kalafior przyrządzałam zazwyczaj na ciepło: w bułeczce tartej, smażony w panierce lub zapiekany z żółtym serem, a tu taki "wynalazek". Ku mojemu zaskoczeniu sałatka okazała się hitem!!! Kalafior, jajeczko, sos i to wszystko połączone z pysznym, soczystym pomidorkiem. Sałatka zniknęła w oka mgnieniu, co było oczywiste, bo jest naprawdę fenomenalna. Ja poszłam o krok dalej i do sosu dodałam jeszcze(...)sekundach odcedzamy, zalewamy zimną wodą i po chwili obieramy, by następnie pokroić je w kawałki podobnej wielkości co jajka. Cebulkę kroimy w drobniutką kosteczkę. Przygotowujemy sos: jogurt łączymy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy. Na dnie dużej miski układamy połowę kalafiora, na to wykładamy połowę jajek, połowę pomidorów
Rozpustne gotowanierosołu lub innych zup jarzynowych, ale w naszej kuchni ma on szersze zastosowanie. Dodaję go do sałatki z pomidorów lub z papryki, do mięsa duszonego w warzywnym sosie, do wiosennych, ziołowych sosów i oczywiście do klopsów. Lubię zapach świeżego lubczyku, ale teraz w środku zimy z powodzeniem zastępuję go suszonym, pamiętając, że suszonego dodaję połowę porcji. Zachęcam wszystkich do spróbowania(...)bułki, musztardę, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy małe klopsy, które obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem pomidorowym i ryżem. Pycha!!! Polecam też przepis na pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym , które są niesamowicie soczyste
Rozpustne gotowaniepoczciwy kawał mięsa, skąpany w pysznym, aromatycznym sosie. Mój mąż bardzo lubi to danie, toteż często gości na naszym stole. Ja również je lubię, bo nie dość, że ma wyborny smak, świetnie się prezentuje, to jest naprawdę mało kłopotliwe w przygotowaniu. Zazwyczaj przygotowuję je, gdy mają nas odwiedzić goście, bo wyłączając te pierwsze 10 minut przygotowań, danie samo się robi(...)więc mam czas przygotować całą resztę. Polecam! Składniki na bitki w sosie tymiankowym 70 dag mięsa wieprzowego (szynki, łopatki) 2 cebule 3 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku lub 1-2 łyżeczki suszonego 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki cząbru 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sól pieprz olej 2-3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
Rozpustne gotowaniejest gęste, przez co racuszki wychodzą grubiutkie, puchate, dzięki dodatkowi jabłek wilgotne, soczyste, a dodatek karmelizowanych bananów nadaje całości wysublimowanego, niezapomnianego smaku!!! A jeśli dodatkowo polejemy je przygotowanym sosem z karmelizowanych w miodzie bananów i śmietanki otrzymamy rozpustną, grzeszną ucztę! Pyszności!!! Składniki na racuchy z jabłkami i karmelizowanymi w miodzie bananami z sosem miodowo-bananowym. 2 szklanki ciepłego(...)Teraz przygotowujemy polewę. Do pozostałych karmelizowanych bananów dodajemy łyżkę masła i chwilkę smażymy dodajemy pozostałą porcję pokrojonych bananów trochę śmietanki, smażymy podlewając śmietanką aż uzyskamy kremowy sos, ale nie za długo, żeby banany się nie rozpadły. Porcję racuszków polewamy sosem (możemy posypać cynamonem), podajemy jeszcze ciepłe. Z podanej porcji ciasta wyszło około 20 sporych placuszków
Rozpustne gotowaniezatopić w nich zęby i poczuć ich cudowny smak... Mmmm... Polecam! Składniki na pieczone skrzydełka 1,2-1,5 kg skrzydełek z kurczaka 2 ząbki czosnku 6 łyżek sosu sojowego 1 łyżka oliwy 3 łyżki pikantnego sosu barbecue (BBQ) ewentualnie keczupu 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki chilli lub papryki słodkiej w zależności od upragnionego stopnia pikantności(...)Zmiażdżony czosnek, sos sojowy, oliwę, sos BBQ, miód i paprykę przekładamy do sporej miski, dobrze mieszamy. Skrzydełka myjemy, osuszamy w ściereczce i przekładamy do marynaty, dokładnie mieszamy, zabezpieczamy folią i wkładamy do lodówki. Najlepiej jak tam poleżą kilka godzin (np. przez noc), ale wystarczy im godzinka, choć my czasami pomijamy marynowanie i pieczemy je od razu :-). Rozgrzewamy piekarnik
Rozpustne gotowanieglazurze miodowo-musztardowej 1,5 kg skrzydełek 3 łyżki miodu 0,5 szklanki musztardy (ja dałam 2 łyżki musztardy francuskiej i resztę sarepskiej) 1 łyżeczka soli 1 łyżka sosu Worcestershire 1-2 łyżki słodkiego sosu chili W sporej misce mieszamy miód, musztardę, sól, sos Worcestershire i sos chili. Skrzydełka myjemy, osuszamy i wkładamy do marynaty, dobrze mieszamy
Rozpustne gotowaniePyszne, aromatyczne, ale przede wszystkim soczyste pulpety, zapiekane w kremowym, aksamitnym sosie... mmmm... Dodatek ziemniaków do masy mięsnej nadaje im niezwykłej soczystości, a subtelnie dobrane przyprawy podkreślają smak mięsa, idealnie harmonizując go z całością. Polecam! Składniki na pulpety zapiekane pod beszamelem 500 g mielonego mięsa 400 g ziemniaków 3 niewielkie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki(...)bułki tartej 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia SOS BESZAMELOWY: 2-3 łyżki masła 2-3 łyżki mąki 500 ml mleka 200 ml śmietanki 18 % do gotowania 100 g żółtego sera sól pieprz Cebule drobno kroimy, ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W sporej
Rozpustne gotowanieUwielbiam takie świeże, chrupiące, swojskie warzywa, zebrane na kilkanaście minut przed podaniem. W tym roku najbardziej obrodziła sałata, toteż jemy ją na potęgę :-) Składniki na sałatę z warzywami w sosie miodowym 1 główka sałaty 1 pęczek rzodkiewek 1 awokado 2-3 pomidory sparzone i obrane ze skórki 2 dymki ze szczypiorkiem koperek, natka pietruszki SOS: 1 łyżka miodu(...)pół, wyjmujemy pestkę, łyżką wyjmujemy miąższ i kroimy w kostkę, dodajemy do miski. Pomidory kroimy, dokładamy do warzyw. Dymki, koperek i natkę pietruszki siekamy, dodajemy do miski, mieszamy. Przygotowujemy sos. Mieszamy miód z octem, gdy otrzymamy gładka masę dodajemy musztardę i przyprawy, znowu mieszamy. Otrzymanym sosem polewamy sałatę, równomiernie rozprowadzamy po całości dokładnie mieszając, odkładamy na 5-10 minut
Rozpustne gotowanieNiesamowicie pyszne śledzie! Przynajmniej dla mnie i dla mojej rodzinki. Mięciutkie kawałki ryby w towarzystwie cebuli, sosu pomidorowego i rodzynek wyjątkowo nam posmakowały. Są proste w przygotowaniu i zawsze się udają ;) Przepis podpatrzyłam u Krysi i na kilku innych blogach, nieco je zmodyfikowałam do naszych potrzeb i wyszło pysznie. Polecam!!! Składniki na Śledzie po kaszubsku(...)dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie kroimy w 4 centymetrowe kawałki. W misce (najlepiej przeźroczystej) lub w słoiku układamy warstwę śledzi, przykrywamy porcją letniego sosu, później znowu śledzie, sos i tak do zakończenia składników, pamiętając, że wierzch ma stanowić sos. Wkładamy na kilka godzin do lodówki i gotowe
Rozpustne gotowaniekażdej strony na rumiany, złocisty kolor, następnie dolewamy pół szklanki wody, rosołu lub innego mięsnego wywaru i dusimy około 15 minut. Na bazie płynów z patelni możemy przygotować sos. SOS: kilka plasterków gotowanej szynki 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Gotowe roladki zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple(...)samą patelnię wrzucamy pokrojoną szynkę, chwilkę smażymy (1 minutę), dodajemy roztrzepaną w śmietanie mąkę, koperek, doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem, gotowe. Tak przygotowany sos przekładamy na talerz, a na nim układamy przeciętą na skos roladkę (mięso możemy dodatkowo polać sosem) i od razu podajemy
Rozpustne gotowaniebyło tym razem. SKŁADNIKI: 3szkl bulionu (rosołu na indyku) 800g mielonego mięsa z indyka 6 paluszków mrożonych surimi pół dużej cebuli 3 gwiazdy anyżu 3 ząbki czosnku łyżka sosu sojowego łyżka sosu teriyaki 3 plastry świeżego imbiru 2 krople tabasco z papryczek jalapeno (łagodny) 1/2 łyżeczki pieprzu seczuańskiego Do bulionu dodajemy 3 plastry imbiru, łyżkę sosu sojowego, łyżkę sosu teriyaki
dlaSmaQpotrawach takich jak ta sprawdzą się na pewno świetnie. Oczywiście pomidory z puszki możemy zastąpić dobrymi, świeżymi, dojrzałymi pomidorami. Warto wtedy sos gotować nieco dłużej aby pomidory straciły swoją surowość. W daniu wykorzystałam tylko łodygi i liście botwinki - młode buraczki zostały upieczone i powstał z nich pyszny chłodnik . inspiracją(...)odstawiony płyn z gotowania makaronu. Przykryć i gotować na małym ogniu aż liście zwiędną - około 2-3 minut. Dodać płatki chili, czosnek, pomidory . Gotować przez 5 minut aż sos się ogrzeje, lub trochę dłużej jeżeli chcemy nieco sos odparować. Wrzucić makaron do sosu, jeszcze chwilę podgrzać aby makaron był gorący. Podawać ze świeżą pietruszką, bazylią i parmezanem. Smacznego
Stare Garynich przejść . Postanowiłam zrobić proste danie o charakterystycznym ostrym smaku . Nadchodzę trzymajcie się hi hi . Tak oto powstało moje danie . Potrawka drobiowa z warzywami na ostro . Składniki na sos : pomidory 4 szt (sparzyć i pokroić w kostkę ) papryczka piri piri ( dosłownie szczypta odrobinę bo jest diabelnie ostra) cukinia 200 g papryka czerwona 1 szt sól prowansalska do smaku(...)Dodatkowo: udka z kurczaka 5 szt sól papryka czerwona słodka szczypta papryka czerwona ostra szczypta pieprz biały mielony szczypta makaron spaghetti Międzybrodzki 350 g Wykonanie sosu: Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. cukinie myjemy i kroimy w paseczki . Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę. Warzywa przekładamy na patelnie podsmażamy i dusimy je pod przykryciem ( koło
Różowa kuchnia