sosy - 72234 przepisów (strona:1022/4816)

Brokuły z sosem śmietanowym i makaronem 182

Brokuły uwielbiam :) Co zrobić żeby smakowały jeszcze lepiej? Połączyć je z sosem! Niebo w gębie :) Składniki: Brokuł ok 0,5 kg szklanka śmietany 18% podwójna pierś z kurczaka 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa makaron Opcjonalnie- jeden topiony serek śmietankowy w kostce Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Brokuły umyte i podzielone wkładamy do osolonej i wrzącej wody(...)patelni oliwę. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Po zarumienieniu przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię wlewamy śmietanę, która mieszamy do zgęstnienia (w tym momencie możemy dodać ser topiony). Sos doprawiamy solą i pieprzem. Gdy sos jest dośc gęsty dodajemy do niego kurczaka.  Na ugotowany makaron wykładamy sos i brokuły. Pyszne

ChilliJemy
Naleśniki nadziewane szpinakiem, kurczakiem i fetą, zapiekane w sosie pomidorowym 193

fanem :) Bardzo sycące i smakuje równie dobrze kolejnego dnia. Zapraszam :) Składniki farsz: 50dag szpinaku mrożonego pół kilo piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku opakowanie sera feta sól, pieprz Składniki sos: puszka pomidorów w puszce krojonych bez skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta cukru pół szklanki wody sól, pieprz cebula ( może być bez) oregano, bazylia, papryka ostra w proszku Ciasto(...)środek naleśników wykładamy po ok 2 łyżkach farszu i składamy je jak koperty. Przekładamy złożonymi rogami do dołu do nasmarowanej uprzednio tłuszczem formy (na dno należy wysmarować kilka łyżek sosu pomidorowego.) Układamy tak kolejno krokiety i zalewamy je sosem (sos podczas pieczenia się zredukuje). Naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25-30 minut. Smacznego

ChilliJemy
Tarta z pomidorami i sosem czosnkowym na kruchym spodzie 209

Pomidory i sos czosnkowy. Dla mnie połączenie idealne :) Mój Mąż jakoś tez nie narzeka na tę mieszankę smakową. Czy Wam Kochani posmakuje?  Mam nadzieję, że tak, bo ja często wracam do tego połączenia...zwłaszcza na kruchym spodzie :) Składniki: 250 g mąki 150 g masła szczypta soli jajko   300ml śmietany 18% 6-8 ząbków czosnku 40dag sera żółtego(...)wsypujemy część startego żółtego sera. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryka oraz bazylią i ziołami prowansalskimi. Pomidory kroimy w plastry. Pomidory z puszki blendujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Sos pomidorowy wykładamy na przestudzoną tartę. Układamy na niej plastry salami i zalewamy śmietanowym sosem. Na sos wykładamy plastry pomidorów i starty żółty ser. Tarte wkładamy na ok 30 minut do nagrzanego

ChilliJemy
Placek po węgiersku 151

mnie do tej pory śmieje, że tak się nie je, ale uważam, że co "kraj to obyczaj" ;) ). Dzisiaj jednak na talerzu znajdą się tradycyjne placki ziemniaczane (forma XXL) z sosem mięsnym. Zwane plackami po węgiersku. Składniki: ok 1,5 kg ziemniaków cebula 3-4łyżki mąki 2 jajka sól i pieprz do smaku 1/2 kg mięsa z łopatki (chudego) liść(...)laurowy ziele angielskie sól, pieprz słodka i ostra papryka (po pół łyżeczki) 2 szklanki bulionu wołowego 2 cebule 2 czerwone papryki ok 2 łyżeczek koncentratu pomidorowego majeranek 1/3 łyżeczki sosu sojowego 3ząbki czosnku pietruszka Przygotowanie: Mięso myję i kroję na drobne kawałki.Solę i doprawiam papryką, oraz pieprzem. Wykładam na rozgrzana patelnię i dusze na niewielkim ogniu

ChilliJemy
Pieczona łopatka z indyka z kuskusem oraz gotowaną marchewką z groszkiem 158

Moja dzisiejsza propozycja jest jednak obiadowa. Smaczna, bo moja Córka podjadała też z talerza cioci ;) Składniki: kilogram łopatki z indyka łyżeczka czarnuszki 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka sosu sojowego łyżka soku z cytryny łyżka oregano, bazylii i ziół prowansalskich sól, pieprz pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka masła kuskus 3 duże marchewki puszka groszku szklanka wody łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)Przygotowanie: Mięso myję, oczyszczam Do miski wlewam oliwę, sok z cytryny, sos sojowy, oraz wsypuję wszystkie przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam. Wkładam mięso i czystymi dłońmi obracam je w przyprawach. Przykrywam miskę i wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc. Mięso wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Na górę wykładam łyżeczkę masłą i wkładam pod przykryciem

ChilliJemy
Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym 185

Makaron to ja bardzo lubię pod każdą postacią, a z takim sosem jest naprawdę pyszny, moja rodzinka go uwielbia :) Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym Składniki: 500 by 4HD" href="#12939296"> gram makaronu Tagliatelle 1 podwójna pierś z kurczaka 20 dkg pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 10 dkg żółtego sera olej do smażenia 2 szklanki śmietany przyprawa(...)smażymy doprawiamy do smaku pieprzem, solą i kucharkiem i zdejmujemy z ognia. Piersi z kurczaka kroimy na drobne paseczki i podsmażamy. 2. Dodajemy do kurczaka śmietanę i smażymy aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, kucharkiem, curry, bazylią i na koniec dajemy przyprawę do makaronu. 3. Wszystko jeszcze razem chwilę smażymy

Kuchnia u Bietki
Oładki rosyjskie z sosem waniliowo-cynamonowym 155

racuchy. ;) Nie różnią się właściwie niczym, jednak przepis wynalazłam kiedyś w książce o kuchni rosyjskiej. Jako, że już nie bardzo go pamiętam, ten podany poniżej (jak i pomysł na sos) jest mój. Pychota. Szczególnie na drugie śniadanie, a do tego pyszna herbata... najlepiej z samowaru... ;) Słodkości, jak z przedwojennej kawiarni. Z podanych proporcji wychodzi po kilka niewielkich sztuk(...)ilości składników. :) Ciasto: 350 gramów mąki pszennej 350 ml ciepłego mleka 8 gramów drożdży świeżych 3 kopiaste łyżki cukru 2 średnie jabłka 1 jajko szczypta soli olej do smażenia Sos: pół opakowania budyniu waniliowego z cukrem 330ml mleka cynamon mielony Drożdże rozcieramy z cukrem. Dolewamy całe, letnie mleko i roztrzepane widelcem jajko. Dodajemy po trosze przesianej mąki, cały czas dokładnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Spaghetti z sosem polońskim 157

łyżki koncentratu i razem zasmażamy je, ciągle mieszając przez około dwie minuty. Dodajemy na patelnię. Wrzucamy również kostkę rosołową, posypujemy sporą ilością ziół i dusimy całość do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec, jeśli potrzeba, doprawiamy sos solą oraz pieprzem. Ciepłym polewamy ugotowany makaron, ewentualnie posypując go startym żółtym serem. (ja go nie jadam ;) ) Nazwałam ten sos "polońskim" umyślnie. Przede wszystkim(...)sos boloński w oryginale podaje się z makaronem tagliatelle, nie spaghetti. Jest również kilka innych elementów, które wykluczają nazwanie tego przepisu oryginalnym bolognese. Jednak lubię go takim, jakim jest i z ręką na sercu mogę go polecić

Kuchenna Kontrrewolucya
Pizza z kamienia po raz pierwszy 185

rogi. :) CIASTO: 250g mąki pszennej  t. 450 15g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 130ml mleka wymieszanego z wodą szczypta soli pół łyżeczki cukru do roztarcia z drożdżami SOS: sok pomidorowy/przecier z kartonika/pomidory z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami 3 ząbki czosnku 1 dymka bazylia, oregano, pieprz cayenne, sól 2 łyżki oleju FARSZ: domowa szynka wędzona ananas cebula(...)objętości. 2. W tym czasie kamień wstawiamy na kratce na przedostatni poziom piekarnika, a ten rozgrzewamy przez 40 minut w najwyższej temperaturze, jaka jest możliwa (zwykle 270 stopni). Robimy sos, którym będziemy smarować spód pizzy. Na patelnię lub do rondelka wrzucamy dwie łyżki masła. Wrzucamy do niego posiekaną cebulkę i szklimy ją. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka chwil

Kuchenna Kontrrewolucya
Ziołowy politechnik warszawski 148

folię spożywczą i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc lub minimum godzinę. Po tym czasie, ze schabu łyżką zdejmujemy marynatę. Nie wyrzucamy jej, ponieważ będzie składnikiem sosu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bulion zagotowujemy w rondelku i łączymy z odzyskanymi ze schabu ziołami. Mięso przekładamy na folię aluminiową do żaroodpornego naczynia i polewamy je dwiema łyżkami bulionu. Resztę płynu(...)studzimy, łączymy z mąką kukurydzianą i ponownie zagotowujemy stale mieszając trzepaczką, by w sosie nie powstały grudki. Mięso w naczyniu zawijamy od góry w folię i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około godziny. W czasie pieczenia należy mięso co jakiś czas polewać powstałym sosem. Około kwadrans przed końcem, z mięsa zdejmujemy folię i pozwalamy mu dopiec się z wierzchu. Danie

Kuchenna Kontrrewolucya
Roladki z bakłażana z mozarellą i pomidorami zapiekana w passacie 146

Smakowite i naprawdę szybkie w przygotowaniu roladki z niedocenianego bakłażana. Mnie i mojemu mężowi smakowały wybornie, a mnie głównie z tego powodu, że zapiekane w sosie pomidorowym bakłażany nie są suche i gąbczaste, a fantastycznie aromatyczne. Polecam! 1 duży bakłażan 4-5 ząbków czosnku 1 kartonik passaty pomidorowej (500ml) 1 kulka mozarelli 1 duży pomidor suszone zioła (tymianek, bazylia) świeżo(...)stron i układamy je na ręczniku papierowym lub ściereczce, po czym pozostawiamy na pół godziny, by puściły sok. W tym czasie obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę oraz przygotowujemy sos. Jest on bardzo prosty, ponieważ taki najlepiej pasuje. Passatę przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy ją lekko przyprawą uniwersalną/kostką rosołową oraz pieprzem. Jeśli odparowało zbyt dużo

Kuchenna Kontrrewolucya
Proste roladki schabowe w sosie pomidorowym /pomidorowe inspiracje - mięso 186

rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego i podsmażamy na nim lekko roladki z każdej strony. Gotowe przekładamy do naczynia do zapiekania. Gdy mięso czeka w naczyniu, przygotowujemy prosty i pyszny sos i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła z łyżką oleju rzepakowego. W średniej temperaturze, na patelni podsmażamy pokrojoną w półksiężyce cebulę. Gdy zmięknie, dorzucamy(...)bardzo dokładni mieszamy. Kilka chwil podsmażamy wszystko razem. Do cebuli i koncentratu dolewamy ciepły bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem doprowadzamy do wrzenia. Na niewielkim ogniu, mieszamy sos, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy go mielonym lub rozdrobnionym w moździerzu kuminem, pieprzem oraz ziołami, ewentualnie odrobiną soli, jeśli wywar nie był słony dostatecznie. Sos powinien wyjść dość zawiesisty

Kuchenna Kontrrewolucya
Spaghetti pełnoziarniste z pieczonym bakłażanem i pomidorami 182

Ostatnio w mojej kuchni króluje bakłażan, uwielbiam go i wiem, że teraz się nim przejem i porzucę go na jakiś czas. Jednak wykorzystałam bakłażana jak bazę do spaghetti ochh sos wyszedł obłędny. Można go przygotować zarówno z mięsem jak i bez. Zrobiłam sos właśnie w dwóch różnych wersjach i spisał się na medal.  Składniki: 300 g spaghetti pełnoziarnistego(...)patelni usmaż mięso dodaj posiekaną drobno cebulę, i upieczone warzywa, pastę, i bazylię. Wszystko smaż na małym ogniu dodaj wodę i dobrze wymieszaj, smaż tak długo aż powstanie idealny sos i dopraw do smaku. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i połącz z sosem. Na talerzu posyp parmezanem i gotowe. Smacznego

Niezły Młynek
999. 2 w 1 & Kilka migawek z Poznania. 175

przypadkiem na bardzo fajną knajpkę SOFA cafe&lunch serwującą głównie placki, już tylko po zerknięciu na menu wszystkie jednogłośnie stwierdziłyśmy, ZOSTAJEMY! :D  moje: placki z batatów z sosem, gruszką i camembertem/ sosem i wędzonym łososiem  koleżanki: placki z cukinii smażone z łososiem z sosem/ placek z kaszy gryczanej z kozim serem i sosem malinowym  (inna miała

More food, love and dreams
Schab w sosie z czerwonej papryki 147

patelnię wrzucamy i lekko podsmażamy cebulę z papryką. Po 3 minutkach (mieszając) dodajemy płaską łyżeczkę słodkiej papryki, po chwili 1 łyżeczkę mąki (robimy w ten sposób zasmażkę, która zagęści sos). Dokładnie mieszamy, po chwili dolewamy rosół i doprowadzamy do zagotowania – co spowoduje zgęstnienie sosu. Na końcu dodaję ok. 1 łyżki kremówki, doprawiam do smaku maggi, pieprzem i dodaję (opcjonalnie(...)jeśli lubicie) łyżeczkę miodu.   Artykuł Schab w sosie z czerwonej papryki pochodzi z serwisu Ugotuj

Ugotuj to sam ...