Składniki dla 4 osób: 2 duże piersi z kaczki 4 średniej wielkości buraki pieprz świeżo mielony i sól morska 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku Składniki na sos: 75 ml soku świeżego soku pomarańczowego 1 łyżka płynnego miodu 2-3 łyżki tłuszczyku ze smażenia kaczki Dodatkowo: świeża rukola świeży tymianek sos balsamico CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI(...)pomarańczowy. Gotujemy 3-4 minuty na najwyższym ogniu, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. 4. Na talerze wykładamy świeżą rukolę i buraczki, polewamy sosem balsamico. Układamy plastry kaczki, polewamy pomarańczowym sosem, doprawiamy solą morską i dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego
My Culinary Artposiedzieć dzisiaj w kuchni i zrobić pyszny domowy obiadek . Będzie pysznie oj będzie :) S kładniki kluski śląskie: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana sól Klopsiki wieprzowe w sosie musztardowym : szynka wieprzowa 500 g jajo 1 szt bułka tarta 2 łyżki sól do smaku pieprz do smaku Natura Smak John 3 czubate łyżeczki Tradismak(...)ziemniaki gładko odchodzą od rąk. Teraz robimy małe kuleczki , lekko spłaszczamy je i robimy palcem dziurkę w środku Gotujemy i podajemy z dodatkami. Wykonanie- Klopsiki wieprzowe w sosie musztardowym : Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy je. Dodajemy jajo, bułkę tartą pieprz sól i mieszankę naturalnych przypraw John. Wyrabiamy farsz i formujemy maleńkie
Różowa kuchniaprzepyszne danie zostało przygotowane przez męża. Kurki są dostępne, więc trzeba było dobrze je wykorzystać. Powstały sos może być świetną bazą do innych potraw. Obiad bardzo mi smakował i nie raz będzie gościł na naszym stole. Bardzo serdecznie polecamy. Składniki: - makaron tagliatelle - 250g kurek - 4 łyżki białego wina - 130ml śmietany kremówki 30% - 120ml buliony warzywnego - pęczek posiekanej natki(...)kostek. Oprószamy solą i pieprzem. Chwilkę smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na talerz i przykrywamy folią. Na tej samej patelni na której smażyliśmy kurczaka, przygotowujemy sos kurkowy. Kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Dodajemy łyżkę masła i dalej chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy wino i zagotowujemy. Następnie dodajemy bulion
Pan i Pani Smith w kuchnipikantnej glazurze (1 porcja) Składniki: 2 szklanki lub 2 duże garści edamame w łupinkach 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku, drobno posiekany ½ łyżeczki świeżego startego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wody 1 łyżka octu ryżowego 1 ½ łyżki cukru trzcinowego ½ łyżeczki płatków chilli lub zmielonego chilli opcjonalnie sezam do posypania Przygotowanie: Gotuj soję w osolonej wodzie, przez około(...)minut i odcedź. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet, wodę ryż, cukier i chilli. W średnim rondelku rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż czosnek wraz z imbirem. Smaż przez 1-2 minuty, uważając by nie spalić czosnku. Wlej mieszankę z miseczki i gotuj, aż sos zgęstnieje, przez około 5-7 minut. Zdejmij sos z ognia i wmieszaj
karmelowySkładniki: 1 kg szynki wieprzowej około 75ml sosu sojowego (ciemnego) około 5 łyżek ziół dalmatyńskich 2 ząbki czosnku olej do smażenia 5 brzoskwiń sól 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Szynkę myjemy i suszymy. Nacieramy ziołami, sosem sojowym i czosnkiem. Odstawiamy przynajmniej na godzinę (najlepiej mięso przygotować dzień wcześniej wieczorem). W rondlu rozgrzewamy olej a następnie rumienimy na nim mięso(...)Dusimy pod przykryciem około pół godziny. Po tym czasie brzoskwinie kroimy na ćwiartki a mięso w plastry i dalej razem dusimy przez około 20 minut. Gdy mięso zmięknie robimy sos. W szklance rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną z 50 ml zimnej wody. Zawiesinę wlewamy do wytworzonego podczas duszenia sosu i energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia. Całość dosalamy do smaku
Qchnia po prostuŚwieża, sezonowa sałatka z bobem, smażonymi młodymi ziemniaczkami, sałatą lodową, świeżą miętą i fetą, polana sosem na bazie jogurtu naturalnego. Smaczna i sycąca, która z powodzeniem może być samodzielnym daniem. Składniki: 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu 1/3 główki sałaty lodowej około 6 malutkich młodych ziemniaczków garść świeżej mięty 100 g sera feta Sos jogurtowy: 150 g jogurtu naturalnego(...)maśle. Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i przekładamy do miseczki. Dodajemy ugotowany i obrany bób, lekko posiekaną miętę i przysmażone ziemniaczki. Mieszamy i dodajemy pokruszony ser feta. Sos jogurtowy: Do jogurtu dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cukru, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem jogurtowym polewamy sałatkę. Smacznego
Oryginalny smakdnem rozgrzać odrobinę oliwy, dodać czosnek i chili, smażyć przez 30 sekund - Następnie dodać pomidory, wodę, przyprawy i cukier; zagotować - Bakłażana przepłukać na sitku z nadmiaru soli, dodać do sosu - Dusić pod przykryciem przez 8 minut - Szpinak dokładnie wypłukać, dodać do garnka, dusić przez kolejne 3 minuty (jeśli używamy zwykłego szpinaku należy go najpierw sparzyć wrzątkiem na sitku, a następnie(...)dodać wraz z bakłażanem do sosu) - Awokado pokroić w kostkę, dodać do sosu, wymieszać - Makaron przełożyć do miski, zrobić po środku wolne miejsce i wyłożyć bakłażana ze szpinakiem w sosie - Całość skropić oliwą i posypać posiekaną natką. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnamałże – jak wyżej, mogą być ze słoika – świeże zioła – rozmaryn, tymianek, można zastąpić suszonymi – świeża bazylia – pomidorki koktajlowe – śmietana 18% (do zup i sosów) – groszek konserwowy – cebula – 2 ząbki czosnku – oliwa z oliwek – sól i pieprz Makaron ugotować al dente. Nie przepłukujemy makaronu – nieprzepłukany fajniej przyjmuje(...)sos. Cebule drobno pokroić, czosnek poszatkować, bądź przecisnąć przez wyciskarkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę z czosnkiem i podsmażyć. Dorzucamy pokrojone w ćwiartki pomidorki i dalej podsmażamy aż lekko puszczą sok. Wrzucamy owoce morza – jeśli kupiliśmy mrożone, koniecznie odsączyć. Przy podsmażaniu rozmrożonych owoców morza wydzieli się dużo wody – trzeba ją odparować. Gdy zostanie nam niewiele wody, doprawiamy
Pociąg Do Kuchnibułce tartej (2x). Smażyć na gorącym oleju (najlepiej głębokim) na złoto (kilka minut) – obracając, żeby mięso było z każdej strony dosmażone. Dekorować ziołami, szczypiorkiem. Można podawać z majonezem, sosem pomidorowym, sosem tatarskim lub same. Podobne przepisy Jajcarskie tosty – tosty z jajkiem Dymne polędwiczki wieprzowe z karmelizowanym sosem... Makaron z klopsikami w sosie włoskim .yuzo_related_post img{width:180px
Pociąg Do KuchniJeszcze jeden przepis na pizzę – taką włoską, nieprzeładowaną składnikami (nie znajdziecie tu sosu czosnkowego ani kebaba). Pizza z tuńczykiem – jedna z podstawowych we Włoszech. Oczywiście na cienkim kruchym cieście. Pizza w tej wersji jest świetnym zamiennikiem dla pizzy mięsnej. Składniki: – ciasto na pizzę, według tego przepisu – sos pomidorowy według tego przepisu – 2 puszki tuńczyka(...)mozzarella – ok. 150 g – ok. 8-10 zielonych oliwek – świeża bazylia – opcjonalnie kilka filecików anchovis (ja nie mogę się bez obejść) Wykonanie: Ciasto i sos pomidorowy wykonać według podanych przepisów. Na gotowym cieście posmarowanym sosem ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry. Następnie ułożyć tuńczyka (ale nie rozsmarowywać go po całej pizzy!) i anchovis; posypać drobno posiekanym chili
Pociąg Do KuchniFasola Gigantes Plaki. Grecka odmiana fasoli, którą wyróżnia naprawdę gigantyczny rozmiar. To klasyczna grecka potrawa bazująca na fasoli pieczonej w sosie pomidorowym. Co prawda u nas czasem trudno trafić na tę odmianę fasoli, ale nie zrażajcie się tym – z powodzeniem można ją zastąpić naszą największą odmianą fasoli – Pięknym Jasiem. Składniki: – 500 g fasoli gigantes bądź Piękny(...)pomidorach), dodać przecier i dusić wszystko na małym ogniu przez około 10-15 minut. Dodać ugotowaną wcześniej fasolę i wymieszać. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Fasolę z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego (chyba, że Waszą patelnię można wstawiać do piekarnika). Naczynie z fasolą wstawić pod przykryciem do nagrzanego piekarnika na około godzinę (fasola musi być bardzo miękka
Pociąg Do Kuchnizakresie i mogą się równać z drożdżami piekarskimi. Oprócz wielu cennych mikroelementów, zawierają sporo jodu. Dzisiejsze naleśniki szpinakowe nie tylko cieszą oko i pięknie wyglądają, a podane z sosem kurkowym w delikatnym sosie śmietanowym smakują bardzo wytwornie. To propzycja na wyjątkowy obiad lub kolację. Składniki na naleśniki ( 8 dużych) : 150 g mąki orkiszowej jasnej 100 ml mleka 150 ml wody(...)mineralnej + trochę 2 jajka szczypta soli 100 g szpinaku mrożonego lub świeżego masło ghee do smażenia Składniki na sos kurkowy: 300 g kurek 1 cebula masło ghee 150-200 ml śmietany kremówki sól, pieprz koperek Wykonanie: szpinak zmiksować z mlekiem do momentu otrzymania gładkiego, zielonego koloru bez widocznych grudek szpinaku. Dodać resztę składników i wymieszać mikserem na gładką masę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!duże ząbki czosnku sól do smaku 2 czubate łyżki cukru ( uwierzcie przy wytrawnym będzie to do duszenia konieczne ) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia sosu woreczek do pieczenia Wieprzowinę tradycyjnie już płukamy , oczyszczamy i jeśli się da ładnie kształtujemy w kulkę ( można użyć sznurka ) , układamy osuszoną ręcznikiem papierowym w metalowej misce . Cebulę , czosnek i pietruszkę(...)Zioła rwiemy palcami zostawiając jak największe kawałki i także obkładamy nimi mięso , posypujemy cukrem , zielem angielskim ,jałowcem . Z butelki wina odlewamy 2 szklanki i zostawiamy -będą nam potrzebne do sosu , resztą zalewamy mięso . Tak zamarynowaną łopatkę odstawiamy przynajmniej na dobę , a najlepiej na dwie do lodówki , obracając mięso kilka razy podczas marynowania . Po upływie tego czasu przekładamy całość do woreczka
Ogrodnik w podróży