sosy - 72234 przepisów (strona:1031/4816)

Sałatka z roszpunką i bakłażanem 154

wszystkim nie tylko na romantyczną kolację we dwoje. Składniki: roszponka bakłażan owoc granatu ser turkusowy lazur 2 placki tortilli sól morska pierz oliwa lub olej do podsmażenia tortilli sos: 4 łyżki oliwy ½ łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy sól morska pieprz Wykonanie: Z tortilli za pomocą foremek do ciasta wyciąć serduszka lub inne kształty. Podsmażyć na złoty kolor(...)podzielić je na mniejsze kawałki. Bakłażana natrzeć oliwą, posypać solą i pieprzem a następnie usmażyć go z obu stron na patelni grilowej. Ser pokruszyć lub pokroić w kostkę. Zrobić sos: Dokładnie wymieszać ze sobą oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Na talerzu ułożyć roszpunkę, polać ją odrobiną sosu i delikatnie wymieszać. Na sałacie ułożyć bakłażana i ser pleśniowy

Mama Gotuje
Sos Holenderski 193

Sos holenderski jest sosem na bazie żółtek i masła. Świetnie pasuje do warzyw,ryb i jajek. Również jest doskonałym dodatkiem do wędlin. Składniki: 4 żółtka 100 g masła 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Wykonanie: Masło roztopić i mocno zagrzać. Żółtka z sokiem z cytryny, solą i pieprzem dobrze ubić na puszystą masę. Nie przestając ubijać powoli cienkim strumieniem(...)wlewać do żółtek gorące masło. Ubijać aż sos zgęstnieje

Mama Gotuje
Prawdziwie amerykański burger z krążkami cebulowymi 179

łopatki 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 kajzerka 2 ząbki czosnku 2 jajka sól, pieprz, 1 papryczka chilli 6 bułek burgerowych 2 pomidory sałata lodowa cebula sos czosnkowy ketchup Pokroić cebulę i czosnek, papryczkę chilli w drobną kosteczkę. Kajzerkę wymoczyć w wodzie, odsączyć.  Do dużego garnka włożyć oba mięsa mielone, cebulę, czosnek, odsączoną bułkę oraz(...)czasie można pokroić pomidory i cebulę  na plasterki oraz umyć sałatę lodową. W rozgrzewającym się piekarniku umieścić na 2-3 minuty przekrojone bułki burgerowe. Spód bułki wysmarować sosem czosnkowym, nałożyć kotleta, sałatę, pomidora i cebulę. Całość przykryć górą bułki.  Gotowe krążki cebulowe, rozłożyć równomiernie na blasze. Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku prze

MarciochaKucharzy
Lasagne ze szpinakiem i gorgonzollą 155

tego śliczne naczynia żaroodporne do lasagne z koszykiem:D SKŁADNIKI:   8 płatów lasagne 500-600 g szpinaku mrożonego 3 ząbki czosnku ser gorgonzola ser feta 1oliwy z oliwek Sos beszamelowy: 60 g masła  50 g mąki pszennej (4 płaskie łyżki) 400 ml mleka 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu do dekoracji pomidorki koktajlowe, świeża bazylia(...)szpinak do garnka i mieszając podgrzewać aż szpinak się odmrozi. Czosnek pora drobno posiekać . Na patelni podgrzać oliwę i masło, włożyć szpinak, dodać czosnek i doprawić solą i pieprzem. Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje

MarciochaKucharzy
Tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowo - serowym 202

cebula  mały pęczek pietruszki sól, pieprz, oliwa Do osolonego wrzątku wrzucić makaron i gotować al dente, zgodnie z opisem na opakowaniu. W między czasie można przygotować sos. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć chwilę, aż cebulka się zeszkli. Dodać oczyszczone i osuszone kurki, dusić około 10 minut. Następnie dodać śmietanę(...)serki topione i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez jakieś 2-4 minut, ciągle mieszając, aż sos się zredukuje. Pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Sos zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem.  Do sosu dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać.    Achhhhhhhh Smacznego

MarciochaKucharzy
Grecka Pita 180

Pita SKŁADNIKI: mąka pszenna 550 300g   drożdże świeże 20g ciepła woda 100ml mleko 50ml łyżeczka soli łyżeczka cukru oliwa z oliwek 500g piersi z kurczaka czerwona cebula pomidor sos tzatziki - własny frytki z ziemniaków sól, pieprz, przyprawa grecka  Ciasto: Drożdże rozpuścić w 50 ml mleka i 20 ml wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić(...)Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Smażyć bez tłuszczu na grillu elektrycznym. Jak już mięso się zetnie, należy pokroić w gyrosowe plasterki i znów grillować do uzyskania złotego koloru. Sos tzatziki: Ogórka obrać i pokroić w kawałki,wyciąć pestki a następnie posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie lekko odcisnąć sok. Zblenderować i ponownie odcisnąć wodę. Czosnek przecisnąć

MarciochaKucharzy
Pierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym 169

Pierwszy raz spróbowaliśmy je na Festiwalu Pierogów... od razu obiecaliśmy je sobie na naszą Wigilię I oto są: Pierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym SKŁADNIKI: 100 g maku 1 szklanka mleka po 1 łyżce: masła, miodu, cukru kilka pieczonych kasztanów kilka posiekanych orzechów włoskich  1 żółtko 200g mąki pszennej gorąca woda olej sos migdałowy(...)rondelku roztopić masło, dodać do maku, miodu i cukru. Spróbować i dosłodzić jeśli jeszcze trzeba. Całość wymieszać z żółtkiem. Ciasto: Najlepiej wykonać według znanego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Sos migdałowy Migdały porządnie rozkruszyć, i dodać do śmietanki. Dolać miód i 2 krople aromatu migdałowego. Całość wymieszać. Pierożki podawać polane sosem Wesołych i Słodkich Świąt

MarciochaKucharzy
Papryka faszerowana kaszą bulgur, pieczarkami i krewetkami 140

napakować :) SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone kilka pieczarek 250g krewetek koktajlowych 5 pomidorów 200g kaszy bulgur białe wino 250ml bulion warzywny sól, pieprz, papryczka chili, czosnek cebula natka pietruszka  sos pomidorowy Cebulkę podsmażyć na oliwie, dołożyć pokrojone pomidory i dusić, aż się rozpadną. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Całość zalać bulionem i dusić przez chwilę. Dołożyć kasze bulgur(...)dalej gotować. Jeśli kasza wchłonie cały sos dodać białe wino. Gotować do odpowiedniej twardości kaszy. Na ostatnie 3 minuty dołożyć krewetki i natkę pietruszki. Dobrze wymieszać. W tym samym czasie warto zrobić  przygotować sos pomidorowy. Odciąć górną część papryki i oczyścić środek z gniazda. Paprykę napełnić farszem. Paprykę umieścić w naczyniu żaroodpornym i napełnić je sosem pomidorowym.  Wstawić

MarciochaKucharzy
Golonka pieczona w piwie z kiszoną kapustą i sosem chrzanowym 188

szybką przemianę materii. Ale od czasu do czasu można zaszaleć... Zapraszam zatem na przygotowaną na sposób niemiecki golonkę pieczoną w piwie pszenicznym z kiszoną kapustą z suszonymi śliwkami i sosem chrzanowym. Do przygotowania dania użyłem: 3 kawałków golonki przedniej z kością (po około 500 gram), 500 gram kiszonej kapusty, 1 litra piwa pszenicznego, 200 gram suszonych śliwek, 2 cebul(...)doprawioną czarnym świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli. Całość  po przykryciem umieściłem w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku z włączonym termoobiegiem na 2 godziny. W międzyczasie przygotowałem sos chrzanowy. Do miski dodałem 5 łyżek tartego chrzanu i 5 łyżek śmietany. Doprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem oraz dodałem łyżkę białego octu winnego. Sos dokładnie wymieszałem i odstawiłem

Wyprawy kulinarne
Pizza z kiełbasą wędzoną na grillu 163

ciasto: 200 g mąki pszennej, 100 ml ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku, szczypta cukru, 1/2 łyżeczki soli, sos: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka sosu chili, szczypta cukru, 1 łyżka oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, pozostałe składniki: 100 g kiełbasy wędzonej Nove(...)jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy 35 cm, przekładamy  na kamień do pieczenia (podsypujemy niewielka ilością mąki). Sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.   Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy serem, układamy kiełbasę pokrojoną w plastry na ok. 1 cm Dodajemy

Moniki Smakołyki
Sałatka wiosenna z tuńczykiem 226

Lekka sałatka pachnąca wiosną i świeżymi warzywami. Tuńczyk i wyrazisty dressing  z sosem Worcester dopełniają całości. 1 niewielka kapusta pekińska 3 ogórki gruntowe 8 pomidorków koktajlowych 8 rzodkiewek ½ puszki zielonego groszku 1 puszka tuńczyka  w kawałkach w sosie własnym 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku Dressing: 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu(...)Worcester (można pominąć lub zastąpić łyżeczką sosu sojowego i łyżeczką soku z cytryny) 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól, pieprz Kapustę pekińską pokroić w cienkie paski. Pomidorki koktajlowe przekroić na 4 części. Ogórki dobrze umyć i pokroić w pół-plasterki. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Tuńczyka odsączyć i lekko rozdzielić widelcem. Kapustę, ogórki, rzodkiewkę, groszek, szczypiorek i koperek wymieszać w misce

Trzeci talerz
Svíčková na smetaně s knedlíkem 223

nada mu o wiele lepszego smaku :). Bardzo polecam to danie szczególnie na fajny obiad w gronie rodziny bądź przyjaciół który to przyrządzicie wspólnie. Dla 2 osób mięso i sos, knedliki na 4-5 osób Czas przygotowania: ok. 3 godziny Składniki: 2 kawałki udźca wołowego ok 200g 2 łyżki śmietany do deserów 36% 25g suszonej włoszczyzny  Smalec - najlepiej domowej roboty(...)gotującą się osoloną wodą. Gotujemy po 7,5 minuty z każdej strony i wyjmujemy do odsączenia wody i ostygnięcia. 7/ Gotowe mięso wyjmujemy z naczynia żaroodpornego na talerzyk. Z sosu wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie a następnie miksujemy go blenderem dodając śmietanę. Utworzy się gęsty i pyszny sos który możemy przelać do małego garnka. 8/ Ugotowane knedliki kroimy grubo

Kuchnia PROzdrowotna
Duszone plastry szynki oraz sałata z roszponki 219

Polecamy mięso z szynki w wersji duszonej z wyśmienitym sosem, danie godne polecenia dla uwielbiających sosy, a tych zapewne jest wiel u; Na niedzielny obiad danie w sam raz... Składniki: 0,5 kg szynki 1 cebula 1 łyżka mąki 2 szklanki wody 1 łyżka jogurtu naturalnego  sól , świeżo zmielony pieprz tłuszcz do smażenia Sałata 1 opakowanie roszponki 2 pomidory(...)Sos 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego po szczypcie tymianku bazylii oregano i papryki słodkiej sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Szynkę kroimy w plastry przyprawiamy dowolnie wybranymi ziołami. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz smażymy szynkę na złoty kolor dodajemy pokrojoną cebulę, podsmażamy przez parę minut na wolnym ogniu aż mięso nabierze złotego koloru. Wlewamy 1,5 szklanki

kgwjanczewo
Puszysty sernik waniliowy z wiśniami 172

też trochę pękać, ale pęknięcia stają się niewidoczne, kiedy sernik ostygnie i opadnie:) Po ostygnięciu na środku ciasta utworzy się wgłębienie, które postanowiłam wypełnić orzeźwiającym owocowym nadzieniem.  Przygotowałam sos z mrożonych wiśni (450g) cukru (3 łyżki) i odrobiny mąki ziemniaczanej (płaska łyżka), która zagęściła sos. Wszystko wymieszałam, wrzuciłam do rondelka, dodałam łyżkę wody i gotowałam na wolnym ogniu ciągle(...)mieszając przez ok. 7 minut, aż sos stracił mączny posmak. Wystudzonym sosem polałam sernik tuż przed podaniem. Na koniec udekorowałam listkami mięty

Kulinarne Inspiracje
Chiński makaron z warzywami (słodko-kwaśno-pikantny) 147

Składniki: 250 g makaronu chińskiego papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 1/2 papryczki chilli nieduża cukinia kilka małych pieczarek 2 średniej wielkości marchewki średnia cebula 1/2 pęczka kolendry 5 łyżek sosu sojowego jasnego czubata łyżka miodu sok i skórka z jednej limonki świeży imbir (kawałek ok 3cm) 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Cebule pokroić w piórka, paprykę i marchewkę w słupki, pieczarki(...)patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i smażyć warzywa mieszając od czasu do czasu (ja zaczęłam od marchwi, później cebula, pieczarki i reszta). W misce lub miarce wymieszać miód, sos sojowy i sok z limonki. Dodać starte na drobnych oczkach imbir, czosnek i skórkę limonki. Wszystko dobrze wymieszać. Wlewać po łyżce do smażących się warzyw. Warzywa i sos który

Kulinarne Inspiracje