sosy - 72234 przepisów (strona:1006/4816)

Makaronowa sałatka gyros 252

Wymieszać razem.  3. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, dodać łyżkę przyprawy do gyrosa i łyżkę oleju. Podsmażyć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 4. Kukurydzę dobrze odsączyć. 5. Sos: ketchup wymieszać z majonezem, wyciśniętym czosnkiem i odrobiną pieprzu. Składniki układać warstwami, kolejno: 1. Połowa makaronu. 2. Dwie łyżki sosu rozsmarować po makaronie. 3. Położyć podsmażone piersi z kurczaka(...)Dwie łyżki makarony, tak by z kurczakiem tworzyły płaską powierzchnię. 5. Wyłożyć ogórki i paprykę. 6. Dwoma łyżkami sosu posmarować poprzednią warstwę. 7. Wyłożyć kukurydzę. 8. Wyłożyć pozostały makaron. 9. Wierzch sałatki posmarować resztą sosu.         Smacznego

W kuchni u Moniki
Konkurs - Schyłek lata z sosami Folwark 141

Zapraszamy do udziału w konkursie na Naszym blogu!! Obecnie testujemy, próbujemy, smakujemy sosy Folwark i w związku z tym mamy przyjemność zaprosić Was do zabawy w konkursie, w którym będzie można wygrać kosz produktów Folwark oraz same  produkty . Tym razem chciałyśmy zaproponować Wam temat konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" . Nie trudno się domyśleć, że temat mocno związany jest(...)przejdźmy do rzeczy - konkurs ... W konkursie może wziąć udział każdy, kto ma ochotę i wykona zadanie konkursowe. A zadanie to polega na przesłaniu przepisu na dowolne danie z użyciem sosu Folwark wraz ze zdjęciem. Może to być sałatka, surówka, danie mięsne, rybne bądź jarskie - zostawiamy to Waszej kreatywności. Zdjęcie jak i opis przepisu musi być autorstwa osoby zgłaszającej. Osoby dopuszczające

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka warstwowa z pierożkami tortellini 66986

Sałatka na wzór gyrosa, ale z dodatkiem pierożków i sosu czosnkowego. Składniki: 1 opakowanie pierożków tortellini z szynką 2 piersi z kurczaka puszka kukurydzy pół główki sałaty lodowej 3 pomidory pół ogórka szklarniowego długiego słoik papryki konserwowej (ok 500g) ziarna słonecznika sos czosnkowy (3 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 5 ząbków czosnku, przyprawa tzatziki, sól, pieprz(...)Sałatę kroimy na małe części, pomidory, paprykę w kostkę, ogórka w pół talarki. Kukurydzę płuczemy i odcedzamy. 3. Układamy warstwy w wysokim najlepiej szklanym naczyniu. Sałata- pomidor- kurczak- połowa sosu czosnkowego- sałata- pomidor- ogórek- kukurydza- papryka- pierożki- kurczak- reszta sosu czosnkowego i reszta sałaty. Posypujemy ziarnami słonecznika

Kuchnia w czekoladzie
Empanadas- meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym 355

Lubicie na ostro...?! Tak?! W takim układzie te pierożki są idealne dla Was:) Same w sobie pikantne za sprawą chili w farszu, a dodatek sosu dodatkowo je "napędza". Spróbujcie koniecznie :) Składniki: Na 6 pierogów: Ciasto: 2 szklanki mąki + do podsypywania przy wałkowaniu 1 małe jajko 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju Farsz: 30dkg mięsa mielonego wołowego(...)wieprzowego 1 opakowanie mrożonej mieszanki meksykańskiej Hortex 1 łyżeczka chili w proszku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki margaryny Sos: 2 duże pomidory 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego 1/3 łyżeczki pieprzu 1//2 łyżeczki chili w proszku Dodatkowo: ok 1 litr oleju (można użyć mniejszego garnka, wtedy

Kuchnia w czekoladzie
spaghetti ragu 167

czosnku 1 duża cebula 2 marchewki 2 selery naciowe 250 g makaronu typu spaghetti 2 opakowania krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżeczka cukru sól, pieprz starty parmezan kilka listków świeżej bazylii Sposób przyrządzenia : na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wsypujemy pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną w talarki cebulę czekamy(...)się zeszklą, a następnie dodajemy mięso i podsmażamy w międzyczasie kroimy marchew i seler naciowy bardzo drobno wszystko dodajemy do mięsa, mieszamy i przyprawiamy dodając oregano, bazylię, sos Worcestershire, sól i pieprz oraz dodajemy krojone pomidory/passatę dusimy wszystko pod przykryciem przez około 30 minut makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem małej ilości oliwy przez około 12 minut

zobacz ich smak
Pizza z pieczarkami, cebulą i kukurydzą 151

Moja pizza to resztkowe danie, ponieważ wykorzystałam zalegające w lodówce warzywa. Pomimo tego, że w jej składzie nie ma ani grama mięsa - pizza jest bardzo sycąca. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.  Składniki: ciasto na pizzę (przepis tutaj ) 3 pomidory lima 200 g pieczarek 1 średniej wielkości cebula 1/2 puszki kukurydzy sól, pieprz zioła prowansalskie starty żółty ser olej(...)umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni podgrzać odrobinę oleju. Dodać pokrojone pomidory. Przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pomidory zmiękną, a sos się zredukuje. W międzyczasie cebule obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelnię wylać odrobinę oleju/oliwy z oliwek. Następnie przesmażyć cebulę, a gdy lekko się zeszkli

Ugotować
KONKURS z sosami FOLWARK! 129

Zadanie polega na stworzeniu dania -śniadanie,obiad lub kolacja,od przystawek, przekąsek, aż po dania główne- czyli szerokie pole do popisu- w którym został/by/ użyty jeden z wybranych sosów ze strony FOLWARK . Pisząc przepis p odaj link do sosu ze strony folwark.com.pl, który użyłeś/aś w swojej potrawie. Można wysłać maksymalnie do 3 przepisów Przepis zamieście jako komentarz(...)Jury wybierze 3 zwycięzców - I główny oraz 2 drugie miejsca Czas trwania konkursu  01.09-30.09.2015 - miesiąc NAGRODA za zajęcie I miejsca to widoczny na zdjęciu kosz z zestawem sosów Folwark A dwa równorzędne miejsca drugie otrzymają zestaw sosów Folwark . Ogłoszenie wyników- do 3 dni roboczych, od zakończenia konkursu u mnie na blogu. Sponsor wysyła nagrody tylko na terenie Polski

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z ciecierzycą po turecku (Nohut Salatası) 362

płaskiego chlebka, ale polecam również na obiad np. ze stekiem z kalafiora lub kilkoma podsmażonymi młodymi marchewkami. Składniki sałatki są ogólnie dostępne, trudniejsze do zdobycia mogą być dodatki do sosu, ale na taki wypadek podałam alternatywę. Składniki: 1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy* (lub z puszki) 8 pomidorków koktajlowych (polecam różne rodzaje) ½ pęczka natki pietruszki (zimą cały) 1 nieduża czerwona cebula(...)szalotka Sos: 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki sumaku (można zastąpić skórką z cytryny) 1 łyżka melasy z owoców granatu / narszarab (można pominąć lub zastąpić 2 łyżeczkami brązowego cukru połączonego z 1 łyżeczką soku z cytryny ) ½ łyżeczki chili w płatkach 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3-5 posiekanych listków mięty (lub szczypta suszonej) ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki

Pełny talerz
Domowa pizza na grubym cieście 255

puszystym cieście. Składniki: 3,5 szklanki mąki tortowej szklanka wody łyżka oleju 30 g drożdży, szczypta soli łyżeczka cukru Dodatki: ser wędzony salami cebula oliwki kukurydza z puszki Sos pomidorowy pomidor 3 łyżeczki przecieru pomidorowego łyżka oliwy łyżeczka octu balsamicznego bazylia 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki(...)mąki dodajemy sól, resztę wody, olej i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos i resztę składników. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, pozbywamy się nasion i kroimy w drobną kosteczkę albo blendujemy z resztą składników na sos. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy i układamy

e-PrzepisyKulinarne
Chińskie danie – „Jīròu mógū” 504

pierś z kurczaka ,pojedyncza 1/2 paczki suszonych grzybów mun – około 15-20 g (są lekkie,ale mocno „rosną” w wodzie ) 2 szalotki 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka-płaska świeżego startego imbiru 1 pęczek cebulki dymki 1 płaska łyżka prażonego sezamu 1/2 strąka zielonego chilli 1 płaska łyżeczka glutaminianu(...)dań z woka olej do smażenia -około łyżki sól do smaku Pierś z kurczaka płukamy i kroimy , a w zasadzie siekamy bardzo drobno i cienko . Dodajemy do nich sos sojowy , drobniutko posiekane chilli bez pestek i wyciśnięty przez praskę czosnek . Odstawiamy na godzinkę do lodówki . Grzyby mun wkładamy do głębokiej miski , zalewamy wrzątkiem , aż do całkowitego zanurzenia i odstawiamy

Ogrodnik w podróży
Wegetariańskie faszerowane papryki z kaszą jaglaną i cieciorką 174

najlepsze i najłatwiej dostępne. Tak właśnie zrobiłam, stąd gwiazdami dzisiejszego przepisu są papryki, gościnnie zagrały też pomidory i świeża natka pietruszki. Papryki zostały nafaszerowane kaszą jaglaną, cieciorką i sosem pomidorowym doprawionym ziołami. Samo zdrowie! Czego potrzebujemy? - 4 duże papryki - kilka pomidorów lub przecier z pomidorów (500g) - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - pęczek pietruszki - szklanka kaszy jaglanej - pół szklanki ciecierzycy(...)zalewamy gorącą wodą. Kaszę jaglaną gotuje się do momentu aż będzie miękka, trwa to około 15 minut. Czekamy aż wciągnie cały płyn. 4. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i dodać do sosu pomidorowego. Można delikatnie rozgnieść ją widelcem i wymieszać z sosem. Na koniec dodajemy przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną.  5. Papryki dokładnie myjemy, odcinamy "wieczka

two broke sisters
Kruche pierożki z kurczakiem, serem oraz nutą tymianku. 138

łyżki śmietany  1 łyżka wody zimnej szczypta soli  farsz   pół piersi z kurczaka  sól  świeżo zmielony pieprz  tymianek 1 -2 gałązki  sos z cytryny ok 1 małą łyżeczkę  3 plastry sera żółtego  dodatkowo   tłuszcz lub papier do pieczenia do blachy  ulubiony sos (np. keczup, koperkowy lub po prostu(...)zawiesinę. Smarujemy ją pierożki, nada im to złotego koloru, oraz poskleja niedoskonałości. Pieczemy ok 15 minut do uzyskania złotego koloru. Zajadamy je na ciepło lub zimno z naszym ulubionym sosem lub kwaśną śmietaną. Polecam domowy sos chili klik Smacznego Basia

Basia w kuchni
Pasta i basta!- domowy makaron z szybkim sosem 149

roku, już w 2006 doczekała się aż czterech dodruków. Ja mam trzecie, poprawione i rozszerzone wydanie z 2011. Książkę podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery(...)pasta fresca. Prosto z włoskiej biblii smaków. Wydawnictwo Phaidon wydało również osobną książkę „The Silver Spoon- PASTA”, tylko i wyłącznie o przeróżnych typach makaronu, o jego doborze do poszczególnych sosów, z 350 przepisami na jego wariacje Odważcie potrzebną ilość mąki (pszennej lub pszennej pomieszanej z semoliną, ciasto z samej semoliny sprawi, że makaron będzie dużo twardszy i trochę bardziej chropowaty

Karo in the Kitchen
Szynka z rękawa 2w1 223

bawełna, bez żadnych sztucznych domieszek – podczas pieczenia nie roztopi się w piekarniku. W tym przepisie będziemy szynkę marynować w oliwno-octowej zalewie z przyprawami. Wymieszajcie oliwę, ocet balsamiczny i sos Worchestershire. Jałowiec, ziele, kolendrę i połamane liście laurowe wrzućcie do moździerza i utłuczcie. Jeśli nie macie moździerza – świetnie sprawdza się włożenie ich w mocny foliowy woreczek i stłuczenie ich drobno(...)tłuczkiem do mięsa lub drewnianym wałkiem. Rozdrobnione przyprawy wrzućcie do oliwy z octem i sosem, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i sól, przyprawy sypkie – paprykę i majeranek. Wymieszajcie dokładnie. Taką marynatą natrzyjcie szynkę dokładnie z każdej strony. Teraz mamy dwie opcje do wyboru – tak naszykowane mięso możemy od razu włożyć do piekarnika, albo marynować przez 24-48h. Jeśli chcecie

Karo in the Kitchen
Shakshuka – jajka w pomidorach. Smaczny bałagan 194

Shakshuka (wymawiamy: szakszuka) to jednogarnkowa potrwa znana w kuchni tunezyjskiej, egipskiej, izraelskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza „wielki bałagan”. To całe jajka kurze, ugotowane w pikantnym, mocno przyprawionym sosie z pomidorów. Będzie świetnym daniem zarówno na śniadanie, podana z chlebem, jak na obiad- jeśli dodacie do niej boczek lub kiełbaski i podacie ją z chlebkami lafa, pitą lub po prostu(...)świeżym chlebem.   To potrawa, z którą można poszaleć – spokojnie możecie użyć do niej wędlin, które zalegają w lodówce, świeżych warzyw wedle wyboru i własnego smaku. Bazą potrawy jest sos pomidorowy, a całość szykujemy w jednym garnku. Użyjcie do tego dużego płaskiego rondla lub głębokiej patelni z odpinaną rączką, jeśli chcecie potrawę zapiec w piekarniku. Przyszykujcie wszystkie potrzebne składniki. Drobno

Karo in the Kitchen