sosy - 72734 przepisów (strona:3074/4849)

Bezglutenowy placek wytrawny po wiejsku 189

boczku i pomidorki koktajlowe (w całości, lub połówki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230-240 stopni na 45 minut. Gotowy placek można podawać polany oliwą z oliwek, ub ulubionym sosem (np. czosnkowym). Smacznego

Quinoa Raz!
Golonki z indyka w piwie, z warzywami 194

też część wywaru odlać (można, ale po co marnować takie dobro…) a resztę zagęścić jasną zasmażką z masła i pszennej mąki, uzyskując coś bardziej na kształt gulaszu, z gęstym sosem. Dla mnie samej ta ‘rosołowa‘ forma jest dużo smaczniejsza i pełna – świetnie nawilża mięso i idealnie wsiąka w pieczywo, z którym takiego indyka podaję.   Z tej ilości składników przygotujecie

Karo in the Kitchen
Kurczak w zielonym sosie 195

Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię wraz z marynatą. Chwilę smażymy i wsypujemy cebulę. Zmniejszamy płomień i przykrywamy na 2 - 3 minut, aby mięso puściło sok. Nie odparowujemy. Wlewamy zblendowany sos i chwilę mieszamy, aby nabrał temperatury. Doprowadzamy do wrzenia, dusimy przez kilka minut pod przykryciem. Dorzucamy makaron, mieszamy i ściągamy z płomienia.  Podajemy posypane świeżo posiekanymi listkami mięty

Kuchnia od dwojga
Kurczak w czerwonym winie według przepisu Julii Child ( Coq au vin) 263

dodajemy grzyby. Smażymy na dużym ogniu przez 4-5 minut. Kiedy kurczak będzie gotowy w ½ szklanki chłodnej wody rozprowadzamy mąkę. Mieszamy, aż nie będzie grudek i dodajemy kilka łyżek sosu. Ponownie mieszamy i dolewamy do brytfanki. Dorzucamy pieczarki, doprowadzamy do wrzenia i kosztujemy. Jeśli istnieje taka konieczność doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wyłączamy i podajemy. Smacznego. *W oryginale należy polać

Kolizje Smaków
Faszerowana cukinia w sosie beszamelowym 158

napełnij połówki cukinii. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Na patelni rozgrzej masło, wsyp mąkę , chwilkę przesmaż mieszając. Wlej mleko i gotuj aż zgęstnieje. Dopraw gałką muszkatołową , solą i pieprzem. Sosem polej cukinię , połóż na nich kawałki pomidora. Przykryj i piecz ok. 30 minut w temp. 200 C. Pychota. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Kotlety z fasoli – kuchnia podkarpacka 282

Kotlety z fasoli - kuchnia podkarpacka  Kotlety z fasoli to propozycja dla tych, którzy lubią czasem warzywami zastąpić mięso. Miękkie i delikatne kotleciki najlepiej smakują podane z ziemniakami i sosem pieczarkowym. Przepis pochodzi z okolic Przeworska od Pań z Zespołu z Maćkówki („Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” Stowarzyszenie ProCarpatia). Kotlety z fasoli - kuchnia podkarpacka Składniki na około 20 niewielkich

Trzeci talerz
Łosoś w kremie chrzanowym 200

Jeżeli lubicie jeść łososia, to ta propozycja na pewno Wam zasmakuje. Jest pysznie, zdrowo i nieco zielono. Ja podałam tak przygotowanego łososia z frytkami i miksem sałat z sosem winegret, ale frytki można zastąpić np. młodymi ziemniakami z koperkiem. SKŁADNIKI 400-500 g filetu z łososia 1/2 cytryny 250 g sera ricotta 1 mały pęczek koperku 1/2 brokuła 4 łyżeczki

Passions hobbies life
Najprostszy przepis na placki z cukinii 164

tłuszczu. Placuszki są bardzo pulchne i aromatyczne. Mają bardzo ważną zaletę w porównaniu do zwyczajnych placków ziemniaczanych, szybciej są gotowe :)  Super przekąska na ciepło i na zimno , z sosem czy bez :) na obiad czy na kolację. Serdecznie polecam

W Moim Magicznym Domu
Sałatka z kabanosem i suszonymi śliwkami 225

suszone śliwki pokroić w cienkie paseczki, kabanosa w plasterki. Do głębokiego talerza wyłożyć mix sałat i cykorię. Na sałacie rozłożyć paseczki śliwek i plasterki kabanosa, lekko przemieszać palcami. Składniki sosu dokładnie roztrzepać, polać wierzch sałatki. Całość przybrać całymi kwiatami lub tylko płatkami bratka. Sałatkę można również posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Przepis dodaję do wydarzenia  Błyskawiczny Piątek

Kuchenne zapiski Edyty
Łosoś z makaronem ryżowym i szpinakowym pesto 251

półksiężyce. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Wrzucić pieczarki i cebulę. Dodać makaron i pesto. Dokładnie wymieszać. Jeśli pesto jest zbyt zbite, wlać odrobinkę wody na patelnię aby lekko rozrzedzić sos. Dosolić lekko do smaku. Na talerz wyłożyć makaron ryżowy z pesto i pieczarkami. Na wierzchu ułożyć łososia. Można opcjonalnie posypać pestkami dyni i dodać płaty parmezanu zrobione przy użyciu obieraczki

Jaglusia
KOPERKOWE PLACUSZKI Z CUKINII 178

kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Z podanej porcji wychodzi około 30 - 40 małych placuszków. Rada: Placuszki idealnie smakują ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.  Przepis bierze udział w akcji

Ciastka - domowe słodkości
Ogórki tarte kiszone na zupę 195

wodą) około 20minut od zagotowania się wody. Po tym czasie wyjmuje je i po przestudzeniu wynoszę do piwnicy. Zimą jak znalazł pyszne ogórki do zupy ogórkowej czy też do sosu ogórkowego

W garach u Gosi
Dżem z czerwonej porzeczki 181

galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Dżem  z czerwonej porzeczki Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 1000 g czerwonej porzeczki 700 g cukru Wykonanie : Borówki dokładnie myjemy

Kulinarne przygody Gatity
suszone warzywa -dehydrator 168

zioła przyprawy grzyby nasiona orzechy mięso nabiał Wysuszone produkty, możemy śmiało wykorzystywać jako zdrowe i sycące przekąski. Poza tym, możemy stosować je jako składnik w gotowaniu, pieczeniu, przy przyrządzaniu sosów, zup, pizzy, deserów czy też kompotu. Produkty te, są bardziej intensywne w smaku, jak i bardzie słodsze od ich niektórych świeżych odmian. Suszone owoce mają również swoje zdrowotne właściwości: suszone

w mojej kuchni
Sałatka z kalafiora i kukurydzy 197

drobne kawałki (same różyczki).  Koperek szatkujemy. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy zmiażdżony czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Kalafior łączymy z kukurydzą i koperkiem.  Polewamy sosem i delikatnie mieszamy

Qchnia po prostu