sos ze świeżych grzybów - 500 przepisów (strona:18/34)

CROSTINI MISTI , DORSZ Z CHRZANOWYM PUREE , GRZYBOWE RISOTTO ,I PANNA COTTA WANILIOWO-CYNAMONOWA – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z 205

zarazem wyrazisty w smaku … Niezwykle sycący i bardzo aromatyczny! Crostini misti – chrupiące grzanki z pesto, świeżymi pomidorami, szynką parmeńską i rukolą Chrupiące grzanki z tostowego pieczywa podane świeżymi pomidorkami i roladkami z szynką parmeńską i rukolą. Wszystko dopełniał krem balsamiczny, który ja baaardzo lubię! Danie bardzo smaczne, choć przyznam się bez bicia, że zdecydowanie wolałam tę wersję, która(...)potem podniebienia! Pierś z kurczaka na risotto grzybowym podawana na carpaccio z buraka skropiona sosem balsamicznym. Z ogromną przyjemnością zjadłabym dokładkę! :D Fantastyczne grzybowe risotto ( które już na dniach będę robić w domu! :D ) , niezwykle aromatyczne, z wyrazistymi kawałkami grzybów … niezwykle kremowe i delikatne. Do tego pieczona pierś z kurczaka – delikatna , absolutnie nie przesuszona i carpaccio

Ostra na Słodko
Kotlety ryżowe i fasolka szparagowa w pomidorach. 143

ryżu długoziarnistego 10 średnich pieczarek 2 małe ogórki korniszony 1 jajko otręby żytnie bułka tarta pieprz, ostra papryka, tymianek, grzybowy sos sojowy Składniki sos : 300 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 500 ml passaty 2 ząbki czosnku szczypior pieprz, estragon Zaczynamy od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Polecamy 2 torebki zwykłego ryżu długoziarnistego ugotować, aż torebki będą mocno wypełnione ryżem(...)Teraz czas na pieczarki, które kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na oliwie z oliwek z dużą ilością pieprzu. Pod koniec smażenia dolewamy nieco grzybowego sosu sojowego, który fajnie podbije nam smak grzybów. Jednak nie za dużo, bo jest on mocno esencjonalny. Pieczarki przekładamy do ryżu, ale zwróćcie uwagę na wodę, która zapewne wypłynie Wam z pieczarek. Należy

vegetanie
Zupa chińska z kurczakiem 229

wykonania takiej zupy potrzebna będzie mieszanka warzyw chińskich, jeśli w warzywach nie ma grzybów to trzeba je dodać. Ja zrobiłam wersję łagodniejszą dla moich gości, oni nie lubią ostrych dań. Dodając papryczki chilli zupa stanie się pikantna. Ilość chili zależy od tego jaką ostrą zupę lubicie. Do garnka wlać 2 litry wody, wrzucić piersi kurze i korpus(...)kurczaka. Zagotować, zdjąć szumy. Teraz już zmniejszyć gaz, dodać grzybki i doprawić do smaku solą. Gotować 10 minut. Dodać warzywa z paczki, pędy babusa, sos sojowy, chilli posiekane drobno ( można chilli ominąć) i potarty świeży imbir. Zagotować i doprawić w razie potrzeby. Mięso wyjąć z zupy, obrać korpus a piersi kurze pokroić w cienkie paseczki. czyste mięso wrzucić do zupy

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka z opieńkami i makaronem pod beszamelem 141

makaronu penne 600 g świeżych młodych opieniek 1 łyżka masła pół cebuli sól pieprz ziołowy na beszamel 1 szkl mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka masła szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej 30 g sera żółtego oregano Makaron ugotować, odcedzić i włożyć na dno naczynia żaroodpornego. Pół cebuli drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać grzyby i dusić aż zupełnie odparują, doprawić(...)solą i pieprzem. W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę, mieszać przez chwilę, po czym stopniowo ciągle mieszając dodać mleko ( w razie powstania grudek, sos rozbić blenderem) gdyby sos był zbyt gęsty dodać odrobinę mleka. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Na makaronie rozłożyć równomiernie podduszone grzybki i przykryć beszamelem. Posypać odrobiną sera żółtego i szczyptą oregano

Gotowanie jest łatwe
Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami / Pork chops with sage and mushroom pasta 258

oliwek lub oleju roślinnego sok z 1 cytryny 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego garść świeżych liści szałwii szczypta startej gałki muszkatołowej Składniki na makaron: 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego 250 g rydzów i pieczarek (mogą być same pieczarki lub inne grzyby), pokrojone na kawałki 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne sól i pieprz(...)rozłóż na niej równomiernie grzyby. Smaż bez mieszania, przez około 2 minuty, do zarumienienia, po czym dopraw je solą i pieprzem, odwróć je na drugą stronę i smaż bez mieszania kolejne 5 minut. Wmieszaj czosnek, smaż przez 1 minutę, po czym dodaj dwie łyżki masła wraz z chilli cayenne. Następnie dodaj ugotowany makaron, wymieszaj z grzybami, parmezanem, mozzarellą i śmietaną

karmelowy
Pierogi piemonckie z ricottą, szpinakiem i palonym masłem rozmarynowym 182

Pierogi piemonckie nie są zwykłymi pierogami. Są to pierogi z żółtkiem, które rozpływa się na talerzu po rozcięciu pieroga tworząc wraz z farszem niesamowicie aksamitny sos do pieroga. We Włoszech nazywa się je agnolotti piemontesi . Delikatny farsz z ricotty i szpinaku z palonym masłem z dodatkiem rozmarynu o orzechowym posmaku łączy się z kremowym żółtkiem tworząc na talerzu coś, czego(...)sól – szczypta curry farsz: – 250 g ricotty – 200-300 g szpinaku (jeśli jest sezon to świeży, poza sezonem można także znaleźć pakowany świeży szpinak baby) – 1 żółtko na każdego pieroga – opcjonalnie: garść suszonych grzybów – sól, pieprz masło palone: – 100 g masła – kilka listków świeżego rozmarynu – opcjonalnie tarty parmezan wg uznania

Pociąg Do Kuchni
Ziołowy filet z kurczaka z kurkami 343

arkusze Papirusu Winiary z ziołami prowansalskimi 200g kurek 2 ząbki czosnku 100g śmietany kremówki 100ml bulionu drobiowego 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanego świeżego oregano 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka zimnej wody sól pieprz Oczyść grzyby i opłucz. Osącz na sicie. Filety umyj, osusz papierowym ręcznikiem i odetnij tłuszcz. Każdy przekrój na pół. Ułóż po dwa kawałki w jednym(...)minut z każdej strony). W tym czasie rozgrzej na patelni masło. Wrzuć kurki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Obsmaż. Zdejmij je z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem. Do pozostałego sosu wlej śmietankę i bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 5 minut. Wlej mąkę rozmieszaną z zimną wodą. Ponownie zagotuj sos. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekane oregano

Wiem co jem
KURCZAK Z PIECZARKAMI W SOSIE IMBIROWO JOGURTOWYM 234

Danie to pochodzi z kuchni indyjskiej. Jego nazwa to KORMA. Tradycyjna korma to potrawa o zawiesistej,śmietanowej konsystencji. Zamiast śmietany wykorzystuje się odtłuszczony jogurt,dzięki któremu

potrawyregionalne
Filet z kurczaka nadziewany pieczarkami, suszonymi pomidorami, kaparami i cebulą. 193

      Pyszny, soczysty kurczak z aromatycznym, intensywnym w smaku nadzieniem, z dodatkiem sosu spod pieczeni, podany z garścią sałaty skąpanej w ulubionym dressingu.... Obłędny

Rozpustne gotowanie
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 215

naczynka możecie zapiekać lub blanszować (tak jak w moim przepisie). Jeśli do blanszowania dodacie trochę cukru warzywa zachowają swój intensywny kolor i choć będą podgotowane, nadal będą wyglądały na świeżo zerwane z krzaczka.Czas przygotowania: 25 minut + moczenie grzybówPorcje: 4   Składniki:1/2 opakowania makaronu Czaniecki tarte,4 duże pieczarki portobello,4 okrągłe cukinie,20 g suszonych borowików(...)papierowy ręcznik. Na małym ogniu zeszklić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać wino i posiekane grzyby, dusić minutę żeby alkohol odparował. Dodać wodę z grzybów (przelewając ją przez sitko), połowę bulionu i suchy makaron. Gotować 12 minut, kontrolując gęstość sosu (dodać więcej bulionu jeśli sos będzie zbyt gęsty). Doprawić solą i pieprzem. Makaron gotowany w sosie wchłonie

SzczyptaSmaQ
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 354

mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie(...)Oczyść pieczarki i podziel na pół jeśli są bardzo duże. Rozgrzej patelnię, roztop masło i wrzuć pieczarki. Smaż grzyby w wysokiej temperaturze potrząsając patelnią. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane zioła. Smaż jeszcze przez minutę po czym dodaj ocet balsamiczny. Sos zacznie gęstnieć, dodaj wtedy gnocchi i smaż przez chwilę. Podawaj gnocchi na gorąco z pokruszoną feta

codojedzenia
Makaron z sosem kurkowym, ze szpinakiem i orzechami włoskimi 187

Smacznego! Składniki: 100 g makaronu 200 g kurek 100 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 ml śmietanki 30% garść orzechów włoskich 1 łyżka oliwy natka pietruszki sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurki oczyszczamy dokładnie, płuczemy pod zimną wodą. Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, natomiast te większe kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek(...)mniejsze kawałki, na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i orzechy i krótko podsmażamy. Po chwili dodajemy przygotowane wcześniej kurki i smażymy ok. 3 minuty. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy umyty szpinak oraz makaron. Posypać posiekaną natką pietruszki i zagotować ponownie, aż sos będzie gęsty

psgotujemy
Naleśniki szpinakowe z sosem kurkowym. Sprytny sposób czyszczenia kurek 187

grzybowa. Mają również delikatny zapach, przypominajacy zapach moreli. Czy wiesz, że grzyby zawierają witaminy B1 nie mniej niż ziarna zbóż, zaś kurki są rekordzistą w tym zakresie i mogą się równać z drożdżami piekarskimi. Oprócz wielu cennych mikroelementów, zawierają sporo jodu. Dzisiejsze naleśniki szpinakowe nie tylko cieszą oko i pięknie wyglądają, a podane z sosem kurkowym w delikatnym sosie śmietanowym(...)kolację. Składniki na naleśniki ( 8 dużych) : 150 g mąki orkiszowej jasnej 100 ml mleka 150 ml wody mineralnej + trochę 2 jajka szczypta soli 100 g szpinaku mrożonego lub świeżego masło ghee do smażenia Składniki na sos kurkowy: 300 g kurek 1 cebula masło ghee 150-200 ml śmietany kremówki sól, pieprz koperek Wykonanie: szpinak zmiksować z mlekiem do momentu otrzymania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jajko zapiekane w pieczarce na dwa sposoby 253

się, że  po odcięciu trzonka kapelusz takiego grzyba staje się całkiem pojemną miseczką. Bardzo lubię jajka zapiekane z kokilkach , dlaczego zatem nie wykorzystać w tej roli pieczarki?  Tak oto powstały moje dwie dzisiejsze propozycje, świetne na śniadanie lub lunch. W pierwszej z nich, wnętrza pieczarek posmarowałam najlepszym pod słońcem sosem z pieczonych pomidorów (który autentycznie(...)jest dobry do wszystkiego), wbiłam do nich po jajku, a po zapieczeniu podałam na chrupiących grzankach z resztą sosu do polania. Tę wersję na pewno polubią fani pikantnych smaków (ja! ja! ja!), ponieważ do sosu zamiast płatków chilli dodałam całą świeżą papryczkę chilli.  Druga wersja to rodzaj sałatki. Pieczarkę posmarowałam tym razem sosem z natki pietruszki i czosnku

Chilli Czosnek i Oliwa
Degustacja menu w La Traviacie - relacja 191

kieliszek wina.  Na początek otrzymałyśmy przystawki: bruschette miste - chrupiące kromki z trzema różnymi dodatkami: pomidorami, pastą z oliwek i pastą z grzybów. Takie danie w lokalu kosztuje 9 zł. Mi najbardziej smakowała ta ostatnia, grzyby fajnie komponowały się z pieczywem i były odpowiednio doprawione.  Jako druga przystawka na stole pojawiły się cykorie zawinięte w szynkę parmeńską, zapiekane(...)Niestety nie do końca, chyba jednak wolę cykorię na świeżo, tu było tego wszystkiego za dużo.  Po przystawkach czas na dania główne! Każda z nas na jednym talerzu otrzymała dwa rodzaje makaronu. Pierwszy z nich to: tagliatelle con il ragu alla bolognese (23 zł) - fajny, świeży makaron z sosem, w którym mocno wyczuwało się czerwone wino. Ciekawe

Pasja Smaku