sosy - 72234 przepisów (strona:1007/4816)

Klasyczne bitki wołowe – w sosie chrzanowym 225

rozbite niedbale. Ja lubię bardzo miękkie mięso, które rozpadnie się na talerzu pod dotykiem widelca i nie potrzebuje krojenia.   Bitki miękkie i ugotowane? Wyjmijcie je na talerz, zrobimy sos. Cała woda i masło ze smakiem mięsa to baza do naszego sosu. Zagęszczamy go, mieszając w kubeczku śmietanę, mąkę i podlewając je 2-3 łyżkami zimnej wody. Wszystko w kubku(...)energicznie mieszamy, żeby pozbyć się grudek. Mieszając gorący sos z bitek na gazie, wlewamy mieszaninę mąki, śmietany i wody. Jeśli zrobią się grudki nie panikujcie – sos spokojnie możecie zmiksować lub przetrzeć przez sitko i po problemie. Próbujemy, solimy i pieprzymy do smaku. A na koniec jeszcze łyżka chrzanu, jeśli lubicie może być więcej. Ja dają chrzan i ze słoika

Karo in the Kitchen
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 127

nudy w kuchni to pora na testowanie nowych rzeczy. Nie mam pojęcia skąd wzięło się to danie. Czy to potrawa gotowana przez Polaków we Włoszech? Skąd nagle frankfurterka, skąd sos z siekanych jajek? W „The Silver Spoon”, mojej domowej biblii włoskich smaków, ten przepis jest na samym początku rozdziału o daniach z fasoli. Książkę „The Silver Spoon” można bez przesady(...)roku, już w 2006 doczekała się aż czterech dodruków. Ja mam trzecie, poprawione i rozszerzone wydanie z 2011. Książkę podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery

Karo in the Kitchen
Moussaka – prawdziwa grecka zapiekanka 164

Poza tzatziki to chyba najbardziej znana grecka potrawa. Prawdziwy comfort food – przypieczony serowy sos, warzywa, mięso, pomidory i pełnia smaku. Przepis nie jest skomplikowany, wymaga od Was jedynie dłuższego postania w kuchni. Ale gdy tylko wyjmiecie ją z pieca, gdy wbijecie widelec w pierwsze kęsy gorącej moussaki zobaczycie, że warto było poświęcić trochę czasu. Moussaka znana jest nie tylko(...)mieszamy, żeby nie potworzyły się grudki, czekamy aż całość ponownie zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Jeśli grudki jednak Wam powstały, zmiksujcie całość. Dodajemy przyprawy – startą gałkę, sól, pieprz. Do sosu ścieramy całą kulę sera mozzarella. Mieszamy dokładnie, sos zacznie przypominać gęstego glutka, ale tak ma być. Dajemy mu przestygnąć, najlepiej pod przykryciem. Ubijamy na bardzo puszysto całe jajko

Karo in the Kitchen
Stir fry z tofu i krewetkami 169

najdłuższego czasu obróbki cieplnej (mięso, twarde warzywa) skończywszy na miękkich warzywach liściowych, które szybko poddają się temperaturze (szczypior, szpinak, kapusta pekińska, kapustki bok choy, zioła) i dodaniu do całości sosu, a jeśli jecie danie z makaronem – również jego. Przez długi czas używałam prostego, taniego blaszanego woka. Niestety, to nie jest najlepszy sposób na dobre stir fry. Łatwo zawartość przypiec(...)pozbawiamy go włókien, kroimy go na cienkie plasterki. Kapustę pekińską kroimy na drobne kawałki. Imbir i czosnek obieramy i siekamy. Szczypior kroimy na grube oczka. 3 łyżki stołowe sosu stir fry z TEGO przepisu mieszamy z 4-5 łyżkami zimnej wody. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Podgrzewamy w woku olej, wrzucamy posiekane czosnek i imbir, smażymy mieszając około

Karo in the Kitchen
Domowa tortilla z kurczakiem 127

zrobiłam tortilli w domu :) Ta zrobiona własnoręcznie jest duuużo lepsza! Składniki: 4 tortille 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży przyprawa kebab shoarma Sos: 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz koperek lub czosnek lub przyprawa curry Sposób przygotowania: 1. Składniki na sos wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem i włożyć do lodówki(...)smaki się "przegryzły". Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą kebab shoarma i włożyć do lodówki na godzinę. Ogórka i pomidora pokroić w półplasterki. Kapustę drobno poszatkować. Składniki sosu wymieszać. 2. Tortille skropić wodą i podgrzać na patelni po kilka sekund z obu stron. Kurczaka usmażyć na małej ilości oleju i ułożyć na tortill. Polać sosem, położyć kapustę, ogórka

Na Ciasteczkowych Papierach
Sałatka sushi z łososiem z patelni 185

właśnie pomyślałam,że alternatywą będzie sałatka sushi zamiast tradycyjnych rolek. Na sushi składa się nie odmiennie kilka podstawowych składników,które nadają smak.Są to oczywiście ryż,nori,jakaś ryba,sos sojowy i wasabi.Dodatkowo w sałatce można wykorzystać kilka innych składników,które wzbogacą danie.I tak wykorzystałam wszystkie te podstawowe składniki a zamiast tuńczyka lub wędzonego czy surowego łososia wykorzystałam lekko podsmażone(...)łyżka ziaren sezamu 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia 1 łyżka soku z cytryny ewent. octu ryżowego do skropienia awokado by nie ściemniało dodatkowo: sól do smaku sos sojowy do smaku pasta wasabi lub rodzimy tarty chrzan do smaku Wykonanie: Łososia oprószyć z obu stron solą i pokroić w kostkę wielkości ok 2x2 cm. Płat nori pociąć

Sztuka gotowania w/g Samiry
Warzywna lasange z cukinii (z dodatkiem ciecierzycy) 180

smaku. 2. Namoczoną ciecierzycę gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. 3. Pomidory podgrzewamy i rozprażamy. Dodajemy do nich czosnek przeciśnięty przez praskę i bazylię oraz sól do smaku. 4. Sos pomidorowy blendujemy z ciecierzycą. 5. Cukinię myjemy, a następnie tniemy nożem na długie, cienkie paski. 6. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy sosem pomidorowym. Następnie kładziemy warstwę cukinii, na to warstwę warzyw(...)Kolejno warstwa cukinii i sos pomidorowy.  Tak postępujemy do skończenia składników. Wierzch pokrywamy sosem i posypujemy serem. 7. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy do momentu, aż ser się zarumieni. Jak podoba Wam się taka zdrowa modyfikacja? Ja uważam, że jest to świetna alternatywa dla klasycznej lasange. Idealnie nadaje się na letni obiad. Można dodać

two broke sisters
Sałatka z suszonymi pomidorami i sezamem 195

pomidorków koktajlowych, 7 łyżek sezamu, ½ ogórka szklarniowego, 1 średniej wielkości czerwona cebula, puszka kukurydzy, 5 korniszonów, łyżka masła, 15 dag wędzonego sera,  2 łyżki suszonego koperku sos: 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka wody, łyżeczka sosu sojowego, szczypta cukru pudru, szczypta soli. Sposób przygotowania: Ziarna sezamu rumienimy na maśle. Pozostawiamy do ostygnięcia. Sałatę(...)szklarniowego i korniszony kroimy w półtalarki a cebulę w piórka. Odsączamy kukurydzę. Ser trzemy na tarce. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa mieszamy. Posypujemy koperkiem i sezamem. Składniki sosu mieszamy razem. Sałatkę polewamy sosem krótko przed podaniem

Pobite gary Barbary
Muszle ze szpinakiem i trzema serami 109

makaronowych, 3 szalotki, łyżka oliwy z oliwek, 25 dag szpinaku, 2 łyżki twarożku ricotta, 10 dag fety, pół, 12 dag mozarelli, łyżka jogurtu naturalnego, łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz. Sos: 50 dag przecieru pomidorowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru. Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojone w drobną kosteczkę szalotki(...)ładnie zeszklą dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Fetę kruszymy, pół mozarelli ucieramy na tarce. Mieszamy w osobnej miseczce za pomocą widelca z jogurtem. Dodajemy zioła, doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy sos. Podgrzewamy przecier pomidorowy, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i łyżeczkę cukru. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy najpierw do połowy

Pobite gary Barbary
Pierożki z patelni 123

łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, łyżeczka kurkumy, kilka łyżek ciepłej wody, 2 duże ziemniaki, pół puszki groszku konserwowego, 3 ząbki czosnku, łyżka przyprawy garam masala, tłuszcz do smażenia. Sos „Tysiąca wysp” 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka soku z cytryny, łyżka soku z pomarańczy, sól, szczypta pieprzu cayenne; Sos majonezowy 3 łyżki śmietany(...)przyprawę garam masala. Nadzienie nakładamy na krążki ciasta, które zlepiamy jak pierogi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wykładamy na papierowe ręczniki aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Składniki sosów mieszamy w osobnych naczyniach. Pierożki podajemy razem z sosami

Pobite gary Barbary
Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią 158

Składniki:  50 dag piersi z kurczaka, 1,5 szklanki ryżu, puszka brzoskwiń, 2 czerwone papryki, 1 duża cebula; marynata do kurczaka: 2 łyżki przyprawy do kurczaka, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sok z połowy cytryny, 2 jajka; sos: 5 łyżek majonezu, 5 łyżek soku z brzoskwiń, pół łyżeczki pieprzu cayenne, 3 płaskie(...)czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Sok z brzoskwiń zachowujemy. Piersi z kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor. Składniki sosu mieszamy razem. Wszystkie składniki sałatki łączymy razem i mieszamy z przygotowanym sosem

Pobite gary Barbary
Ryba na sposób chiński 141

Składniki: * 50 dag filetów z ryby np. mintaj * sól, pieprz * panierka: mąka, jajko, tarta bułka * tłuszcz do smażenia * 1 marchew * kawałek selera * 1 cebula * pół czerwonej papryki sos: * 3 łyżki ketchupu * łyżka sosu sojowego * łyżka białego octu winnego * łyżeczka cukru * 100 ml oliwy z oliwek Sposób przygotowania : Kawałki ryby solimy i pieprzymy. Obtaczamy kolejno w mące, jajku i tartej bułce(...)złoty kolor. Przekładamy do garnka z grubym dnem. Marchew, seler i paprykę kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa smażymy na patelni do czasu aż warzywa zmiękną. Składniki sosu mieszamy (najlepiej turlejką) i dolewamy do warzyw. Mieszamy. Mieszankę warzywną z sosem dokładamy do ryby. Dusimy pod przykryciem jakieś 10 minut

Pobite gary Barbary
Wątróbka z jabłkiem i sosem śmietanowym 189

Jedni wątróbkę uwielbiają inni nie mogą na nią patrzeć. U mnie w domu jest podobnie. W tej wersji w sosie smakowała wszystkim bez wyjątku.  Na moim blogu znajdziecie również gulasz z wątróbek indyczych. (przepis) Dzisiaj wątróbka drobiowa z jabłkiem i sosem śmietanowym.  Nie jest to danie fotogeniczne, ale smaczne. Polecam ! Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 2 jabłka(...)cebulę posiekaną w kostkę i  1 starte jabłko na tarce o grubych oczkach. Posolić, popieprzyć i chwilę smażyć. Na patelnię wlać sok jabłkowy i śmietanę. Smażyć do zgęstnienia sosu. Na koniec posypać natką pietruszki i koperku . Podawać gorące wraz z usmażonymi plastrami jabłka. wątróbka z jabłkiem i sosem śmietanowym

O kuchni z uczuciem
Placki ziemniaczane z ziołami, wędliną, serem, amarantusem i sosem czosnkowo-ogórkowym 166

średnich • 2 jajka • 1 marchewka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 200 g ulubionej wędliny • 50 g sera żółtego • 3 łyżki amarantusa • pęczek świeżych ziół pietruszka, lubczyk, tymianek • sól • pieprz sos • 3 łyżki śmietany • 2 łyżki majonezu • 1 ząbek czosnku • 1 ogórek kiszony • sól • pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania 1. • Ziemniaki obrać umyć i wysuszyć ręcznikiem  papierowym  Zetrzeć(...)masy dodać jajka amarantus, skrobię co się  osadziła na dnie szklanki, pokrojoną wędlinę,posiekane zioła. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki na rozgrzanym oleju 3. sos • Śmietanę wymieszać z majonezem .Na drobnej tarce zetrzeć ogórek kiszony i czosnek doprawić  sos solą i pieprzem dobrze wymieszać  Sos podawać z plackami

W królestwie smaków Beaty
Sałatka warstwowa z brokułem pod sosem czosnkowym 732

dość. Brokuły łączę z wieloma składnikami. A to moja kolejna pyszna kompozycja z tym warzywkiem. składniki: 2 brokuły 2-3 pomidory 4-5 jajek 200 g sera feta domowy sos czosnkowy Domowy sos czosnkowy przygotować wcześniej i odstawić aby smaki się przegryzły. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować al'dente, dobrze osączyć i wystudzić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić(...)średnią kostkę. W szklanej misce układać warstwami przygotowane wcześniej składniki. Moja kompozycja to - kilka różyczek ugotowanego brokuła, ugotowane jajko starte na grubych oczkach, kawałki fety i pomidora, kilka łyżek sosu czosnkowego.  Druga warstwa w tej samej kolejności. Na wierzchu sałatkę polałam resztą sosu czosnkowego i posypałam startym jajkiem

Monia miesza i gotuje