Sycące i szybkie danie z mięsnymi kuleczkami. Makaron, klopsiki wieprzowe i pieczarki łączy sos śmietankowo-pieczarkowy. składniki: 400 g makaronu rurki 250 g małych pieczarek 450 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 1 jajko 2 łyżki kaszy manny sól,pieprz słodka papryka 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Mieloną karkówkę przełożyć do miski. Dodać(...)samej patelni co smażyliśmy klopsiki. Gdy pieczarki będą już przyrumienione dodać obsmażone klopsiki. Chwilę razem smażyć. Następnie wlać śmietankę oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dusić aby sos zgęstniał i smaki się wymieszały, do smaku sos doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente, dobrze osączyć i przełożyć na patelnię z sosem. Dokładnie wymieszać i nakładać na talerze
Monia miesza i gotujeBabeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Doskonale sprawdzają się na różne okazje, a że karnawał w pełni warto je wypróbować. Do środka możemy włożyć
Kuchnia Pełna PasjiDobra i smaczna odmiana naleśników z mięsem i pieczarkami. Dodatkowy i oryginalny smak potrawy to sos pomidorowy, z którym zapiekamy naleśniki. Przepis na sos TU SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody gazowanej szczypta soli 2 jajka Farsz: 30 dag. mięsa mielonego 25 dag pieczarek 1 cebula(...)sera żółtego sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego Sos- przepis TU WYKONANIE Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i dokładnie miksujemy. Smażymy naleśniki, nacierając delikatnie patelnię olejem. Pieczarki płuczemy obieramy ze skórki , kroimy na drobne kawałki. Cebulę kroimy w kostkę lekko obsmażamy na maśle, dodajemy pieczarki. Smażymy aż odparują. Następnie dodajemy mięso mielone, smażymy
W kuchennym oknie EwyMakaron w kształcie muszli nadziewany tuńczykiem, świeżym szpinakiem i mozzarellą, zapiekany w sosie pomidorowym z dodatkiem serka mascarpone i odrobiny szałwii. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków… Danie idealnie sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Polecam Składniki: 22 muszle makaronowe (około 250 g) 200 g świeżego szpinaku 2 puszki tuńczyka w oleju 2 kulki mozzarelli 125 g serka mascarpone(...)ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 125 g serka mascarpone 1 cebulka 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka szałwii 1/2 łyżeczki oregano sól pieprz Przygotowanie: Muszle makaronowe ugotować al dente i odcedzić. Szpinak opłukać, osuszyć, oderwać twarde łodyżki i lekko przesiekać. Na patelni rozgrzać oliwę
Oryginalny smakCzechami, to kuchnia czeska jest mi wyjątkowo bliska. Często w niedziele chodziliśmy na spacer do przygranicznych, czeskich restauracji na pyszny obiad. Oczywiście moim ulubionym daniem był Knedlik z pysznym sosem, więc tradycyjnie zamawiałam go bardzo często. I tak też zostało. Pyszna, puszysta buła z aksamitnym, mięsnym sosem i kapusta marynowana z buraczkami to klasyczna pozycja czeskiego menu. Czasami kopiowałam podobny(...)zdziwienie, że jej przygotowanie jest tak proste! Trochę czasochłonne (jak to bywa z ciastem drożdżowym), ale efekt jest rewelacyjny! I tak moje Knedliki podałam z kurczakiem po czesku (w sosie chrzanowym), który był tak znakomity, że zniknął zbyt szybko i nie doczekał się sesji zdjęciowej. Jako, że był tak dobry pewnie niedługo znów go zrobię i wtedy załączę przepis. Dziś
Rozpustne gotowaniesposobów jego przyrządzania. Hosomaki to rodzaj sushi z niewielką ilością dodatków, gdzie całość owinięta jest wodorostem nori jedynie raz. Sushi standardowo podaję z marynowanym imbirem, którego jestem ogromną fanką, sosem sojowym i wasabi. Przygotowałam dla Was dwie różne propozycje hosomaków, obie z łososiem. Do podania: wasabi marynowany imbir sos sojowy lub/i sos teryiaki zielona herbata jaśminowa Hosomaki z łososiem(...)składniki tak jak poprzednio na wodoroście, łapiemy za dłuższą krawędź i zwijamy. Kroimy na 6-7 kawałków. Następnie przekładamy na talerz. Gotowe sushi podajemy z wasabi, marynowanym imbirem oraz sosem sojowym w proporcjach jakie lubimy. Sushi najlepiej smakuje, kiedy popijamy je zieloną herbatą jaśminową lub sake
Mango Papajawymaga dużego nakładu pracy, nie jest czasochłonny i nie zawiera wyszukanych składników. Zapewniem Was, że ryba przygotowana w ten sposób smakuje dużo lepiej niż wygląda ;) Składniki na 2 porcje: sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnu 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku (można dać więcej, jeśli lubicie) 1 łyżka suszonych(...)ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy możemy przygotować nawet dzień wcześniej i dodać go do ryby podczas pieczenia. Można też zrobić go na bieżąco i jeszcze ciepły dodać do filetów. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy pomidory z puszki, obie papryki, zioła prownsalskie, sól i pieprz
Zawsze głodna!cały dzień. Składniki: 20 dag drobnego makaronu np. gwiazdki czy w kształcie ryżu 150 g wędzonego łososia 1 pomidor 1 czerwona papryka 2 cebule dymki ze szczypiorem Sos winegret; ½ łyżeczki pasty z oliwek-do kupienia w supermarketach 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka łagodnej musztardy Sól(...)odcedzić na sicie, przelać wodą, zostawić do osączenia. Paprykę, pomidora i cebule dymkę posiekać w drobna kosteczkę, łososia pokroić w grubsze plasterki. Wszystkie składniki wymieszać z zimnym makaronem. Przygotować sos winegret: Olej lniany przelać do zakręcanego słoiczka, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku sola i pieprzem, zakręcić słoik i kilka razy wstrząsnąć do połączenia. Sałatkę przełożyć do szklanych pucharków. Polać
Wanilia i Kardamonszybki obiad lub kolację. 2-3 porcje - pierś z kurczaka - pół paczki makaronu soba - 1 duża marchewka - kilka dymek razem ze szczypiorkiem - 3-4 łyżki sosu teriyaki - pół papryczki chilli (opcjonalnie) - sos sojowy do smaku - 1-2 łyżeczki oleju sezamowego - oleju ryżowy do smażenia - sezam do posypania Kurczka kroję w cienkie paski, mieszam(...)sosem teriyaki i odstawiam nawet na kilka godzin do lodówki. Wyjmuję jakiś czas przed obróbką termiczną, aby mięso było w temperaturze pokojowej. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę kroje w słupki a dymke razem ze szczypiorkiem w podłużne paski. Kurczka wrzucam na gorący olej ryżowy do woka i chwilę smażę cały czas mieszając. Dodaję marchewkę i chilli
Simple Dishwłoskiej, tradycyjnej pizzy) Ciasto jest proste do wykonania, ładnie wyrasta… w lodówce. Uda Ci się na pewno. Dodatki… to kolejna kwestia sporna. Tradycyjna włoska pizza to sos pomidorowy i ser. Ale ja proponuję wrócić do korzeni. U nas pizza to podsumowanie tygodnia. Daję do niej resztki, czy to pieczarek, czy sera, czy wędliny. Jeśli do tej pory(...)zachęcam do wrzucenia na wierzch pizzy garści rukoli. To doskonałe zwieńczenie pizzy, które w pierwszej chwili może niekoniecznie wydawać się oczywistym. Dobrze zrobiona pizza nie wymaga dodatków w postaci sosu na wierzch, ale jeśli jednak nie umiecie inaczej, to polecam sos czosnkowy lub pomidorowy. Jeśli jak ja, lubicie eksperymentować, zachęcam do dodawania do ciasta na pizzę różnych przypraw. Zacznijcie
Mieszam w Garnkutakie dodatki, jakie lubimy w domu najbardziej. Domowe tortille Składniki: opakowanie gotowych placków tortilli pomidor ogórek kukurydza filet z kurczaka kapusta pekińska czerwona cebula przyprawy do kurczaka sos czosnkowy - majonez, jogurt naturalny, czosnek granulowany, sól, pieprz i troszkę startego żółtego sera Przygotowanie: Sos: wszystkie składniki mieszamy. Ja daję mały kubek jogurtu naturalnego i 2 łyżki majonezu. Pozostałe składniki(...)sosu trzeba dodać według własnego smaku. Kurczaka pokrojonego w paski podsmażamy na oleju. Wcześniej można go zamarynować w dowolnie wybranych przyprawach. Gotowe placki lekko skrapiamy wodą i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli lubimy chrupkie ciasto to trzymamy 4 minuty, a jeśli lepsze są miękkie ciasta to 2 minutki na patelni. Podgrzany placek smarujemy gotowym sosem, układamy
Lawendowe Nieboząbki czosnku 200 ml bulionu wołowego 500 ml pasty pomidorowej 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka sosu Worcester lub sojowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sos Tabasco (opcjonalnie) Guacamole: 2 miękkie awokado sok z ½ cytryny 1 ząbek czosnku 1 mała cebulka(...)wrzenia. Wrzuć czerwoną paprykę i papryczki chili. Danie przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 20 minut. Dodaj pozostałe przyprawy: pieprz cayenne, oregano, cukier oraz sos Worcester i dokładnie wymieszaj. Wrzuć teraz fasolę, opłukaną z zalewy i gotuj jeszcze przez chwilę. Na koniec dopraw danie opcjonalnie solą i sosem Tabasco Guacamole Awokado przekrój
Food Squareszklanki mąki 50g świeżych drożdży 1 całe jajko 1 szklanka letniego mleka 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru pozostałe składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym mały brokuł 100ml sosu pomidorowego 200g sera żółtego zioła prowansalskie oregano bazylia Sposób wykonania: ciasto: Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, wlać 1/2 szklanki letniego mleka i dodać(...)Odstawić przykryte ściereczką kuchenną w ciepłe miejsce aby ponownie wyrosło, ok. 30-40 minut. W tym czasie brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować ale nie do miękkości, odcedzić. Sos pomidorowy doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić
Prosto i Smacznie z Anetąmożna również traktować jako rodzaj deseru. Znajdziemy w nim między innymi różnego rodzaju puddingi z nasionami chia i owocami. Następnie przechodzimy do dressingów. Znajduję się w nim siedem różnych sosów, a także rady i wskazówki Janka co do tworzenia własnym kombinacji i szukania swoich smaków co do idealnego dla nas sosu do warzyw. Wśród siedmiu propozycji znajdziemy między innymi(...)Pomarańczowy Vinaigrette, Zielony sos bazyliowo - miętowy czy tajski sos z orzechów ziemnych. Kolejny rozdział to sałatki, każdy kto tak jak ja, obserwuje profile w social media autora na pewno zwrócił na nie uwagę, bo często Janek je robi i tak jak piszę, są one główną częścią jego posiłku. Zawsze super wyglądające, świeże, kolorowe, świetnie dobrane składniki, nic tylko jeść oczami
Parowar FacetaPyszne włoskie kluseczki w sosie pomidorowym z dużą ilością czosnku. Pycha <3 W smaku przypominają trochę kluski śląskie :) Przepis pochodzi z książki "Domowa kuchnia włoska" Aleksandry Seghi, co nie co pozmieniałam. Zapraszam do przygotowań! Składniki na sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 500 g passaty pomidorowej (mały kartonik) 1 płaska łyżeczka suszonego(...)mąki pszennej 1 jajko sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: tarty parmezan do posypania kilka listków bazylii do przybrania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania sosu: na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek, suszone oregano, ostrą i słodką paprykę, przesmażamy 1 minutę. Dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Całość dusimy około
My Culinary Art