sosy - 72734 przepisów (strona:3073/4849)

KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z KURKAMI 231

często mieszając, aż warzywa zmiękną i zrobią się szkliste. Nie rumienimy.  Dodajemy kurki i pokrojonego pomidora. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i szczyptą chili. Smażymy około 5 minut, aż sos pomidorowy odparuje.  Dodajemy kaszę gryczaną, starty na tarce ząbek czosnku i natkę pietruszki. Smażymy mieszając przez  1-2 minuty. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem

cool and minty
Kurczak w panierce kukurydzianej. Stripsy z kurczaka. 344

podczas smażenia nie trzeba zmieniać oleju przy każdej nowej porcji. Mięso kurczaka ma lekko kukurydziany posmak. Tak usmażonego kurczaka w panierce kukurydzianej zjedliśmy z domowymi frytkami z piekarnika i sosami. Smacznego! The post Kurczak w panierce kukurydzianej. Stripsy z kurczaka. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ketchup z cukinii, prosty przepis na pyszny dodatek do dań 225

wąskie sztuki ) 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 czerwona słodka papryka 1 łyżeczka chilli 15 dkg cukru 1/2 szklanki octu spirytusowego 1 łyżeczkę pieprzu czarnego 500 ml sosu pomidorowego ( u mnie mój ulubiony z Lidla ) Ja całość przygotowałam w Speedcooku a Ty możesz to zrobić w zwykłym garnku :) Cukinię obieramy i ścieramy na tarce lub używamy robota kuchennego który zetnie

Kuchnia na wzgórzu
Jak upiec paprykę 182

upiec paprykę Pieczona papryka, świetnie sprawdza się na kanapkach, w sosach, jako dodatek do sałatek lub w pastach. Ja uwielbiam hummus przygotowywaną z pieczoną papryką… Przepyszny! Robi się ją bardzo prosto, tylko trzeba pamiętać o jednej ważnej rzeczy… naprawdę musi być mocno przypalona – tylko wtedy będziemy mogli ją oskórować jak Hannibal swoje ofiary. Wielu ludzi zadaje sobie

Blendman
Bezmięsne leczo z cukinią 163

śmietaną, dodatkiem słoniny i smalcu oprócz kiełbasy…. Tak naprawdę, to niemal każdy europejski kraj stworzył swoją wariację na temat leczo. W Niemczech leczo jest np. bazą do sosów. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/07\/leczo.jpg","recipeIngredient":["2 z\u0105bki czosnku\r","1 du\u017ca cebula\r","1 \u015brednia zielona cukinia\r","1 \u015brednia

Mieszam w Garnku
Gulasz i kuchnia węgierka 181

przykryciem przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora. Całość dusimy jeszcze około 2 godziny, tak aby mięso było miękkie. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posypujemy natką pietruszki. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Kuchnia Bon Appetit
Piersi z kurczaka w ziołowo-pomidorowym sosie 259

Dziś dzielę się z Wami kolejnym prostym pomysłem na rodzinny obiad. Piersi z kurczaka w ziołowo-pomidorowym sosie , to stosunkowo szybka propozycja. Tak przygotowane danie możecie podać zarówno z ziemniakami, z kaszą, ryżem lub z zestawem samych surówek. Smak i prostota, którą tak lubię. Spróbujcie. Składniki: 3 piersi z kurczaka około 1 łyżki przyprawy do kurczaka – polecam

Słodkie okruszki
Spaghetti ze świeżymi pomidorami i kiełbasą 187

smaków. Wystarczy kupić pomidory, najbardziej polecam do tego dania pomidory lima, które mają cienką skórkę, zwarty miąższ. Według mnie są najlepsze nie tylko na surowo, ale i do wszelkich sosów, także tych, które przygotowujemy w słoikach na zimę. To moja ulubiona odmiana.  Od dawna lubię łączyć pomidory z natką pietruszki, tak jak robiła to zawsze moja babcia Małgosia, wypróbujcie

Moja smaczna kuchnia
WARZYWNE CURRY 1018

gotujemy kolejne 5 minut. W razie potrzeby uzupełniamy bulion lub wodę. Zdejmujemy pokrywkę, dolewamy mleko kokosowe i zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia przez około 2 minuty lub do momentu, aż sos zredukuje się i lekko zagęści. Przed podaniem posypujemy listkami kolendry, posiekanym szczypiorkiem oraz opcjonalnie papryczką chili

cool and minty
Pasztet grzybowy z kaszą gryczaną białą niepaloną 194

Jejku, jejku, nie mogłam się oprzeć wyjadania ze słoika palcami. Lubicie kaszę gryczaną? jeśli tak to polubicie także ten pasztet. Ja miałam wrażenie że zajadam kaszę z grzybowym sosem śmietanowym, pyszota. Grzybów w lasach pod dostatkiem więc można ich użyć albo użyć pieczarek czy boczniaków. Z leśnymi jednak smakuje wybornie. Pasztet grzybowy z kaszą gryczaną białą niepaloną. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Kuskus gigant w stylu meksykańskim, rewelacyjna zapiekanka 195

rzepakowego 200g żółtego sera Sposób przygotowania: Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę papryki i jeszcze chwilę podsmażaj. Zalej pomidorami i gotuj aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodaj fasolę oraz kukurydzę. Wymieszaj z ugotowanym kuskusem. Wyłóż do foremki do zapiekania. Posyp tartym żółtym serem i zapiecz (około 20 minut 180ºC

wysmienity
zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem i kapustą 178

Pomysłów na makaronowe dania jest wiele, do moich ulubionych należy szybki makaron z tuńczykiem w śmietanowym sosie . Okazuje się, że to danie jest też Waszym faworytem i najczęściej wyświetlanym wpisem na blogu :-) Ale dziś - zupełnie inny makaron. W formie pysznej zapiekanki z mielonym mięsem, kapustą, natką pietruszki i aromatycznym serem. Przepis z Kuchni Lidla. Pyszności! składniki: 250 g makaronu (kokardki

babka w formie
Placek po węgiersku 225

miękkości mięsa. Na samym końcu papryki pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać do mięsa. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody, wlać do mięsa, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania sosu. Doprawić przyprawami do smaku. Ciasto ziemniaczane: Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach (ja tarłam za pomocą robota) Dodać pozostałe składniki ciasta, dobrze wymieszać. Smażyć grube placki na tłuszczu. Usmażone placki

Kuchnia Danusi
Domowe falafele ze świeżego bobu 217

gorący. Falafele smaż partiami z obu stron na złoty kolor. Wyciągnij je łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.  Podawaj z chlebkami pita lub tortillami, sosem jogurtowym i ulubionymi warzywami. Na zdjęciach wykorzystałam ugotowany bób, zielony groszek, pędy groszku, buraka oraz świeżą miętę

Chilli Czosnek i Oliwa
Faszerowane podudzia kurczaka w boczku, z fasolką szparagową - z jednej patelni 248

Takim uniwersalnym daniem zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci są właśnie faszerowane podudzia kurczaka, owinięte boczkiem i przygotowane na jednej patelni w towarzystwie fasolki szparagowej . Całość duszona w sosie pomidorowym - czego chcieć więcej? Nooo... może jeszcze ziemniaków, ryżu lub kaszy ;))) Tego typu danie robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Bardzo nam posmakowało, szczególnie dzieciom - moje

Kolorowy Przepisownik