sosy - 72234 przepisów (strona:997/4816)

Światowy Dzień Makaronu - przepisy 138

pojawiły się do tej pory na blogu. Serdecznie zapraszam, może któryś z moich przepisów będzie dla Was inspiracją, żeby świętować z makaronem. Światowy Dzień Makaronu - przepisy   Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili Tagliatelle z bakłażanem i adżiką Makaron z sosem szparagowym Domowy makaron Letni makaron z pesto i pomidorkami Makaron z pesto i mozzarellą(...)Spaghetti w sosie śmietanowym z pulpecikami i brokułami Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami Spaghetti z sosem szpinakowym Spaghetti z pieczonymi pomidorami Spaghetti ze szpinakiem i pesto Makaron ze szpinakowym pesto Letnia sałatka makaronowa z żółtymi buraczkami

Kulinarne przygody Gatity
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 187

pomidorach z ośmiornicą – arroz de polvo, hiszpańska Galicja ma pyszną pulpo á feira. Grecy najbardziej lubią ohtapodaki ksidato – ośmiornice marynowane w occie winnym. Włosi chętnie jedzą ją w sosie pomidorowym, z dodatkiem białego wina i świeżych ziół. Przygotowanie ośmiornicy naprawdę nie jest trudne. Nie bez znaczenia jest to, że możemy kupić ośmiornice zamrożone – są już oczyszczone i wypatroszone. W przypadku(...)czosnku, pół sporego pęczka pietruszki (bez twardych gałązek), oliwę, połowę papryczki chili bez pestek i ocet winny miksujemy w blenderze lub bardzo drobno siekamy i dokładnie mieszamy. 1/3 powstałego sosu używamy do zamarynowania ośmiornicy przed grillowaniem. Wyjmujemy mięso z wywaru, dzielimy na dwie porcje (przecięłam ośmiornicę na pół, po 4 macki na porcję) i smarujemy dokładnie marynatą. Odstawiamy na blat

Karo in the Kitchen
Sałatka z pieczonej brukselki i dyni z żurawiną 175

może dzięki takiemu podaniu ją polubicie;)  Składniki :  500g brukselki pół niedużej dyni 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz płatki chili (opcjonalnie) duża garść suszonej żurawiny Sos winegret : 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Brukselkę obrać, oczyścić i pokroić wzdłuż(...)czasu aż warzywa będą miękkie. W czasie pieczenia zamieszać je raz lub dwa, aby równomiernie się upiekły. Pod koniec pieczenia dodać suszoną żurawinę.  W międzyczasie przygotować sos winegret - w niewielkiej miseczce wymieszać musztardę z octem ryżowym (lub cytryną), powoli dodawać oliwę ciągle mieszając, aż składniki się połączą tworząc gładki, jednolity sos. Doprawić solą i pieprzem.  Warzywa przełożyć

Codzienne Gotowanie
przysmak gajowego 118

Drożdżowy placek z leśnymi grzybami i innymi dodatkami będzie doskonały na obiad lub kolację. Jego smak można wzbogacić sosem czosnkowym lub pomidorowym. *piekłam w foremce do tarty o średnicy 28 cm Składniki: na ciasto: 150 g mąki 10 g drożdży świeżych 90 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki oleju  na nadzienie: kilka plastrów mortadeli(...)łyżki kukurydzy 1 kulka mozarelli  1 cebula kilka leśnych grzybów (ewentualnie pieczarek) 1 mały pomidor kilka plasterków kiełbasy 1/3 czerwonej papryki jajko szczypiorek 2 łyżki oleju na sos: 5 łyżek ketchupu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano Składniki ciasta wyrobić razem i odstawić w ciepłe miejsce. Na tłuszczu podsmażyć cebulę i pokrojone w plasterki grzyby. Składniki sosu wymieszać. Wyrośnięte

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zapiekanka rybna ze szpinakiem i beszamelem 182

zapiekanka to ciekawy pomysł na obiad np. piątkowy. Jest z nią sporo pracy, ale warto spędzić trochę czasu w kuchni, żeby potem zjeść coś smacznego. Gorącą zapiekankę podałam z sosem czosnkowym, dzięki czemu była jeszcze lepsza, bo wiadomo, że  czosnek i szpinak to dobrana para. Pomiędzy warstwy sera i beszamelu można ułożyć jeszcze plasterki pomidorów, ja tego nie zrobiłam(...)foremce do zapiekania (jedną lub dwie warstwy w zależności od wielkości blaszki).  Na makaronie rozsmarować szpinak. Następnie ułożyć filety rybne. Na rybie położyć kolejną warstwę makaronu.  Przygotować sos beszamelowy: Masło rozpuścić, wsypać mąkę i wymieszać (nie podsmażać). Od razu zacząć powoli wlewać mleko i mieszać aż do uzyskania pożądanej gęstości. Sos powinien mieć gęstość śmietany, może się okazać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
słodki sos chili 139

Uwielbiam słodki sos chili sprzedawany oryginalnie w małych płaskich buteleczkach. Postanowiłam go zrobić w domu, wyszło nie tylko taniej ale w smaku identycznie. Nie sądziłam, że jego przygotowanie jest takie proste. Tego sosu używam do przekąsek: pasztecików, frytek, parówek w cieście francuskim czy domowych nuggetsów. Jego ostrość możemy dopasować pod swój gust, dodając więcej papryczek lub pestek, ale ostrożnie, żeby(...)przesadzić. Ja zrobiłam z czterech dość długich papryczek i nie dawałam już pestek, sos był idealnie ostry, ostrzejszego bym już nie zjadła.  Składniki: 4 papryczki chili 3 ząbki czosnku 200 g cukru 360 ml wody 120 ml octu 10% łyżeczka soli 3 łyżki wody do zagęszczenia  około 3 większe łyżeczki mąki ziemniaczanej Papryczki opłukać, odciąć główki, przekroić wzdłuż

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
makaron z klopsikami, cukinią i sosem serowym 155

Makaron z sosem to niezawodny sposób na szybki i syty obiad lub kolację. Tym razem zrobiłam sos serowo-śmietanowy, który fajnie smakował w połączeniu z młodą cukinią. Klopsiki można pominąć i wtedy mamy danie na piątek.  Składniki: 200 g mięsa mielonego  1 jajko 2 łyżki kaszy manny mała cukinia 150 g pieczarek cebula 100 g serka topionego(...)dodać pokrojone w plasterki pieczarki i cukinię, odrobinę posolić i usmażyć. W między czasie ugotować makaron. Do warzyw dodać serek topiony i śmietankę, mieszać aż połączą się w jednolity sos, przyprawić pieprzem. Na końcu dodać klopsiki (odsączone). Makaron polać sosem i posypać szczypiorkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
placuszki z wątróbki 159

dalej. To przepis dla osób lubiących wątróbkę. Jeżeli znudziła Wam się jej klasyczna wersja to spróbujcie takich placuszków. Dobrze doprawione, z wyraźną nutą majeranku świetnie komponowały się z ostrym sosem chrzanowym. Podałam je tylko  z sałatką z pomidorów ale można także z ziemniakami. Szybki i tani sposób na obiad lub kolację.  Składniki: 500 g wątróbki drobiowej(...)cebula 2 jajka 100 ml mleka 4 łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku sól pieprz słodka i ostra papryka olej do smażenia na sos chrzanowy: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 2 łyżeczki chrzanu szczypiorek Wątróbkę oczyścić z błonek i drobno pokroić, posolić. Cebulę posiekać i usmażyć na złoto na oleju. Pod koniec dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 184

Gulasz z kurczaka z pieczarkami... Kawałeczki filetów z piersi kurczaka. Plasterki pieczarek, wiórki marchewki. Kawałeczki ogórków kiszonych, pióra cebuli. W aksamitnym, aromatycznym sosie. Smaczny, domowy obiad!   Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 500 g pieczarek; 2 średnie cebule; 1 średnia marchewka; 3 średnie ogórki kiszone; 1 ząbek czosnku; 2 łyżki przyprawy do kurczaka; 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany(...)ponownie wymieszać. Zestawić z ognia. Gulasz doprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,25 l gulaszu drobiowego. Dzięki dodatkowi mąki sos jest delikatnie zaswiesisty, a dzięki śmietanie - aksamitny. Gulasz podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smak gulaszu można wzbogacić o podsmażoną z pieczarkami paprykę, starte na tarce pietruszkę czy seler

Gospodyni Miejska
Pieczone warzywa a'la frytki, z ziołowym sosem jogurtowym 167

użyłam suszonego rozmarynu. Blaszkę wstawcie do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 stopni i upieczcie swoje warzywa tak, aby były odpowiednio dla Was zrumienione. Przez ten czas przygotujcie ulubiony sos. Proponuję ziołowy na bazie naturalnego jogurtu. Pęczek zielonej pietruszki bardzo drobno posiekajcie lub zblendujcie. Czosnek (2-3 ząbki) obierzcie i również najdrobniej jak się da posiekajcie lub rozetrzyjcie z odrobiną(...)jogurt stanie się wtedy bardzo rzadki. Kiedy warzywa są upieczone i ładnie przyrumienione, wyjmijcie z piekarnika i podajcie na stół. Do upieczonych, gorących warzyw idealnie pasuje ziołowy i zimny sos jogurtowy. I jak wyszło? smacznie? prosto? :) Mam taką nadzieję

Codzienna kuchnia niecodzienna
Malma – per l’amore della pasta 102

miłą odmianę po tygodniach spędzonych w kuchni. Niczym we Włoszech… Mistrzem ceremoni był Krzysztof Celmer i jego zespół. On opowiadał o winach, oni serwowali pyszności. Była pasta z sosem bolognese, pasta z gorgonzolą, szpinakiem i orzechami (nasza ulubiona!) oraz pasta z krewetkami i pomidorkami w sosie winnym. Do pierwszej zostało podane wino Cantine Fina Nero d’Avola Sicilia(...)się świetnie, makarony Malma w niczym nie ustępowały tym z restauracji w Mediolanie, Florencji czy Wenecji. Polecamy! Znajdziecie u nas na blogu przepisy na pasty z tuńczykiem, jarmużem i sosem cytrynowo-czosnkowym , z łososiem i kaparami i z pieprznym sosem dyniowo-gruszkowym . Zróbcie je i spróbujcie dobrać do nich wina, tak by jak najlepiej do nich pasowały. Smacznego! Click

GRUBY WAŁEK
Zielona tarta 122

liści buraka naciowego 1 szkl mleka 1 jajko 2 szkl mąki sól pieprz pieprz ziołowy szczypta czosnku granulowanego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia sos mięsny 250 g mięsa mielonego 1 cebula pół puszki pomidorów całych w zalewie 2 łyżki zielonego groszku 1 łyżka mąki kukurydzianej serek topiony lub kulka mozzarelii sól pieprz szczypta oregano szczypta bazylii szczypta(...)tłuszczu, przyrumienić pół  cebuli , ( drugą połowę pokroić na krążki i odłożyć) dodać mięso, smażyć mieszając i rozdrabniając, po 10 min dodać pomidory. groszek i przyprawy i odparować mieszając sos. Na koniec sos zagęścić mąką kukurydzianą posypując mąką całość po czym wymieszać. Na upieczone ciasto wyłożyć mięso, ułożyć  krążki cebuli, posypać groszkiem i ułożyć plasterki serka topionego lub mozzarelli

Gotowanie jest łatwe
Kuźnia - Solidna micha .. relacja ze spotkania blogerek lubelskich 89

względu na płeć. I wcale się nie dziwię bo są pyszne. Osobiście też lubię spory kawałek dobrego mięsa :) Wreszcie podano  steki, otrzymałyśmy do nich frytki i trzy rodzaje sosów ; sos z zielonego pieprzu, salsa i sos miodowo-musztardowy i dowiedziałyśmy się również ze sosy przygotowywane są na miejscu . Jako pierwszy  na stole pojawił się stek T-Bone

Gotowanie jest łatwe
Ekspresowa pizza z ziołowym sosem bolońskim i serem feta w 20 minut 2359

łyżka oliwek zielonych. Przygotowanie: 1.  Białą część   umytego pora pokrój w cienkie  krążki i  przesmaż  w rondlu z odrobiną masła .  Zrób  ziołowy sos  –  pomidory  wy mieszaj z   Fix   Knorr   Spaghetti  Bolognese  extra ziołowe ,  d odaj  do porów  i zagotuj.  Sos zostaw(...)ostygł.   2.  Ciasto do pizzy rozwałkuj  na cienki placek, a następnie ułóż go   na blasze wyłożonej papierem do  pieczeni a . Surowe ciasto posmaruj pomidorowym sosem.    3.  Na sosie pomidorowym rozsyp  równomiernie startą mozzarellę.    4.  Umytą  cukinię i  paprykę oraz  zielone i czarne  oliwki pokrój

SzczyptaSmaQ
Spaghetti Carbonara 151

mamy plasterki kroimy na drobną kostkę. Dodajemy ser do miski i mieszamy całość dokładnie. Gdy boczek wytopi się, i będzie delikatnie chrupki wyławiam go. Gdy ostygnie dodajemy go naszego sosu i mieszamy. Makaron wrzucamy na tłuszcz wytopiony z boczku i obsmażamy go około 5 min. Następnie wlewamy nasz sos na makaron i dokładnie mieszamy trzymając na średnim ogniu około(...)obsypują solidnie pieprzem.   W misce szykujemy śmietanę, oregano, ser i mieszamy. Gdy boczek się wytopi, wyławiamy go i czekamy aż ostygnie.   Gdy boczek ostygnie dodajemy go do sosu i mieszamy dokładnie. Ugotowany makaron obsmażamy na tłuszczu z boczku. Dodajmy nasz sos, trzymamy na średnim ogniu około 10-15 min doprawiamy i SMACZNEGO

Sprawdzone przepisy kulinarne