sos ze świeżych grzybów - 500 przepisów (strona:9/34)

Tom Yum z krewetkami i dorszem. Tajska zupa z krewetkami i dorszem. 231

sosu rybnego  1-2 łyżki oliwy chilli 300 g dużych krewetek 200 g filetów z dorsza 2 duże łodygi trawy cytrynowej 8-10 liści limonki kaffir House Of Asia  ok 3 cm korzenia galangal pokrojonego w plasterki ( może być mrożony ) 2 ząbki czosnku duża garść świeżej kolendry 2 papryczki chilli 10 pomidorków koktajlowych jedno opakowanie grzybów enoki(...)przekrojoną na pół i oczyszczoną z nasion chilli i sos rybny.  Wszystko gotować 2-3 minuty aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki i cukier. Wrzucić krewetki i pokrojoną w grube kawałki rybę. Gotować ok minuty. Dodać pokrojonego w mniejsze kawałki kalafiora, pokrojone w ćwiartki pieczarki, grzyby enoki,  kolby kukurydzy. Gotować ok 3 min. Warzywa mają być

Jemy Pijemy
USZKA Z GRZYBAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 180

wody Składniki farszu: - 100-120g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) - 200g cebuli - sól i świeżo mielony pieprz - 1 liść laurowy (ja nie dałam) - szczypta pieprzu cayenne (nie dałam) - 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego Przygotowanie uszek zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby przelewamy zimną wodą (na sicie lub w garnku), zalewamy świeżą wodą i wstawiamy na palnik. Dodajemy liść(...)grzybowy można zamrozić w woreczkach do kostek lodu, przyda się jako bulion do zup, sosów grzybowych, itp.) i mielimy w maszynce do mięsa. Do cebuli dodajemy zmielone grzyby i dusimy całość ok.2-3 minuty, do odparowania nadmiaru płynów. Doprawiamy solą (ok. 3/4 małej, płaskiej łyżeczki) i świeżo mielonym pieprzem (ok.1/2 łyżeczki) do smaku. Farsz powinien być dość wyrazisty. Gotowy farsz odstawiamy

Smaczne Zdrowe
Chińskie danie – „Jīròu mógū” 506

około 3 osoby : 1 pierś z kurczaka ,pojedyncza 1/2 paczki suszonych grzybów mun – około 15-20 g (są lekkie,ale mocno „rosną” w wodzie ) 2 szalotki 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka-płaska świeżego startego imbiru 1 pęczek cebulki dymki 1 płaska łyżka prażonego sezamu 1/2 strąka zielonego(...)kroimy , a w zasadzie siekamy bardzo drobno i cienko . Dodajemy do nich sos sojowy , drobniutko posiekane chilli bez pestek i wyciśnięty przez praskę czosnek . Odstawiamy na godzinkę do lodówki . Grzyby mun wkładamy do głębokiej miski , zalewamy wrzątkiem , aż do całkowitego zanurzenia i odstawiamy na bok pod przykryciem na około 15 minut . Po tym czasie powinny podwoić swoją objętość-zrobić się

Ogrodnik w podróży
Sos Ze Świeżych Kurek 144

sosik z jakże uroczych i aromatycznych kurek :) Składniki na 2 osoby: 200 gr świeżych kurek 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku bulion warzywny domowy lub z kostki 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz do smaku 1/2 szkl śmietany 30 % 1 czubata łyżka mąki pszennej 1. Grzyby starannie myjemy i przebieramy. Większe kapelusze czy nóżki kroimy na mniejsze kawałki(...)całość z 20-25 minut. 6. Pod koniec tego czasu w szklance mieszamy śmietanę z mąką i hartujemy ja gorącą wodą z grzybków. Wlewamy i gotujemy całość do zgęstnienia sosu. Podajemy z ryżem, ziemniaczkami lub kaszą. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Żeberka z kapustą 197

wysokości żeberek... Gotujemy aż do miękkości mięsa, następnie albo redukujemy sos gotując bez przykrycia albo zaciągamy sos wodą z mąką.  Składniki na kapustę: 1 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka cebula mała garść suszonych grzybów (jeśli nie są dostępne świeże) sól, pieprz łyżeczka smalcu Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy. Do garnka wrzucamy łyżeczkę smalcu, rozgrzewamy, na tłuszcz dodajemy

Pelusiowa Kuchnia
Sos grzybowy z kawałkami kurczaka 126

Uwielbiam zbierać grzyby i dlatego dzisiejszy sobotni poranek zaplanowaliśmy na wyprawę do lasu. No cóż, muszę przyznać ,że nie zaspokoiłam swoich pasji zbieracza. Kilka podgrzybków i na tym koniec. Dobrze ,że wystarczyło na sos. Sosik ze świeżych grzybków w śmietanie, to zrekompensowało niedosyt zbierania. SKŁADNIKI: kilka podgrzybków ( u mnie 5-6 ) 2 małe cebule 2 łyżki margaryny lub masła klarowanego(...)smaku 1  śmietana ( 200 ml.) 1 liść laurowy WYKONANIE. Grzybki oczyszczamy, lekko płuczemy, kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, grzyby, liść laurowy.  Nakrywamy i dusimy na małym ogniu, ok 15 min. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub cienkie paski. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Grzyby i cebulka powinny

W kuchennym oknie Ewy
Tagliatelle z leśnymi grzybami 218

Tagliatelle z leśnymi grzybami w sosie śmietanowym: makaron tagliatelle 15-20 grzybów leśnych ( takie jakie uda się zebrać bądź kupić; mogą być też mrożone) 1 duża cebula kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek  1 łyżka masła  200-250 g śmietana kremówka 36% ( można dodać mniej procentową :) ) sól pieprz  świeży tymianek  kilka igieł rozmarynu szczypta cukru(...)Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie z oliwek z odrobiną masła. Dodać posiekany w plasterki czosnek, następnie pokrojone na duże kawałki grzyby ( można je wcześniej lekko podgotować w osolonej wodzie a wywar zostawić na np. zupę grzybową lub sos grzybowy). Wszystko razem chwilę dusić. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. W tym czasie ugotować makaron tagliatelle około 7-8 minut

Jemy Pijemy
Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z warzywami. 131

ugotowaną i ostudzoną komosą ryżową. Całość doprawiamy do smaku. Według upodobań. Najlepiej oliwą z oliwek i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Porcja inspiracji kulinarnych z mojego INSTAGRAMU   filet z piersi kurczaka w sosie musztardowym z grzybami i szparagami #healthy #healthyfood #followall #foodphotography #food #foodporn #fit #fitness #instafood #instafollow #crochet #salad #spring #cuisinesaine #cuisine #instafood #instafollow

MODA NA BIO
Rydze na maśle 194

odpowiada. Propozycja, którą proponuję dziś może być doskonałą bazą do jajecznicy czy sosu, czy farszu do tarty. Ja zrobiłam z nich jajecznicę :) 4 dorodne rydze 1 cebula 1-2 łyżki masła ( zależy kto ile lubi ;) ) sól świeżo zmielony pieprz. Cebulę pokroić w plasterki i zeszklić na maśle. Grzyby oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki i dodać do cebuli. Podsmażać kilka minut

Jemy Pijemy
Sos tymiankowo – maślakowy 140

już tradycja , że wraz z pierwszymi grzybami , na obiad koniecznie musi się zjawić sos grzybowy . Tym razem , czysta maślaczkowo – maślana poezja z nutka tymianku .. bajka , taka leśna Pasuje dosłownie do wszystkiego , ale najsmaczniejszy jest z ziemniaczkami i maślanką ..;) Składniki : około 20 średnich maślaków 2 cebule – małe , najlepiej szalotki kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku(...)cebulkę , jak lekko zmięknie , dokładamy wyciśnięty ząbek czosnku , wsypujemy grzyby i smażymy , tak długo aż w pierwszej kolejności puszczą dużo wody , a następnie cała ta woda odparuje , a grzyby znowu zaczną się smażyć ( trwa to około 15 minut ). Pamiętajmy , żeby mieszać co jakiś czas . Gdy grzyby już się zrumienią , solimy , dodajemy cukier i smażymy jeszcze około 5 minut . Wyłączamy

Ogrodnik w podróży
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 230

jjigae Składniki: * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym * 1 łyżka wina ryżowego lub sake * świeżo mielony czarny pieprz * 1 filiżanka kimchi wraz z zalewą (kilka słów o kimchi znajdziecie pod przepisem) * 1/2 filiżanki pasków bambusa marynowanego * 1 marchewka pokrojona w małe słupki * 1/4 małej cebuli pokrojonej w paski * 2 łyżki szczypioru * 1-2 grzyby shitake pokrojonych w paski

Kuchnia Prezydentowej
Pulpety z żółciaka i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym 166

Dzisiaj propozycja obiadu bezmięsnego. Proponuję delikatne pulpety z żółciaka siarkowego i kaszy jaglanej w aromatycznym sosie ze świeżych pomidorów. Mówię Wam, niebo w gębie! Niedużego, młodego

Smaczna Pyza
Drobiowy Strogonow z porem* wg Jamiego 114

basmati 1 duży por (albo 6 miniaturek z ogrodu:)) 5-6 brązowych pieczarek 2 piersi z kurczaka oliwa z oliwek łyżka masła 250ml białego wina sól i świeżo zmielony pieprz   pęczek świeżej pietruszki 300g śmietany 18% 1 cytryna  Ryż gotujemy ze szczyptą soli według przepisu na opakowaniu. Porom obcinamy korzenie i liście, a jasną część przekrawamy na pół(...)pietruszkę, razem z łodyżkami. Odkrywamy patelnię i dorzucamy kurczaka, większość pietruszki, śmietanę i grzyby. Mieszamy, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut. U mnie trwało to dłużej, ponieważ dałam całą szklankę wody i sos musiał się zredukować. Podajemy Strogonowa na ryżu, posypanego świeżą pietruszką i lekko skropionego sokiem z cytryny. Myślałam, że sos z cytryny będzie

les mirabelles
Mule w tajskim sosie kokosowym z sosem chili 164

doprawienie sosem chili, którego podstawą są małe pikantne papryczki czerwone i/lub zielone, sos rybny, cukier, sok z limonki i woda. Można też dodać świeży czosnek, imbir, trawę cytrynową, liście lub kawałki limonki. Do przygotowywania dań orientalnych polecam (w miarę możliwości) używanie świeżych azjatyckich ziół, przypraw, grzybów, owoców i warzyw, które można kupić w sklepach z żywnością orientalną(...)dymki, 4 ząbki czosnku,  3 cm korzenia galangalu lub imbiru (w wersji łagodniejszej), 3 listki limonki kafir lub 1/3 limonki garść bazylii tajskiej (lub listki zwykłej), 1 łyżka sosu rybnego, sok z jednej limonki, 1 łyżeczka syropu z agawy lub 1/2 łyżeczki cukru, pieprz do smaku, łyżka oleju roślinnego. Sos chili: 4 małe papryczki chili, 3 ząbki czosnku

SzczyptaSmaQ
Vol-au-vent z drobiowym ragout z grzybami 318

samą patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy przez 5 minut. Dodajemy kurczaka i smażymy 5 minut. Dodajemy grzyby i gałązkę świeżego oregano, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy śmietanę, dodajemy łyżkę koncentratu i przesmażamy, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. 4. Do gniazdek z ciasta nakładamy drobiowe ragout, posypujemy tartym serem wędzonym i posypujemy szczypiorkiem

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania