Powinnam wiele rzeczy zmienić tak jak na przykład częściej robić dania z makaronem, kaszą i ryżem. Na początek przypomniałam sobie jak się robi spaghetti. Dzisiaj zrobiłam bardziej tradycyjne z sosem bolognese. Przepis nie jest trudny i można w 30 minut przyrządzić pyszny obiad. Przepis jest dla 5 dorosłych osób. Składniki: ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 1 całe opakowanie makaronu spaghetti(...)koncentratu pomidorowego 2 cebule pokrojone w kostkę 1 gotowy sos bolognese 500 g sól pieprz, majeranek 3 – 4 listki świeżej bazylii papryka ostra Sposób wykonania: Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, majeranek, bazylię, cebulę pokrojoną w kostkę, koncentrat pomidorowy i wszystko smażyć na małej ilości tłuszczu pod przykryciem około 30 minut często mieszając. Gdy mięso będzie już usmażone, dodać
Na słodko lub wytrawniepowinien być ocet ryżowy, ale z winnym wyszło ok.) - płat łososia wędzonego - opakowanie paluszków krabowych surimi - długi zielony ogórek - 2 większe marchewki - awokado - cukier - sól Dodatkowo do podania sushi: - sos sojowy - pasta wasabi - marynowany imbir Dzień wcześniej przygotowujemy marynowaną marchewkę. Obraną marchew kroimy w słupki i ułożyć w dopasowanym naczyniu. W garnku podgrzać szklankę octu z 4 łyżkami cukru(...)ogniu ok. 15 min., aż do odparowania wody. W trakcie gotowania ryż trzeba często mieszać. Pozostawić jeszcze ryż w garnku pod przykrywką na kolejny kwadrans. W tym czasie przygotowujemy sos z octu. W garnku podgrzewamy 8 łyżek octu, 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Ryż przekładamy do drewnianej miski, podlewamy sosem octowym, mieszamy. Ryż pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowujemy pozostałe
Na słodko lub wytrawnieDzisiaj kolejny zaległy przepis tym razem makaron kokardki z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Z podanego przepisu wychodzi 5 dużych porcji. Składniki: ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 1 całe opakowanie makaronu kokardki 125 g koncentratu pomidorowego 1 gotowy sos bolognese 500 g sól pieprz, majeranek 3 – 4 listki świeżej bazylii papryka ostra Sposób wykonania: Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, majeranek(...)bazylię, koncentrat pomidorowy i wszystko smażyć na małej ilości tłuszczu pod przykryciem około 30 minut często mieszając. Gdy mięso będzie już usmażone, dodać sos bolognese i całość jeszcze dusić ok 5 minut. Makaron ugotować zgodnie z przepisem w osolonej wodzie dodając 1 łyżkę oleju, żeby się nie posklejał. Po ugotowaniu makaron odcedzić, dodać mięso z sosem. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieJeśli znudziła Was już wieprzowina w postaci szynki w sosie i kotleta schabowego. To polecam Wam przygotowanie mojej wieprzowiny z warzywami w aromatycznym imbirze i sosie worcestershire . Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. To idealna receptura na szybki i smaczny obiad. Przygotowane danie możecie serwować z kaszą kuskus, ryżem lub kaszą jaglaną. Czas przygotowania: 25 min. Porcja(...)osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 200 g mięsa wieprzowego (może być schab) 1/2 czerwonej papryki 2 marchewki 1 czerwona cebula 4 łyżki sosu worcestershire Lea & Perrins 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewkę obieramy, kroimy w talarki i gotujemy w wodzie przez ok. 4 min. Cebulę kroimy w piórka
kulinarnyJamasełkiem z bułką tartą. Dzisiaj po przestudiowaniu książki Roberta Makłowicza postanowiłam zrobić z niego placuszki. W przyszłości zapewne nieco ten przepis zmodyfikuję na swoje potrzeby tzn. na przykład zamienię sos na salsę pomidorową. Poniżej podaję przepis w oryginale. SKŁADNIKI NA PLACKI: 1 kalafior 2 jajka 4 łyżki mąki 1 pęczek natki kolendry 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka łagodnej przyprawy curry(...)proszku szczypta chilli w proszku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (świeżo startej) olej słonecznikowy do smażenia sól SKŁADNIKI NA SOS: 500 ml naturalnego jogurtu 1 pęczek mięty świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny sól A jak to zrobić: Kalafior gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, kroimy na małe kawałki.Przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, jajka, posiekane szczypiorek i kolendrę
Kuchnia w opałachpowrocie z pracy. Całe szczęście moje nie okazały się gorsze od Babcinych :) Wyszły pyszne i mięciutkie. SKŁADNIKI: 1 kg szynki wieprzowej 1 duża cebula 30-40 dag pieczarek sos sojowy sól, pieprz mąka pszenna olej sos pieczarkowy Winiary 1 kostka rosołowa A jak to zrobić: Mięso umyć i pokroić w poprzek włókien tak jak kotlety. Każdy kawałek dobrze rozbić tłuczkiem(...)mięso było całkowicie przykryte bulionem, co pozwoli im się ładnie udusić. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i pieczarki (kilka pieczarek przekroić na większe kawałki) doprawiając do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Tak przygotowane dodać do mięsa. Całość dusić pod przykryciem ok. 1 godzinę. Na koniec dla podkreślenia smaku dodać sos pieczarkowy, rozprowadzony w niewielkiej ilości wody i chwilkę
Kuchnia w opałachjajko 4-5 ząbków drobno posiekanego czosnku gałko muszkatołowa sól,pieprz olej Farsz II 500 g pieczarek 20 dag gotowanej szynki 1 drobno pokrojona cebula sól, pieprz olej Sos 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2-3 łyżki mozzarelli skórka lub sok z cytryny gałka muszkatołowa sól, pieprz starty żółty ser A jak to zrobić: Płatki lazanii(...)patelni,odparować, ostudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Pieczarki obrać i drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanej patelni razem z cebulką i pokrojoną w kostkę szynką doprawiając do smaku. Przygotować sos (beszamel):Na patelni roztopić masło, domieszać mąkę i chwilę razem podgrzewać. Następnie powoli, wciąż mieszając, by nie potworzyły się grudki, wlać mleko i na małym ogniu doprowadzić sos do wrzenia.Doda
Kuchnia w opałachmężem miłość, wierność ........ Zastanawiałam się czy będzie pamiętał, bo wiadomo, że nie wszyscy faceci mają głowę do dat. Pamiętał :) Zapraszam na nasz rocznicowy obiad. SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe sos sojowy ocet balsamiczny (mój był smakowy - figowy) 2 ząbki czosnku sól, pieprz mąka 500 g pieczarek 1/2 cebuli 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki jogurtu naturalnego ziarenka smaku ziołowe(...)łyżka masła oliwa A jak to zrobić: Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso zamarynować w sosie sojowym, occie balsamicznym, przeciśniętym przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie polędwice obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanej oliwie na lekki złoty kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec
Kuchnia w opałachmięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 cebula drobno posiekana 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko sól, pieprz ziarenka smaku mąka olej bulion 2 sosy pieczeniowe jasne 2 łyżki śmietany na farsz 300 g pieczarek 1 szalotka sos sojowy A jak to zrobić: Pieczarki obrać i drobno pokroić, podsmażyć na patelni razem z drobno pokrojoną szalotką(...)sosem sojowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki na klopsy dobrze wyrobić na jednolitą masę , dokładnie tak, jak na kotlety mielone. Z mięsa tworzyć placki na środku których układać po łyżeczce pieczarek, następnie zawijając boki formować kulki i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim przygotowane klopsy, aby nabrały lekko złotego koloru
Kuchnia w opałachJedno jest dla mnie bardo istotne, każdą sałatkę polewam dresingiem dopiero tuż przed podaniem. Lubię jak warzywa chrupią, a nie są sflaczałe (takie są, gdy zbyt długo leżą w sosie). Ta sałatka powędrowała ze mną do pracy, dlatego sosik znajduje się jeszcze w słoiczku. SKŁADNIKI: roszponka pomidor ser feta oliwki kabanos plasterki ogórka sos grecki Wszystkie składniki (oprócz roszponki) pokroić(...)kostkę. Ułożyć na sałacie. Polać sosem ( użyłam sosu greckiego knorr rozrobionego z oliwą i odrobiną wody), tuż przed podaniem. Całość wymieszać. Można ją podać z grzankami
Kuchnia w opałachmięsnym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym pozostałym olejem. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wrzącej wody, podlać papryki. Przykryć, piec 35 min w temperaturze 180’ C. Papryki wyjąć. Do sosu z pieczenia dodać koncentrat pomidorowy i ewentualnie niewielka ilość wody. Zagotować i przyprawić. Papryki podawać polane sosem. wersja wegetariańska Kaszę kus kus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Brokuły podgotować(...)naszych upodobań i od piekarnika - dlatego warto sprawdzać potrawę w trakcie przyrządzania. Ułatwiłam sobie też pracę, dodając koncentrat od razu do bulionu warzywnego, a nie na końcu. Sos doprawiłam, ale go nie zagęszczałam - jeżeli lubicie gęste sosy, można go nieco zagęścić mąką po wyjęciu papryk z naczynia
Stare Garyszklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oliwy (lub oleju) łyżka cukru łyżeczka soli ok. 150g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 100 ml sosu pomidorowego oregano, bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku (opcjonalnie) ponadto: po ok. 100 g: szynki, boczku, kiełbasy ok. 2-3 ogórki kiszone cebula Najlepsza Domowa Pizza - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy(...)dosypywać mąki, ponieważ ciasto utraci puszystość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, bazylii, pieprzu i soli. Możemy również posypać drobno pokrojonym czosnkiem. Następnie wykładamy pokrojoną szynkę, boczek, kiełbasę, plasterki ogórka konserwowego oraz cebulę pociętą w piórka. Wszystko posypujemy
Słodka StronaSkładniki na sos do makaronu (dla 4 os.): 300 g dyni pokrojonej w kosteczkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory bez skóry pieprz sól płaska łyżeczka startego korzenia imbiru 1/4 łyżeczki chilli lub 2 suszone papryczki pepperoni łyżeczka cukru łyżeczka oregano oliwa z oliwek Podsmażamy na oliwie z oliwek cebulkę, czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i obrane(...)skórki pomidorki, starty imbir, chilli, cukier i sól – gotujemy jakieś 30 min. Blenderujemy całość na gładką masę, dodajemy pieprz i oregano. Jeśli sos nie jest zbyt gęsty musimy go zredukować. Podajemy z dowolnym rodzajem makaronu. Kategoria: Makarony , Sosy
kuchcikowniatego przepisu robię od czasów studenckich. Robiła je też moja mama. Świetnie nadają się do nich ziemniaki, które zostały np. z obiadu poprzedniego dnia. Podajemy je z ulubionym sosem i z chrupiącą surówką. Ja tym razem podałam do nich mini-sałatę rzymską w którą można było zawijać krokieciki niczym rybne hot-dogi. Mama zazwyczaj robiła do nich colesława lub surówkę(...)szklanki bułki tartej + 1/2 szklanki do obtoczenia 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 liście laurowe ok. 2 szklanki mleka do gotowania olej do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz Sos do maczania: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu light 1 łyżeczka soku z cytryny 1 wyciśnięty ząbek czosnku kilka drobno posiekanych oliwek (można pominąć) sól morska, świeżo mielony pieprz
Poezja smakudymi się z co drugiego ogrodu. My również grillujemy i co tydzień wymyślamy coś zupełnie nowego. Nie może być nudno. Tym razem yakitori czyli szaszłyki z piersi kurczaka w sosie teriyaki. SKŁADNIKI (na 4 szaszłyki) podwójna pierś z kurczaka 1 papryczka chilli z pestkami 200 ml sosu teriyaki (gotowy lub przygotowany ze składników – 100 ml ciemnego sosu sojowego(...)japońskiego wina mirin, 4 łyżeczki cukru) łyżeczka oleju rzepakowego biały sezam do posypania WYKONANIE Pierś kroimy w równe kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy aż mięso lekko się zrumieni
OstryKęs