Mlekovita świetna śmietanka 36%. I nie ma już mowy, żeby się nie udało ;) Składniki na spód: 350 g ciastek Oreo 75 g osełki Mlekovita Składniki na sos karmelowy: szklanka cukru, 4 łyżki wody, 50 g osełki Mlekovita , 180 ml śmietanki Polskiej 36% Mlekovita Dodatkowo: 4 banany 220 ml śmietanki Polskiej 36% Mlekovita cukier(...)Odstawiamy ją na 30 min w chłodne miejsce. Banany obieramy i kroimy w plastry i skrapiamy je sokiem z cytryny. Na spodzie ciasta wylewamy odrobinę wystudzonego i dość gęstego sosu karmelowego. Układamy warstwę bananów, polewamy je sosem, układamy banany i na końcu ponownie sos. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i wykładamy na gotowe ciasto. Całość wstawiamy
Malinowe PocałunkiSkładniki: 1 pierś z kurczaka 1 marchewka 1 biała część pora 1/4 brokułu sól, pieprz czarny przyprawa do dań chińskich* makaron wonton błyskawiczny sos sojowy olej do smażenia 1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy (marchewkę w słupki, pora w talarki, a brokuł dzielimy na mniejsze części ). 2. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą(...)minut, aby był lekko miękki). 5. Na patelnię dodać odcedzony brokuł i kawałki piersi z kurczaka. Chwilę przesmażyć. Na sam koniec można dodać odcedzony makaron. Całe danie doprawić sosem sojowym. * jeśli nie masz przyprawy do dań chińskich możesz ją zastąpić dodając: sos sojowy i odrobinę papryki słodkiej, imbir, chili i kurkumę (bądź curry). P.S. Ja nie przesmażyłam
Ugotowaćponieważ wiemy co jemy - a zapach ciasta drożdżowego roznosi się po całym mieszkaniu. Składniki: spód na pizzę 200 g pieczarek 1 cebula kilka plasterków salami 1 duży ogórek konserwowy sos pomidorowy 1. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelnię wlać odrobinę oleju. Gdy patelnia się rozgrzeje przesmażyć cebulę, a na koniec dodać pieczarki. Przyprawić(...)solą i pieprzem i smażyć na średnim ogniu tak długo, aż większość soku z pieczarek wyparuje. 2. Na przygotowanym surowym spodzie do pizzy rozsmarować sos pomidorowy (sosem nie smarować brzegów pizzy!). 3. Następnie dodać przesmażone pieczarki z cebulą, salami, pokrojonego na plasterki ogórka. 4. Wszystko posypać startym żółtym serem. 5. Piec około 15 minut w 180C. 6. Podawać z sosem
Ugotowaćsztuk papieru ryżowego 200 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z szynki) 1 cebula 1 mała marchewka 4 liście kapusty pekińskiej 25 g suszonych grzybów mun sól, pieprz sos sojowy olej do smażenia sos słodko-kwaśny do namaczania 1. Kapustę umyć, osuszyć i pokroić w cienkie słupki. Marchewkę i cebule obrać, a także zetrzeć na tarce o średnich oczkach(...)zmienią kolor, dodać mięso wieprzowe. Smażyć, tak długo aż mięso mielone zmieni kolor na szary. Do przesmażonych składników dodać posiekane grzyby mun i kapustę pekińską. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Przygotowany farsz ostudzić. 3. Papier ryżowy namaczać w ciepłej wodzie przez około 15 sekund. Namoczony papier stanie się lekko śliski i prawie przezroczysty. Należy uważać
Ugotowaćużyjcie gotowego mięsa mielonego) 1 mała cebula 1 twarda kajzerka sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1 jajko mąka do obtaczania świeży koperek śmietana 30% i mąka do zagęszczenia sosu 1. Karkówkę umyć, osuszyć i pociąć w dużą kostkę, zmielić za pomocą maszynki. Na sam koniec dodać namoczoną we wrzątku kajzerkę. 2. Następnie do masy dodać jajko, posiekaną cebulę, przyprawy(...)minut. 5. W międzyczasie do kubka wlać 100 ml śmietany, wsypać 3-4 łyżki mąki i wszystko ze sobą połączyć (jeśli masa jest zbyt gęsta, dolać odrobinę sosu z gotujących się pulpetów). Do gotującego wywaru wlać masę z kubka. Zamieszać i gotować na małych ogniu,tak długo aż sos zgęstnieje. Na sam koniec do sosu dodać posiekany koperek. Pulpety
Ugotowaćprzesmażyć z obu stron na złoty kolor. Pod sam koniec dodać 1,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie to wyjąć je z garnka, a sos zagęścić (tzn. w 1/2 szklance wody rozpuścić mąkę z odrobiną śmietany i przygotowaną masę wlać do sosu; chwilę gotować, aby sos zgęstniał). Ewentualnie posmakować sos i doprawić do smaku
UgotowaćPrzepis dodaje do akcji Czas na szpinak 4! Składniki na 2 porcje: 250-300 g świeżego łososia 2 pomidory 1 ogórek kiszony lub świeży 2 garście świeżego szpinaku sos czosnkowy (1/2 szklanki jogurtu, 3 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku) 4 sztuki tortilli sól, pieprz przyprawa do sałatek sok z 1/2 cytryny olej do smażenia Łososia umyć, osuszyć i przyprawić sola(...)cytryny. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć łososia. Gdy mięso się zetnie - przygotowanego łososia wstawić na 15 minut do piekarnika (rozgrzanego do 180°C ). W międzyczasie przygotować sos czosnkowy, tzn. jogurt wymieszać z majonezem i posiekanym w bardzo drobną kostkę ząbkiem czosnku. Pomidora umyć, przeciąć na pół i pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć i osuszyć. Ogórka pokroić
Ugotowaćprzepis na parówki w cieście francuskim. Proste i szybkie do przygotowania. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 parówek kilka plasterków żółtego sera 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu z chili 1 roztrzepane jajko Piekarnik rozgrzać do 165°C. Na samym początku ciasto rozwinąć i ułożyć na nim parówki. Ciasto podzielić na 5 kawałków. Każdy z nich posmarować sosem (wymieszanym(...)ketchupem i sosem chili), następnie ułożyć parówki i żółty ser - przygotowane kawałki zrolować. Za pomocą noża zrobić na samej górze nacięcia. Przygotowane parówki w cieście posmarować roztrzepanym jajkiem i piec najpierw 20 minut w 165°C, a później 10 minut w 195°C. Podawać z ulubionym sosem. Najlepiej smakują na ciepło
UgotowaćMiękkie, delikatne i bardzo aromatyczne piersi z kurczaka w białym sosie (z zielonym groszkiem i pietruszką). Danie dla osób, które lubią przygotowywać szybkie posiłki. Zamiast warzywka stosuje suszone warzywa, ponieważ są o wiele smaczniejsze niż przyprawa z glutaminianem sodu. Składniki dla 4 osób: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 szklanka zielonego groszku połowa pęczka zielonej pietruszki sól, pieprz(...)minutach do garnka dodać posiekaną pietruszkę, zielony groszek (może być mrożony) i gotować co najmniej 10 minut. W międzyczasie do kubka wsypać mąkę, dodać śmietanę i kilka łyżek sosu z garnka. Całość wymieszać (nie może być żadnych grudek!) i przygotowaną masę przelać do garnka. Dzięki temu sos się zagęści. Całość gotować jeszcze parę minut na małym ogniu. Sos posmakować
Ugotowaćpozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Przygotowaną rwaną wieprzowinę podawać, np. na podgrzanej tortilli lub bułce. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką i polać przygotowanym sosem. Przesmażone mięso Do mięsa dodać warzywa, przyprawy i zalać wodą Danie od razu po otworzeniu pokrywy z szybkowara Tak powinno wyglądać mięso - rozpada się pod naciskiem widelca Na podgrzaną(...)tortillę nakładam mięso, dodaje trochę warzyw z sosu i posiekaną pietruszkę Zginam na pół i na drugą połówkę również nakładam trochę mięsa i warzyw z sosu Przygotowaną tortillę składam, formułując trójkąt; całe danie polewam odrobiną sosu i dekoruję zieloną pietruszką
UgotowaćKolejny pomysł na wyczarowanie niesamowicie smacznego dania z szybkowaru. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym - przepis na bardzo szybki obiad. Przygotowanie poniższego dania (wraz z ugotowaniem ryżu) zajmie Wam tylko 30 minut. Według mnie najlepiej do tego dania pasuje ryż basmati, który podczas gotowania pięknie pachnie. Jeżeli lubicie aromatyczne sosy - to nie zwlekajcie z przygotowaniem tego dania. Składniki(...)ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Ugotowane polędwiczki wyjąć z garnka. W 1/4 szklance wody rozrobić mąkę i przygotowaną zawiesinę wlać do sosu. Pod sam koniec dodać 1 łyżkę musztardy francuskiej. Całość chwilę gotować (już nie będzie potrzebna pokrywa od szybkowaru). Gdy sos będzie gęsty - z powrotem włożyć polędwiczki wieprzowe i gotować jeszcze
Ugotowaćcebulę. Gdy lekko się zeszkli dodać pokrojone mięso. Całość ze sobą przesmażyć. Gdy mięso się zetnie wlać 1,5-2 szklanki wody. Całość dusić na średnim ogniu. Sos musi lekko wyparować. Pod sam koniec dodać brokuła. Dusić tak długo, aż brokuł będzie miękki. Przygotowany sos posmakować i ewentualnie doprawić. Jeżeli lubicie gęstsze sosy - można go zaciągnąć(...)szklance zimnej wody rozrobić 1 łyżkę mąki; przygotowaną masę wlać do sosu, wymieszać i kilka minut gotować). Danie podawać z ryżem lub makaronem
Ugotowaćciepłe miejsce na godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Ciasto rozwałkować 15 do 20 minut przed wsadzeniem do piekarnika. Ciasto przez 5 minut podpiekam samo, a dopiero później smaruję sosem pomidorowym i nakładam składniki. Farsz: Farsz do pizzy to sprawa indywidualnych preferencji. zazwyczaj robię pizze różnego rodzaju i daję sobie i współbiesiadnikom wybór - z czym chcą jeść. Najchętniej zjadam pizze(...)wszystkimi tymi składnikami i taką i Wam proponuje zrobić. Nie podaję ilości, bo to też kwestia gustu. Ktoś woli więcej szynki, ktoś inny grzybów. Zawsze ciasto smaruje sosem pomidorowym (kupuję pomidory w kartoniku już rozdrobnione lub robię go sama blindując świeże pomidory). Do sosu dodaje zazwyczaj zioła prowansalskie lub oregano. Po nałożeniu składników dodaje starty ser, zazwyczaj wymieszany
Humanistka w kuchnizamrażarce zawsze plątają się samotne warzywa, pozostałe po wcześniejszym gotowaniu i tylko czekające na to, aby je przygarnąć. W kuchennej szafce zawsze warto znaleźć miejsce dla mleka kokosowego i sosu salsa. Kiedy mam te wszystkie produkty pod ręką, jestem w stanie szybko wyczarować coś dobrego, bez względu na to, jak bardzo mi się nie chce gotować lub jak bardzo mało(...)tylko propozycja. Jeżeli chodzi o dodatek warzywny zostawiam Ci pełną dowolność. Jednak będę upierała się przy kokosowym mleku, który sprawi, że farsz będzie aksamitnie gładki i kremowy oraz sosie salsa, który nada wspaniałego warzywnego aromatu. Pamiętaj, aby wybrać ten dobrej jakości, składający się z samych warzyw, bez zbędnych dodatków. Składniki: 4 okrągłe cukinie ½ szklanki brązowego ryżu 1 spora cebula
Roślinna - blog wegańskisałat, papryką i innymi składnikami, które znalazłam w lodówce, a tym bardziej, że chciałam wykorzystać pozostałą część kukurydzy, którą miałam po zrobieniu sałatki z brązowym ryżem . Całość polałam ostrym sosem :) Pychota! I do pracy jak znalazł! Składniki: 1/2 opakowania miksu sałat (dowolny, ulubiony) 2 jajka 4 plastry dowolnej szynki (u mnie Babuni) 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy Składniki(...)sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka chrzanu śmietankowego 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz Składniki na sos dokładnie mieszamy z przyprawami na gładką masę Jajka gotujemy na twardo i kroimy w plastry Szynkę kroimy w kwadraciki Miks sałat przekładamy do salaterki Dodajemy kukurydzę Następnie szynkę Potem paprykę Na końcu jajko Całość polewamy sosem Sałatkę można podać do dania głównego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com