mięsa mielonego 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej 1 marchewka 1 pęczek szczypioru 1 pęczek pietruszki kilka liści selera 2 łyżki masła 1 łyżkę przecieru pomidorowego 2 łyżki sosu paprykowo -pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% 3/4 litra bulionu 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu studzimy. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o grubych(...)dodatkiem masła, zalewamy bulionem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C zapiekamy około 40 minut. Pod koniec zapiekania odlewamy z naczynia 1/2 szklanki wywaru dodajemy przecier pomidorowy sos paprykowo - pomidorowy oraz śmietanę. Dokładnie mieszany z sosem, zalewamy paprykę i wstawiamy na parę minut do piekarnika. Podajemy na gorąco polewając sosem. Smacznego
kgwjanczewosemoliny (mąki z pszenicy durum) lub mąka chlebowa 125 ml wody 1 niepełna łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżych drożdży lub szczypta suszonych 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatki sos pomidorowy (przepis poniżej) 200 g mozzarelli 16 pomidorków koktajlowych 2 garście rukoli ser parmezan lub pecorino romano (ewentualnie grana padano) Do misy miksera przesiać mąkę, wymieszać z solą. Drożdże wymieszać(...)pieczeniem. Jeżeli pieczemy na blasze, powinna być ona również dobrze rozgrzana. Gdy ciasto odpocznie uformować je w placki rozciągając i równocześnie obracając, aby miało mniej więcej jednakową grubość. Posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć ser. Przygotowaną pizzę przełożyć na blachę na dolnym poziomie piekarnika. Piec ok. 5-7 minut (w temp.250-260C ciut dłużej, ale w sumie nie więcej niż 10 minut
Pełny talerzSkładniki: 1 duża główka kapusty włoskiej lub dwie mniejsze 700 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g ryżu 500 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz majeranek Sos 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego majeranek papryka słodka 1 ząbek czosnku bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: Z kapusty(...)rondla, a na nich układać ściśle gołąbki. Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 -1,5 h godziny. Sos Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, na samym końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć bardzo krótko. Zalać puszką pomidorów, dodać 1 szklankę wody i zagotować. Dodać
O kuchni z uczuciemprowansalskie, nieco chilli, wlać sok pomidorowy oraz dodać mąkę ziemniaczaną (dla pewności, że nie zrobią się grudki, można najpierw mąkę wymieszać ze sokiem, dopiero wtedy wlać do blendera). Całość sosu zblendować i w razie potrzeby doprawić. Wymieszać ze sobą gotowe mięso mielone, makaron i sos pomidorowy. Całość przelać do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C. Ser zetrzeć(...)pokrojone w plastry. Górę posypać rozdrobnioną kulką mozzarelli, oprószyć lekko ziołami prowansalskimi, zaś mocniej posypać oregano. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i zapiekać 35-45 minut. Uwagi: Jeżeli do swojego sosu pomidorowego wykorzystujecie świeżej bazylii i oregano, to niech Was nie zniechęci ciemna barwa sosu. Po włożeniu całej zapiekanki do piekarnika zmieni on barwę i stanie się o kilka tonów jaśniejszy
Passions hobbies lifemała cukinia 5 dkg sera żółtego np gouda 5 dkg sera o wyrazistym smaku np parmezanu sól, pieprz chilli w proszku 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sos pomidorowy: 5-6 pomidorów lub pomidory z puszki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku oregano sól, pieprz cukier do smaku bazylia wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy(...)smaku solą, pieprzem i chilli. W dłoniach formujemy okrągłe klopsiki. Następnie obtaczamy je w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Przygotowujemy sos pomidorowy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i drobno posiekaną cebulę. By cebula była miękka po chwili podlewamy odrobina wody i dusimy przez kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone pomidory bez skóry
Przysmaki Karolkismażone, po kaszubsku, ze śmietaną ..... Hi hi, tak poważnie to wszystkie. Dzisiaj miałam ochotę na śledzia w śmietanie (przepis) , ale po krótkim przeglądzie lodówki stwierdziłam, że zrobię w sosie tzatziki. Musiałam wykorzystać ogórka. :) Składniki 400 g płatów śledziowych sos 1 długi ogórek sól 400 ml jogurtu naturalnego greckiego 2 łyżki śmietany 2 ząbki czosnku Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej(...)tarce o grubych oczkach. Posypać solą i odstawić na 30 minut. Ogórek puści wodę, którą należy dokładnie odcisnąć. Śmietanę mieszamy z jogurtem , przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ogórkiem. Polewamy sosem śledzia i mieszamy. Odstawić do lodówki na kilka godzin. śledź w sosie tzatziki
O kuchni z uczuciemwina białego wytrawnego 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili pół pęczka pietruszki odrobina oliwy z oliwek sucharki, czyli takie suche pieczywo tostowe do maczania w sosie Wykonanie: Tak jak wspomniałam na początku małże miałam mrożone, więc wyciągnęłam je z zamrażarki wieczorem. Rozmrażałam je w lodówce, bo małże powinno się rozmrażać powoli.Małże opłukałam pod bieżącą zimną(...)ponownie przykryłam garnek i dosłownie chwilkę dusiłam jeszcze. Ja lubię, ale jak Ty nie przepadasz za pietruszką dodaj jej mniej ;) Cóż więcej pisać. Małże wystarczy wyłożyć na talerz, polać sosem. A pietruszka jak na złość osadzi się na małżach, ach.... jakie to było pyszne :) Te sucharki są naprawdę niezbędne, bo jak zamoczysz je w sosie, który znajduje się pod mulami
Blondynka Gotujesumie to już nie wiem do czego, ale was zostawiam w dyniowym szaleństwie. Miłego dnia :) Dyniowe drożdżowe bułeczki ( na słono) Kurczak z pieczarkami w śmietanowo-dyniowym sosie Spaghetti w sosie dyniowym, z kurczakiem, suszonymi pomidorami i brokułami Zielony makaron ryżowy w dyniowym sosie curry Kasza gryczana w sosie dyniowy z masłem orzechowym; z pieczarkami
More food, love and dreamsmleku 1 mała cebula lub pół dużej 1 rozmącone jajko 1 łyżka gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól, świeżo mielony pieprz Sos do klopsików: 1 szklanka esencjonalnego bulionu wołowego 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka gęstej śmietany 18% 2 łyżki borówki lub żurawiny do mięs Puree ziemniaczane: 1 kg mączystych ziemniaków(...)dwie łyżki masła. Smażymy klopsiki na brązowo z każdej strony. Żeby klopsiki nie ostygły (zanim usmażymy wszystkie), można je wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 80-100°C. Sos do klopsików: Na patelnię po smażeniu klopsików dodajemy mąkę. Podgrzewamy mieszając łopatką z tłuszczem pozostałym na patelni – jeśli jest go mało, warto dodać łyżeczkę masła (w resztkach tłuszczu mieści się
Poezja smakuKalafior w serowym sosie smakuje wyśmienicie. Kurkuma nie tylko wzbogaciła wizualnie danie, ale nadała specyficznego smaku. Żeby danie było bardziej pożywne na spód zapiekanki dałam ziemniaki. 1 kalafior 1 łyżeczka kurkumy SOS: 2 szklanki mleka 50g masła 1 łyżka mąki 200g sera żółtego szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz biały ok 500g ugotowanych ziemniaków Kalafior ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem(...)kalafior czystą, zimną wodą. Ziemniaki pokroić na plasterki i ułożyć na dnie formy do zapiekania(21×25). Kalafiora podzielić na różyczki tak, aby zakryły całą powierzchnię z ziemniaków. SOS: Na dużej patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, dokładnie połączyć. Smażyć ok 2min, nie dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Cały czas mieszając wlewać powoli mleko. Najlepiej użyć trzepaczki, bo będą
https:KKuchniaMniamobtaczamy w przygotowanej masie. Do miski wsypujemy płatki kukurydziane, pieprz ziołowy, paprykę i czosnek i mieszamy. Kurczaka obtaczamy w panierce i smażymy na głębokim ogniu. Polecam podawać razem z sosami: pomidorowy sos , ekspresowy sos , sos tysiąca wysp. Smacznego
paapilotkaaciepłym miejscu do wyrośnięcia ( pojawiają się pęcherzyki powietrza ). Na rozgrzaną patelnię wlewam ciasto (moje placki mają średnicy ok, 15 cm ) i smażę z obydwu stron az się zrumieni. Sos Umytą cebulą i paprykę kroję w dużą kostkę , smażę na rozgrzanym oleju , dodaje mięso , smażę mieszając aż mięso zmieni kolor ,dodaje pokrojonego pomidora cały czas mieszam ,dodaje z miażdżony imbir(...)przykrywam pokrywką i duszę ok 5-8 minut.Doprawiam solą i jeśli potrzeba pieprzem Na placek przekładam porcję sosu przykrywam plackiem i znowu sos i placek . Z twarogiem ładniej wygląda ,ale miałam ochotę na na taki sos To są bliny na slodko , czyli z duszonym jabłkiem i odrobiną śmietany
Eli Gotowanieszynki (może być więcej) 2 marchewki 1/2 pasternaku lub pietruszki 2 łodygi sera naciowego kawałek pora ( ok 10 cm na pograniczu białego i zielonego) 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka imbiru sól ,pieprz do smaku olej do smażenia odrobina wody lub bulionu Wykonanie - Sosy, ocet , imbir(...)może być podawane jako danie samodzielne lub dodatek do ziemniaków. Jeśli ma to być dodatek do ziemniaków , trzeba dodać więcej płynu ,można go wykorzystać jako sos
Eli Gotowanielodówki na dłużej będą zamknięte . Składniki 6 porcji 6 naleśników 6 plastrów szynki parmeńskiej ( może być inna) 6 parówek 12 plasterków sera żółtego sos pomidorowy lub keczup. Wykonanie - Na naleśnik rozsmarować trochę sosu pomidorowego , na sos położyć plaster sera żółtego . - Na ser plaster szynki . Na brzegu ułożyć parówkę , zrolować . - Do posmarowanego olejem naczynia(...)żaroodpornego ,ułożyć zwinięte naleśniki . Na każdy położyć plasterek sera . Zapiekać w 220 stopniach do chwili rozpuszczenia sera. Podawać z sosem pomidorowym lub majonezowym . Lub ze swoim ulubionym
Eli GotowanieWitajcie ! Dziś mam coś pysznego dla wszystkich fanów pasty – makaron penne zapiekany z cukinią i mozzarellą w domowym sosie pomidorowym. Danie szybkie w wykonaniu i obłędne w smaku. Idealne na wieczór z przyjaciółmi Składniki (4 małe porcje): 350 – 300 g makaronu penne 1 mała cukinia 150 – 200 g startej mozzarelli 1 mała czerwona cebula – pokrojona(...)ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) duża garść liści bazylii sól, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj liście bazylii. Całość gotuj na małym
Moja pasja smaku