sosy - 72234 przepisów (strona:989/4816)

Stek wołowy w sosie z kluskami śląskimi . 133

Witajcie :) Dzisiaj zapraszam na kluski śląskie ze stekiem i sosem . Do obiadu podałam pyszną sałatkę Szwedzką od firmy Ogródek Dziadunia  , Do mięsa użyłam przypraw od firmy Skworcu . Zapraszam :) Składniki : 2 steki wołowe po 300 g   1 duża cebula 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka mielonego liścia laurowego od Skworcu 1 łyżeczka marynaty staropolskiej od Skworcu  1 łyżka zió(...)cebulę.  Dusimy około 20 minut , następnie dodajemy wszystkie przyprawy  i podlewamy 2 szklankami wody . Dusimy aż mięso zmięknie . Z wywaru który utworzy się podczas duszenia mięsa robimy sos , dolewamy jeszcze szklankę wody i 1/2 szklanki rozrabiamy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej , energicznie mieszamy aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku. Ziemniaki przekładamy na stolnice robiąc kopczyk , ręką dzielimy

Sama słodycz i szczypta chili
Pizza serowa 124

jadło więc i Wam polecamy Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżeczki soli - 20 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - ciepła woda - 2 łyżki oliwy Składniki na sos pomidorowy: - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (80g) - szczypta soli - 1 łyżeczka suszonej bazylii -1 łyżeczka suszonego oregano Składniki na nadzienie: - 60 g parmezanu - 120 g sera camembert z ziołami(...)Jeżeli ciasto jest za lepkie to dosypujemy jeszcze trochę mąki. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy go i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia (ok. 1 godziny). Podczas gdy ciasto nam rośnie robimy sos do pizzy – bierzemy koncentrat pomidorowy, dodajemy trochę soli, cukier, bazylię, oregano i mieszamy – sos musi być gęsty. Gdy ciasto mamy gotowe to wałkujemy go na koło i lekko zawijamy

Kuchenne Wariacje
Surówka colesław- znana i lubiana :) 2387

Szybko zyskuje nowych fanów. Klasyczne warzywa połączone z ciekawym sosem sprawdzają się idealnie jako dodatek do mięs i ryb. Domowa surówka, która przekona największych niejadków! :) Zapraszam, Colesław Składniki: mała główka kapusty białej 1 duża marchewka 1 średnia cebula Sos: 2/3 szklanki majonezu  pół szklanki mleka 4 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka octu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka(...)soli pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie:  Kapustę i marchewkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami.  Cebulę kroimy na drobniutką kosteczkę. Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki. Dodajemy sos do startych wcześniej warzyw. Dokładnie mieszamy. Chłodzimy minimum godzinę w lodówce.  Pyszny dodatek do obiadu gotowy

Tagebuch po polsku
Klopsy mięsno-twarogowe. 103

wszystko razem. Dodajemy soli oraz pieprzu dla smaku. Bardzo ważny moment, aby z rondla odlać trochę wrzącego wywaru i wymieszać w miseczce z jogurtem greckim zapobiegnie to rozwarstwieniu się sosu. Tak przygotowaną bazę przelewamy do bulionu. Zagotowujemy bardzo często mieszając [ uwaga na pływające kulki mięsne].Jeśli uznamy, że nasz sos jest zbyt rzadki można użyć mąki do jego zagęszczenia(...)czasie gdy nasz sos nabiera siły na środek talerza wykładamy garść pokrojonej mieszanki sałat a na obwód wcześniej wspomniane kiełki. Ważne, aby kiełki miały ostry smak ponieważ nasze mięso jest dość delikatne więc wzajemnie dobrze się uzupełniają. Gotowe klopsiki wykładamy na talerz, kroimy pomidorki koktajlowe polewamy sosem!  Smacznego

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Kotlety vege z kaszy jaglanej, dyni i brokuła. Z zielonym sosem z avocado i serka pleśniowego Lazur. Zdrowe, smaczne i sycące. 135

kotlety. Kotlety układamy na blasze do pieczenia. Blachę z kotletami wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. W połowie pieczenia kotlety delikatnie przewracamy na drugą stronę.     ZIELONY SOS Z AVOCADO I SERKA PLEŚNIOWEGO TYPU LAZUR Składniki na zielony sos: pół obranego avocado 1 serek pleśniowy typu Lazur 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek naturalnego jogurtu sól himalajska(...)Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w rozdrabniaczu miksera i dokładnie miksujemy na gładką pastę. Jeśli jest za gęsta dodajmy odrobinę jogurtu. Starannie doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Sos jest świetny do różnych potraw, do kotletów, do placków, do kanapek, do pieczonych warzyw, do frytek, czy do chrupiącego kurczaka. Po rozrzedzeniu jogurtem będzie świetnym dressingiem do sałaty. Placki wybornie

Naturalna Kuchnia
Grecka sałatka 164

ogródka. Grecka sałatka  Składniki : sałata  pomidory - 350 g cebula - 1 szt ser feta - 100 g oliwki zielone oliwki czarne ogórek zielony - 1 szt papryka czerwona - 1 szt Sos winegret : musztarda dijon - 1 łyżeczka oliwa z oliwek - 5 łyżek ocet  winny- 2 łyżki sól i pieprz woda - 1 łyżka Przygotowanie : Sałatę umyć, osączyć, porwać liście na kawałki. Ogórka(...)cebulę obrać, pokroić z papryką w kostkę. Pomidory umyć, osączyć, pokroić w ósemki. Ser feta , pokroić w kostkę. Sos winegret : Wszystkie składniki na sos włożyć do małego słoika, szczelnie zakręcić i energicznie potrząsać, do wymieszania. Dodajemy oliwki zielone i czarne, zalewamy sosem, delikatnie mieszamy. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Schab z mandarynkami 151

obsmażyłem mięso. Dodałem wino, miód i dusiłem pod przykryciem około 10 minut. Mandarynki po umyciu sparzyłem, pokroiłem w plastry. Włożyłem do mięsa, dusiłem razem dalej około 3 minuty. Z sosu wyjąłem mięso i mandarynki, ułożyłem je na ogrzanym półmisku. Mąkę ziemniaczaną wymieszałem z odrobiną wody, wlałem do sosu i gotowałem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem go solą i pieprzem(...)suchej patelni zrumieniłem płatki migdałowe. Polałem sosem mięso i posypałem płatkami migdałowymi

R'n'G Kitchen
Wołowina po burgundzku 160

obiedzie, ale było warto. Mięso marynowało się w lodówce dwa dni, a ja nie mogłem się doczekać. Ale warto było czekać. Wołowinka była rewelacyjnie aromatyczna, miękka i smaczna, sos idealnie doprawiony, a do tego idealnie komponujące się kluski kładzione z ziemniaków. Polecam absolutnie każdemu. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg wołowiny, 300 gram wędzonego surowego boczku, 500 ml czerwonego wytrawnego(...)zaczęła wrzeć gotowałem kluski jeszcze przez 10 minut, a następnie odcedziłem je na durszlaku. Kiedy wołowina była już gotowa dodałem go niej 150 gram marynowanych cebulek perłowych oraz doprawiłem sos solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość zamieszałem delikatnie i gotowałem jeszcze przez 2 minuty. Na talerze wyłożyłem kluski ziemniaczane, a na nie kawałki wołowiny z warzywami i winnym sosem

Wyprawy kulinarne
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 128

worth it! SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber 1 bug avocado Sauce: olive(...)kawałki podobnej wielkości co pozostałe składniki. Do słoiczka wlej oliwę, sok z połowy cytryny oraz przyprawy bez koperku. Zakręć słoik i wymieszaj wszystko jak w shakerze. Spróbuj – jeśli sos jest za kwaśny dodaj trochę wody lub oliwy, jeśli nie czujesz cytryny – wyciśnij jeszcze trochę soku do sosu. Teraz już “z górki” – wszystkie składniki umieść w dużej misce

Martyna Cooks
Stir fry z wołowiną i prażonymi orzechami nerkowca 163

mnie rostbef) 1 czerwona papryka 1 duża marchewka 4 cebulki dymki 2 ząbki czosnku 5 cm kawałek świeżego imbiru 2 garści orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni 2 łyżki sosu chili 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego olej do smażenia około 200 g makaronu do  dań z woka Przygotowanie: Oczyszczoną wołowinę kroimy w cienkie plasterki w poprzek(...)smażyć mięsa zbyt długo, bo zrobi się twarde. Odkładamy je na talerz. Na patelnię wrzucamy marchewkę, imbir i cebulki, smażymy przez około przez 2-3 minuty. Dodajemy makaron, mięso, sos rybny, sojowy, chili, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Na koniec dodajemy orzechy i posiekany szczypiorek z dymki. Nakładamy na talerze i podajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Ośmiornica duszona we własnym sosie z winem i koniakiem 218

razem ośmiornicę dusimy w jej własnych sokach, które puści pod wpływem temperatury z dodatkiem sporej ilości oliwy, koniaku, wina i pomidora. Powstanie w ten sposób wyjątkowy i wyrafinowany sos, który można podać na ciepło, jednak na zimno jest chyba jeszcze lepsza. Maczana w sosie bułka lub chleb i delikatne mięso ośmiornicy będzie ucztą dla podniebienia. Do tego lampka wina(...)wyjątkiem miodu) i ośmiornicę podzieloną na macki Rondel przykryć pokrywką i gotować przez 1/2 godziny Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dalej gotować mieszając delikatnie redukując/odparowując sos. Na koniec dodać do sosu miód. Wymieszać i podawać na ciepło jako przystawkę. Można posypać świeżymi listkami tymianku

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 202

Pesto to pochodzący z północnych Włoszech sos składający się tradycyjnie z czosnku, bazylii, orzeszków piniowych, oliwy z oliwek i sera. Nie zawsze mamy pod ręką świeżą bazylię, a orzeszki piniowe mają zdecydowanie za dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (w większości omega-6). Możemy jednak zrobić zdrowszą (mniej omega-6 i z opcjonalnym serem), praktyczniejszą (bez świeżej bazylii) i smaczniejszą (z suszonymi(...)pomidorami) wersję pesto . Pesto to nie tylko sos do makaronu , jeśli lubisz ten smak, to znakomicie doprawi ono chleb paleo (np. niskowęglowodanowy ), jajka na twardo, omlety, naleśniki paleo, majonez paleo, warzywa, sosy do sałatek albo mięsa, a nawet makaron z warzyw. Pesto możesz używać jako sos do warzyw na zimno pokrojonych w słupki (dobre na imprezy), ale dobrze też doprawia

PaleoSMAK
Gęś pieczona z mandarynkami i przyprawami korzennymi 130

lepiej nie wnosić na pokład samolotu, zatęsknili za „naszym”. A my skorzystaliśmy, za co serdecznie dziękujemy! Podali gęś pieczoną z mandarynkami i przyprawami korzennymi, a do niej sos śliwkowy. Przepis inspirowany tym z Kwestii Smaku . Polecamy! Składniki: 1 gęś (ok. 4 kg) 1/2 kg mandarynek garść suszonych śliwek 50 g masła goździki cynamon kardamon imbir ziele angielskie pieprz(...)anyż gałka muszkatołowa sól sos kilka węgierek kilka mandarynek czerwone wino przyprawy jak wyżej Gęś rozmrażacie, wyjmujecie z niej woreczek z podrobami i nacieracie ją od zewnątrz solą. Przyprawy mieszacie (lub rozdrabniacie w moździerzu i mieszacie) i też nacieracie nimi gęś. Na koniec ścieracie skórkę z kilku umytych dokładnie mandarynek i znowu nacieracie nimi gęś. Dużo jest tarcia

GRUBY WAŁEK
Łosoś z serem i sosem tatarskim 124

Eksperymentów ciąg dalszy. :-) Był już uwielbiany przez nas łosoś pod serową kołderką, tutaj dodaliśmy jeszcze jeden element: sos tatarski. Sos jest łatwy w wykonaniu, lecz na pewno trzeba liczyć się z faktem, że dodaje naszej rybce nieco kaloryczności. Jednak w słusznej sprawie warto czasami zgrzeszyć, wyszło naprawdę pysznie. :-) 2 filety z łososia 100g twardego sera długodojrzewającego 2 łyżki majonezu(...)minut. 2. Ser ścieramy na małych oczkach tarki. Posypujemy nim obficie filety. 3. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. 4. Kiedy łosoś się piecze przygotowujemy sos: cebulę i podgrzybki drobno kroimy, ogórka ścieramy na tarce. Mieszamy z majonezem, musztardą, chrzanem, solą i pieprzem.  5. Po upieczeniu polewamy rybę sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Szefowa kuchni
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 145

worth it! SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber 1 bug avocado Sauce: olive(...)kawałki podobnej wielkości co pozostałe składniki. Do słoiczka wlej oliwę, sok z połowy cytryny oraz przyprawy bez koperku. Zakręć słoik i wymieszaj wszystko jak w shakerze. Spróbuj – jeśli sos jest za kwaśny dodaj trochę wody lub oliwy, jeśli nie czujesz cytryny – wyciśnij jeszcze trochę soku do sosu. Teraz już “z górki” – wszystkie składniki umieść w dużej misce

Martyna Cooks