sosy - 72234 przepisów (strona:1031/4816)

Sałatka z młodych ziemniaków 245

Szybka do zrobienia, pożywna, kartoflana sałatka. Lekki sos i duża ilość ziół - taka sałatka świetnie sprawdzi się w porze  lunchu.  składniki 500 g ugotowanych, młodych ziemniaków 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku 2 łyżki posiekanej świeżego koperek 1 cebula - pokrojona w kostkę łyżka kaparów Świeżo zmielony pieprz do smaku sos 1/2 szklanki jogurtu naturalnego(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli 2 duże jajka na twardo, obrane i grubo posiekane przygotowanie Składniki sosu wymieszać w miseczce. Ziemniaki pokroić na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości. Do dużej miski włożyć pokrojone ziemniaki, dodać zioła, cebulę, kapary, pieprz. Polać sosem, delikatnie wymieszać, przed podaniem schłodzić. Smacznego

Stare Gary
Sałatka z cykorii, pomidorów i ogórków 256

Sałatka szybka do zrobienia i świetna na upały. Składniki sosu trochę z przypadku, gdyż miałam akurat w domu, kiedyś kupioną a rzadko używaną, musztardę miodową. O ile samej musztardy miodowej za bardzo nie lubię, jest dla mnie za słodka , to jako składnik sosu sprawdziła się znakomicie. Bardzo polecam takie połączenie!   składniki 2 cykorie białe 1 cebula(...)pomidor 2 ogórki szczypiorek garść kolendry płatki chili do polania 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 1- 2 łyżeczki musztardy miodowej posiekany ząbek czosnku sól, pieprz przygotowanie Składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wymieszać wstrząsając słoikiem. U ciąć końcówki cykorii, oddzielić liście, pociąć na mniejsze kawałki, włożyć do miski. Pomidory cebulę i obrane ogórki pokroić w kostkę

Stare Gary
Sałatka z bobu, fasolki i ziemniaków z kozim serem 219

młodych ziemniaków 400 g ugotowanego, obranego bobu 150 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej 50 g wędzonego boczku 3 zielone dymki 1 czerwona  cebula 100 g dowolnego koziego sera sos 3 łyżki  jogurtu naturalnego 4 łyżki oliwy 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku, posiekane parę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosu sól, pieprz przygotowanie Jeżeli nie korzystamy z wcześniej(...)Fasolkę na 2 - 3 kawałki. Bób, obrany,  zostawiamy w całości. Cebulę pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć.Wszystkie warzywa i boczek włożyć do miski. Przygotować sos. Wymieszać, składniki, doprawić solą i pieprzem, jeżeli potrzeba, rozrzedzić kefirem. Sosem polać przygotowane warzywa, posypać pokruszonym serem, wymieszać, schłodzić w lodówce. Smacznego

Stare Gary
Faszerowane papryki z mięsem 221

bulionu gotowa mieszanka ziół do do faszerowanych warzyw lub zioła (oregano, mięta, bazylia) 300 g mielonej wieprzowiny garść pietruszki 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sos 1 puszki pomidorów łyżeczka płatków chili 1 szklanka bulionu sól, pieprz oliwa z oliwek przygotowanie Szpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż zwiędnie.Papryki umyć,  ściąć(...)Zdjąć patelnię z ognia,  doprawić farsz do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dosypać ziół. Farszem nadziać papryki, do każdej dolać łyżeczkę wody, przykryć odciętą czapeczką.. Przygotować sos. Pomidory wymieszać z bulionem, dodać łyżkę oliwy, sól, pieprz  i płatki chili. Tak przygotowany sos wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki.  Wstawić

Stare Gary
Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru 234

łopatka) 2 średnie cebule, pokrojone w poprzeczne plastry 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki łyżeczka drobno posiekanego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 szklanka bulionu wołowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 kubek zimnej wody 2 średnie zielone papryki, pokrojone na grube paski 2 średnie pomidory, pokrojone w ósemki czosnek w proszku ( opcjonalnie) do posypania mięsa(...)się ładnie zrumieniła. Można mięso przed smażeniem obsypać czosnkiem.  Wołowinę wyjąć, a na patelnię wlać bulion i zeskrobać smaki ze smażenia mięsa. Bulion wymieszać z sosem sojowym Do misy wolnowaru przełożyć wołowinę wraz z sokami które puściła, posypać cebulą, imbirem i czosnkiem, polać bulionem, przykryć. Ustawić na program low i gotować 7 - 9 godzin, do czasu

Stare Gary
Zapiekany bakłażan 206

greckiej. W takim wydaniu są pyszne, warto je robić nie tylko latem. Jeżeli nie dostaniemy już smacznych pomidorów, zastąpmy je pomidorami z puszki. Może trzeba będzie nieco dłużej odparowywać sos. Polecam! składniki  (3- 4 małe porcje) 1 średni bakłażan 4 dojrzałe, soczyste pomidory, drobno posiekane ( lub 2 większe) 1 czerwona cebula, drobno posiekana 1/ 2 czerwonej papryki pokrojonej(...)Szpinak opłukać, obciąć ogonki, wrzucić na patelnię, posolić popieprzyć, poczekać aż puści sok i lekko zmięknie. Odcedzić na sicie. Wymieszać z jogurtem greckim.  Przygotować sos.  Pokroić świeże pomidory w drobną kostkę, lekko posolić i odcedzić przez parę minut na sicie, tak aby pozbyć się nadmiaru soku. Podgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać posiekaną cebulę i smażyć przez

Stare Gary
Ratatuj- Ratatouille 372

Ratatuj to danie, które opiera się na warzywach- przede wszystkim na cukinii, bakłażanach i papryce- w sosie pomidorowym. Jest to danie nieskomplikowane, a przy tym bardzo smaczne, mimo tylko kilku warzywnych składników! Zazwyczaj robię wersję jednogarnkową, ale dziś zrobiłam przekładaną i co jest dziwne, że każda z nich- mimo tych samych składników- inaczej smakuje! Obie pyszne, ale moje kubeczki smakowe(...)cukinia żółta- 1 szt. * papryka czerwona- 1 szt. * pomidory- 4 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * oliwa * przyprawy: tymianek, bazylia, sól i pieprz Najpierw zaczynamy od robienia sosu pomidorowego więc pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Miksujemy na krem. Cebulę kroimy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, jak zmięknie dodajemy sprasowany czosnek, chwilę podduszamy i dolewamy zmiksowane pomidory

Kraina Miodem Płynąca
Pizza na ziemniaczanym spodzie 321

ramach eksperymentu, a być może nieraz do niego wrócicie? Jak robię to ja! :) Spód: * ziemniaki- 1 kg * jajka- 2 szt. * przyprawy: łyżeczka tymianku, pieprz * oliwa- do smarowania foremki Sos pomidorowy: * pomidory- 2 bardzo duże * czosnek- 1 ząbek * cukier trzcinowy- 1 łyżeczka * przyprawy: łyżeczka oregano, sól, pieprz Dodatki: * brokuły * pieczarki * mozarella * pomidorki koktajlowe * szynka parmeńska * ser- (u mnie gouda) do posypania(...)Zaczynamy od robienia sosu. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, zmiksować i gotować, aż sos zgęstnieje (u mnie trwało to ponad 30 min.). Pod koniec gotowania dodać przyprawy. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajka, przyprawy i wyrobić na gładką masę. Foremkę o wymiarach 23 cm* natłuścić oliwą i przełożyć ziemniaczaną masę. Piec przez

Kraina Miodem Płynąca
10 miejsc na burgera w Lublinie 280

Burgery w najlepszym piwnym lokalu w Lublinie są od niedawna. Fajny pomysł, do piwa mi pasują. Do wyboru 6 rodzajów, ceny od 16 do 19 zł. Na minus sos, który prezentuje się dość... nieładnie oraz brak serwetek. Burgery smaczne, tylko ten sos do poprawy. Warto też trzymać się składników, opisanych w menu, bo ja oprócz ostrego sosu prawie nie widziałam(...)menu są dwa burgery (jak ja byłam u nich był tylko jeden): Klasyczny za 18 zł i Domowy Burger Inco za 20 zł. Podawane są z frytkami i sosem do wyboru. Gdy jadłam tam kiedyś burgera to było widać, że nie do końca czują temat. Po jakimś czasie wróciłam i jest dużo lepiej. Frytki są naprawdę domowe, a porcja spora

Pasja Smaku
Zielona sałata z rzodkiewką i truskawkami 207

wiele,poniewaz urozmaicenie jest wrogiem nudy,a nowe smaki tylko moga wzbogacic nasze codzienne menu. Wiem, ze najczesciej salate przygotowuje sie ze smietana.Tez taka lubie.Ta przygotowalam jednak z sosem winegret . Skladniki na 2 porcje: mala glowka salaty lub pol duzej garstka rodkiewek 1/2 peczka koperku 1/2 peczku szczypiorku truskawki Skladnik na sos winegret: 3 lyzki oliwy cytrynowej 1 lyzka bialego(...)ulozyc w wirowce do suszania .Osuszona poszarpac na mniejsze kawalki i ulozyc w salaterce.Dodac pokrojone na mniejsze czastki rzodkiewki,a nastepnie dodac pokrojony koperek i szczypiorek. Wszystkie skladniki na sos dokladnie wymieszac na jednolity krem. Salate wymieszac z sosem tuz przed samym podaniem.Wymieszana wczesniej straci kolor i smak,bedzie po prostu nieapetyczna. Juz na talerzu dodac pokrojone w plasterki truskawki.Zycze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 213

troche pracochlonne,ale jednorazowo przygotujemy ilosc wystarczajaca na kilka dni,lub nawet uda sie cos zamrozic.Lubie miec w zamrazarce taki awaryjny obiad.Golabki sprawdza sie tu znakomicie.Najczesciej jemy je z sosem pomidorowym  jako danie obiadowe lub kolacyjne z chlebem.Rownie smaczne sa z sosem grzybowym lub pokrojone w plastry i odsmazone na patelni.A skoro maja stanowic pozywny obiad ,wazna jest proprcja(...)dwoch warstwach,zlozeniem do dolu,przykryc pozostalymi liscimi,zalac woda pozostala z obgotowywania kapusty ( s ole mineralne!) i gotowac godzine pod przykryciem,az liscie kapusty beda miekkie. Odzielnie zrobic sos pomidorowy.Jako baze sosu zawsze wykorzystuje  pyszna wode z gotowania golabkow.Dodac przecier pomidorowy,plaska lyzke maki,spora szczypte cukru ,na wymieszac ze smietane.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada śląska-wyśmienita-Rinderrouladen i gadżet na przyprawy 220

swiatecznego smaku mozna dorzucic do duszenia kilka umytych suszonych grzybow.Dusic od 1-1,5 godziny.Przed podaniem uwolnic rolady z nitek. Podawac z kluskami slaskimi (przepis tutaj: kluski-slaskie ) i sosem z pieczenia podprawionym smietana.Do tego oczywiscie modra kapusta (przepis tutaj: duszona-czerwona kapusta .Choc z buraczkami pod kazda postacia sa rownie smaczne.Sos mozna przetrzec przez sito,by byl zupelnie gladki(...)dosolic gdy jest taka potrzeba. Gdy nie zabielamy sosu smietana,swietnie smakuje doprawiony lyzeczka ciemnego sosu balsamicznego i lyzka powidel sliwkowych.To moje ulubione smaki,a tak doprawiony sos jest wyjatkowo pyszny. Zycze smacznego! Uwagi : jest to orginalny przepis na slaskie rolady.W centralnej Polsce i innych regionach potrawa ta jest rownie popularna i sposob wykonania jest podobny ,wystepuja one jednak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Papryka faszerowana warzywami i ryżem-pyszna 301

razy wiecej witaminy C niz owoce cytrusowe.Swietnie nadaje sie do faszerowania.Ta jest wyjatkowo smaczna ,choc nadziewana  tylko ryzem z warzywami.Nadzienie warzywne przed faszerowaniem papryk zostalo wymieszane z kokosowym sosem beszamelowym.Farsz jest przepyszny,puchaty i rozplywajacy sie w ustach.I wlasciwie nie wiem,czy to sprawil dodatek beszamelu czy kokosa.Warto w kazdym razie wyprobowac.Naprawde polecam. Skladniki : 4 papryki 1/2 szklanka ryzu(...)szklanka bulionu warzywnego 1 marchewka 1/3 pora 1 cebula zielona pietruszka kawalek zoltego sera ( np.bergkäse,parmigiano riggiano) Skladniki na beszamelowy sos kokosowy: 1/2 szklanki gestego mleka kokosowego 1/2 szklanka wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz w mleku kokosowym i czarny makaron 200

Czarny makaron barwiony sepia to naprawde ciekawa propozycja na szybki i orginalny obiad.Warto go kupic.Do makaronu przygotowalam dorsza w sosie z mleka kokosowego,a wczesniej zamarynowalam go w imbirze z kolendra.Tak przygotowany dorsz jest pelen smaku i delikatnego, egzotycznego aromatu.Wazna informacja dla wszystkich,ktorzy jednak za rybami nie przepadaja.Dorsz w tym wydaniu calkowicie jest pozbawiony rybiego,tranowego posmaku.Zapraszam do przepisu(...)zabek czosnku 2-cm kawalek imbiru 1 lyzeczka nasion kolendry oliwa lub olej sok z cytryny sol 200-220 ml mleka kokosowego (1/2 puszki) szczypta soli, 1 lyzka sosu rybnego Przygotowanie : dorsza umyc i osuszyc.Skropic sokiem z cytryny i posolic.Rozetrzec w mozdzierzu 1 lyzeczke kolendry.Imbir i czosnek obrac i pokroic w drobna kostke.Oblozyc dorsza nasionami kolendry,czosnkiem i imbirem.Przykryc folia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Köttbullar z dorsza 176

moje natomiest są z dorsza i na pewno nikt się im nie oprze,ze smakiem na pewno spałaszują je również najmłodsi.Są naprawdę pyszne.Podałam je bardzo tradycyjnie,z sosem pieczarkowym,puree ziemniaczanym i ćwikłą.Bardzo proste,niekłopotliwe w przygotowaniu,polecam! Składniki: 500 g fileta z dorsza 1 mała cebulka 1 jajko 1 łyżka kaparów 2 łyżki posiekanego koperku(...)cytryna bio 3-4 łyżki bułki tartej sól,pieprz olej do smażenia Składniki na sos: 200-300 g pieczarek 1/2 cebuli 100-150 g śmietany kremówki   Wykonanie: rybę pozbawioną skóry pokroić ostrym nożem w drobną kostką i dodatkowo jeszcze przesiekać.Skropić sokiem z cytryny,posolić i oprószyć pieprzem.Cebulkę obrać i również pokroić w drobna kosteczkę.Kapary odsączyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!