sos ze świeżych grzybów - 500 przepisów (strona:7/34)

Sznycle wieprzowe w sosie grzybowym 296

nowe suszki :P Sznycel wieprzowy w sosie grzybowym z kasza gryczana i ogórkami małosolnymi SKŁADNIKI: sznycle wieprzowe 2 garści suszonych grzybów 400 ml śmietany 18% 1 cebula świeża pietruszka 2 woreczki kaszy gryczanej ogórki małosolne sól, pieprz Grzyby posiekać i zalać woda i zostawić na noc,. Następnie w tej samej wodzie gotować ok 30 minut. Oczyszczane sznycle delikatnie utłuc(...)gotowania. Dusić pod przykryciem 10-15 minut. Następnie dodać przyprawy, posiekaną pietruszkę i zalać śmietaną. Pozostawić na ogniu, niech jeszcze c chwile sosik po pyka. Mięsko z sosem grzybowym najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkami małosolnymi. Smacznego

MarciochaKucharzy
Przekąska w sam raz na mecz czyli sagonki :) 174

sajgonek olej do smażenia Na farsz: ª       1/3 kapusty pekińskiej ª       ½ marchewki ª       125 g grzybów np. shitake lub pieczarek (u mnie brunatne) ª       mała garść ulubionych kiełków (u mnie rzodkiewki) ª       2 szczypiory(...)łyżka sosu sojowego ciemnego §       ½ łyżeczki sosu rybnego §       1 łyżeczka octu ryżowego §       1 papryczka chili (u mnie bardzo ostra - TaoTao) §       1 łyżeczka świeżo startego imbiru Marchewkę i kapustę kroimy w paseczki i wrzucamy do sporej miski. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki

Bazując na smaku
Makaron w sosie grzybowo-winnym 134

prócz sosiku dla dwóch osób nie da się zrobić z tą ilością...   Makaron w sosie grzybowo-winnym SKŁADNIKI: makaron np. typu penne lub najlepiej tagliatelle 6 z trudem zebranych podgrzybków 1 cebula 100-150 ml białego wina masło, sól, pieprz, świeża pietruszka, parmezan Grzybki należy przez minimum godzinę namoczyć w wodzie. Następnie gotować je w tej samej wodzie przez(...)minut. Z wywaru grzybowego wyłowić wszystkie grzyby, ale wody nie wylewać. Pokroić grzyby na nieduże kawałki. Dodać do cebuli wraz z wywarem. Dusić kolejne 10 minut. Doprawić solą pieprzem. Na koniec dołożyć garść posiekanej świeżej pietruszki. Dodać wcześniej ugotowany makaron i dobrze wymieszać, by sos dobrze pokrył makaron. Podawać z tartym parmezanem. Cudownie smaczny finał sobotniego spacerku :D  Smacznego

MarciochaKucharzy
Pizza po polsku na dyniowym cieście 184

dobrałam w jesiennej nucie, bo są i grzyby, i śliwki i sos barbecue, a także wędzony ser i boczek. Do tego wszystkiego kilka szczypt ziół i mamy oryginalną pizzę po polsku.. . Składniki ciasta: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej plus mąka do podsypywanie 2/3 szklanki musu z dyni 30 g świeżych drożdży 3/4 szklanki wody wody płaska łyżeczka(...)oleju Dodatki: 250 g sera wędzonego (Gouda, Zamojski) 4-5 łyżek sosu barbecue ok. 60 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry 1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka kilka śliwek, wypestkowanych, pokrojonych na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości owoców) kilka świeżych lub rozmrożonych i odsączonych grzybów leśnych, pokrojonych na pół (dodałam podgrzybki) 3 ząbki czosnku, drobno

Czerwień i błękit
Sałatka z kaszy jaglanej i kaszy kuskus z tuńczykiem 255

jest to również sałatka expresowa! Zrobicie ją w kilka chwil! Składniki ugotowana na sypko kasza jaglana puszka tuńczyka w sosie własnym  GRAAL 1 x Salatino- tuńczyk z grzybami mun i kaszą kuskus  GRAAL olej kokosowy bazylia świeże listki Jeśli masz ugotowaną kaszę jaglaną to super, jeśli nie, to ugotuj ją trochę wcześniej i wystudz. Podpraż kaszę na patelni

Z Kuchni Do Kuchni
Leśna grochówka 122

groch o nazwie „hostyjka” -patyczki szynkowe  TRADYCYJNE JADŁO -zioła  Małgorzaty  SKWORCU -przyprawa naturalna- suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi,pietruszka -grzyby leśne, ale mogą być również pieczarki -cebula -oliwa z oliwek -czosnek -sos pomidorowy włoski, z butelki -świeża natka pietruszki Dzień wcześniej trzeba namoczyć groch, na drugi dzień wypłukać i zalać czystą wodą. Ugotować do miękkości. Cebulę podsmażyć

Z Kuchni Do Kuchni
Sos borowikowo porowy z ziołami 109

prosty i smaczny sosik pachnący ziołami. Można go również przygotować z mrożonych grzybów.  Zapraszam Składniki: 300 g borowików, 1 duży por (jasna część), 2 ząbki czosnku, 50 ml białego wina (użyłam półwytrawnego), 1/3 szklanki słodkiej śmietanki, sól, pieprz, świeży tymianek i rozmaryn Sposób przygotowania: Grzyby i por oczyścić, opłukać i pokroić. Czosnek(...)obrać. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim por i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolać wino i chwilę smażyć. Dorzucić grzyby, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć około 15 minut. Śmietankę rozrobić z niewielką ilością odebranego sosu – wlać na patelnię i zagotować. Na koniec dodać świeży tymianek i rozmarym. Gotowe

Nie tylko w kuchni
Schabowy..pachnący czosnkiem 157

sól kuchenna, czosnek granulowany, ekstrakt czosnku Zastosowanie : do nacierania i marynowania mięs, drobiu, ryb przed ich podaniem, do zup, sosów, steków, kotletów, mięs mielonych, gulaszy, dań z jaj. Doskonałą do świeżych gotowanych warzyw. Do potraw z grzybów oraz serów

Moje domowe kucharzenie
Sos do makaronu z salsiccia i portabello 228

mgnieniu oka. Obiad na balkonie czy ogrodzie wśród świeżych ziół…fantastycznie! Sos do makaronu z salsiccia i portabello Składniki: na 4 – 5 porcji 350 g surowej salsiccia 3 dymki 3 ząbki czosnku 5 pomidorów kiściowych 1 łyżka oliwy 2 duże portabello 2 łyżki świeżego oregano, posiekanego 500 g makaronu, u mnie spiralki trzykolorowe 3 łyżki utartego parmezanu(...)czasie zalej pomidory wrzątkiem, a po 20 minutach obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj pomidory i grzyby do kiełbasy , przyraw solą, pieprzem i świeżym oregano. Gotuj przez 10 minut. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z sosem. Podaj sos z utartym parmezanem i posiekaną pietruszką

codojedzenia
Zupa z suszonych borowików 194

sosu sojowego 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mąki z lekkim czubem 125 ml śmietanki kremówki 30% (pół szklanki) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Grzyby zalewamy na noc trzema szklankami letniej wody (750 ml). Na drugi dzień gotujemy do miękkości w tej samej wodzie. Następnie grzyby wyławiamy(...)świeżej wody wraz z obranymi marchewkami, pietruszką, porem, selerem, zielem i listkami laurowymi. Po godzinie – półtorej, wyławiamy warzywa (jeśli lubimy – marchewkę można zachować i pokroić ją w plasterki do gotowej zupy). Na wrzącą wodę wlewamy zalewę z moczenia grzybów i po chwili (gdy się zagotuje) wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone na paseczki grzyby oraz

Poezja smaku
Kopytka z sosem grzybowym 107

goszczą w moim domu, jest to jedno z moich ulubionych dań. Zawsze mam duży zapas grzybów mrożonych. Składniki: Kopytka: 0,5 kilograma ugotowanych ziemniaków 1 jajko 130 gram maki pszennej Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól 1 łyżka oleju Sos grzybowy: 0,5 kilograma świeżych lub mrożonych maślaków 1-2 cebule 2 łyżki smalcu 0,5 szklanki śmietany(...)oleju, gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia. Grzyby kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. W rondlu rozpuszczamy smalec, dodajemy grzyby i cebule. Dusimy pod przykryciem przez 30-40 minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekana natkę pietruszki. Kopytka układamy na talerzu, polewamy sosem grzybowym

Bajeczna Kuchnia
SAŁATKA Z BROKUŁÓW 158

mozzarella 1 kulka Słonecznik łuskany Kostka rosołowa grzybowa Oliwa z oliwek Sól Pieprz czarny Zioła prowansalskie  (ilość składników zależy od półmiska na którym będziemy wydawać sałatkę, Mój nie był duży) Sos czosnkowy Jogurt grecki (może być jogurt naturalny) 2 ząbki czosnku Przyprawa Tzatziki Zioła prowansalskie Przeprawa curry Koperek (suszony, lub świeży) Pieprz ziołowy Szczypta soli i pieprzu czarnego Zabieramy(...)gotowy posypuję go szczyptą pieprzu cayenne).        Teraz czas na sos czosnkowy, który uwielbiam. Robi się go szybko i zawsze wychodzi. Do jogurtu dodaję obrany i wyciśnięty czosnek, 2 łyżeczki przyprawy tzatzyki, do smaku zioła prowansalskie, koperek suszony (w sezonie świeży), curry, pieprz ziołowy, szczyptę soli i pieprzu czarnego, wszystko dokładnie mieszam. Sos można przygotować wcześniej

Zdrowo i kolorowo
Kiełki fasoli, grzyby shitake... i smażony makaron 142

szklanki zielonej fasolki szparagowej* 2 cm kawałek imbiru* 1 ząbek czosnku * sos sojowy* pikantny sos chili* gotowa przyprawa azjatycka (lub własna kompozycja)* olej sezamowy* sezam biały i czarny* 3 łyżeczki tapioki (może też być skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana) * olej rzepakowySposób przygotowania Grzyby shitake zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min.Obrać marchewkę, pietruszkę, cebulkę, z papryki usunąć(...)podsmażyć, dodać starty imbir i czosnek, podsmażyć, dodać świeże warzywa, podsmażyć, dodać mrożone warzywa i podsmażyć.Następnie wlać 2/3 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, dodać 2-3 łyżki sosu sojowego, 1-2 łyżeczki sosu chili, 1 łyżeczkę przyprawy azjatyckiej i gotować na delikatnym ogniu ok. 10 min.W tym czasie odcedzić grzyby shitake, umyć i pokroić w paski, dodać do gotującej

Mix smaku
Grillowany łosoś w kremowym sosie ze szparagami i grzybami i test patelni Ballarini / Grilled salmon with creamy asparagus and m 184

kolejna świetna patelnia z tej firmy:) Zapraszam po przepis: Scroll down for recipe in English Grillowany łosoś w kremowym sosie ze szparagami i grzybami (4 porcje) Składniki: 4 kawałki łososia (po ok. 150 g każdy), ze skórą 2 łyżeczki świeżych liści tymianku 450 g szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami i pokrojone na 2 cm kawałki 1 duży por, pokrojony(...)były wciąż jędrne. Odcedź i odstaw. Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię, rozpuść masło i dodaj pory. Smaż do miękkości przez około 5 minut. Dodaj grzyby, tymianek, dopraw solą i pieprzem i smaż aż grzyby zmiękną, około 5 minut. Następnie wlej wino i smaż mieszając przez około 30 sekund. Zdejmij patelnię z ognia i zabierz się za łososia. Rozgrzej patelnię grillową

karmelowy

Proponowane wyszukiwania