sosy - 72234 przepisów (strona:988/4816)

Penne w sosie porowym z grillowanym kurczakiem 109

pyszny obiad, uwielbiam grillowane mięso, a do tego dobry makaron i gotowe :). Składniki dla 4 osób: - 50 dag makaronu penne  Mięso: - 2 piersi z kurczaka Marynata: - 2 łyżeczki sosu sojowego - sól - pieprz  - oliwa Sos: - 250 ml słodkiej śmietanki 12 % - 1 duża czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 1 por, tylko biała część - sól - pieprz - łyżka masła i olej rzepakowy(...)sól - pieprz - 1 i 1/2 szklanki wody w której gotował się makaron 1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, przy odcedzaniu odlać ok. 400 ml wody, będzie potrzebna do sosu. 2. Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, natrzeć solą, pieprzem, oliwą i sosem sojowym, odstawić na min. godzinkę. Zamarynowane mięso opiekać na patelni grillowej lub w grillu elektrycznym

Apetyczna babeczka
Filet z kaczki w sosie wiśniowym z selerowym puree 183

Dzisiaj coś odrobinę bardziej wykwintnego. Pyszny, soczysty filet z kaczki podany z rewelacyjnym sosem wiśniowym i pysznym kremowym puree selerowym. Kaczka jest mięsem uwielbiającym towarzystwo owoców, a kwaśne wiśnie komponują się z nią rewelacyjnie. Podobnie jak dodatek delikatnego puree o selerowym aromacie. Do przygotowania dania użyłem: 4 filetów z piersi kaczki, 400 gram mrożonych wiśni, 100 gram białego cukru(...)zbrązowieć. Wówczas dodałem do garnka 400 gram wydrylowanych mrożonych wiśni i 100 ml białego octu winnego. Nadal podgrzewałem intensynie mieszając, do czasu, aż cały skrystalizowany karmel rozpuścił się w sosie. Następnie dodałem do sosu 10 goździków, szczyptę soli, niewielką ilość czarnego świeżo zmielonego pieprzu i gałązkę świeżego rozmarynu. Gotowałem przez około 30 minut na średnim ogniu - do niemal całkowitego odparowania

Wyprawy kulinarne
Comber z sarny, przepyszna pieczeń 162

pieczeń odwrócić, obsypać pokruszonymi grzybkami suszonymi, Podlać pieczeń wywarem lub kostką warzywną rozmieszaną w 3/4 szklanki wody. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 C , przykryć naczynie i piec jeszcze godzinę. Sos zlać z mięsa i wlać do garnuszka, mąkę wymieszać ze śmietaną. Dodać trochę ciepłego sosu do śmietany i wymieszać, następnie powoli wlać do gotującego się sosu, dokładnie rozmieszać. Mięso można(...)podać pokrojone w plastry i oblane sosem, lub na obiad do ziemniaków czy kaszy. Wyszło rewelacyjne, kruche cudne mięsko. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Ryba po grecku 331

papierowym ręczniczki. Filety z ryby kroimy w mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy, pieprzymy według własnego uznania i odstawiamy do lodówki na czas póki będziemy przygotowywali sos jarzynowy.  Zabieramy się za zrobienie sosu jarzynowego. Cebulę, marchew, korzeń pietruszki, selera dokładnie oczyszczamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchew, korzeń pietruszki i selera ścieramy na tarce o grubych(...)pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach, bulion, koncentrat pomidorowy i dusimy czas od czasu mieszając przez ok. 20 min. Płyn z garnku nie musi całkowicie odparować. Póki sos się dusi zabieramy się za usmażenie ryby. Kawałeczki filetów obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor przez ok. 3 min z każdej strony.  Na talerz

Kuchnia Łukasza
Karkówka pieczona w sosie 182

Przepis na smaczną, soczystą i miękką karkówkę w sosie pomidorowo-majonezowym na obiad. Składniki: ok.1 kg karkówki 2 duże cebule kilka pieczarek Sos: 4 łyżki ketchupu (dałam ostry) 2 łyżki majonezu łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego oregano pieprz cayenne, pieprz ziołowy, pieprz czarny sól papryka wędzona Przygotowanie Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry ok.4 cm. Przyprawiamy solą(...)pieprzem i podsmażamy z obu stron na patelni na oleju, aż się zarumienią. Cebulę kroimy w pół plastry, pieczarki na ćwiartki. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Plastry karkówki smarujemy sosem z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy cebulę i pieczarki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez ok 50 min. w temp

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka Śledziowa z Pomidorami 162

filetów śledziowych matias lub filetów śledziowych marynowanych. Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias 500 g pomidorów 200 g ogórków konserwowych 2 średnie cebule 1 strąk papryki czerwonej na sos : 7 łyżek oleju 6 łyżeczek musztardy francuskiej do smaku : sól ,pieprz Link do filmu z przygotowania : Sałatka śledziowa z pomidorami  https://www.youtube.com/watch?v=67RNcx-UelM Przygotowanie : Przed przygotowaniem sałatki przygotuję śledzie(...)przekrawam na pół , usuwam gniazda nasienne , białe błonki i kroję w drobną kostkę. Wypłukane i osuszone papierowym ręcznikiem filety śledziowe kroję w paseczki o szerokości około 1 centymetra . Przygotowanie sosu : Do miseczki daję musztardę , olej , doprawiam szczyptą soli i dwiema szczyptami pieprzu . Całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy . Do salaterki daję wszystkie składniki sałatki , polewam sosem i całość dokładnie mieszam

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka Turecka z Sałatą Pomidorami i Serem Feta 274

strąk papryki czerwonej (200 g) 1 strąk papryki zielonej (200 g) 1 czerwona cebula (80 g) 1 ogórek zielony (200 g) około 15 oliwek czarnych na sos: 4 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz W nawiasach podałam orientacyjną wagę produktów Link do z filmu z przygotowania: Sałatka turecka z serem(...)skórki i kroję w nie za dużą kostkę. Oliwki kroję na mniejsze kawałki. Ser feta kruszę na mniejsze kawałki. Składniki sałatki mam już wszystkie gotowe w salaterce, teraz przygotuję sos: Natkę pietruszki drobno siekam i daję do miseczki. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do natki pietruszki (można przecisnąć przez praskę). Do pietruszki i czosnku dodaję sok z cytryny, oliwę doprawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Pyszne Pałki z Kurczaka w Sosie Sojowym 235

Witam serdecznie Propozycja na pyszne pałki z kurczaka w sosie sojowym, są szybkie i proste w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne. Będziemy potrzebować: proporcje marynaty podaję na: 6 pałek z kurczaka lub 3 udka z kurczaka na marynatę: 6 łyżek sosu sojowego sok wyciśnięty z małej cytryny 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz(...)Link do filmu z przygotowania: Pałki z kurczaka w sosie sojowym https://www.youtube.com/watch?v=S7f8VQkSiOE Przygotowanie: Najpierw przygotuję marynatę: Czosnek kroję w drobniutką kostkę lub przeciskam przez praskę. Teraz do miseczki daję pokrojony czosnek, sos sojowy, sok z cytryny, olej, zioła prowansalskie, doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa. Marynowanie pałek z kurczaka: Umyte i osuszone pałki

Uwaga Babcia Gotuje
Śledzie po Cygańsku 379

polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 1 kg filetów śledziowych solonych a`la matias 300 g ogórków konserwowych 200 g papryki marynowanej 200 g cebuli 150 g pieczarek marynowanych na sos: 8 łyżek ketchupu łagodnego 3 ząbki czosnku 8 łyżek oleju (około 100 ml) 2 łyżki musztardy (użyłam chrzanowej) do smaku: 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz, papryka ostra lub pieprz cayenne(...)plasterki i dodaję do salaterki. Wymoczone i osuszone śledzie kroję na mniejsze kawałki (paseczki około szerokości około 2 centymetrów) i dodaję do pozostałych składników w salaterce. Teraz przygotuję sos: Do miseczki daję ketchup przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i dokładnie mieszam. Następnie stopniowo dodaję olej i po każdej porcji oleju dokładnie mieszam aby połączył się z pozostałymi składnikami. Na koniec

Uwaga Babcia Gotuje
Surówka z kapusty pekińskiej z selerem 165

surówkę. Główny składnik stanowi kapusta pekińska - krucha i chrupka. Dodałam do niej również nitki selera, paprykę, kukurydzę i dużo natki pietruszki. Podałam ją do roladek drobiowych z figą w sosie pomarańczowym. Składniki: 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 1/2 słoika selera w zalewie 1/2 puszki kukurydzy 1/2 słodkiej papryki 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Sos: 1/2 szklanki zimnej wody(...)też zioła do pizzy Kapustę i natkę drobno posiekać. Selera i kukurydzę odsączyć z zalewy, paprykę pokroić w kostkę Warzywa umieścić w misce lub salaterce i dokładnie wymieszać. Składniki sosu połączyć ze sobą. Bezpośrednio przed podaniem polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać

Czerwień i błękit
Gęsia pierś pieczona z pigwą 148

gęsi a`1000 g gruszk 200 ml białego wina  2 gałązki rozmarynu 2 łyżeczki kolendry 4-5 goździków szczypta cynamonu 1-2 pigwy sok z cytryny Składniki na sos: wywar z pieczenia 1/2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 2 łyżki masła Wykonanie: przygotowanie marynatę - nasiona kolendry, goździki i szczyptę cynamonu rozetrzeć w moździeżu skórę piersi naciąć ostrym(...)sokiem z cytryny, by nie ściemniała). Przykryć naczynie pokrywką i piec w piekarniku nagrzanym do 200`C 1-1,5 godziny lub 180`z termoobiegiem upieczone mieso wyjąć z sosu i odłożyć, przykryć folią aluminową, by nie wystygło i odpoczęło zlać sos z pieczenia usuwając gałązki rozmarynu. Odłożyć najładniejsze kawałki pigwy. Sos (można zblendować) doprawić miodem, octem balsamicznym, na końcu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu 574

Szybko, smacznie i aromatycznie. No i... tak troszkę już świątecznie ;) A jeżeli nie macie pod ręką kubka czerwonego barszczu, takie pieczarkowe poduszeczki możecie podać w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu - polecam produkty Folwark . Składniki: (na 14 sztuk) około 450 g pieczarek* 1 średnia cebula 2/3 łyżeczki suszonej bazylii 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 czubate łyżki sosu czosnkowego Folwark(...)tarce na grubych oczkach i dodajemy do podsmażonej cebuli. Dodajemy suszoną bazylię i słodką czerwoną paprykę. Całość smażymy na najmniejszym ogniu, mieszając. Przed końcem smażenia dodajemy 2 czubate łyżki sosu czosnkowego, mieszamy całość. Następnie dodajemy sól i pieprz, próbujemy. Mieszając zostawiamy nasz pieczarkowy farsz na patelni (minimalny ogień) przez około 2-3 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia. Rozwijamy płat ciasta

Słodkie okruszki
Warstwowa sałatka śledziowa z fetą 6675

pół i posiekać w cienkie niteczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 10 minutach odcedzić i ostudzić. Na spód salaterki wyłożyć korniszony, a na nich fasolę. Posmarować 1/3 porcji sosu. Na to wyłożyć śledzie, a na śledziach pory. Posmarować 1/3 sosu. Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i położyć jako kolejną warstwę. Posmarować ostatnią porcją sosu. Na sos wyłożyć

Czerwień i błękit
Spaghetti bolognese (na szybko) 144

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Podstawą sosu bolognese jest mięso mielone i pomidory a resztę uważam za indywidualny gust i kreatywność "kucharza". Szybkie spaghetti bolognese różni się od oryginalnego przepisu, który wymaga kilku godzin przygotowania, ale czasami takie łatwe rozwiązanie, to dobry sposób na szybki obiad czy po prostu zaspokojenie zwykłego głodu. (3-4 porcje)  Sos:  500g(...)oleju). Dodać mięso mielone i mieszając doprowadzić do delikatnego obsmażenia. (W międzyczasie lekko posolić.) Wlać passatę pomidorową, wymieszać i doprawić do smaku. Całość dusić pod przykryciem. W czasie przygotowania sosu - ugotować makaron (al dente, według przepisu z opakowania). Odcedzony - przełożyć na talerze, polać gorącym sosem (w razie czego dodatkowo doprawić) i posypać startym serem oraz posiekaną zieleniną (opcjonalnie).  (*) Passatę

Di gotuje
Sałatka brokułowa 543

Bardzo prosta i bardzo smaczna sałatka z brokułem, szynką, jajkiem gotowanym, groszkiem konserwowym i sosem czosnkowym. Propozycja podobna do sałatki brokułowej , którą już kiedyś publikowałam, ale jednak dodatek groszku zmienia dość znacznie jej smak.  SKŁADNIKI: 1 op. brokułów mrożonych 4 jajka 15 dag szynki 1 puszka groszku konserwowego 4-5 łyżek sosu czosnkowego - u mnie Sos Kielecki Czosnkowy(...)mniejsze części. 2. Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę. 3. Szynkę pokroić w zapałki. 4. Groszek odsączyć z zalewy. 5. Wszystkie składniki wymieszać razem z sosem. Schłodzić w lodówce

Kto ugości moich gości?