sosy - 72234 przepisów (strona:989/4816)

Polędwiczki wieprzowe w sosie jogurtowo-musztardowym. 154

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}  Polędwiczki wieprzowe w sosie jogurtowo-musztardowym. Składniki: Polędwiczki wieprzowe w sosie jogurtowo-musztardowym ( porcja dla 1 osoby) -> 250g polędwiczki wieprzowej -> 3 ząbki czosnku -> Masło do smażenia -> 100-150g jogurtu(...)około 25 minut ( do miękkości). W osobnej miseczce mieszamy jogurt z musztardami, solimy i pieprzymy. Stawiamy w rondelku i podgrzewamy ( nie zagotowywać ). Gdy polędwiczki będą gotowe przekładamy można dodać sos i chwilkę razem podgrzewać, bądź wyłożyć na talerz i polać ciepłym sosem

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
#15 Mundialowa pizza z mięsnymi piłeczkami - mięso 173

Pół łyżeczki cukru szczypta soli Klopsiki: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie indyk) Łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki Łyżka gęstego jogurtu Słodka papryka, chilli, pieprz, imbir, czosnek granulowany, tymianek Sos: Pół słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki Świeży pomidor - drobno posiekany (albo pół bardzo dużego pomidora ;) ) Oliwa z oliwek Bazylia, oregano, słodka papryka, chilli Łyżeczka cukru Szczypta soli Dodatki: Pół puszki czerwonej(...)koncentratem i przyprawami. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki przesmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, zmniejszamy ogień, podlewamy odrobiną wody i podduszamy kilka minut pod przykryciem. Aby zrobić sos, należy rozgrzać oliwę w rondelku, przesmażyć posiekanego pomidora, dodać koncentrat i przyprawy. Sos smażyć kilka minut. Przygotowujemy resztę składników: pomidora kroimy w plastry, jeżeli jest bardzo soczysty - usuwamy gniazda nasienne

Kuchnia w szuwarach
Zapiekanka gołąbkowa 135

być gołąbki bez zawijania, a wyszła zapiekanka gołąbkowa. Przesadziłam z ilością produktów i najzwyczajniej w świecie nie chciało mi się zajmować dwóch form do zapiekania, więc wszystko wymieszałam z sosem i zapiekłam w jednej. Powiem, że nie spodziewałam się takiego efektu - zapiekanka świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak również na drugi dzień podgrzana. Składniki: (na dużą formę o wymiarach(...)łyżeczka cząbru 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki chili 1 - 2 łyżki do posypania kapusty + 1 łyżeczka do mięsa + około 1/2 łyżeczki do sosu  tłuszcz do posmarowania formy Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce, wymieszać z solą i odstawić na około 30 minut by puściła sok, po czym zlać

Kuchcik gotuje
Szynka w sosie musztardowym 176

Szynka w sosie musztardowym Proste danie obiadowe, które z całą pewnością zadowoli wszystkich mięsożerców. Solidna porcja szynki wieprzowej w sosie musztardowym, podana z gotowanymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami. Mniam..., jak to mawia moja córka :) absolutna mięsożerczyni w naszym domu. Do sosu dorzuciłam trochę lubczyku, tymianku i kocanki włoskiej - oczywiście dowolność przypraw zależy od Waszych upodobań. Mięso wyszło kruche, bardzo aromatyczne(...)lubczyku i samych listków kocanki i dusić na małym ogniu pod przykryciem o miękkości. Pod sam koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z musztardą, zdjąć pokrywkę i chwilkę podgotować by sos nam się delikatnie zredukował.  Smacznego

na moim stole...
"Na grzyby" - podsumowanie akcji 161

grzybami Rydze na surówce z fenkułu Grzybki marynowane (2 sposoby) Wegańskie gołąbki z grzybami i kaszą Zupa z pecłonek z zacierkami Pizza alpejsko-prowansalska Kluski jaglano-dyniowe z sosem grzybowym Pęczak z pecłonkami Bieszczadzki smalczyk z rydzami Wegetariańskie flaczki z rydzów Tarta bezglutenowa z grzybami leśnymi Bigos staropolski z wolnowaru DYNIOWE RISOTTO z PRAWDZIWKAMI (RISOTTO con la ZUCCA e PORCINI(...)grzybowa Marynowane grzybki leśne Dynia, grzyby, topinmbur - risotto Penne a’la łazanki zapiekane z kapustą i maślakami Lazania z borowikami; scenariusz nowego filmu Potrawka z maślaków duszonych ze śmietaną SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy Krokiety gryczane w sosie grzybowym Grzyby marynowane Tagliatelle z polędwiczką, borowikami, dynią i śliwkami Krem grzybowy/Mushroom cream 27 przepisów zebranych w akcji Na grzyby

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak Buffalo + surówka z buraczków na zimno 183

kości. Sposób na kurczaka Składniki na 4 porcje: 1 kg podudzi z kurczaka ok. 8 kawałków olej rzepakowy sól pieprz słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku sos: 3 łyżki masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sosu tabasco (ja użyłam piri piri) 1 łyżka słodkiej papryki w proszku(...)proszku.   Dodać odrobinę oleju. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Marynować ok. 1 h w lodówce. Następnie piec w naczyniu żaroodpornym ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Sos: W rondelku rozpuścić masło, wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Smażyć ok. 1 minuty na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać cukier, miód, sól, przecier pomidorowy, sos tabasco lub inny i papryki

Fabryka pomysłów
Ryba w cieście naleśnikowym 154

każdej strony na średnim ogniu. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniczku. Tak przygotowane filety w cieście naleśnikowym można serwować jako danie główne , lub jako przekąskę z sosami. Moje ulubione sosy do takiej rybki, to sos salsa (przepis TU ) i sos z cukinii (przepis TU ) Smacznego!   www.mojpieknystol.pl

Kuchnia Łukasza
Francuski warkocz na słono 170

Dziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i mięty. Danie to świetnie sprawdzi się jako przystawka lub na danie główne czy kolację, może być serwowane na zimno lub na ciepło, w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Danie świetnie nadaje się na przyjęcia, ponieważ(...)porcji, wówczas nie ma znaczenia jaki szpinak kupimy. Ja robiłam z podwójnej porcji, czyli upiekłam dwa warkocze, wykorzystałam przy tym całe opakowanie szpinaku oraz całe 250 gr opakowanie ricotty. Sos feta: 200 gr jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 3 gałązki świeżej mięty (około 10-15 cm długości) jak nie ma mięty można dać koperek lub pietruszkę 100 gr sera feta

moj przepis na
Prosty mus owocowy 157

ogniu. Objętość ma się zmniejszyć o 1/3. Zblendować na gładką masę, która będzie przypominać w konsystencji gęstą kwaśną śmietanę. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, 2 łyżki sosu owocowego wymieszać z żelatyną, następnie żelatynę wlać do pozostałych owoców, wyłączyć natychmiast gaz. Dokładnie wymieszać lub zblendować, żeby żelatyna dokładnie się rozpuściła i żeby nie było grudek. Dodać(...)czas przygotowywania bitej śmietany. W misie miksera ubić śmietanę na sztywno, odłożyć 1 szklankę śmietany do dekoracji, przykryć i wstawić do lodówki. Resztę śmietany partiami dodawać do zimnego sosu owocowego, delikatnie mieszać. Wyłożyć na biszkoptowy spód, wyrównać. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny do czasu całkowitego stężenia (można wstawić na całą noc). W przypadku wersji ligth: Do ostudzonego sosu

moj przepis na
Pizzerinki 300

podwojenia objętości, przykryte ściereczką. Może to potrwać od pół godziny do 2,5 godziny (ja ten etap pominęłam, bo nie miałam czasu). Dodatki do pizzerinek: 18 czubatych łyżeczek sosu pomidorowego lub sosu pomidorowo-paprykowego na ostro (u mnie domowej produkcji) 1 duża cebula 200 gr boczku 200 gr sera żółtego oliwki (wg upodobania) suszone pomidory (wg upodobania) bazylia sól(...)uformować kulkę, następnie spłaszczyć, tak aby powstał placek o średnicy 10-12 cm. Placki układać na blaszce w 2-3 cm od siebie. Na każdy placek rozsmarować czubatą łyżeczkę sosu pomidorowego, położyć kilka kawałków boczku, oliwki, pomidory, cebulkę. Delikatnie posolić, popieprzyć, posypać bazylią, posypać serem. Bułeczki zostawić na 30 min do lekkiego napuszenia. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

moj przepis na
Dorada na leśnych grzybach / Sea bream with wild mushrooms 187

związku z tym, że miałam pod ręką doradę, stwierdziłam, że też się pięknie wkomponuje i takim też sposobem powstało przepyszne danie. Filety dorady wstępnie obsmażone, a następnie podpieczone w sosie z leśnymi grzybami i podane posypane pietruszką tworzą doskonałą propozycję obiadową dla całej rodziny. Wbrew pozorom danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, polecam! Scroll down for recipe in English Dorada(...)leśnych grzybach (4 porcje) Składniki na sos grzybowy: 1 łyżka masła 2 szalotki, drobno posiekane 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 250 g grzybów leśnych, świeżych lub mrożonych, rozmrożonych i odsączonych z wody 100 ml białego, wytrawnego wina 200 ml śmietanki 30-36% sól, pieprz posiekana pietruszka do podania Składniki na rybę: 600 g filetów z dorady, umyte i osuszone sól

karmelowy
Makaron tagliatelle z sosem bakłażanowym 175

powstało wiele pysznych potraw. Jednak zabrakło trochę czasu aby je opisać i zrobić zdjęcia. Pomału nadrabiamy zaległości.  W ramach przeprosin za naszą nieobecność zapraszamy na przepyszne tagliatelle z sosem bakłażanowym. Składniki:  - 400g makaronu tagliatelle - 3 średniej wielkości bakłażany - 1/3 szklanki oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku - suszone zioła: łyżeczka tymianku, oregano - garść świeżo posiekanej bazylii - łyżeczka płynnego miodu(...)dusimy przez około 7 minut, delikatnie przyciskając widelcem. Zdejmujemy z ognia  i dodajemy bazylię, oregano i tymianek.  Doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy na gładką masę. Sos przekładamy z powrotem na patelnie i dodajemy pokrojone, obrane ze skóry pomidory. Dodajemy łyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości przez około 10 minut. Staramy się uzyskać kremową konsystencję sosu

Pan i Pani Smith w kuchni
Sernik waniliowy z solonym karmelem. 223

wiaderka,może być kremowy President 150 g cukru 4 jajka 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego Masa śmietankowa: 300 g zimnej śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Sos karmelowy: 125 ml śmietany 30 % 0,5 szklanki cukru trzcinowego 30 g masła Dodatkowo: sól morska w płatkach Kruchy spód: Herbatniki rozdrobnić przy użyciu miksera i wymieszać z mielonymi migdałami(...)połączenia się masy.Dodajemy wanilię ,mieszamy. Wyjmujemy foremkę z kruchym spodem z lodówki i wylewamy na niego ostrożnie masę sernikową.Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut .Studzimy. Sos karmelowy: W małym garnku umieścić śmietankę ,masło i cukier.Mieszając podgrzewać do momentu ,aż cukier się rozpuści .Zagotować ,mieszać aż sos zgęstnieje ,trwa to dosłownie chwilkę.Odstawić do ostygnięcia

Ladylaura.
Ryba po grecku 121

konsumpcją, aby wszystkie smaki (ryba i warzywna pierzynka) przegryzły się. Składniki: 1 kg filetów rybnych (np. z dorsza, mintaja, pangi itp.) ok. 4 łyżek mąki sól olej do smażenia „Sos grecki”: 4 spore marchewki 2 pietruszki 1/2 dużego selera lub 1 mały 3 cebule ok. 200 g koncentratu pomidorowego ok. 3-4 łyżki oleju (do smażenia) ok. 1/2 szklanki wody(...)pieprz, sól i paprykę. Całość mieszamy dokładnie, zmniejszamy ogień i dusimy dopóki warzywa nie staną się miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania sosu. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. W przygotowanym naczyniu układamy połowę porcji ryby (jeden kawałek obok drugiego). Na nią nakładamy połowę porcji naszego

MyCookBook.pl
Zdrowe święta - razowe pierogi ze śliwkami 151

kwadraty. Każdy ma swoją technikę, ale najważniejsze żeby smakowało i wyglądało ;) Składniki (40 sztuk): 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia) 1 szklanka ciepłej wody Farsz i sos 300 g śliwek bez pestek (użyłam mrożonych) 1/3 szklanki wody 3 łyżki płatków migdałowych lub pokruszonych migdałów bez skórek 2 czubate łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 0,5 cm startego imbiru(...)kleić, dodaj odrobinę mąki - najlepiej dosypywać stopniowo, aż uzyska konsystencję idealną do lepienia pierogów. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut. 2. Przygotuj farsz i sos - śliwki pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię i zalej wodą. Poduś kilka minut, następnie dodaj miód, imbir, migdały i cynamon. Zamieszaj, po czym przecedź śliwki (powstałego płynu nie wylewaj

Powiedz dietom nie