sos ze świeżych grzybów - 500 przepisów (strona:12/34)

Tortellini alla Italiana – sałatka na świeżych pomidorach 236

kupione. Zobaczcie jak pysznie! Tradycyjnie włoskie pierożki tortellini – nadziewane mięsem, serem lub grzybami – podaje się zalane pomidorowym sosem marinara i posypane startym serem. Można je też zapiec. To najszybsza opcja, ale czy zawsze jedyna? W sezonie letnim, kiedy stragany i krzaczki w ogródku uginają się od ciężaru świeżych dojrzałych w słońcu pomidorów, warto wykorzystać je na surowo

Karo in the Kitchen
Rosół z kaczki z boczniakiem królewskim 185

bulionowa zupy Pho ( do nabycia w sklepie azjatyckim) 3 łyżki sosu sojowego papryczka chili  makaron gryczany nać kolendry  2 świeże boczniaki królewskie  Korpus myjemy, zalewamy wodą. Gotujemy i odszumowujemy łyżką szumówką. Dodajemy przyprawy i pokrojone w paski warzywa. Gotujemy ok godziny. Pod koniec gotowania wrzucić grzyby pokrojone wzdłuż. Ugotować makaron. Wylewać rosół na makaron przybrać nacią kolendry

AZgotuj!
KLOPSIKI Z LEŚNYMI GRZYBAMI I KOPYTKAMI 185

kostka rosołowa do gotowania pulpetów sos grzybowy: 400 g mrożonych grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki, borowiki, maślaki) 1 łyża masła 1 cebula 150 ml śmietanki kremówki 30-36 % sól pieprz kopytka: 3 duże ziemniaki 200 g mąki typ 650 1 jajko Zaczynamy od pulpecików. Mięso mieszamy z jajkiem, musztardą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Na rozgrzanej patelni(...)momentu, aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy na talerz i dajemy trochę masła aby się nie posklejały. Na talerzu układamy kopytka, wykładamy na nie kilka pulpetów z grzybami i polewamy odrobiną sosu

KuchcikoweLove
Kotlety z pieczarek (smażonych) 158

  https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).  Kotlety smakują rewelacyjnie - są soczyste i aromatyczne. Idealnie nadają się do świeżej bułki lub podane

Di gotuje
Pasterski sos do makaronu 158

kwaśnej (dowolnie)- przyprawy:pieprz, czosnek i sól opcjonalnie gdyż inne składniki są posolone.- olej lub masło klarowane do podsmażenia- posiekana pietruszka(garść)Robimy sos pomidorowy według http://jollowanie.blogspot.com/2014/09/sos-pomidorowy.html jeżeli nie mamy świeżych pomidorów używamy tych z puszki. Kroimy szynkę w paski lub kostkę, jak nam wygodnie.Rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy szynkę i chwilę smażymy.Podczas gdy nam się nasza(...)smażymy pieczarki na tej samej patelni.NIE SOLIMY. Możemy dodać liścia laurowego.Podsmażamy na złoty kolor, jeżeli trzeba dodajemy odrobinę tłuszczu.Gdy już pieczarki są gotowe, dodajemy do grzybów szynkę, sos pomidorowy, śmietanę i pietruszkę.Wszystko mieszamy, chwilę gotujemy , smakujemy,doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą jeżeli nam tego brakuje po czym SOS GOTOWY

Pasje Jolki
Leniwa wieprzowina 164

cebule dość duże 3 duże ząbki czosnku kilka suszonych grzybów -wg uznania 1 płaska łyżeczka gorczycy białej 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka cukru – płaska 1 łyżka sosu worcester lub maggi sól do smaku 0,5 szklanki wody kilka gałązek świeżego majeranku do dekroracji Mięso płukamy , jeśli mamy łopatkę , kroimy ją w gulaszową

Ogrodnik w podróży
Barracuda w Gdyni 129

połączenie smaków. Następnie zupka rybna z łososiem i świeżym majerankiem i grzybowa (Borowikowa z łazankami) Medaliony z polędwiczki wieprzowej z puree ziemniaczanym, szparagami, kawałkami ciasta francuskiego oraz maślaną gruszką z chili Pierś z kurczaka w świeżych ziołach ,z borowikowym risotto, sezamie z grilla ,z pieczonymi warzywami oraz sosem maślanym z suszonymi pomidorami. Na deser obłędny sernik ( strzał

Wielki apetyt
Hamburgery full wypas 167

bułek do hamburgerów ( ja kupiłam w Lidlu) 2 pomidory ogórek (świeży, kiszony) czerwona cebula lub cukrowa sałata ( miałam lodową) ketchup, majonez, sos barbecue Na mielone jakie przygotowałam wcześniej potrzebujemy: 0,5kg mięsa mielonego ( ja miałam mieszankę z indyka i szynki wieprzowej) 1 kajzerka 1 jajko garść grzybów suszonych, namoczonych cebula 1 ząbek czosnku natka pietruszki S&P, cząber

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Makaron Drwala 329

szaleją. To danie dobrze mnie charakteryzuje, bo w kuchni kocham produkty świeże, naturalne i zdrowe. Uwielbiam wykorzystywać sezonowość dostępnych składników. Nie wyobrażam sobie polskiej, słonecznej jesieni bez grzybów w kuchni, bez świeżych ziół i bez gęstych aromatów. Proste składniki połączone w pyszną kompozycję to idealne rozwiązanie. Tak powstają najsmaczniejsze posiłki dla naszych bliskich. Polecam Drwalom i nie tylko(...)szczypty gałki muszkatołowej - sól - pieprz biały - chlust białego wina - 3 garście świeżych kurek WYKONANIE: Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i oliwę, roztapiamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy czosnek, tymianek, obrane i opłukane grzyby. Całość podsmażamy mieszając przez 8 do 10 minut, podlewamy winem i dodajemy pozostałe składniki. Czekamy aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy porwaną natkę pietruszki. Makaron gotujemy zgodnie

SMYKWKUCHNI
Sos tatarski 194

śmietanę, chrzan i musztardę. Dodajemy przygotowany sos do pokrojonych grzybów i ogórków. Całość doprawiamy pieprzem, możemy sos ewentualnie delikatnie posolić. Odstawiamy sos na kila godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przekładamy sos tatarski do miseczki, na połówkach ugotowanych jajek robimy kleksy z sosu. Dekorujemy jajka według uznania np. świeżą rzeżuchą. Domowy sos tatarski mimo, że nie ma konserwantów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos tatarski 189

śmietanę, chrzan i musztardę. Dodajemy przygotowany sos do pokrojonych grzybów i ogórków. Całość doprawiamy pieprzem, możemy sos ewentualnie delikatnie posolić. Odstawiamy sos na kila godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przekładamy sos tatarski do miseczki, na połówkach ugotowanych jajek robimy kleksy z sosu. Dekorujemy jajka według uznania np. świeżą rzeżuchą. Domowy sos tatarski mimo, że nie ma konserwantów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
„Malinowy Bzyk” – smaczny posiłek w drodze powrotnej z Warszawy 260

wybrał ( co mu się rzadko zdarza ) grzybową z mrożonych zapewne grzybów. Grzyby faktycznie w niej były a razem z pozostałymi składnikami okazała się naprawdę smaczna. Na drugie danie zaserwowałam sobie sandacza w sosie grzybowym z dodatkami. Spory filet, dobrze sprawiony i prawie bez ości, wysmażony jak należy. Wszystko świeże i ładnie podane. Mój miły zafascynował się podrobami – cynaderkami

Smaki Ewy
Przekąska francuska z kurkami, oliwkami i zieloną pietruszką 231

zimno sobie zajadać.  To jest szybka przekąska grzybowa i myślę, że warto ją spróbować.  Składniki na 10 szt.: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 370 g, pęczek natki pietruszki, ok. 25 szt.   całych zielonych oliwek bez pestek, 100 g świeżych kurek, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka sosu Worcester, pieprz czarny świeżo mielony do smaku,   suszona papryczka chili

Moniki Smakołyki
"Sup h̄ĕd", czyli zupa grzybowa po tajsku (ซุปเห็ด) 209

Pyszna grzybowa zupa rodem z Tajlandii. Nadaje się dla wegetarian, a przy niewielkich modyfikacjach również dla wegan. Nie zrażajcie się dużą ilością "dziwnych" składników :) Wszystkie można dostać w "Almie", "Piotrze i Pawle" lub "Kuchniach Świata" (w wersji dla leniwych - w sklepie internetowym). Większość produktów jest mrożona - mogą leżeć w zamrażarce przez długi czas i przydać się do wielu pysznych tajskich(...)pocięte w plasterki, papryczkę chilli bez pestek pokrojoną w krążki, sos rybny (lub sól) i pokrojone grzyby. Gotujemy kolejne 15 minut. 4. Na koniec dodajemy pure z tamaryndowca i/lub sok z limonki. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy z makaronem dwujajecznym lub ryżem jaśminowym i ewentualnie posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego! :) P.S. Jeśli chcecie dodać groszek cukrowy, trzeba wrzucić

Tajskie smaki
Drobiowy gulasz z dynią i kurkami 159

Kupiłam świeże ćwiartki z kurczaka i tak sobie myślałam czy po prostu je upiec czy zrobić coś innego. Mój mąż uwielbia makaron, postanowiłam więc ugotować jakiś

Ewa w kuchni