przepis na lekki, dietetyczny obiadek, na który mogą się śmiało skusić osoby będące na diecie. Pieczony w folii dorsz z dodatkiem podsmażanych pieczarek i niesamowicie aromatycznego sosu porowego. Obiad idealny nie tylko na piątek! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * dorsz lub inna biała ryba – 2 filety * pieczarki – ok. 100 g * cebula(...)SOS: * por – 1 szt * masło – 2 łyżki * mąka – 1 łyżka * chrzan – 1 łyżeczka * śmietana 12% – 50 ml * bulion warzywny – 200 ml * oliwa * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczoną rybę skrapiamy odrobiną soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika
Ostra na Słodkotego zielony = tata w delegacji :) Szybko, smacznie i tanio. Zeby czasu nie tracić na gotowanie :) Lepiej porozmawiać z coraz bardziej rozgadanym dzieckiem! makaron penne brokuły pieczarki śmietanka 12 % do sosów sól, pieprz kilka orzeszków ziemnych 1/2 kostki rosołowej ser żółty (miałam akurat ulubiony cheddar) Podsmażyłam na maśle pieczarki pokrojone w grube (nawet bardzo grube) plastry. Ugotować kawałki zamrożonego brokuła (mniej(...)więcej pół paczki) w osolonej wodzie.. Część różyczek brokuła wyjęłam kiedy była póltwarda (na wierzch dania), reszta gotowała się, aż zmiękła (do sosu). Odcedziłam, zostawiając trochę wody, wrzuciłam poł kostki rosolowej, dodałam mały kubek śmietany. Wszystko razem zagotowałam. Makaron penne ugotowałam al dente, odcedziałm, a następnie wymieszałam z sosem. Na talerz najpierw nalożyłam makaron z sosem, na to dałam
bistro mamaCzas przygotowania: 20 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: ok 13,50 zł SKŁADNIKI: 200 g makaronu Tagliatelle suszone pomidory sos pesto 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku ser tarty grana padano oliwa 100 ml bulionu warzywnego pomidorki koktajlowe sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wstawiamy osoloną wodę na makaron. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy sos pesto(...)bulion. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone suszone pomidory dorzucamy na samym końcu smażenia sosu. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i dodajemy do sosu, mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.Wykładamy na talerz, posypujemy tartym serem i dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Smacznego
kulinarnyJauwielbiam włoską kuchnię? Za jej prostotę i świeże składniki. Dzisiejszym daniem jest makaron typu gramigna z białą kiełbasą w kremowym sosie. Danie jest pyszne, treściwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam wszystkim miłośnikom makaronów. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI: 300 g włoskiego makaronu Gramigna 3 białe kiełbasy parzone 400 ml śmietany(...)roztapiamy masło i podsmażamy białą kiełbasę. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania na ok 7 min. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy suszoną bazylię i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos redukujemy, aż lekko zgęstnieje. Do sosu dodajemy ugotowany makaron i odrobinę startego grana padano. Makaron dokładnie łączymy z sosem i wykładamy na talerz. Posypujemy płatkami startego grana padano i posiekaną
kulinarnyJasłodkości. A że świeże maliny w zasięgu ręki, to warto było przygotować deser z ich udziałem. Delikatne naleśniki z farszem z białego sera, a do tego świeży i naturalny sos malinowy. Pycha :) Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób (4 naleśniki) Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI na ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1 łyżeczka masła 80 g mąki pszennej(...)mleka SKŁADNIKI na farsz do naleśników: 100 g białego sera (twarogu) 120 g serka waniliowego SKŁADNIKI na sos malinowy: 200 g świeżych malin 2 łyżki białego cukru PRZYGOTOWANIE ciasta naleśnikowego: Do miski wbijamy jajko. Dodajemy mąkę, mleko i rozpuszczone masło. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą konsystencję. Odstawiamy na kilka minut. Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną oliwy. PRZYGOTOWANIE farszu
kulinarnyJadodatek sera. Jeśli macie ochotę możecie dodać parmezan. Ja użyłam goudy, więc w daniu są wpływy holenderskie ;) Żeby nie było nudno omlet został złożony, pokrojony i utopiony w pomidorowym sosie. To bardzo sycące śniadanie, które spokojnie może również pełnić rolę obiadu. Składniki: omlet 4 jajka 150ml mleka 45g kiełbasy podwawelskiej (wyobraźcie to sobie z boczkiem lub szynką) 1/4 małej cebuli(...)ząbek czosnku 2 garście tartego sera (u mnie gouda) łyżeczka masła do podsmażenia cebuli i kiełbasy sos 1/4 małej cebuli 2 ząbki czosnku puszka pomidorów szczypta rozmarynu łyżka suszonej bazylii 150ml wywaru z warzyw pół łyżeczki masła do podsmażenia cebuli i czosnku dodatki świeże pieczywo Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności robimy omlet. W drobne kawałki kroimy cebulę
W kuchni wieczoremnazwie należy wyrzucić i głowić się czym go zastąpić. Do makaronu warzywny dodatek, bo to dość zwarte, zapychające danie. Przepis w zasadzie umieszczam, by mieć podręczną ściągawkę proporcji składników sosie takich jakie najbardziej lubię. Składniki (dla 2 osób): makaron 2 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 30g sera gran padano 5 plastrów wędzonego boczku sól i pieprz sałatka z pomidorów(...)pół. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Wszystko łączymy. Solimy i pieprzymy. Dresing przygotowujemy miksując razem bazylię, czosnek i oliwę. Można też ubić te składniki w moździerzu. Makaron z sosem Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente. Podsmażamy boczek bez oliwy. W misce łączymy śmietanę, żółtka, starty ser i przyprawy (sól i pieprz). Wylewamy wodę z garnka z makaronem
W kuchni wieczoremjadalnego, ale od czasu do czasu raczyła takim oto frykasem. Nie jestem pewna, co do ówczesnego wyglądu i składu tego dania, ale na pewno były bakłażany w cieście i sos pomidorowy, a czy w środku czy na wierzchu to, już doprawdy, nie czas na wymaganie ode mnie aż takiej pamięci :) Składniki: 1 bakłażan pokrojony na plasterki grubości(...)żółty ciasto 2 jajka 100g mąki szklanka wody solidna szczypta soli łyżka ziół prowansalskich sos pomidorowy 2 szalotki 2-3 ząbki czosnku garść kaparów 1 puszka krojonych pomidorów garść bazylii kilka plasterków konserwowej papryczki chilli (ja wrzuciłam tylko 3, bo potrafię przesadzić) sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przygotowania: Plasterki bakłażana obsypujemy solą i układamy na ręcznikach papierowych (sól
W kuchni wieczoremidziemy cichutko, przez zimę, zadowolone bardzo. Bo idą święta. I mamy już pamarańcze. Nie będzie więc przepisu na ciasto. O ciasto zapytajcie mamę lub babcię. Za to farsz i sos robimy następująco. Składniki: farsz 250g ricotty 3 garście świeżego szpinaku 1/2 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę pieprz i sól sos 200g małych pieczarek (jeśli są większe - pokroić w ćwiartki(...)kostkę 200g śmietany 18% pół kieliszka białego wina 2 łyżki sera pecorino Sposób przygotowania: Farsz Wszystkie składniki włożyć do malaksera i pokroić. Doprawić solą i pieprzem wg uznania. Sos Na średniej patelni podsmażyć na oliwie z oliwy pieczarki w całości. Obficie posolić i popieprzyć. Kiedy się zrumienią dodać szynką i cebulę. Zrumienić. Dodać kurki. Zalać winem i poczekać aż prawie
W kuchni wieczoremwtedy kroimy wszystko w kostkę i dusimy wspólnie na patelni, można też spróbować podać je w bardziej elegancki sposób - zrumienić na patelni pierś, a następnie ułożyć ją pokrojoną na sosie z plasterkami jabłek. Uwielbiam to połączenie: jabłka, boczek, zioła prowansalskie i śmietana. Niebo w gębie. Co ciekawe, w oryginalnym przepisie erasmusowej mistrzynii kuchni zamiast ziół prowansalskich był estragon. Jednak moja(...)zawsze nadkrawam go w najgrubszym miejscu, by się upewnić). Na koniec dodajemy śmietanę. Mieszamy na ogniu aż śmietana połączy się z pozostałymi składnikami. Jeśli sos jest za rzadki, gotujemy bez przykrycia by go odparować. Doprawiamy odrobiną soli. Po wyłączeniu ognia kurczaka wyjmujemy z sosu i kroimy w plastry. Podajemy z sosem i kaszą kuskus
W kuchni wieczoremłyżeczki słodkiej papryki 2 czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka oregano 1 płaska łyżka kminu rzymskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 1 puszka krojonych pomidorów mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu do podania śmietana 18% skórka z połowy cytryny natka pietruszki ugotowany ryż Sposób przygotowania: Na początek uwaga, że smażyć można w tym samym garnku, w którym zapiekamy danie w piekarniku(...)zakrywała wieprzowinę. Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 3 godziny. Po 2 godzinach możecie obrócić mięso, żeby część z nad wody też poddusiła się w sosie. To jest też dobry czas na dosolenie potrawy, ponieważ wcześniej tego nie robiliśmy. Po 3 godzinach mięso powinno być miękkie i pozwalać rozrywać się dwoma widelcami. Jeśli nie jest
W kuchni wieczoremKiedy byłam mała moja mama czasem robiła w niedzielę sos z mięsa wołowego, podawała go z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Pychota. Do dziś go uwielbiam. Następnego dnia, w poniedziałek, kiedy wracałam ze szkoły jadłam go właśnie z makaronem i do tego korniszon w rękę. I w zasadzie przepis, który Wam prezentuję opiera się na podobnych smakach. Jako coś ekstra mamy(...)Moje modyfikacje są minimalne. W jej książce "Mała paryska kuchnia" jest napisane, żeby przed smażeniem mąki zdjęć z patelni boczek i cebulę. I faktycznie, jeśli zależy Wam na aksamitnym sosie bez niespodzianek, tak powinniście zrobić. Tyle, że ja wychodzę z założenia (niczym Joey Tribbiani z "Przyjaciół"), że cebula - dobra, boczek - jeszcze lepszy, więc po co wyrzucać składniki, które można zjeść
W kuchni wieczoremdwie porcje. Składniki: kilka liści sałaty lodowej pomidor kilka plasterków wędzonego boczku pół czerwonej cebuli 2 jajka 1/4 czerwonej papryki bułka tarta do panierowania jajko do panierowania Sos do sałatki: 3 łyżki oleju łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu ząbek czosnku pieprz czarny, sól Boczek kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy(...)piekarniku, aż będzie chrupiący. Sałatę rwiemy na mniejsze części. Cebulę kroimy w piórka, pomidora i paprykę w kostkę. Wszystkie składniki układamy na talerzu. Składniki na sos mieszamy razem. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do sosu. Doprawiamy. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę, ale tuż przed podaniem. Jajko w koszulce: Jajko rozbijamy do miseczki, tak, żeby nie rozlało się żółtko. Do woreczka
Czerwona Porzeczkanasze ulubione danie - pizze na cienkim cieście. Ale, ale, wróćmy do obiadu :) Oczywiście na słodko, inaczej u mnie nie ma :) Sakiewki drobiowe z jabłkiem podawane z ryżem pełnoziarnistym w sosie słodko-kwaśnym z ananasem. Uff, długi tytuł, ale kurcze! Wyszły świetne - tak przynajmniej stwierdził eM. Według mnie, były delikatne, no i soczyste dzięki dodatkom jabłka i ananasa. Ale oczywiście(...)wypróbujcie sami. " Składniki : 0,5 kg piersi z kurczaka 2 duże jabłka pomidorki cherry bazylia sól morska pieprz kolorowy Dodatkowo: sos słodko-kwaśny ananasowy Uncle Ben's ryż pełno ziarnisty Uncle Ben's Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w małe kawałeczki i cienko rozbijamy tłuczkiem. Jabłka obieramy i kroimy na prostokąty. Każdy kawałek równo rozkładamy
Słodkie Przyjemności