zrobił sałatkę ze wszystkiego, co mu się nawinęło pod rękę i polał całość winegretem. Ja wzorując się na nim wykorzystałem to co było " pod ręką ". Wyszła smaczna sałatka. Składniki Sos : 3 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 łyżki musztardy Dijon 1 mały roztarty ząbek czosnku pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki mielonego(...)awokado 1 sałata lodowa skwarki z 100 g bekonu 3 pomidory pokrojone w kostkę 100 g sera Roquefort 2 jajka na twardo pokrojone drobno 4 dymki Przygotowanie Sos : połączyłem składniki, wymieszałem, oprócz oliwy. Następnie dodając oliwę ucierałem, aż sos zgęstniał. Kurczaka ugotowałem w osolonej wodzie, zdjąłem z ognia, przykryłem, odstawiłem na 15 minut. Po ostudzeniu pokroiłem w kostkę. Awokado
R'n'G KitchenCoś dla wielbicieli kurczaka w pysznej maślankowej marynacie. Składniki Marynata :1 i 1/4 szklanki maślanki 1/4 szklanki oliwy 3 łyżki pikantnego sosu chili 2 łyżki musztardy Dijon 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 duża cebula pokrojona w cząstki Ponadto : 12 cząstek kurczaka ( udka , pałki , skrzydełka ) 1 szklanka tartej bułki 1/3 szklanki startego parmezanu(...)szklanki mąki 2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka soli 3 łyżki stopionego masła Przygotowanie Marynata : maślankę wymieszałem z oliwą, sosem chili, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu. Dodałem cebulę i dokładnie wymieszałem, aby sos zgęstniał. Włożyłem kawałki kurczaka, wymieszałem, aby sos pokrył mięso. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki
R'n'G KitchenGrillowana pierś z kurczaka jest zawsze smaczna i soczysta. Do tego sos pieczarkowy z dodatkiem masali ,ryż i surówka z młodej kapusty :P Pycha! Składniki 4 filety z kurczaka (po 200 g) 250 g pieczarek 400 g śmietany 18% 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżka masali (przyprawa) sos teriyaki sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)kurczaka płuczemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Kładziemy na rozgrzanego grilla i smażymy ( z obu stron) ,co jakiś czas smarując górną część mięsa sosem teriyaki przy pomocy silikonowego pędzelka. Podajemy z ryżem jaśminowym ,sosem pieczarkowym i surówką z młodej kapusty. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G KitchenPropozycja na pyszną kolację wg R.Makłowicza Składniki 18 przegrzebków 2 łyżki skoku z limonki 1 łyżka oleju sojowego 3 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 suszona papryczka chili szczypiorek kilka listków świeżej mięty Przygotowanie Na patelni rozgrzałem olej sojowy, dodałem pokrojoną suszoną papryczkę chili. Wlałem sosy: rybny i sojowy oraz(...)cytryny. Wymieszałem, wsypałem cukier. Wszystko smażyłem ok. 1 minuty na mocnym ogniu. Na tak przygotowany sos włożyłem przegrzebki, które smażyłem na mocnym ogniu przez 2 minuty, często mieszając. Przełożyłem na talerz wyłożony posiekanym szczypiorkiem i pociętą miętą
R'n'G KitchenPrzepyszne i aromatyczne danie z grilla ,do tego niesamowity sos ananasowy <3 Składniki 4 medaliony z łososia (po 100 g) sól ,pieprz Sos: 150 g śmietany 12% 3 plastry ananasa (może być z puszki) 3 łyżki miąższu z cytryny 1 mała cebula 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka musztardy dijon szczypta goździków sól Przygotowanie Normal 0 21 false(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Najpierw przygotowujemy sos: Ananasa i miąższ z cytryny drobno siekamy ,przekładamy do miski. Dodajemy do nich startą skórkę z cytryny ,śmietanę ,posiekaną cebulę ,cukier i musztardę. Dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i szczyptą mielonych goździków. Wstawiamy do lodówki ,na min 2 godziny przed podaniem. Medaliony oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Grillujemy
R'n'G Kitchenwykorzystanie fasolki szparagowej. Składniki 1 kg ziemniaków po 150 g zielonych i czarnych oliwek po 250 g zielonej i żółtej fasolki szparagowej 2 czerwone cebule (150g ) 3 łyżki kaparów Sos :4 fileciki anchois 1 szalotka ( 50 g ) 150 ml oliwy z oliwek 60 ml białego octu winnego 2 łyżeczki posiekanej natki 2 łyżeczki posiekanej bazylii 2 łyżeczki posiekanego majeranku sól(...)pieprz Przygotowanie Przygotowałem sos : posiekałem szalotkę i anchois, dodałem zioła, oliwę, ocet, przyprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Fasolkę ugotowałem w osolonej wodzie 5 minut, odcedziłem i przelałem na sitku zimną wodą. Ziemniaki wyszorowałem ( nie obierałem ) i pokroiłem na dużą kostkę. Ugotowałem w osolonej wodzie ( 15 minut ). Odcedziłem , włożyłem do miski. Podgrzałem sos i połową polałem ziemniaki, wymieszałem. Ciepłe ziemniaki
R'n'G KitchenBanalnie prosty, aromatyczny i bardzo smaczny sos koperkowy na ciepło bez śmietany to świetny dodatek do różnego rodzaju potraw klopsików lub sztuki mięsa, bardzo często podaje go z ziemniakami i jajkiem ugotowanym na twardo. składniki na 3 porcje 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 szklanka bulionu pęczek koperku szczypta soli przepis W garnku na małym(...)ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Zasmażkę z masła i mąki rozprowadzamy mlekiem cały czas mieszając, na końcu wlewamy bulion i całość zagotowujemy. Do sosu wrzucamy posiekany koperek, dodajemy szczyptę soli, chwilę mieszamy i doprowadzamy sos do wrzenia a następnie zdejmujemy z ognia. Sos koperkowy przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem, gdyż odgrzewany traci kolor
Smakowite Daniapodałam. Smacznego :) Składniki: 4 porcje 100 g ugotowanej fasolki adzuki, 12 młodych małych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 3 gałązki świeżego tymianku, 200 g kurek, jak najmniejszych, 1 łyżka sosu Worcestershire, 100 ml śmietany 30 %, 2 łyżeczki posiekanego koperku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, olej rzepakowy, ½ łyżeczka soku z cytryny, seler naciowy. Przygotowanie: Na patelni(...)smażymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min), skrapiamy sokiem z cytryny. Dolewamy sos Worcestershire, śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy koperek, fasolkę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki podajemy z sosem z kurek i fasolki oraz z czosnkiem
Moniki SmakołykiDzisiejszy deser to coś pomiędzy sernikiem na zimno a panna cottą. Jest delikatny, rozpływający się w ustach, nieprzesłodzony, z białą czekoladą, na biszkoptach. Pięknie ozdobiony owocami i polany sosem malinowo – truskawkowym, smakuje obłędnie i idealnie wpisuje się w klimat deserów letnich. Tym oto deserem miałam okazję poczęstować kilka osób – wszyscy byli zachwyceni. Polecam i Wam. Składniki(...)lekko dociskając. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki odwracamy keksówkę, ściągamy folię, biszkopty będą na dole a wierzch dekorujemy owocami i sosem. Sos: 3 łyżki dżemu rozpuszczamy w garnku na małej mocy palnika, dodajemy 6 truskawek. Całość blendujemy. Przecieramy przez sitko. Na wierzch ciasta wykładamy owoce, pozostałe truskawki i maliny. Polewamy sosem
Made By Mom And Sonłyżka oleju do smażenia 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego imbiru 1/2 papryczki chili 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego por papryka czerwona 4 łyżki sezamu 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru brązowego sól do smaku Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy warzywa: marchewkę, pora, paprykę kroimy w cienkie słupki. Seler naciowy kroimy w cienkie(...)minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przeważnie zalewamy wodą na ok 5 minut. W trakcie smażenia do warzyw dodajemy sezam. W miseczce tworzymy sos - mieszamy sos sojowy z octem ryżowym i cukrem. Do gotowych warzyw dodajemy makaron wyciągnięty z wody i zalewamy sosem. Ważne aby makaron nie stał długo, ponieważ się poskleja i będzie
Apetyt na ZieloneNigdy nie robię takiego samego makaronu, zawsze coś zmieniam, dodaję, eksperymentuję. Ten makaron jest na wzór takiej popularnej makaronowej sałatki na zimno ale w wersji bez kurczaka i z sosem który opracowałam do perfekcji. Smacznego. Składniki: 300g makaronu świderki (najlepiej pełnoziarnisty) 1 szklanka nasion słonecznika 1 mała papryczka chili 1 słoik pomidorów suszonych 2 łyżki oleju z pomidorów z samego(...)wraz z ziołami 150g oliwek zielonych sos: 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mleczka kokosowego Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Termoobieg. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ziarna słonecznika równomiernie rozsypujemy na blasze. Czas prażenia około 5 min. Na patelni rozgrzewamy olej
Apetyt na Zielonejest hitem, każdego posiłku. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu a do tego bardzo zdrowa i pożywna. I co najważniejsze nie ma skomplikowanych składników. Przygotowuję ją z sosem jogurtowo-ziołowym, ale miłośnicy sosu czosnkowego mogą ją zrobić sosem czosnkowym. Zapraszam!!! Składniki: 1 brokuł, 4 jajka, 2 pomidory lub garść pomidorków koktajlowych, 1 kost. fety, 2 łyżki płatków migdałowych(...)suchej patelni. Następnie posypujemy nimi sałatkę. Na wierzch sałatki układamy fetę pokrojoną w kostkę. Jogurt naturalny mieszamy z ziołami prowansalskimi, przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem . Smacznego
Passion of CookingBuraka ugotowac lub upiec. Odstawić do ostygnięcia i pokroic w bardzo cieniutkie plasterki. Następnie do garnuszku wlewamy niecałe pół szklanki octu balsamicznego i wsypujemy cukier. Gotujemy go redukując sos do gęstości. Studzimy. Na talerzu układany plasterki buraka i polewamy sosem z octu balsamicznego i pieprzymy świeżo mielonym pieprzem. Wstawiamy talerz do lodówki na 1-2 h można(...)dłużej. Po tym czasie polewamy plasterki na talerzu oliwa z oliwek i jeszcze raz odrobina sosu balsamicznego kładziemy kiełki, ser feta, bób, uprażone pestki słonecznika wszystko oprószamy pieprzem i mięta. Sam wierzch też polewamy sosem balsamicznym Smacznego
Zainspiruj się kuchniączyli tak jak lubię najbardziej. W ramach akcji organizowanej na durszlak.pl, przedstawiam Państwu zdrowe gnocchi o smaku lawendy i melisy, przygotowane z kaszy kuskus marki Kupiec, podane z obłędnym sosem ze świeżo zerwanych jagód. Sezonowo, zdrowo i pysznie! Tak!- takie wakacje uwielbiam! Zapraszam! Przygotowanie gnocchi jest na prawdę dość proste i nie przysporzy Wam żadnych problemów. Jest idealnie miękkie, dodatek(...)świeżej lawendy i listków melisy, nadał daniu tak wytrawnego smaku, i tak niezapomnianego aromatu, że od razu oczami wyobraźni przenoszę się do fioletowych pól Prowansji ;-). Smak równoważy sos z naszych polskich jagód, z dodatkiem kilku ziarnek wanilii. Hmmm to jest coś ;) SKŁADNIKI: na gnocchi: - 1/2 paczuszki kaszki kuskus Kupiec - 2 łyżki czubate serka śmietankowego - świeża lawenda 1/2 łyżeczki - listki melisy
SMYKWKUCHNIporem, papryką, suszonymi pomidorami i serem MORSKI typu holenderskiego, który jest miękki i lekko pikantny, doskonały do dań na gorąco, oprószony aromatycznymi ziołami, podany w delikatnym sosie serowym z serka Topionego to wspaniała propozycja na letni obiad, z młodymi ziemniakami smakuje wyśmienicie. Jednym słowem...mniam! Danie podałam na półmisku Bogucice-Julia Gold Składniki(...)papryki 1/2 małego pora 6 suszonych pomidorów 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oleju majonez sól do smaku przyprawa do kurczaka gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos serowy: 200 ml śmietanki kremowej 30% 100 g serka śmietankowego topionego 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól morska do smaku pieprz biały do smaku Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy
Wanilia i Kardamon