Spaghetti bolognese jest daniem kuchni włoskiej. Uwielbiane szczególnie przez dzieci a i u tych starszych często gości na talerzach. Według oryginalnego przepisu powinno się dodać do sosu marchew i seler. Ponadto przysmażyć kawałki boczku i wlać dwa kieliszki czerwonego wytrawnego wina. Tak wiem...ale to jest mój blog i moja wersja dania ;-) Trochę zmodyfikowałam ten włoski sos do spaghetti. Mimo(...)również pokroiłam go w kostkę. Wsypałam go reszty składników. Wszytko wymieszałam i smażyłam przez około 10 minut. Wlałam kawałki pomidorów. Wymieszałam. Aby sos był rzadszy można wlać bulion. Ja stwierdziłam,że lepszym dodatkiem będzie mój własnej roboty przecier pomidorowy . Dusiłam wszystko przez około 30-40 minut. Pod sam koniec można jeszcze ewentualnie doprawić
potrawyregionalneWpływa też korzystnie na stan naczyń krwionośnych i zapobiega rozwojowi cukrzycy. Nie powoduje alergii, jest produktem bezglutenowym. Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, sosów i pieczeni. Używa się jej także do faszerowania drobiu,pierogów i wyrobu kaszanki. Składniki: około 500 g mięsa łopatki wieprzowej / wołowiny gulaszowej /szynki / gulaszowe z indyka(...)liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 łyżki przyprawy do gulaszu firmy PRYMAT 3-5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól świeżo mielony czarny pieprz 2-3 suszone grzybki 1 łyżka koncentratu pomidorowego
potrawyregionalnenadającym jej smaku są chrupiące grzanki z cheddarem. Ostrości sałatce doda papryczka chili, smaczku - podsmażone plasterki wędzonego boczku, a chrupkości podprażone pestki słonecznika. Całość dopełni sos winegret z tłoczonym na zimno olejem rzepakowym o pysznym orzechowym smaku. Składniki: (proporcje dowolne) mix dowolnych sałat papryczka chili parę plasterków wędzonego boczku pestki słonecznika / dyni kromki bułki(...)cheddar słodka czerwona papryka olej rzepakowy do grzanek Składniki na sos winegret: 200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 5 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka musztardy dijon firmy KAMIS 1 łyżka miodu sól, pieprz zioła prowansalskie (opcjonalnie) Zacznijmy od chrupiących grzanek. Bułkę pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam ją na suchej patelni. Gdy były już chrupiące
potrawyregionalneformie gotowanej z tartą bułką. Nie powiem, też tak ją jem i to ze smakiem. Dziś zaproponuję Wam ją w innej postaci. Posiekana z dodatkiem wędzonego boczku,sosem worcester i czosnkiem. Naprawdę jest to ciekawa i bardzo smaczna propozycja na podanie brukselki. Sos worcester nada daniu korzennego smaku. Składniki: 500 g brukselki 4-5 plastry wędzonego boczku(...)ząbki czosnku 2 łyżki sosu worcester oliwa z oliwek łyżka masła sól świeżo mielony czarny pieprz Brukselki obrałam z wierzchnich liści i w razie potrzeby odkroiłam twarde głąby. Umyłam. Przełożyłam małe główki do robota, który pięknie je poszatkował. Pora na plastry wędzonego boczku. Pokroiłam go w drobną kostkę. Na patelnię wlałam oliwę z oliwek i rozpuściłam masło. Smażyłam boczek
potrawyregionalnebardzo sycącą propozycję. Uwielbiam smak kokosu i cynamonu. W połączeniu z makaronem i soczystym jabłuszkiem stworzyłam wspaniałą, lekką kolację. Zapraszam Was na moje lekkie makaronowe miseczki w kokosowo-cynamonowym sosie z soczystym jabłuszkiem. Idealnie nadadzą się na kolację, śniadanie, a nawet obiad czy deser ;) Spróbujcie. Zwłaszcza dziś taka propozycja wydaje się wprost idealna. Świętujmy razem Światowy Dzień Makaronu. Składniki(...)jabłko 1/3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cukru * 1 płaska łyżeczka cynamonu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mleczka kokosowego light szczypta wiórek kokosowych * do posłodzenia sosu można również użyć miodu Przygotowanie: Makarony gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. W miseczce łączymy jogurt naturalny z mleczkiem kokosowym, mieszamy. Dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu i 1/3 łyżeczki
Słodkie okruszkiszparagami (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie linguine 1 opakowanie grzybów shitake 1 pęczek zielonych szparagów 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy Makaron gotujemy al dente. Cebule kroimy w grubsza kostkę, grzyby shitake również. Szparagi kroimy na dwie lub trzy części. To zależy o Was czy chcecie mniejsze kawałki czy większe(...)Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na nią cebulę. Podsmażamy aż się zeszkli. Teraz wlewamy pomidory z puszki i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy nieco sosu sojowego, sporo ziół prowansalskich i pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy przez chwile razem i dodajemy szparagi. Gotujemy sos ok. 8-10 min. Kiedy szparagi beda już kruche wrzucamy grzyby. Dusimy wszystko 5 minut
vegetaniełyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku 0,5 szklanki ciepłej wody sól oregano zioła prowansalskie dowolne dodatki, żółty ser czarne oliwki do dekoracji + składniki na sos: 1 szklanka pasaty pomidorowej, 1 mała cebula, łyżeczka masła, łyżka oliwy z oliwek, przyprawy: sól, pieprz, oregano Składniki na jajka z pająkami: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu(...)drożdży dajemy mąkę, sól, przyprawy, oliwę i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko razem i zarabiamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejce do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju i maśle na złoty kolor. Dodajemy pasatę, sól, pieprz, oregano i gotujemy na małym ogniu, żeby odparować większość wody. Sos powinien
Ciastkozercyszkl mąki 1 jajko 125 g masła sól szczypta proszku do pieczenia sos pomidorowy; pół puszki pomidorów w zalewie pół cebuli szczypta bazylii pieprz 2 ząbki czosnku łyżeczka tłuszczu do smażenia nadzienie; pół kalafiora 150 g oscypka białego (nie wędzonego) pół szkl mleka 1 jajko szczypta suszonych pomidorów sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano łyżka żółtego sera startego Z podanych(...)składników zagnieść ciasto i wylepić formę do tarty. Na patelni przyrumienić cebulę i czosnek, dodać lekko rozdrobnione pomidory i odparować by powstał niezbyt gęsty sos. Kalafior rozdzielić na różyczki i ugotować na półmiękko. Odcedzić. Mleko wlać do kubka blendera, dodać jajko, starty na tarce oscypek ok 100g przyprawić do smaku i zblendować. Wstawić tartę do piekarnika nagrzanego
Gotowanie jest łatweprzygotowaną cebulę zawinąć w folię i umieścić w grillu rozgrzanym do średniej temperatury i grillować do miękkości. Kolejnym sposobem na pyszną przystawkę z cebuli jest grillowanie jej z sosem barbecue. Należy tylko pamiętać aby używać do tego przepisu słodką cebulę. Składniki: 4 duże słodkie cebule ¼ szklanki ulubionego sosu barbecue Przygotowanie: Przygotowanie tej cebuli jest identyczne jak w przepisie powyżej(...)różnicą że wydrążony otwór wypełniamy sosem barbecue. Aby uzyskać bardziej wędzony smak tych cebul można przygotować je wrzucając zawinięte w foli aluminiowej do ogniska. Miłośnicy całych cebul z grilla pokochają je przygotowane w wersji klasycznej. Tzn, tak jak w pierwszym przepisie z tą różnicą że pomijamy w tym wypadku piwo. A wydrążony otwór cebuli i samą cebulę solimy i pieprzymy
naRuszciepojawiły się do tej pory na blogu. Serdecznie zapraszam, może któryś z moich przepisów będzie dla Was inspiracją, żeby świętować z makaronem. Światowy Dzień Makaronu - przepisy Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili Tagliatelle z bakłażanem i adżiką Makaron z sosem szparagowym Domowy makaron Letni makaron z pesto i pomidorkami Makaron z pesto i mozzarellą(...)Spaghetti w sosie śmietanowym z pulpecikami i brokułami Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami Spaghetti z sosem szpinakowym Spaghetti z pieczonymi pomidorami Spaghetti ze szpinakiem i pesto Makaron ze szpinakowym pesto Letnia sałatka makaronowa z żółtymi buraczkami
Kulinarne przygody Gatitypomidorach z ośmiornicą – arroz de polvo, hiszpańska Galicja ma pyszną pulpo á feira. Grecy najbardziej lubią ohtapodaki ksidato – ośmiornice marynowane w occie winnym. Włosi chętnie jedzą ją w sosie pomidorowym, z dodatkiem białego wina i świeżych ziół. Przygotowanie ośmiornicy naprawdę nie jest trudne. Nie bez znaczenia jest to, że możemy kupić ośmiornice zamrożone – są już oczyszczone i wypatroszone. W przypadku(...)czosnku, pół sporego pęczka pietruszki (bez twardych gałązek), oliwę, połowę papryczki chili bez pestek i ocet winny miksujemy w blenderze lub bardzo drobno siekamy i dokładnie mieszamy. 1/3 powstałego sosu używamy do zamarynowania ośmiornicy przed grillowaniem. Wyjmujemy mięso z wywaru, dzielimy na dwie porcje (przecięłam ośmiornicę na pół, po 4 macki na porcję) i smarujemy dokładnie marynatą. Odstawiamy na blat
Karo in the Kitchenmoże dzięki takiemu podaniu ją polubicie;) Składniki : 500g brukselki pół niedużej dyni 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz płatki chili (opcjonalnie) duża garść suszonej żurawiny Sos winegret : 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Brukselkę obrać, oczyścić i pokroić wzdłuż(...)czasu aż warzywa będą miękkie. W czasie pieczenia zamieszać je raz lub dwa, aby równomiernie się upiekły. Pod koniec pieczenia dodać suszoną żurawinę. W międzyczasie przygotować sos winegret - w niewielkiej miseczce wymieszać musztardę z octem ryżowym (lub cytryną), powoli dodawać oliwę ciągle mieszając, aż składniki się połączą tworząc gładki, jednolity sos. Doprawić solą i pieprzem. Warzywa przełożyć
Codzienne GotowanieDrożdżowy placek z leśnymi grzybami i innymi dodatkami będzie doskonały na obiad lub kolację. Jego smak można wzbogacić sosem czosnkowym lub pomidorowym. *piekłam w foremce do tarty o średnicy 28 cm Składniki: na ciasto: 150 g mąki 10 g drożdży świeżych 90 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki oleju na nadzienie: kilka plastrów mortadeli(...)łyżki kukurydzy 1 kulka mozarelli 1 cebula kilka leśnych grzybów (ewentualnie pieczarek) 1 mały pomidor kilka plasterków kiełbasy 1/3 czerwonej papryki jajko szczypiorek 2 łyżki oleju na sos: 5 łyżek ketchupu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano Składniki ciasta wyrobić razem i odstawić w ciepłe miejsce. Na tłuszczu podsmażyć cebulę i pokrojone w plasterki grzyby. Składniki sosu wymieszać. Wyrośnięte
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazapiekanka to ciekawy pomysł na obiad np. piątkowy. Jest z nią sporo pracy, ale warto spędzić trochę czasu w kuchni, żeby potem zjeść coś smacznego. Gorącą zapiekankę podałam z sosem czosnkowym, dzięki czemu była jeszcze lepsza, bo wiadomo, że czosnek i szpinak to dobrana para. Pomiędzy warstwy sera i beszamelu można ułożyć jeszcze plasterki pomidorów, ja tego nie zrobiłam(...)foremce do zapiekania (jedną lub dwie warstwy w zależności od wielkości blaszki). Na makaronie rozsmarować szpinak. Następnie ułożyć filety rybne. Na rybie położyć kolejną warstwę makaronu. Przygotować sos beszamelowy: Masło rozpuścić, wsypać mąkę i wymieszać (nie podsmażać). Od razu zacząć powoli wlewać mleko i mieszać aż do uzyskania pożądanej gęstości. Sos powinien mieć gęstość śmietany, może się okazać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUwielbiam słodki sos chili sprzedawany oryginalnie w małych płaskich buteleczkach. Postanowiłam go zrobić w domu, wyszło nie tylko taniej ale w smaku identycznie. Nie sądziłam, że jego przygotowanie jest takie proste. Tego sosu używam do przekąsek: pasztecików, frytek, parówek w cieście francuskim czy domowych nuggetsów. Jego ostrość możemy dopasować pod swój gust, dodając więcej papryczek lub pestek, ale ostrożnie, żeby(...)przesadzić. Ja zrobiłam z czterech dość długich papryczek i nie dawałam już pestek, sos był idealnie ostry, ostrzejszego bym już nie zjadła. Składniki: 4 papryczki chili 3 ząbki czosnku 200 g cukru 360 ml wody 120 ml octu 10% łyżeczka soli 3 łyżki wody do zagęszczenia około 3 większe łyżeczki mąki ziemniaczanej Papryczki opłukać, odciąć główki, przekroić wzdłuż
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia