sosy - 72234 przepisów (strona:1013/4816)

Pulpety zapiekane pod beszamelem. 153

Pyszne, aromatyczne, ale przede wszystkim soczyste pulpety, zapiekane w kremowym, aksamitnym sosie... mmmm... Dodatek ziemniaków do masy mięsnej nadaje im niezwykłej soczystości, a subtelnie dobrane przyprawy podkreślają smak mięsa, idealnie harmonizując go z całością. Polecam! Składniki na pulpety zapiekane pod beszamelem 500 g mielonego mięsa 400 g ziemniaków 3 niewielkie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki(...)bułki tartej 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia SOS BESZAMELOWY: 2-3 łyżki masła 2-3 łyżki mąki 500 ml mleka 200 ml śmietanki 18 % do gotowania 100 g żółtego sera sól pieprz      Cebule drobno kroimy, ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W sporej

Rozpustne gotowanie
Sałata z warzywami w sosie miodowym. 377

Uwielbiam takie świeże, chrupiące, swojskie warzywa, zebrane na kilkanaście minut przed podaniem. W tym roku najbardziej obrodziła sałata, toteż jemy ją na potęgę :-) Składniki na sałatę z warzywami w sosie miodowym 1 główka sałaty 1 pęczek rzodkiewek 1 awokado 2-3 pomidory sparzone i obrane ze skórki 2 dymki ze szczypiorkiem koperek, natka pietruszki SOS: 1 łyżka miodu(...)pół, wyjmujemy pestkę, łyżką wyjmujemy miąższ i kroimy w kostkę, dodajemy do miski. Pomidory kroimy, dokładamy do warzyw. Dymki, koperek i natkę pietruszki siekamy, dodajemy do miski, mieszamy. Przygotowujemy sos. Mieszamy miód z octem, gdy otrzymamy gładka masę dodajemy musztardę i przyprawy, znowu mieszamy. Otrzymanym sosem polewamy sałatę, równomiernie rozprowadzamy po całości dokładnie mieszając, odkładamy na 5-10 minut

Rozpustne gotowanie
Śledzie po kaszubsku. 175

Niesamowicie pyszne śledzie! Przynajmniej dla mnie i dla mojej rodzinki. Mięciutkie kawałki ryby w towarzystwie cebuli, sosu pomidorowego i rodzynek wyjątkowo nam posmakowały. Są proste w przygotowaniu i zawsze się udają ;) Przepis podpatrzyłam u  Krysi  i na kilku innych blogach, nieco je zmodyfikowałam do naszych potrzeb i wyszło pysznie. Polecam!!! Składniki na Śledzie po kaszubsku(...)dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.       Śledzie kroimy w 4 centymetrowe kawałki. W misce (najlepiej przeźroczystej) lub w słoiku układamy warstwę śledzi, przykrywamy porcją letniego sosu, później znowu śledzie, sos i tak do zakończenia składników, pamiętając, że wierzch ma stanowić sos. Wkładamy na kilka godzin do lodówki i gotowe

Rozpustne gotowanie
Roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem. 155

każdej strony na rumiany, złocisty kolor, następnie dolewamy pół szklanki wody, rosołu lub innego mięsnego wywaru i dusimy około 15 minut. Na bazie płynów z patelni możemy przygotować sosSOS: kilka plasterków gotowanej szynki 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz      Gotowe roladki zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple(...)samą patelnię wrzucamy pokrojoną szynkę, chwilkę smażymy (1 minutę), dodajemy roztrzepaną w śmietanie mąkę, koperek, doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem, gotowe.      Tak przygotowany sos przekładamy na talerz, a na nim układamy przeciętą na skos roladkę (mięso możemy dodatkowo polać sosem) i od razu podajemy

Rozpustne gotowanie
Anyzkowe pulpety z sosem teriyaki 159

było tym razem. SKŁADNIKI: 3szkl bulionu (rosołu na indyku) 800g mielonego mięsa z indyka 6 paluszków mrożonych surimi pół dużej cebuli 3 gwiazdy anyżu 3 ząbki czosnku łyżka sosu sojowego łyżka sosu teriyaki 3 plastry świeżego imbiru 2 krople tabasco z papryczek jalapeno (łagodny) 1/2 łyżeczki pieprzu seczuańskiego Do bulionu dodajemy 3 plastry imbiru, łyżkę sosu sojowego, łyżkę sosu teriyaki

dlaSmaQ
Makaron z sosem z botwinki 171

potrawach takich jak ta sprawdzą się na pewno świetnie. Oczywiście pomidory z puszki możemy zastąpić dobrymi, świeżymi, dojrzałymi pomidorami. Warto wtedy sos gotować nieco dłużej aby pomidory straciły swoją surowość.  W daniu wykorzystałam tylko łodygi i liście botwinki - młode buraczki zostały upieczone i powstał z nich pyszny  chłodnik . inspiracją(...)odstawiony  płyn z gotowania makaronu. Przykryć i gotować na małym ogniu aż liście zwiędną - około 2-3 minut. Dodać płatki chili, czosnek, pomidory . Gotować przez 5 minut aż sos się ogrzeje, lub trochę dłużej jeżeli chcemy nieco sos odparować.  Wrzucić makaron do sosu, jeszcze chwilę podgrzać aby makaron był gorący. Podawać ze świeżą pietruszką, bazylią i parmezanem. Smacznego

Stare Gary
Potrawka drobiowa z warzywami na ostro 164

nich przejść . Postanowiłam zrobić proste danie o charakterystycznym ostrym smaku . Nadchodzę trzymajcie się hi hi . Tak oto powstało moje danie .  Potrawka drobiowa z warzywami na ostro . Składniki na sos : pomidory 4 szt (sparzyć i pokroić w kostkę ) papryczka piri piri ( dosłownie szczypta odrobinę bo jest diabelnie ostra) cukinia 200 g papryka czerwona 1 szt sól prowansalska do smaku(...)Dodatkowo: udka z kurczaka 5 szt sól papryka czerwona słodka szczypta papryka czerwona ostra szczypta pieprz biały mielony szczypta  makaron spaghetti Międzybrodzki 350 g Wykonanie sosu: Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. cukinie myjemy i kroimy w paseczki . Pomidory sparzyć  i pokroić w kostkę. Warzywa przekładamy na patelnie  podsmażamy i dusimy je pod przykryciem ( koło

Różowa kuchnia
Sałatka z fasolką szparagową. 313

ugotowanej w vegecie fasolki szparagowej 1-2 pomidory 2-3 ogórki kiszone 1/2 czerwonej cebuli 1/4 papryki żółtej 3 gotowane jajka 4 rzodkiewki 1 pojedynczy filet z kurczaka szczypiorek sos winegret gęsty sos czosnkowy WYKONANIE: sałatę rwiemy na kawałki, pomidory kroimy w kostkę, ogórki i paprykę w słupki, cebulę w piórka, wszystkie warzywa mieszamy  z sosem winegret, ugotowaną fasolkę(...)około 2 cm. kawałki,  filet kroimy w wąskie paski, smażymy z ulubionymi przyprawami, jajka kroimy w ósemki, sałatkę układamy warstwami:warzywa, fasolka, filet-jajka-rzodkiewki, polewamy gęstym sosem czosnkowym i gotowe

Kuchnia Beaty
Młoda marchewka w maślanym sosie 261

Świetny sposób przygotowania młodej marchewki. Dodanie czosnku powoduje, że marchewka nie jest mdła, a sos z masłem pyszny! Chyba pierwszy raz mogę powiedzieć gotowana marchewka jest smaczna! Bardzo dobry dodatek do obiadu. inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 300 g  młodej  marchewki 1 szklanka wody 45 g masła 3 - 4 gałązki ziół - tymianek, majeranek, oregano(...)Doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem ok 12 minut, lub do czasu aż marchewki będą miękkie. Jeżeli po tym czasie mamy za dużo sosu, należy usunąć  marchewki i sos odparować na dużym ogniu, a następnie na chwilę wrzucić marchewki z powrotem do sosu. Posypać natka pietruszki, podawać gorące. Smacznego

Stare Gary
Domowa chińszczyzna - kurczak sojowy z makaronem ryżowym 272

żółta papryka 4 łodygi selera naciowego 2 marchewki 3 ząbki czosnku imbir świeży do smaku 2 cebule 4 liście kapusty pekińskiej 4 pieczarki 1 średnia cukinia oleju sezamowego sos sojowy (ciemny) sos ostrygowy papryka ostra papryka słodka Sposób wykonania: Piersi kurczaka umyć, pokroić w paski i wymieszać z sosem sojowym. Czosnek rozgnieść i zeszklić na rozgrzanym oleju sezamowym razem(...)kapustę pekińską poszatkować w paski. Cukinię pokroić w pół plastry a marchew i pieczarki w plastry. Cebulę poszatkować w piórka. Wszystko dodać do smażącego się kurczaka. Doprawić do smaku sosem sojowym i ostrygowym oraz papryką w proszku. Gdy warzywa zmiękną dodać makaron ryżowy, wymieszać i dusić do momentu aż zmięknie i napęcznieje

Qchnia po prostu
Gorący kurczak z ziemniakami na sałacie. 200

ogórki zielone (gruntowe) 3-4 liście sałaty lodowej szczypiorek 8-10 ugotowanych młodych ziemniaków ulubione przyprawy: chili, sól, pieprz, vegeta marynata do kurczaka-np. jedna z grillowych  sos winegret sos czosnkowy WYKONANIE: przygotować marynatę do mięsa, pociąć filet na skos, rozbić, zamarynować, zostawić na przynajmniej 2 godz., filet smażymy na maśle klarowanym, kroimy na paski, ziemniaki dzielimy na ćwiartki(...)ósemki (doprawiamy) dodajemy do mięsa i nadal smażymy na złoty kolor, sałatę rwiemy na kawałki, ogórki kroimy na półkrążki, łączymy z sosem winegret, rozkładamy na talerzu, na wierzch rozkładamy pomidor, następnie kładziemy ziemniaki z kurczakiem i polewamy danie sosem czosnkowym, posypujemy szczypiorkiem i gotowe

Kuchnia Beaty
Wakacyjny obiad. Dziki ryż z młodymi warzywami i łosoś z sosem agrestowym 211

olejna propozycja lekkiego,wakacyjnego dania, dziki ryż z młodymi warzywami i sosem agrestowym. Można go podać z dowolnymi dodatkami, w przepisie z  łososiem gotowany na parze ale mogą to być inne ryby, chuda wieprzowina, wołowina lub drób wg. własnych upodobań, lub bez dodatków jako sałatkę na ciepło lub zimno. Sałatka z dzikiego ryżu jest świetną alternatywą dla kanapek zabieranych(...)torebka), 3 młode marchewki, 500 g bobu, 1/2 czerwonej cebuli, garść listków mięty, sok i skórka otarta z cytryny, 2 łyżki oliwy, 1/3 łyżeczki hot madras curry, sól, cukier. Sos  2 garści agrestu, 1 łyżka masła, 1 żółtko, gałązka świeżego estragonu, sól i biały pieprz. Łosoś  2 kawałki. Do przybrania: ugotowany i wyłuskany bób, agrest, zioła (w moim

SzczyptaSmaQ
Placek z cukinii pełen jogurtowo-czosnkowego sosu 173

zrobić z cukinii na późno-letni obiad lub obiadokolację :) Przepisy odkryte w Lawendowym Domu i zmienione na smak mojej kuchni :) Propozycja nr. 1: Placek z cukinii pełen jogurtowo-czosnkowego sosu! Składniki: Placki: 1 cukinia (ok.600g) - u mnie było 2,5kg! :)) 2 jajka 5-7 łyżek mąki Pełne Ziarno Lubella 1 duża cebula  sól i świeżo mielony pieprz oliwa(...)smażenia Sos: duży kubek jogurtu naturalnego (370g.) 5 ząbków czosnku 10 listków świeżej bazylii szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu Bonus: ja do sosu dodałam pokrojoną w cienkie talaki kiełbaskę śląską, aby danie było bardziej treściwe :) Możecie ten składnik zastąpić dowolnym mięsem - poza mielonym, lub pominąć. Do dzieła: Cukinię dokładnie szorujemy i przecieramy przez tarkę o dużych oczkach. Ważne

Spektrum Smaku