papai, curry i soczystym mięsem z kurczaka. Dodatek aromatycznego sosu curry z mlekiem kokosowym sprawia, że jest to danie, któremu nikt się nie oprze. Kremowy serek wykorzystałam nie tylko do nadzienia, ale również do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne – elastyczne, delikatne i wyjątkowo smaczne! A w mojej głowie jak grzyby po deszczu rodzą się fantastyczne przepisy! Częstujcie się(...)mąka pszenna ok. 1 pełna szkl * miękkie masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy – 125 g * sól, pieprz, curry * świeża kolendra * masło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * papryczka chili – 1 szt * kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir, kmin rzymski
Ostra na Słodkopapai, curry i soczystym mięsem z kurczaka. Dodatek aromatycznego sosu curry z mlekiem kokosowym sprawia, że jest to danie, któremu nikt się nie oprze. Kremowy serek wykorzystałam nie tylko do nadzienia, ale również do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne – elastyczne, delikatne i wyjątkowo smaczne! A w mojej głowie jak grzyby po deszczu rodzą się fantastyczne przepisy! Częstujcie się(...)mąka pszenna ok. 1 pełna szkl * miękkie masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy – 125 g * sól, pieprz, curry * świeża kolendra * masło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * papryczka chili – 1 szt * kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir, kmin rzymski
Ostra na Słodkopapai, curry i soczystym mięsem z kurczaka. Dodatek aromatycznego sosu curry z mlekiem kokosowym sprawia, że jest to danie, któremu nikt się nie oprze. Kremowy serek wykorzystałam nie tylko do nadzienia, ale również do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne – elastyczne, delikatne i wyjątkowo smaczne! A w mojej głowie jak grzyby po deszczu rodzą się fantastyczne przepisy! Częstujcie się(...)mąka pszenna ok. 1 pełna szkl * miękkie masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy – 125 g * sól, pieprz, curry * świeża kolendra * masło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * papryczka chili – 1 szt * kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir, kmin rzymski
Ostra na Słodkopapai, curry i soczystym mięsem z kurczaka. Dodatek aromatycznego sosu curry z mlekiem kokosowym sprawia, że jest to danie, któremu nikt się nie oprze. Kremowy serek wykorzystałam nie tylko do nadzienia, ale również do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne – elastyczne, delikatne i wyjątkowo smaczne! A w mojej głowie jak grzyby po deszczu rodzą się fantastyczne przepisy! Częstujcie się(...)mąka pszenna ok. 1 pełna szkl * miękkie masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy – 125 g * sól, pieprz, curry * świeża kolendra * masło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * papryczka chili – 1 szt * kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir, kmin rzymski
Ostra na Słodkoświeżo zmielony czarny pieprz ok 500 ml bulionu śmietana - opcjonalnie przygotowanie Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody - nalać tyle aby grzyby były zakryte. Gotowałam w szybkowarze. Odcedzić, wywar i 1/3 grzybów odstawić. Pozostałe grzyby, przeznaczone do pulpetów, drobno posiekać, można w blenderze. Klopsy : Do miski włożyć w szystkie składniki na klopsy - mięso, posiekane grzyby, jajka, startą(...)Wywar z gotowania grzybów wlać do dużej głębokiej patelni. Dodać część bulionu i pozostawione grzyby ( można je pokroić na mniejsze kawałki). Zagotować i ostrożnie włożyć do wywaru pulpety. Jeżeli trzeba - uzupełnić bulionem. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu przez ok 20 minut. Można sos doprawić na koniec śmietaną
Stare Garychlebem, którym można moczyć w pysznym, lekko kwaskowatym śmietanowym sosie. Mięso w nim staje się kruche i soczyste, a pieczarki głębokiego smaku. Polecam wszystkim, nie tylko w zimie! ;) Składniki: 400 g piersi indyczej pokrojonej w grube plastry skórka cytrynowa pieprz cytrynowy sól 250 g ciemnych pieczarek czarny pieprz świeżo mielony 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia(...)posypując je czarnym pieprzem. 3. Przełożyć mięso i grzyby do garnka z wodą (0,5 szklanki) i całymi przyprawami, zagotować, zmniejszyć ogień na bardzo mały i dusić pod przykryciem ok. 30 minut. po tym czasie wlać wino i nadal dusić jeszcze 30 minut. Zwiększyć nieco ogień, zdjąć pokrywkę i zredukować nieco sos. 4. Dodać creme fraiche i gotować dalej
Kuchnia Prezydentowejkarczka z dzika 1 średnia marchewka (150g) kawałek (100g) korzenia selera 150g pieczarek garść suszonych leśnych grzybów 2 ząbki czosnku 2 średniej wielkości czerwone cebule 3 łyżeczki musztardy (zasadniczo łagodnej, ostrej mogą użyć zwolennicy bardziej pikantnych potraw) 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego 1 i 1/2 łyżeczki soli kilka ziaren suszonego jałowca 2 liście laurowe 150ml (pół)wytrawnego czerwonego(...)wina 4 łyżki oleju rzepakowego Do podania ziemniaki gotowane lub pieczone , kopytka kwaszony lub konserwowy ogórek, marynowane patisony sos z duszenia Instrukcje Czosnek obieramy i dokładnie miażdżymy w wyciskarce. Ziarna jałowca drobno rozbijamy w moździerzu. Następnie przygotowujemy marynatę dokładnie mieszając ze sobą musztardę, 2 łyżki oleju, pieprz, czosnek, jałowiec i 1 łyżeczkę soli. Mięso dzielimy na 2 mniejsze kawałki, płuczemy
Kulinarna PokusaDANIE GŁÓWNEJa : Fileciki cielęce duszone w białym winie z wędzonym serem i żurawiną z pieczonymi ziemniaczkamiMama : Galicyjskie zraziki cielęce z sosem kaparowym i kładzionymi kluseczkami3. DESERJa : Szarlotka na ciepło z lodami , bitą śmietaną i owocamiMama : To samoDODATKOWO: Soki pomarańczowe świeżo wyciskaneNasza oferta wyglądała tak :http://www.groupon.pl/oferty/krakow/ck-browar/42363569 czyli :zamiast 202 zł zapłaciłam 99,99 zł ( w cenie 3-daniowa uczta(...)zdarzyło mi się w Krakowie pic tak pyszny świeży sok!Z wyraźnymi cząstkami pomarańczy!Mało brakowało, a wypiłabym jednym duszkiem do dna :D** *Na stół wkroczyły zupy.Niesamowicie gorące i pachnące!Krem cebulowy bardzo delikatny … gęsty … kremowy … o lekkim , ale wyczuwalnym smaku … ze świeżymi, bardzo chrupiącymi grzankami i świeżo tartym parmezanem, który po roztopieniu dodał zupie jeszcze
Ostra na Słodkouprzednim przymrożeniu) 2 ogórki kiszone lub więcej, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki o szerokości plastrów mięsa sól morska świeżo mielona czarny pieprz świeżo mielony mąka pszenna do obtaczania roladek olej rzepakowy 150 ml zimnej wody świeża pietruszka do posypania (opcjonalnie) wykałaczki do spinania roladek Przygotowanie Roladki wołowe mini Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 5 min Otwieranie Garnka Szybkie(...)składniki się połączą wymieszany wywar ze śmietaną wlej do reszty sosu w szybkowarze połącz ubijaczką wszystkie składniki dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem pogotuj ok. 2 min na małym ogniu Serwuj roladki z sosem na ciepło, udekorowane ulubionym ziołem. Roladki wołowe mini, udekorowane świeżą pietruszką
Szybko Szybkowarpewno chcemy się pokusić na taki dodatek. Jednak sosy to nie tylko puste kalorie, odpowiednio przygotowane, z właściwych składników, są wręcz niezbędnym dodatkiem zdrowej diety. Marginesem dodam, że jak dla mnie sosik jest dużym rywalem słynnego sera z ziemniaka ;] SKŁADNIKI: 350 ml wody 2.5 łyżki czerwonej soczewicy 2 grzyby shitake (świeże) marchewka 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych przyprawy: czosnek mielony
healthy dreamsszczęście grzyby można kupić. Więc korzystam ile wlezie. Dziś przed Państwem makaron z kurkami i orzechami laskowymi. Ma jakiś pierdyliard kalorii, ale jak mam zginąć zjedzona przez wściekłe lisy, to przynajmniej zginę nażarta! Potrzebujemy: makaron tagliatelle 200 g kurek dwie garście orzechów laskowych pół małej, białe cebuli 200 ml śmietanki 18% (użyłam łaciatej) sól, pieprz, gałka muszkatołowa świeże oregano – konieczne(...)śmietanką. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym oregano. Dużo świeżego oregano. Suszone się nie nadaje. Mieszamy aż śmietanka nam zgęstnieje. Dodajemy ugotowany makaron i ¼ kubeczka wody z gotowania makaronu. Mieszamy i doprawiamy gałką. Danie robi się szybko, jest pyszne i nie produkuje strasznego bajzlu w kuchni Smacznego! PS.: powiedzcie coś Najcierpliwszemu bo chce mnie na grzyby wyciągnąć a nie mam kaloszy
ladykitchenzeszkli, wsypać drono pokrojone kurki, całość podsmażyć,aż grzyby puszczą wodę i odparują. Szpinak pokroić w paski i przełożyc na patelnię, dodać przeciśniety przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę ser i całość dusić 3-4 minuty. Wlać śmietankę, wymeszać, doprawić solą i pieprzem, gotować do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać świeże listki oregano i tak przygotowanym sosem polać makaron
Kuchnia w opałachDodatek aromatycznego sosu curry z mlekiem kokosowym sprawia, że jest to danie, któremu nikt się nie oprze. Tak jak już pisałam ostatnio – marka Apetina inspiruje! Niesamowicie inspiruje! I tym razem kremowy serek wykorzystałam nie tylko do nadzienia, ale również do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne – elastyczne, delikatne i wyjątkowo smaczne! A w mojej głowie jak grzyby po deszczu(...)pełna szkl * miękkie masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy Papaja i curry Apetina – 125 g * sól, pieprz * świeża kolendra * masło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * papryczka chili – 1 szt * kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir, kmin rzymski
Ostra na Słodkoparyskim dostawcą tych grzybów. Z biegiem czasu hodowla zaczęła być popularna także w stolicy. Pieczarki, początkowo nazywane grzybami Passy zyskały miano Champignons de Paris – grzybami z Paryża . [źródło: kucharz.wieszjak.polki.pl ] Ale dość babrania się w historii okraszonej obornikiem ! Czas na przepis z wykorzystaniem tego szlachetnego grzyba. Prezentuję prostą i szybką w przygotowaniu zapiekankę pieczarkowo-ziemniaczaną z sosem beszamelowym . Przepis bierze(...)udział w akcji kulinarnej Pieczarkowy Tydzień 2016 na Durszlaku i Mikserze kulinarnym . Składniki na 2 porcje - piekłam w 2 małych naczyniach do zapiekania : ZAPIEKANKA 3-4 ziemniaki 200g świeżych pieczarek 1 pomidor sól, pieprz czarny, czosnek granulowany, ulubione zioła - do smaku SOS BESZAMELOWY: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szkl. mleka 1/4 łyżeczki gałki
Grunt to przepis!sos: 10 g suszonych podgrzybków woda 2 szalotki, drobno posiekane 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony 1/4 szklanki białego wina 200 g śmietany 36% sól, świeżo mielony pieprz Składniki na kaszę: 1 szklanka kaszy pęczak 1 łyżka oleju 1 szalotka, drobno posiekana 1/4 szklanki białego wina 3 szklanki wrzątku sól do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Grzyby(...)minuty. Wlewamy białe wino, odparowujemy połowę. Dodajemy odłożone wcześniej grzyby wraz z wodą z namaczania i gotujemy 10 minut. Wkładamy roladki, dolewamy tyle wody, aby sięgała do połowy ich wysokości. Gotujemy pod przykryciem 7 minut, odwracamy i gotujemy kolejne 7 minut pod przykryciem. 3. Roladki wyławiamy z sosu, wyciągamy wszystkie wykałaczki. Do sosu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, wkładamy z powrotem
My Culinary Art