minuty. Składniki: duży pęk lub dwa szpinaku cejlońskiego ( lub szpinaku wodnego ) 4 ząbki czosnku 3 małe papryczki chilli ( Tajskie ) baaardzo ostre więc można dodać mniej 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego ( można zastąpić ostrygowym ) 1/2 łyżeczki cukru 1-2 łyżki oleju do woka lub zwykłego Powinna być jeszcze pasta z żółtej soi ale nie miałam ;) Szpinak umyć(...)kawałki ( liści nie kroić ). Zostawić w miseczce. Czosnek ugnieść w moździerzu. To samo zrobić z chili. Do miski na wierzch szpinaku wrzucić wszystkie sosy, olej, czosnek i chilli. Szpinak wrzucić na rozgrzaną patelnię lub wok z olejem, przyprawami do dołu i smażyć mieszając około 2 minut. Jeśli lubisz lekko słodkie dodaj cukier. Ja dodałam :) Jeśli będzie potrzeba dodać łyżkę wody
Jemy Pijemyrobić, podpatrując tajskie uliczne kucharki. Jest przepyszna ! Na około 4 miseczki zupy użyłam: ok 1 litr bulionu( może być z kurczaka ) sok z 3 limonek 6 łyżek sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego jasnego ( w razie potrzeby ) 0,5 kg dużych krewetek ( tym razem mrożonych ale najlepsze są świeże szare, wówczas widać kiedy są dobrze ugotowane ) 1 duża(...)pokrojoną na mniejsze kawałki trawę cytrynową, pokrojony galangal, liście limonki fakir, pokrojony w plastry czosnek, pastę tom yum, jedną pokrojoną w plasterki i oczyszczoną z pestek chilli i sos rybny( cebulę jeśli chcemy ją dodać do zupy). Na koniec dodać grzyby. Wszystko pogotować aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki, pokrojony w ósemki pomidor oraz krewetki. Na koniec doprawić
Jemy Pijemytrzecie, ze względu na walory zdrowotne. Śledzie wpływają na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację, są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym. Składniki: - ok. 500g filetów a’la matjas - 1 jabłko - 1 czerwona cebula - 1 – 2 łyżki posiekanego szczypioru - 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 4 łyżki jogurtu greckiego(...)będzie grudek), dodajemy jabłka, cebulę, natkę pietruszki i szczypior, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy. Wymoczone śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy ukośnie na kawałki, przekładamy do gotowego sosu. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, aby smaki się przegryzły. Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym z dodatkiem ziemniaków (gotowane, pieczone, w mundurkach…), to szybki i wspaniały
mojewypiekiinietylkociasto: 2 szklanki mąki torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy ok. 200 ml letniej wody Składniki farszu: 15 dag pieczarek kilka plasterków szynki opakowanie sera gouda Sos do pizzy: 150 ml keczupu Kotlin 3 czubate łyżeczki oregano szczypta suszonej bazylii 4 ząbki czosnku Przygotowanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, sól i drożdże. Mieszamy je, aby składniki dokładnie(...)wyrabiania dodać trochę wody lub mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Wystarczy około 20 - 30 minut. Dobrze jest przykryć miskę z ciastem ściereczką, aby nie obsychało. W tym czasie przygotowujemy sos i składniki farszu. Wykonanie pizzy: W miseczce przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy keczup, oregano, bazylię i całość mieszamy. Pieczarki kroimy na jak najcieńsze plasterki. Szynkę kroimy na mniejsze
Smak mojego domuwymyślny obiad , albo szkoda siedzieć w domu przy garnkach gdy jest ładna pogoda , ja w takich chwilach mam sposób na szybki i pyszny obiad , czyli makaron z sosem bolońskim . Ostatnio dostałam Makaron spaghetti z firmy Makarony polskie no i oczywiście musiałam go wypróbować :) muszę przyznać że makarony z tej firmy są pyszne i godne polecenia(...)Zapraszam :) Składniki : 1 paczka Makaronu spaghetti Makarony polskie 2 słoiki sosu bolońskiego np: z Knorra 0,5 kg mięsa mielonego np: z indyka lub wieprzowego vegeta lub sól , pieprz do smaku 2 łyżki suszonej bazylii 4 łyżki dobrej oliwy Wykonanie : Oliwę rozgrzać w rondlu , dodać mięso i przyprawy , podsmażać na małym ogniu ciągle mieszając. Następnie wlać
Sama słodycz i szczypta chilizdrową żywnością i warto spróbować. Składniki: Pudding: 50 g tapioki 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka migdałowej śmietany (lub mleka) 1/3 szklanki syropu klonowego 3 łyżki wiórków kokosowych Sos mango: 1 dojrzałe mango ½ szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej 2 łyżki syropu klonowego Perełki tapioki przełóż do naczynia, zalej gorącą wodą tak, aby były nią przykryte(...)małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Przelej do małych naczyń, poczekaj, aż pudding nieco przestygnie i wstaw go do lodówki na minimum 2 godziny. Przygotuj sos. Mango obierz, wykrój miąższ po obu stronach pestki i pokrój go w kostkę. Wraz z sokiem pomarańczowym przełóż do garnka i zagotuj, po czym zdejmij z ognia. Przełóż do blendera
Roślinna - blog wegańskitłuszczu szklimy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy posiekany czosnek, dusimy, uważając by nie zbrązowiały. Dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy całość, aż odparuje nadmiar płynu, czyli ok 15 minut. Doprawiamy sos solą, pieprzem, oregano i cynamonem. Bakłażany kroimy w plasterki ok 5 mm grubości. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Na dno żaroodpornej formy wylewamy odrobinę sosu pomidorowego i rozsmarowujemy. Układamy(...)warstwami plastry bakłażana i sos. Ostatnią warstwę bakłażanów przykrywamy odrobiną sosu i plastrami pomidora. Pieczemy pod przykryciem przez 40 minut. Ja na ostatnie 10 minut zdjęłam przykrycie. Posypujemy parmezanem. Podajemy lekko przestudzone
Dzieje kuchennej WiewióryOstatnio dużo się działo dlatego nie było częstych aktualizacji na blogu. Dzisiaj dla Was taka mała inspiracja po mojej ostatniej podróży ;) Grillowany filet z indyka, a do tego sos bananowy. składniki na sos: 3 banany mała cebula 1 łyżka masła 1 szklanka wody 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego sól do smaku wyciśnięty(...)Cebulkę kroimy drobno i smażymy na maśle, aż się zrumieni. Dodajemy banany, zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu, dodajemy przyprawy, gotujemy do momentu, aż uzyskamy gęstą jednolitą konsystencję. Sos miksujemy blenderem. Przelewamy do sosjerki. Filety posypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej do momentu, aż mięso będzie zrumienione i soczyste. Po upieczeniu owijamy
noteskulinarnyfigaSpaghetti carbonara robiłam pierwszy raz. Kupiłam w promocji szpinakowe tagliatelle i pomyślałam sobie, że pięknie wyglądałby i smakował z jakimś jasnym, łagodnym sosem. Idealna byłaby carbonara, jednak nie robiłam jej wcześniej i musiałam posiłkować się wiadomościami z sieci. No i wpadłam! Ile stron, ilu użytkowników tyle sposobów na sos Węglarki! :) Zaczęłam w końcu przeglądać strony włoskie(...)lekturze iluś dziesiątek stron nadal nie byłam mądrzejsza. Bo jak tu nie popaść w konsternację, kiedy jedni zalecają śmietanę, drudzy stanowczo się temu sprzeciwiają, kolejni podsmażają cebulę do sosu, a jeszcze inni dodają wina, czego pozostali całkiem zabraniają! I wszyscy upierają się, że właśnie ich przepis to ten tradycyjny! Najbardziej znana historia (a tych też jest kilka!) carbonary mówi
Kuchnia Prezydentowejsłodkiej papryki i cytryny skutecznie "gasi" ogień papryki, powstaje wyraziste i aromatyczne danie, wyśmienicie komponujące się z rukolą. Składniki na 3-4 porcje: 500g piersi z kurczaka 4 łyżki sosu sojowego sok i skórka z połówki cytryny 1-2 ostre papryczki 1 duża żółta papryka 250g makaronu tagliatelle kubek kwaśnej śmietany, albo jogurtu naturalnego Mięso pokrojone w kawałki zamarynowałem(...)sosie sojowym, soku i utartej skórce z cytryny, oraz posiekanej drobno ostrej papryce. Najlepiej oczywiście zrobić to dzień wcześniej. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłem kurczaka wraz z marynatą i podsmażałem aż sos całkowicie się zredukował, a mięso zaczęło ciemnieć. Następnie zdjąłem kurczaka z patelni i wrzuciłem na nią pokrojoną w grubą kostkę żółtą paprykę i lekko zeszkliłem (uwaga, żeby nie zrobiła
Kuchnia Prezydentowejschabowe. Przejrzałam szafkę i okazało się, że mam sporo fig, które trzeba by wkrótce zużyć. Do końca nie wiedziałam, jaki będzie efekt kombinowania nadzienia figowego z indykiem i sosem morelowym, i czy w ogóle taka fuzja da się na koniec zjeść :) ale okazało się, że powstało bardzo wykwintne i niezwykle smaczne danie. Składniki: 4-5 niewielkich sznycli(...)jogurtu 2 łyżki oleju kukurydzianego 2 łyżki śmietankowego, gęstego twarożku, np. Filadelfia 1/2 łyżeczki tymianku 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Sos: 1 mała posiekana cebula 4 duże łyżki chutneya morelowego 100 ml słodkiej śmietanki 30% sól, pieprz do smaku 1. Kotlety lekko rozbiłam, jogurt wymieszałam z solą, olejem
Kuchnia Prezydentowejszalotka posiekana mały kubeczek (110 ml) jogurtu lub dobrej, kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka płatków chili 1 płaska łyżeczka kuminu rzymskiego 4 łyżki soku limonki 2. Sos masala 4 duże pomidory 1 duża cebula 4 łyżki klarowanego masła lub oleju kukurydzianego do smażenia 3-cm kawałek świeżego imbiru (pokrojonego na cieniutkie plasterki, a następnie w drobną kosteczkę) 3 posiekane(...)wody (ewentualnie, w razie potrzeby) świeża kolendra do posypania ryż basmati lub pulao lub chlebki naan (lub inne pszenne pieczywo, ewentualnie bagietka) 1. Składniki marynaty dokładnie połączyć w gładki sos, gęstym sosem zalać kurczaka pokrojonego w dużą kostkę lub paski, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Niektóre źródła podają 20-30 minut, ale wierzcie mi, że nie będzie
Kuchnia Prezydentowejsmaczna alternatywa dla naszych nieśmiertelnych gołąbków tradycyjnych, w słodkiej czy włoskiej kapuście. Mnie zasmakowały szczególnie kiszeniaki - kasza jęczmienna, grzyby i kiszona kapusta współgrają tu znakomicie, dodatkowo grzybowo-warzywny sos nadaje niezwykłej głębi całej potrawie. Sarma, czyli chorwackie gołąbki ze sporą przewagą mięsa nad ryżem w farszu, też były smaczne, jednak jeśli mam jeść gołąbki to zdecydowanie wolę tradycyjne. Jako(...)majeranku sól, pieprz do smaku ok. 750 ml bulionu (może być z kostki) lub wody 3-4 kulki ziela angielskiego 7-9 ziaren pieprzu czarnego 2-3 listki laurowe Sos: 1 mała garść suszonych grzybów 2 łyżki suszonych warzyw (gotowa mieszanka - marchew, cebula, pietruszka, por, seler, pasternak) utłuczonych na drobno w moździerzu 100 g śmietanki 36% 2 łyżki mąki pszennej
Kuchnia Prezydentowejugotować coś właśnie z nimi w roli głównej. Składniki (na 2 porcje): 200 g surowych lub mrożonych krewetek marynata: 1 posiekana papryczka chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka sosu sojowego, sok z 1 limonki 3 łyżki zielonej pasty curry (ja miałam swoją, gotowej wystarczą 2 łyżki) 4 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojonej(...)dowolne warzywa, pokrojone w większe kawałki (u mnie kawałek cukinii, zielonej papryki, pora, kalarepki, marynowany bambus) - niekoniecznie 2 łyżki oleju rzepakowego lub kukurydzianego 250 g mleczka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki soku z limonki lub cytryny sól do smaku (ewentualnie) garść pokrojonych na paseczki
Kuchnia PrezydentowejPrezydentowej! :) Składniki na 2 porcje: 150 - 200 g ugotowanego szerokiego makaronu chińskiego 600 ml bulionu drobiowego 1 mała suszona papryczka chili 1 duża łyżka jasnej pasty miso 2 łyżki sosu sojowego 1 posiekana drobno szalotka 1 łyżka sosu rybnego lub ostrygowego 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżeczka oleju sezamowego po małym kawałku słodkiej papryki czerwonej i żółtej, pokrojonej(...)ewentualnie sól do smaku 1. Rozgrzać olej na patelni, dodać szalotkę, dynię, olej sezamowy i pokruszoną suszoną papryczkę chili i krótko podsmażyć. Dodać pastę miso i sos sojowy, smażyć kolejne 2 minuty, cały czas mieszając. Dodać paprykę i dynię, smażyć kolejne 3 minuty, nie przerywając mieszania. 2. Wlać sos rybny i bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować
Kuchnia Prezydentowej