sosy - 72234 przepisów (strona:1026/4816)

Szparagi z pieczarkami 180

oryginale były podane na grzance:)  Polecam i czekam na opinie ;) 1 pęczek zielonych szparagów 25 dag pieczarek 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka  sosu Worcester pół łyżeczki sosu sojowego ciemnego sól i pieprz  cytrynowy wg smaku Szparagi myję, odrywam twarde/zdrewniałe końcówki i kroję na mniejsze kawałki, „łebki zostawiam dłuższe. Pieczarki obieram, przepłukuję, odsączam porządnie(...)wody. W rondlu lub woku rozpuszczam masło, wrzucam posiekany drobniutko czosnek, następnie pieczarki i szparagi, dodaję sos sojowy, sos Worcester , pieprz cytrynowy i  wszystko przesmażam mieszając około 5 – 6 minut.  Szparagi i pieczarki mają być chrupkie, wtedy są najsmaczniejsze. Na koniec można posolić jeśli jest taka potrzeba. Życzę smacznego i zostawiam Wam, pomocnik grillowy, ze świetnymi pomysłami

Takie tam pichcenie
Polędwica wołowa w sosie miodowo-musztardowym 202

Bardzo lubię krwiste mięso, a w szczególności polędwicę. Dziś polędwica w sosie przygotowanym z musztardy i miodu. Moja polędwica jest krwista, ale jeśli ktoś lubi bardziej wysmażoną, musi ją dłużej dusić w sosie. Składniki: polędwica wołowa 4 łyżki musztardy 4 łyżki miodu 120 ml śmietany 18% majeranek tymianek sól pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie: Polędwicę umyć i osuszyć a następnie(...)każdej strony. Dodać resztę marynaty, doprawić solą i wymieszać. Mięso przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut (powinno wyjść krwiste). Mięso wyciągnąć i zostawić na talerzu by odpoczęło. Do sosu dodać śmietanę, wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub dodać trochę musztardy. Mięso pokroić w grube plastry i polać sosem

Mama Gotuje
Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami 161

wkrótce zaczyna się sezon na świeży – postanowiłam zrobić użytek z tego nadmiarowego. Połączyłam go z boczniakami, cebulą i fetą. Razem z chrupiącym ciastem i orzeźwiającym, lekkim sosem szpinak smakował mi jeszcze bardziej, niż zwykle. Pycha! Boczniaki także świetnie odnalazły się w jego towarzystwie – teraz taki farsz będę robić znacznie częściej. Pierogi w wersji pieczonej są trochę mniej pracochłonne(...)pełnoziarnistej (1 szklanka) 70 g miękkiego masła (ok. ⅓ kostki) 1 opakowanie suchych drożdży instant (7-8 g) 1 duże jajko 1 (niepełna) szklanka ciepłego mleka ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Sos jogurtowy: 1 szklanka jogurtu greckiego (może być 0%) 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub dalmatyńskich garść posiekanych liści mięty skórka z 1 niewoskowanej cytryny + odrobina soku sól

Poezja smaku
Schab barbecue z sałatką z arbuza 158

posiłku (no chyba, że utkniemy na wydłubywaniu pestek z arbuza) i wykorzystanie prostych, łatwo dostępnych składników.  Składniki 2 plastry schabu sól i pieprz 2 ząbki czosnku 5 łyżek sosu barbecue 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła do smażenia (może być tylko oliwa lub tylko masło) ćwiartka arbuza 8 ogórków gruntowych garść świeżej posikanej mięty starta skórka(...)łyżkę oliwy i masła. Kroimy schab w grubą kostkę i wrzucamy na patelnię. Solimy, pieprzymy i smażymy do zrumienienia. Dodajemy wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Smażymy kolejną minutę. Dodajemy sos barbecue i smażymy aż pokryje dokładnie mięsa. Zdejmujemy patelnię z ognia i pozwalamy mięsu chwilę odpocząć. Przygotowujemy sos, miksując śmietanę, ser kozi i oliwę. Podajemy układając schab i sałatkę na sosie

W kuchni wieczorem
Wegańskie Chili con carne 181

restauracji w Poznaniu, pamiętam je do dziś, bo po obiedzie jechałam pociągiem i cały czas starałam się oddychać przez nos, bo po tak piekielnej dawce czosnku i szczypiorku w sosie mogłabym zabijać oddechem, ale właśnie ten sos zrobił całe danie. Składniki na 4 porcje: duża czerwona papryka kilka ostrych papryczek chili dwie cebule kilka ząbków czosnku 4 pomidory lub puszka(...)cierpię odcedzać), dodałam mix suszonych warzyw, które „robią” smak bulionu. Po około 3 minutach, gdy granulat jest już miękki dodajemy około 2 dużych łyżek ciemnego sosu sojowego i konkretną łyżkę papryki oraz trochę oliwy, Podsmażamy kilka minut i mamy mięso :-). Na gorącą oliwę wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, po czym cebulę pokrojoną w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę

greenscarf
Niesamowita surówka! 247

jakiegoś czasu ta surówka   była na liście koniecznie do zrobienia. Byłam taka ciekawa jak smakuje połączenie białej kapusty, cukinii, marchewki, jabłka i ananasa! W połączeniu z sosem na bazie octu, musztardy i majonezu.  Wyszło niesamowicie! Eksplozja smaków i aromatów! Koniecznie spróbujcie, z pewnością będzie zaskoczeni jak wspaniale to wszystko smakuje!  Polecam :) Składniki: 1/4 dużego, dojrzałego ananasa(...)średniej cukinii, 1/2 dużego zielonego jabłka, 1/4 mniejszej białej kapusty, 1 duża marchewka, 4 dymki, duża garść bazylii sól, pieprz Sos: 3 czubate łyżki majonezu, 2 łyżki octu białego balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy dijon, 2 łyżeczki cukru pudru Ananasa obrać i oczyścić, pokroić w nieduże, cienkie kawałki. Cukinię umyć i pokroić obieraczką w długie, cienkie paski. Jabłko umyć, przekroić

Plate of Joy
Kulinarna podróż z hotelem Sheraton #BetterWhenShared - Kraków. Część 1 213

byliśmy rozpieszczani kulinarnie przez  Tomka Leśniaka , który serwował nam całe mnóstwo fantastycznych doznań smakowych! Były grillowane przegrzebki, zupa ze świeżych pomidorów i homara, grillowana polska polędwica wołowa z sosem z miodu i porto, makaron tagliatelle z pomidorami concasse, świeżymi ziołami i turbotem sous vide, burrata z pesto pistacjowym z musem pomidorowym. Były niesamowite desery z sezonowymi owocami. Wszystkie(...)każdy detal i jest na najwyższym poziomie.  Zamówione przez nas jedzenie wyglądało i smakowało rewelacyjnie. Wędzona pierś gęsi z prażonym jajkiem i szparagami oraz plastry dzika z sosem z zielonego pieprzu z tagiatelle i borowikami były tylko przekąskami, ale pozwoliły nam odczuć jak wyjątkowe jest to miejsce. Pan Mateusz, który nas obsługiwał polecił nam, aby podczas następnej wizyty spróbować

Plate of Joy
Pulpeciki z łososia w azjatyckim stylu! 213

osób) 350 g łososia, 1 duże jajko, 2 dymki, 1 łyżeczka marynowanego imbiru, 1 łyżeczka pasty wasabi, garstka posiekanej świeżej kolendry, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka sosu sojowego, 2 płaski łyżki bułki tartej, suszone płatki chili, ew. 1 mały ząbek czosnku, sól, pieprz, 2-3 łyżki jasnego sezamu, 2-3 łyżki czarnego sezamu dodatkowo : makaron soba, świeża papryczka(...)chili, świeża kolendra, szczypiorek, kilka małych kapust pok choy, ok. 100-150 g groszku cukrowego, olej sezamowy, sos sojowy Łososia umyć, osuszyć i odkroić od skóry. Posiekać nożem na małe i ciut większe kawałki, aby jednak zachować fakturę ryby. Łososia wrzucić do miski, dodać jajko, posiekaną dymkę i kolendrę, sok z cytryny i sos sojowy, doprawić chili, solą i pieprzem

Plate of Joy
Karkówka zapiekana z warzywami / Pork neck baked with vegetables 202

ciężkim dniu. Dlatego proponuję dziś niezwykle łatwy sposób na przygotowanie tego mięsa, jest to jedno z tych dań, które robią się same w piekarniku. Soczysta karkówka, zapiekana w sosie pomidorowym z cukinią, bakłażanem, papryką i grzybami pod warstwą sera, pyszna! Podałam z nieziemskim puree z batatów i mascarpone , polecam gorąco. Scroll down for recipe in English Karkówka zapiekana z warzywami(...)pokrojona w cienkie paski 1 bakłażan, pokrojony w 0,5 cm plastry 1 cukinia, pokrojona w 0,5 cm plastry 150 g pieczarek pokrojonych w plastry 250 g ulubionego sosu pomidorowego lub keczupu (ja dałam sos marinara ) 150 g startej na tarce mozzarelli (lub innego ulubionego sera) Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj sporej wielkości naczynie

karmelowy
Szybka sałatka pekińska z fetą 340

smakuje wyśmienicie. Świetnie sprawdzi się do potraw z grilla jak również jako lekka kolacja.  Składniki: 1 średnia główka kapusty pekińskiej  opakowanie sera feta 1/2 szklanki orzechów włoskich Sos: 2 łyżki musztardy stołowej  2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie) sól pieprz  1. Sałatę pekińską wraz z białymi częściami liści(...)drobno kroimy, dodajemy ser feta pokrojony w kostkę. 2. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy sałatę z fetą, mieszamy dokładnie, aby sos wszędzie dotarł. Na koniec wymieszaną i doprawioną sałatę posypujemy orzechami włoskimi

Apetyczna babeczka
Kwaśne krewetki koktajlowe z makaronem ryżowym 164

jego przygotowania będziemy potrzebować: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych (Indyjskie Kidi) 200 g makaronu  ryżowego w stylu chińskim (Vermicelli) 100 g masła pęczek natki pietruszki 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki słodkiego sosu chili 4 ząbki czosnku 1 cytryna  sól Przygotowanie: Na patelni, na małym ogniu roztapiamy masło. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę go podsmażamy(...)pietruszki i całość chwilę gotujemy. Należy pamiętać, aby nie robić tego zbyt długo, bo wtedy krewetki stwardnieją. Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy na patelnię. Następnie dodajemy 4 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki  słodkiego sosu chili. W między czasie zagotowujemy w czajniku wodę, i zalewamy nią makaron, dodając płaską łyżkę soli. Makaron łączymy z krewetkami. Gotowe ! Smacznego

Taste Therapy
Lasagne z makiem 108

zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na noc. Ubite na puszystą pianę białka połącz z masą makową i bakaliami. Zmiksuj śmietanę, mleko, żółtka, cukier kryształ i wanilinowy na gładki sos. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian płaty makaronu, sos, masę makową sos itd. Na wierzchu polej resztą sosu. Zapiekaj ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Dodam tylko

Wielki apetyt
Ryż ze smażona sałatą rzymską 110

Składniki: 2 sałaty rzymskie, 2 sztuki marchewki, 2 łyżki sosu sojowego, imbir, 3 torebki ryżu, sos chilli, orzechy włoskie, 2 piersi z kurczaka, 3 łyżeczki oleju sezamowego  Sposób przygotowania: Na rozgrzany olej wrzucamy poszatkowana sałatę,cienko pokrojoną marchewkę(wiórki) i smażymy ok 4 minut,dodajemy sos sojowy i posiekany imbir.Danie podajemy z usmażoną w panierce piersią z kurczaka,ryżem(...)sosem chilli.Dekorujemy całość orzechami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Churros 116

Cudowna, hiszpańska przekąska sprzedawana na każdej ruchliwej ulicy. Jest to przysmak śniadaniowy podawany zwykle z cukrem pudrem i sosem czekoladowym. Postanowiłam przygotować go z dodatkiem wanilii i podać z sosem karmelowym. Świetna opcja dla fanów Tłustego Czwartku, bo może służyć jako szybka alternatywa dla pączków, faworków itd. Zapraszam. Składniki: na ciasto: 200 g masła 500 ml wody szczypta soli(...)łyżka ekstraktu waniliowego (przepis tu ) 300 g mąki pszennej 6 jaj na sos: 510 g kajmaku (Duża puszka) 400 ml śmietany 30 % dodatkowo: cukier waniliowy (przepis tu ) olej do głębokiego smażenia Sposób przygotowania: Wodę zagotuj i rozpuść w niej masło. Dodaj mąkę, ekstrakt, sól i szybko wymieszaj łyżką. Gdy ciasto będzie odchodzić od miski, zdejmij je z ognia i dodawaj

Wielki apetyt
Obłędny deser czekoladowy 127

dobrego kakao 1  łyżeczka sody   1 jajko 1/4 łyżeczki sol 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju   1 łyżeczka ekstraktu waniliowego   1/2 szklanki gorącej wody  sos czekoladowy 100 ml śmietanki 30% 200 g czekolady mlecznej dobrej jakości  dodatkowo  100 g mrożonych truskawek 8 gałek lodów waniliowych dobrej jakości ( najlepsze domowe )  Sposób przygotowania: Ciasto(...)minutę.  Masę przelej do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (tortownica o średnicy 23 cm). Piecz ok. 55-105 minut (w zależności od piekarnika. Aż do suchego patyczka) Sos czekoladowy: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (na garnek z gotującą wodą połóż miskę- tak aby nie dotykała tafli wody) wlej śmietankę i wymieszaj. Truskawki lekko rozpuść i zmiksuj blenderem. Deser

Wielki apetyt