram
Tradycyjna kuchnia Kasi