wyciągnięciu z piekarnika poczułam rozczarowanie, bo jogurt ściął się lekko. Tym większe było moje zaskoczenie jak rybę spróbowałam. Robiłam już dorsza na bardzo wiele sposobów, ale z tym sosem zajmuje bezsprzecznie pierwsze miejsce :-) Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 2 filety z dorsza atlantyckiego 1 jogurt naturalny 1 cytryna 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku 1-2 łyżki masła przyprawy(...)sosu: sól, pieprz biały przyprawy do ryby: pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb, zioła prowansalskie WYKONANIE Dorsza umyć i włożyć do miski lub innego naczynia. Pół cytryny wycisnąć i polać nią ryby. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. W garnuszku rozpuścić masło, dodać sok z wyciśniętej połówki cytryny, umyty i drobno posiekany koperek, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt naturalny
Passions hobbies lifejajko 1 szklanka bułki tartej (mniej więcej) margaryna do smażenia 1 duża śmietana 18% (330 g) około 200 g pieczarek 1 duża łyżka mąki (np. wrocławskiej) przyprawy do sosu: sól, pieprz biały, majeranek przyprawy do sznycla: sól, pieprz biały PRZYGOTOWANIE Do garnuszka wlać śmietanę, dodać umyte i pokrojone pieczarki, sól, pieprz i majeranek. Mieszając zagotować i na wolnym ogniu pozostawić(...)mieszając przez jakiś czas, żeby sos dobrze przeszedł pieczarkami. Żeby smak sosu był wyrazisty nie należy żałować mu majeranku. Na koniec dodać łyżkę mąki pszennej i dobrze wymieszać, żeby nie zostały grudki. Filety umyć i przełożyć na deseczkę. Przykryć przejrzystą folią spożywczą i rozbić tłuczkiem, następnie przyprawić z obu stron solą i pieprzem. W talerzu lub miseczce roztrzepać jajko
Passions hobbies lifeoscypek mix sałat 4 średnie pomidory 2 łyżki masła 4 kromki chleba tostowego Sos: 3 łyżki Oliwy z oliwek 3 łyżki Octu winnego sok z 1/2 cytryny pół łyżeczki musztardy sarepskiej pół łyżeczki miodu Wykonanie Sos Do słoiczka włóż wszystkie składniki sosu, zakręć słoik i energicznie wymieszaj. Na rozgrzaną pateknię układać kromki chleba tostowego posmarowanego masłem. Przyrumienić. Oscypka pokroić(...)szersze plastry i podsmażyć na suchej patelni na złoty kolor. Na talerzach rozłożyć mix sałat i polać sosem. Następnie ułożyć plasterki pomidora i upieczonego oscypka. Podawać z przygotowanymi grzankami
O kuchni z uczuciemBanalnie proste i szybkie danie, pachnący kaparami i tymiankiem łosoś otulony sosem winno-maślanym. Doskonale smakuje z lampką nowo zelandzkiego Mount Riley , k tórego użyłam do przygotowania sosu. Łosoś smażony ze skórą, która pozwala przygotować rybę w zwartym kawałku. Świetnie smakuje zarówno z ryżem, ziemniakami jak i warzywami z wody. Moja rodzina uwielbia wariant z ziemniaczkami opiekanymi(...)grillowej po ok. 5 minut z każdej strony, aż ryba będzie odpowiednio wysmażona. Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu (np. na garnku z ugotowanymi ziemniakami). Sos: na smaczkach (oliwa, przyprawy), na których smażyła się ryba zagotować białe wino (1-2 min żeby odparował alkohol), dodać masło, kapary i igiełki świeżego tymianku. Po ok. 2 minutach, kiedy
SzczyptaSmaQsemifreddo zaś puszysta i aksamitna, całość nie za słodka i śmiało można pokusić się o drugi kawałek, czyli dłużej można delektować się tym wybornym deserem :) Doskonałym dopełnieniem jest ciepły sos owocowy, dzięki któremu tort nabiera temperatury, przez co delikatnie mięknie, ale nadal utrzymuje swoją 'lodową' strukturę. Dla mnie- dodatkowo- jest to wyjątkowy tort, nie tylko w smaku, ale też dlatego(...)kakao- 2 czubate łyżki * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * aromat waniliowy- 4-5 kropli Semifreddo: * mascarpone- 100 g * kremówka- 150 g * cukier- 2 łyżki * czekolada gorzka- 2 kostki Sos owocowy: * owoce- 250 g * cukier- 1 łyżka * woda- 1/4 szklanki * mąka ziemniaczana- 1 łyżeczka Dodatkowo: * kremówka- 100 g Czekoladowy spód: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem
Kraina Miodem PłynącaCześć !!! Dziś zapraszam Was na prościutki przepis na makaron z sosem pomidorowym:)) składniki: ok szklanki przecieru ( ja miałam ze świeżych pomidorków ;-))) pół cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy zioła prowansalskie, garść pietruszki, bazylia, sól, pieprz makaron pełnoziarnisty tagliatelle ok 100 g Po pierwsze przepis na przecier: 2 kg pomidorów Pomidory umyć, podzielić na połówki, wrzucić do garnka(...)zagotować. Następnie przetrzeć przez sito i ponownie zagotować. Gotowe! A teraz wróćmy do przepisu na sos: Czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy przecier chwilę smażymy. W tym czasie w rondelku szklimy cebule, dodajemy do sosu, przyprawiamy. Makaron oblać sosem i gotowe! Smacznego! Kasia
Cukier&Puderjajko pół szklanki sera typu parmezan - starty na najdrobniejszych oczkach płaska łyżeczka bazylii łyżeczka oregano szczypta soli i pieprzu sos : puszka pomidorów bez skórki, krojonych (ok. 400 g) mała cebula 3-4 ząbki czosnku łyżeczka oregano łyżeczka bazylii(...)sól i pieprz do smaku łyżka oliwy z oliwek do smażenia Dodatki do pizzy: czerwona cebula camembert parmezan szynka prowansalska Sos Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie ,następnie dodać posiekany lub przeciśnięty czosnek chwilę podsmażyć i dodać całą puszkę pomidorów. Doprawić i wymieszać całość ,smażyć bez przykrycia
Cukier&PuderJeśli zostaną Wam z obiadu filety rybne, na kolację lub na obiad drugiego dnia możecie przygotować domowe burgery. Wystarczy kilka świeżych składników, domowy sos i o wiele zdrowsza i smaczniejsza wersja fastfoodów gotowa :) Składniki na 4 burgery: 4 usmażone filety rybne 4 bułki 2-3 pomidory 4 plasterki sera 4 liście sałaty *inne dodatki wg. uznania i zawartości lodówki(...)sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Bułki przekrój na pół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej połówki bułek i filety rybne i podgrzej w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (z termoobiegem) przez 5-8 minut. Sos: Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj starty ząbek czosnku, dopraw solą
Ze smakiem i z pasjąwszystkim, którzy wspierali mnie kiedy miałam chwile zwątpienia, ale i tym którzy byli moim jury kiedy coś gotowałam! :) Dziękuję Wam! A dziś kolejny przepis! Wstążki z łososiem w delikatnym sosie śmietanowym 150 g makaronu wstążki 150g świeżego łososia 4 łyżki śmietany 1 cebula 3 ząbki czosnku masło koper sól, pieprz 5 pomidorów koktajlowych przyprawa do ryb Makaron gotujemy(...)zgodnie z opisem podanym na opakowaniu. Kiedy makaron będzie się gotował możemy się zająć naszym błyskawicznym sosem: Rozpuszczamy masełko na patelni. Wrzucamy drobno posiekane ząbki czosnku, a następnie cebulę. Kroimy na ćwiartki pomidorki koktajlowe i dodajemy do czosnku i cebuli. Dusimy lekko, a w tym czasie możemy pokroić łososia. Kroimy go w kostkę. Dodajemy na patelnię. Posypujemy
Kuchnia moimi oczamiSpaghetti z gęstym, pełnym mięsa sosem to jedno z naszych ulubionych dań. Pachnące, z dużą ilością cebulki i żółtego sera, jest daniem dosyć kalorycznym, ale jakże smacznym. Polecam je szczególnie na okres jesienno - zimowy, bo dostarcza mnóstwo energii. Potrzebne nam: - pół paczki makaronu spaghetti - słoik (520 g) sosu bolognese - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i po chwili dodajemy mięso. Smażymy doki nie zmieni koloru (ok. 5-7 minut). Doprawiamy solą i pieprzem, papryką i czosnkiem w pudrze. Dodajemy sos i przecier, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Dusimy przez parę minut, dopóki sos się nie zagotuje. Doprawiamy sporą ilością ziół prowansalskich. Podajemy z makaronem, posypane sporą ilością żółtego sera
W poszukiwaniu inspiracjikolendra, kardamon, czarny pieprz, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa. Dodanie kukurydzy i garam masali do fasolki po bretońsku daje niesamowity smak! SKŁADNIKI 1 puszka czerwonej fasoli w sosie pomidorowym 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 1 puszka puszka kukurydzy 1 laska kiełbasy kilka łyżeczek garam masala pieprz oregano odrobina mleka (opcjonalnie) WYKONANIE Kiełbasę kroimy i podsmażamy(...)patelni. Dodajemy zawartość puszek i dusimy doprawiając pieprzem, oregano i garam masalą. Dusimy chwilę, aby smaki się połączyły i dodajemy odrobinę mleka, który sprawia, że sos robi się bardziej kremowy. SUGESTIA Oczywiście zdrowszą wersją będzie ta z własnoręcznie ugotowanej fasoli z dodatkiem sosu pomidorowego/przecieru. Moja wersja jest leniwców :) Spróbujecie mojej wersji fasolki po bretońsku
ZofianaKolejna propozycja obecnie mojego najlepszego śniadania/kolacji :) Tym razem dodałam mąkę. Omlet stał się nieco cięższy od tego otrębowego, ale nadal puszysty i bardzo sycący :) Omlet podałam z sosem borówkowym, który zagęściłam mielonym siemieniem lnianym. Nie zabrakło elementu chrupkiego, czyli ziarenek o Ziarenkowa, dokładnie Euforia :) Składniki: - 20 g mąki żytniej (1 łyżka) - 20 g mąki pszennej (1 łyżka) - 1 łyżka(...)mleka - 2 jajka - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ksylitolu/miodu/odrobina stewi - 1 łyżeczka oleju kokosowego Sos borówkowy: - 100 g jogurtu naturalnego - 100 g borówek - 1 łyżeczka siemienia lnianego (Zielony Nurt) Siemię lniane zmiel, jeżeli masz już gotowe tym lepiej :) Zblenduj jogurt z borówkami. Dodaj siemię lniane, wymieszaj. Po kilku minutach Twój sos stanie się gęsty i kremowy :) Dodatkowo: - banan
Zdrowie na języku :Pdobre wino ;) chociaż ostatnio to tylko soczek porzeczkowy... Zrobienie wymaga kilka minut cierpliwości, ale warto... Paluszki z prosciutto Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 10 plasterków szynki parmeńskiej (prosciutto) sos pomidorowy sezam jajko Składniki na sos pomidorowy: 2 łyżeczki przecieru pomidorowego ząbek czosnku łyżeczka oleju z pestek winogron przyprawa do pizzy oregano sól Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu mieszamy razem(...)jednolitą masę. Rozkładamy ciasto francuskie i smarujemy je przygotowanym sosem pomidorowym, układamy przecięte na pół plasterki szynki i wycinamy je z ciasta. Zwijamy w paluszki, układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Pyszności
Lawendowe NieboWłasnie oderwałam się od kolejnego tomu Camili Lackberg i za chwilkę ruszam po dzieciaki. Tymczasem zapraszam na miseczkę pysznej, sycącej, czerwonej fasolki w kwaśnym pomidorowym sosie pełnym smaku. Moja wersja przepisu z "What Katie ate". Czerwona fasolka na kwasno oliwa 1 cebula, posiekana sól, pieprz 2 ząbki czosnku, przecisnięte 150 g chudego boczku pokrojonego w kostkę szczypta świeżych listków tymianku(...)puszki krojonych pomidorów szczypta płatków chili po 1 łyżce sosu barbecue, sosu worcestershire po łyżeczce musztardy Dijon i innej ulubionej 2 puszki czerwonej fasolki, odsączonej i opłukanej do podania grzanki i natka pietruszki do posypania Na oliwie, w rondlu, podsmażamy posiekaną cebulkę, wcześniej lekko ją solimy. Po 5 minutach dodajemy czosnek i dalej dusimy mieszając co i rusz
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj zapraszam na risotto z kaszą, czyli kaszotto ;) z pysznym grzybowym sosem i duszoną polędwiczką wieprzową. Zapraszam do gotowania! Składniki dla 3 osób: polędwiczka wieprzowa o wadze 500 g 1 ząbek czosnku pieprz 3 gałązki tymianku 1 łyżka masła klarowanego świeża pietruszka Sos: 15 g suszonych borowików 1 szklanka wrzątku 6 małych pieczarek 4 szalotki 150 ml sake(...)minut pod przykryciem - bez mieszania. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, mieszamy, kładziemy kawałek ręcznika papierowego, przykrywamy i odstawiamy na bok na 10 minut. 5. Polędwicę wyciągamy z sosu, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 10 minut, żeby odpoczęła. Zwiększamy ogień i sos redukujemy, aż zmieni kolor na jasnobrązowy. Dodajemy kaszę, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby kasza
My Culinary Art