sosy - 72234 przepisów (strona:1004/4816)

Tikka Masala z jagnięciną / Lamb Tikka Masala 270

Dziś przedstawiam przepis na niezwykle rozgrzewające danie rodem z kuchni indyjskiej. Marynowana w jogurcie, rozpływająca się w ustach jagnięcina, duszona w aromatycznym sosie pomidorowym pełnym warzyw i dalekowschodnich przypraw przypadnie do gustu każdemu. Danie nie jest pikantne jak kurczak tikka masala Jamiego Olivera , chociaż każdy może regulować ostrość według własnego uznania. Polecam dla całej rodziny! Scroll down for recipe(...)odkrojonym tłuszczem i pokrojonej w 2 cm kostkę 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos: 2 łyżki masła klarowanego (ghee) lub oleju rzepakowego 1 duża cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki 2 zielone/czerwone/żółte papryki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w cienkie plasterki 3/4 łyżeczki

karmelowy
Dietetyczne nuggetsy pieczone w piekarniku 428

wyrzutów sumienia, bo do ich przygotowania w ogóle nie dodajemy oleju. Panierka to płatki kukurydziane, których smak doskonale pasuje do fileta i przypraw. Jest chrupiąca, świetnie smakuje z każdym sosem. I frytkami. Najlepiej domowymi z tego przepisu . :-) 2 filety z kurczaka małe opakowanie jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego sól(...)pieprz 3 szklanki płatków kukurydzianych 1. Filety z kurczaka kroimy na małe, podłużne kawałki.  2. W misce mieszamy ze sobą jogurt, jajko, paprykę, sos sojowy, sól i pieprz. Dodajemy pokrojone filety, mieszamy i ostawiamy na minimum 1h w chłodne miejsce. 3. Płatki kukurydziane przekładamy do worka foliowego, kładziemy na płaskiej powierzchni i kruszymy za pomocą wałka. 4. Każdy kawałek

Szefowa kuchni
Chrupiące kieszonki z ananasem w waniliowym sosie chili 197

brzmi zachęcająco. Przeglądając jeden z wegetariańskich magazynów, natknęłam się na intrygujący przepis. Piękne zdjęcia przedstawiały słodkie plastry ananasa otulone ciastem filo - musiałam go spróbować. Do tego obłędny waniliowy, słodki sos z kawałkami chili, a całość posypana pistacjami. Postanowiłam nieznacznie przekształcić przepis tak, aby był wegański. Efekt wyszedł nieziemski! Ciasto filo przypomina ciasto francuskie, jednak jest nieco cieńsze i delikatniejsze(...)problemu odnajdziesz je w chłodniach większości supermarketów. Co do sosu, nawet jeśli ostre smaki Ci nie odpowiadają, nie bój się chili. Słodki smak sosu sprawia, że ostry smak papryczki jest nieco stępiony. I jeszcze jedno. Przed jedzeniem odczekaj ok. 10-15 minut, aż ciastka przestygną, w przeciwnym razie grozi Ci poparzenie gorącymi i buchającymi kawałkami ananasa.  Składniki: 4 plastry

Roślinna - blog wegański
Glass noodles z owocami morza 202

albo ryżowego    1 cm imbiru 2 dymki 3 ząbki czosnku  250 mieszanki owoców morza mała puszka pędów bambusa (225g) 1 czerwona papryka 2 łyżki białego sezamu sos sojowy sos rybny chili w proszku masło PRZYGOTOWANIE Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, by zmiękł. W woku rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy posiekane dymki, starty imbir(...)posiekany czosnek. Po kilku minutach dorzucamy owoce morza, 4 łyżki sosu sojowego i łyżkę sosu rybnego. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzone pędy bambusa i sezam. Przyprawiamy szczyptą chili. Smażymy kilka minut,,aż owoce morze będą miękkie. Dorzucamy makaron i mieszamy. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Domowa pizza na drożdżach suchych (przepis podstawowy) 184

łyzki oliwy 1 łyżka miodu łyżeczka soli Wykonanie: Składniki mieszamy i wyrabiamy około 5 min. Ciasto przykrywamy szmatką aby nie wyschło i odstawiamy na godzinę. W tym czasie robimy sos... Składniki sosu: 1 papryka 2 pomidory 1 marchew 1 pietruszka Marchew i pietruszkę podgotowujemy. Odlewamy wodę i blendujemy z pomidorami obranymi ze skórki i papryką. Dodajemy rozgnieciony czosnek i dusimy(...)całość około 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy 2 plastry sera w małych kawałeczkach i mieszamy do roztopienia. Gotowy sos odstawiamy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę na wysypanej mąką stolnicy. Ugniatamy w kulki (u mnie jedna mała, jedna duża) i rozgniatamy na płasko lub wałkujemy. Przed nałożeniem składników czekamy koło 15 minut żeby ciasto trochę "napuchło". Ciasto smarujemy lekko oliwą, nakładamy

Lubczyk i Wanilia
szynka z grzybami moon 215

mieć coś zimnego do popicia ;P   Składniki: 1 marchewka średni por papryka garść grzybów moon mała cebulka czosnek - 1 ząbek szynka - pół kilo makaron chiński pietruszka - pól pęczka sos sojowy mąka ziemniaczana - łyżka imbir - kawałek około 1 cm lub troszkę mniej przyprawy (pieprz, sól, kurkuma, słodka i ostra papryka, ostre suszone chili, gałka muszkatołowa, kolendra, czosnek niedźwiedzi(...)słupki a mięso w  paski (ja pora przeważnie kroję tak że zielona część idzie w słupki a biała w plasterki). Mięso pieprzymy i posypujemy ostrą papryką i polewamy sosem sojowym i odstawiamy do lodówki na pół godziny.  W międzyczasie podgotowujemy grzyby moon około 10 min po czym je studzimy i kroimy w paski. Warzywa i mięso podsmażamy

Lubczyk i Wanilia
Królowa stołu mozzarella 161

Bardzo kusząca wyglądem przekąska, przystawka, ale również zaskakuje smakiem, dlatego warta polecenia!... Składniki: 2 opakowania sera Mozzarella 2 dojrzałe pomidory 6 plasterków salami sos worcestershire sos winegret Wykonanie: Pomidory myjemy kroimy w plastry. Ser osączmy z zalewy i również kroimy w plastry. Na jednym półmisku układamy pomidory oraz ser mozzarella, polewamy sosem worcestershire dekorujemy według uznania. Na drugim półmisku układamy(...)salami, pomidor, ser mozzarella polewamy sosem winegret. Smacznego

kgwjanczewo
Babciny królik i duszona marchewka 211

cebulę. Podlewamy wodą do wysokości mięsa. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości, czyli około 90 minut. 3. Mięso wyjmujemy z garnka na talerz, sos przecedzamy (warzywa z duszenia wyrzucamy, już nie będą nam potrzebne) i z powrotem wlewamy do garnka. W szklance dokładnie mieszamy 2 łyżeczki mąki, koncentrat pomidorowy i odrobinkę zimnej wody. Przelewamy(...)sosu, zwiększamy ogień i mieszamy tak długo, aż sos zgęstnieje. Dodajemy przyprawę do zup, doprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i dodajemy posiekany koperek. Mięso wkładamy do sosu, przykrywamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż mięso będzie ciepłe. Podajemy z puree ziemniaczanym i duszoną marchewką (przepis poniżej). Smacznego! :) Duszona marchewka na 3-4 osób: 250 obranej i pokrojonej w kostkę

My Culinary Art
RISOTTO BURACZANE Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, PODANE NA Z BLANSZOWANYM SZPINAKU Z SOSEM SZAFRANOWYM 186

ząbek czosnku  2 łyżki masła  łyżka ziół prowansalskich  sól, pieprz  łosoś 400 g świeżego filetu łososia  sól,pieprz łyżeczka majonezu i musztardy  sos pół szklanki wody  1 łyżka mąki  1 łyżka szafranu  1 łyżka sosu sojowego jasnego opcjonalnie 1 łyżka śmietany  Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać olej z masłem, wsypać(...)pieprzem. Z jednej strony posmarować musztardą drugą majonezem. Owinąć w folię aluminiową i piec w 180 stopniach 25-30 minut.  W garnku po szpinaku wymieszać składniki na sos i zagotować.  Podawać warstwami: ryż, szpinak, ryba, sos.  Smacznego

pieprzny smaczek
Placki z cukinii a'la ziemniaczane 150

miałam tylko jeden większy okaz to i miałam problem co z nią zrobić:D W końcu zdecydowałam się usmażyć placki podobne do ziemniaczanych, które najlepiej smakują z kropelką sosu tabasco. Tylko ze względu na moją najmłodszą pociechę zamieniłam sos tabasco na ketchup pikantny. Też smakują niesamowicie, ale jednak tabasco bardziej mi pasowało do lekko słodkawych placków. A Wy, który dodatek(...)wybierzecie? Składniki: 1 duża cukinia 2-3 marchewki 2 jajka sól pieprz ok 1 szklanka mąki olej do smażenia ketchup lub sos tabasco Wykonanie: Cukinię i marchew  myję, obieram ze skórki i ścieram na tarce o dużych oczkach. Wbijam dwa jajka, dodaję sól i pieprz do smaku i wszystko mieszam. Następnie wsypuję mąkę i ponownie mieszam.  Po mimo

Bea(u)ty kitchen
Kebab 195

puszka kukurydzy konserwowej 2-3 czerwone cebule 2-3 ogórki kiszone 10 dag żółtego sera  1/2 kg pieczarek sól przyprawa kebab-gyros Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki majonezu 2 roztarte ząbki czosnku Wykonanie:  W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże z cukrem, zasypuję łyżką mąki, nakrywam ściereczką i czekam, aż zaczną pracować.  Do zaczynu dodaję(...)Kapustę pekińską siekam, solę i odstawiam. Cebulę kroję w plasterki, kukurydzę osączam, ogórki kroję w plastry, żółty ser- w kostkę. Wszystko razem mieszam z kapustą.  Składniki sosu mieszam ze sobą i odstawiam.  Wyrośnięte ciasto uderzam kilkakrotnie dłonią w celu jego odgazowania, następnie wyjmuję na blat, robię wałek i dzielę na 12 części . Każdą rozwałkowuję bardzo cieniutko.  Piekarnik

Bea(u)ty kitchen
Jajka pod beszamelem z duszonymi pieczarkami 185

podałam je z duszonymi pieczarkami i to było to, czego mi najbardziej brakowało, by dopełnić smak. Danie przygotowuje się bardzo szybko, gdyż podczas gotowania jajek można spokojnie przygotować sos beszamelowy i poddusić pieczarki :D Polecam wszystkim zapracowanym :) Składniki:  jajka ugotowane na twardo- po 3 - 4 na osobę Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki(...)rozpuszczam na patelni, zasmażam na nim mąkę, aż powstanie kula, dodaję śmietanę i mieszam dokładnie . Gdy składniki się połączą, stopniowo dolewam mleko i mieszam by nie było grudek. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dolewam przegotowaną wodę, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawiam do smaku przyprawą, solą i pieprzem. Oczyszczone pieczarki kroję w plastry i podsmażam na łyżce masła. Duszę do chwili

Bea(u)ty kitchen
Azjatycka zupa pak choi 193

łyżeczki lub 3 cm kawałek) - 1 czerwona papryka słodka - trawa cytrynowa (2 łyżeczki) - chilli suszone (1 łyżeczka – można więcej) - sok z ½ limonki - skórka starta z limonki - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki sosu ostrygowego - 3 łyżki sosu rybnego - sól i pieprz do smaku - olej sezamowy - ziarna sezamu Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy suszone chilli, imbir, trwaę cytrynową, sos sojowy

mojewypiekiinietylko
Podsmażany kurczak z sałatką 194

sałaty lodowej - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka fasoli czerwonej - 1 puszka groszku - 1 mała cebula - 4 suszone pomidory - 1 mały słoik oliwek czarnych - 1/2 serka białego typu włoskiego sos: - 1/2 szklanki oliwy z oliwek - 4 łyżki octu winnego - 1 łyżka sosu balsamicznego - 2 łyżki miodu - 1 filet z kurczaka Przygotowanie: Pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem drobno(...)łączymy ze wszystkimi składnikami na sałatkę, pokrojonymi w kosteczkę. Filet z kurczaka przekrawamy na pół i podsmażamy na patelni z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu. Składniki na sos przekładamy do słoiczka i dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy porcję sałatki oraz usmażony filet. Całość polewamy przygotowanym sosem

Zainspirowana w kuchni
Sałatka 3891

suszonych pomidorów w oleju; 2 opakowania sera "Błękitny Lazur"; 1 melon "kantalupa" (o pomarańczowym miąższu); kiść winogron czerwonych lub różowych; 100 g suszonej żurawiny; 300 g szynki łososiowej;   Sos: 125 ml oliwy z oliwek; 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego; 2 łyżki miodu; 2 łyżki musztardy "Dijon"; sok z połowy cytryny; sól i pieprz według własnego uznania;   Wykonanie(...)sałat, pokrojone pomidory, pokrojony w kostkę ser, winogrona przekrojone na pół, kulki melona (lub kostkę); posypać suszoną żurawiną i ułożyć na wierzchu polędwicę zwiniętą w fantazyjne róże. Wszystkie składniki sosu zmiksować. Sos podajemy w sosjerce. Każdy z biesiadników serwuje sobie sałatkę na swój talerzyk i na talerzyku polewa sobie odrobiną sosu

In my kitchen