gotować dopóki cały płyn nie wyparuje. Dodać zmiażdżone ziarenka jałowca,suszone grzyby, maggi. Podlać wodą i zagotować. Dokładnie wymieszać. Dodać wody tylko tyle, żeby mięso było przykryte do połowy. Później w razie potrzeby dolewać wodę, ale w małych ilościach. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja dodałam gałązkę świeżej maggi z ogrodu, ale możecie dodać 1 łyżeczkę maggi w płynie(...)Gotować mięso na jak najmniejszym ogniu, tak długo aż mięso będzie bardzo miękkie. Mięso rozpadało się w ustach a sos pyszny. Polecam
Kuchnia Pokoleńsól morska gruboziarnista pieprz czarny grubo mielony świeży tymianek 200 g leśnych grzybów 400 ml śmietanki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Polędwiczki myjemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem ,dzielimy na porcje i obtaczamy w mieszance soli ,pieprzu i liści tymianku. Cebulę siekamy ,szklimy na maśle ,dodajemy pokrojone w paski grzyby ,oprószamy solą. Następnie zalewamy śmietanką ,dusimy(...)wolnym ogniu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowane polędwiczki grillujemy z każdej strony na ruszcie. Na talerz wylewamy sos ,na nią kładziemy grillowaną polędwiczkę. Podajemy z ziemniakami i surówką. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchensosie pomidorowym. W towarzystwie białego wina i czosnku smakują znakomicie. Gulasz ma gładką, aksamitną konsystencję. Jest gęsty i aromatyczny. Zazwyczaj wybieram do niego same kapelusze takie o średnicy około 3-4cm i nie kroję ich, tylko używam w całości. Najpierw obsmażam je na oleju, a następnie duszę z pozostałymi dodatkami około dwóch godzin bo u mnie w domu grzyby(...)zawsze się długo gotowało. Smakuje znakomicie z dodatkiem świeżego pieczywa. Ja podałam go z domowym chlebem słonecznikowym. Sezon grzybowy w pełni, zachęcam zatem do wypróbowania tego przepisu. Przygotowałam go w ramach konkursu " „Pudliszki-pomidorowy zawrót głowy”.” Czytaj więcej
Wiem co jemSezon kurkowy czas zacząć ! Czekałam na niego z niecierpliwością. Kurki to moje ulubione grzyby, smakują mi w każdej postaci, z makaronem chyba najbardziej Dziś mam dla Was makaron tagliatelle z kurkami, polędwiczką i winem w sosie śmietanowym. Połączenie kurek i polędwiczki to zgrany duet, musicie spróbować ! Składniki: Makaron tagliatelle 200 g kurek 1 polędwiczka wieprzowa 1 średnia cebula(...)ząbki czosnku 250 ml śmietany 30 % 1/4 szklanki białego wina 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka suszonego tymianku świeżo zmielony pieprz, sól himalajska 1/2 natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj. Z polędwiczki usuń błony i pokrój ją w cienkie
Moja pasja smakuznalazł. W plastry schabu zawinęłam suszone śliwki, a kurki dodałam do pachnącego ziołami sosu. Składniki: 6-8 plastrów schabu sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, słodka papryka, czosnek śliwki kalifornijskie Sos: 200 g świeżych kurek 2 ząbki czosnku 2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30% łyżeczka igiełek rozmarynu pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki oregano olej sól i pieprz pęczek natki pietruszki Schab cienko(...)śliwki i zwinąć w roladę. Spiąć wykałaczkami. Mięso obsmażyć z każdej strony na oleju. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia mięsa grzyby zalać gorącą wodą z łyżką octu, wymyć z zanieczyszczeń. Wyjąć i osuszyć. Duże sztuki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do mięsa posiekany drobno czosnek oraz kurki. Śmietankę wlać do mięsa, energicznie mieszając
Czerwień i błękitZnakomita Pita z Brązowej Mąki do tego Brązowe Pieczarki. Pierwszy raz spotykam się w tymi grzybami. Są znakomite i intensywne. Duszone na masełku z dodatkiem czosnku i cebulki są rewelacyjne. Całość wzbogacone smakami chrupiącego kurczaka, warzyw i sosu słodko kwaśnego. Rewelacja. Polecam Pyszna Pita z Brązowymi Pieczarkami Składniki: na 4 Porcje: 4 Pity Brązowe 20 dag brązowych pieczarek(...)plastry sera żółtego albo 15 dag sera żółtego tartego 1 filet z kurczaka Chrupiąca panierka do kurczaka ja dałam Chińską (pierwszy ale nie ostatni raz) Garść rukoli i świeżego szpinaku Dowolny sos ja polecam słodko kwaśny 1 łyżka masła 1 cebula przyprawy: słodka papryka, pieprz, sól, czosnek granulownany 1 ząbek czosnku Sposób Przygotowania: Na początku bardzo aromatyczne brązowe pieczarki
Gotowanie Patkicebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek natka pietruszki 250 gram mrożonych kurek lub prawdziwków lub świeżych pieczarek Kaszę jaglaną wypłukać i uprażyć w rondelku. Zalać 2 szklankami wody. Posolić. Gotować ok 25 minut. Odstawić do wystudzenia. Grzyby posiekać , usmażyć na oliwie z solą i ząbkiem czosnku. Przestudzić. Dodać dużą ilość natki. Przełożyć do ugotowanej(...)wymieszać ręką. Formować pulpety. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, wlać passatę, pomidory pelati (pomidory rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków). Duszę kilka minut. Włożyć do sosu pulpeciki i dusić po kilka minut obracając na druga stronę po 5 minutach. Można posypać serem np. parmezanem i lekko zapiec w piekarniku pod górną grzałką. Posypać obficie natką
AZgotuj!piecyka nagrzanego do temperatury 170 -180 stopni na około 30 -40 minut. Na 10 minut przed wyjęciem podlać sosem pomidorowo - grzybowym.Składniki sosu:niewielka garstka suszonych grzybków (można użyć świeżych),3 średnie pomidory,1 mała cebula,3 ząbki czosnku,2 - 3 łyżki masła,sól, pieprz - do smaku.Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej 2 godziny wcześniej(...)kostkę.Cebulę zeszklić na maśle, dodać czosnek i chwilę przesmażyć. Grzybki lekko przesiekać, żeby nie były zbyt duże. Dodać do cebuli i czosnku, poddusić. Jak grzyby będą miękkie, dodać pomidory i wszystko razem przesmażyć krótko.Doprawić solą i pieprzem. Taką paprykę najchętniej jem z chrupiącą bułką. Pasuje do niej również ryz ugotowany na sypko
Codzienna kuchnia niecodziennalista składników. Pasta masala w tym sosie to jak suszone grzyby w bigosie. Jest ostra, a jej zapach przywraca o zawrót głowy. Dopiero po dodaniu soczewicy sos nieco łagodnieje…może mi się tylko tak wydaje… Odporność na ostre przyprawy już dawno się u mnie objawiła. Soczewica w sosie to pożywne danie bogate w białko, witaminy i minerały. Wartą(...)nią zastąpić mięso od czasu do czasu. Czerwona soczewica w sosie Składniki: dla 2-4 osób Pasta masala po 2 łyżeczki nasion kolendry i kminu rzymskiego 3 cm świeżego imbiru 3 suszone małe czerwone chili 1 łyżka wędzonej papryki 2 łyżeczki garam masala 1 doniczka świeżej kolendry 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego Sos masala 2 łyżki kokosowego oleju
codojedzeniaOdkąd odkryłam boczniaki to pragnę ich smakować coraz to więcej! Dlatego bazowo opierając się na tych cudacznych grzybkach zrobiłam danie proste aczkolwiek ciekawe, przełamane smakowo, i
upichconazarazem wyrazisty w smaku … Niezwykle sycący i bardzo aromatyczny! Crostini misti – chrupiące grzanki z pesto, świeżymi pomidorami, szynką parmeńską i rukolą Chrupiące grzanki z tostowego pieczywa podane świeżymi pomidorkami i roladkami z szynką parmeńską i rukolą. Wszystko dopełniał krem balsamiczny, który ja baaardzo lubię! Danie bardzo smaczne, choć przyznam się bez bicia, że zdecydowanie wolałam tę wersję, która(...)potem podniebienia! Pierś z kurczaka na risotto grzybowym podawana na carpaccio z buraka skropiona sosem balsamicznym. Z ogromną przyjemnością zjadłabym dokładkę! :D Fantastyczne grzybowe risotto ( które już na dniach będę robić w domu! :D ) , niezwykle aromatyczne, z wyrazistymi kawałkami grzybów … niezwykle kremowe i delikatne. Do tego pieczona pierś z kurczaka – delikatna , absolutnie nie przesuszona i carpaccio
Ostra na Słodkoryżu długoziarnistego 10 średnich pieczarek 2 małe ogórki korniszony 1 jajko otręby żytnie bułka tarta pieprz, ostra papryka, tymianek, grzybowy sos sojowy Składniki sos : 300 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 500 ml passaty 2 ząbki czosnku szczypior pieprz, estragon Zaczynamy od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Polecamy 2 torebki zwykłego ryżu długoziarnistego ugotować, aż torebki będą mocno wypełnione ryżem(...)Teraz czas na pieczarki, które kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na oliwie z oliwek z dużą ilością pieprzu. Pod koniec smażenia dolewamy nieco grzybowego sosu sojowego, który fajnie podbije nam smak grzybów. Jednak nie za dużo, bo jest on mocno esencjonalny. Pieczarki przekładamy do ryżu, ale zwróćcie uwagę na wodę, która zapewne wypłynie Wam z pieczarek. Należy
vegetaniewykonania takiej zupy potrzebna będzie mieszanka warzyw chińskich, jeśli w warzywach nie ma grzybów to trzeba je dodać. Ja zrobiłam wersję łagodniejszą dla moich gości, oni nie lubią ostrych dań. Dodając papryczki chilli zupa stanie się pikantna. Ilość chili zależy od tego jaką ostrą zupę lubicie. Do garnka wlać 2 litry wody, wrzucić piersi kurze i korpus(...)kurczaka. Zagotować, zdjąć szumy. Teraz już zmniejszyć gaz, dodać grzybki i doprawić do smaku solą. Gotować 10 minut. Dodać warzywa z paczki, pędy babusa, sos sojowy, chilli posiekane drobno ( można chilli ominąć) i potarty świeży imbir. Zagotować i doprawić w razie potrzeby. Mięso wyjąć z zupy, obrać korpus a piersi kurze pokroić w cienkie paseczki. czyste mięso wrzucić do zupy
Kuchnia Pokoleńmakaronu penne 600 g świeżych młodych opieniek 1 łyżka masła pół cebuli sól pieprz ziołowy na beszamel 1 szkl mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka masła szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej 30 g sera żółtego oregano Makaron ugotować, odcedzić i włożyć na dno naczynia żaroodpornego. Pół cebuli drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać grzyby i dusić aż zupełnie odparują, doprawić(...)solą i pieprzem. W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę, mieszać przez chwilę, po czym stopniowo ciągle mieszając dodać mleko ( w razie powstania grudek, sos rozbić blenderem) gdyby sos był zbyt gęsty dodać odrobinę mleka. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Na makaronie rozłożyć równomiernie podduszone grzybki i przykryć beszamelem. Posypać odrobiną sera żółtego i szczyptą oregano
Gotowanie jest łatweoliwek lub oleju roślinnego sok z 1 cytryny 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego garść świeżych liści szałwii szczypta startej gałki muszkatołowej Składniki na makaron: 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego 250 g rydzów i pieczarek (mogą być same pieczarki lub inne grzyby), pokrojone na kawałki 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne sól i pieprz(...)rozłóż na niej równomiernie grzyby. Smaż bez mieszania, przez około 2 minuty, do zarumienienia, po czym dopraw je solą i pieprzem, odwróć je na drugą stronę i smaż bez mieszania kolejne 5 minut. Wmieszaj czosnek, smaż przez 1 minutę, po czym dodaj dwie łyżki masła wraz z chilli cayenne. Następnie dodaj ugotowany makaron, wymieszaj z grzybami, parmezanem, mozzarellą i śmietaną
karmelowy