sos ze świeżych grzybów - 500 przepisów (strona:24/34)

Gołąbki z młodej kapusty 160

ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Sos kurkowy 1 szalotka 300 g kurek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu lub ½ łyżeczki suszonego 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 łyżka 300 ml śmietany sól i pieprz do smaku Kapustę zaparz w lekko osolonej wodzie przez 20 minut. Ostudź(...)blasze. Podlej lekko bulionem, a na wierzchu ułóż kawałki masła. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180ºC na 30 minut. W międzyczasie ugotuj sos. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj oczyszczone grzyby i smaż przez 3 minuty, podrzucając grzyby na patelni. Dodaj pietruszkę, rozmaryn i przyprawy, a następnie soję i śmietanę. Gotuj sos przez 5 minut. Jeśli

codojedzenia
Nem rán – WIETNAMSKIE SAJGONKI Z MIĘSEM, I WARZYWAMI 287

się spróbować tajskich smaków w Tajlandii :) Dziś mam dla Was przepis na Nem rán czyli przepyszne wietnamskie sajgonki. Z farszem ze świeżo mielonego mięsa , makaronu ryżowego, warzyw i aromatycznych przypraw. Podane na gorące z delikatny słodko-ostrym sosem są fantastycznym pomysłem np. na imprezę! Z całą pewnością zrobią furorę! Polecam! CIEKAWOSTKA! W Polsce na te przysmaki mówimy sajgonki, choć(...)makaron ryżowy – 100 g * mięso mielone ( u mnie łopatka ) – 200 g * duża marchew – 1 szt * szczypiorek – 1 pęczek * cebula – 1 szt * grzyby mung – 4 szt * jajko – 1 szt * sos sojowy – 2 łyżki * chili , sól , pieprz , cukier – do smaku * olej rzepakowy do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron ryżowy gotujemy, odcedzamy. Grzyby mun zalewamy

Ostra na Słodko
Cannelloni nadziewane pieczarkami i serem pod beszemelem. 135

Makaron z serem to dobre połączenie, o czym mogliście się przekonać  w skandalizującym poście  Maćka (NSA i bomba?!). Ze sporymi wyrzutami sumienia, ale jeszcze

zadanie-gotowanie
Świąteczna terrina z łososiem 213

naszym wigilijnym stole sprawdzają się wszystkie zimne przekąski i przystawki z rybami, m.in różne śledzie z grzybami, z cytrusamiDzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienitą w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowną, ale i mało pracochłonną Świąteczną terrinę z łososiem, na którą przepis podawałam przy okazji wpisu o dekoracji świątecznego stołu, ta terrina  będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu.Były już(...)łyżki żelatyny250 ml śmietany 30%250 ml sosu chrzanowego Winiaryświeży koperek i natka pietruszkisok z cytrynysól i biały pieprzŻelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści, nie zagotowujemy. Schłodzoną śmietanę 30% wlewamy do miski i ubijamy trzepaczką na sztywno, dodajemy sos chrzanowy, posiekany świeży koperek i posiekanego bardzo drobno łososia. Masę doprawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
WOŁOWINA Z WARZYWAMI I MAKARONEM CHOW MEIN 155

  Danie z woka przyrządza się bardzo szybko.  Trzeba tylko wcześniej przygotować sobie składniki. Samo smażenie zajmie chwilkę. Można wykorzystać przeróżne,ulubione warzywa i chiński

potrawyregionalne
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 267

zlewamy do dużego garnka.   Obieramy marchewkę i pietruszkę, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do gara. Dodajemy przekrojone na pół łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy, suszone grzyby, surowe kurze udko. Zalewamy całość chłodną wodą (3-4 palce ponad poziom mięsa i warzyw w garnku). Gotujemy całość pod przykryciem, na bardzo niewielkim ogniu, około 3-4 godzin(...)była pierwszą na liście 50 najlepszych restauracji na świecie. SKŁADNIKI 1,2kg skrzydełek kurzęcych 3 łyżki stołowe (z lekką górką) mleka w proszku 1 świeże udko z kury 2-3 suszone grzyby 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 4 łodygi selera naciowego 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie sól do smaku

Karo in the Kitchen
Tagliatelle z kurkami i boczkiem 175

Już wiem... wiem jaki jest mój ulubiony rodzaj makaronu i chyba wkrótce sama zacznę jego produkcję - TAGLIATELLE - bo o tym cudzie tu mowa jest przepyszny w

sierotka maRysia w kuchni
Soki i napoje dla zdrowego układu odpornościowego. Co jest dobre, a co wyeliminować z diety, aby być zdrowym. 116

jego funkcjonowanie. Co robić, aby bronić się przed zaburzeniem odporności? Przede wszystkim należy WPROWADZIĆ do codziennego jadłospisu, sposobu odżywiania (czy jak niektórzy mówią diety): produkty pełnowartościowe produkty pełnoziarniste organiczne, świeże, surowe warzywa i owoce, które są źródłem witamin, składników mineralnych, enzymów trawiennych i przeciwutleniaczy niezbędnych dla zdrowia układu odpornościowego egzogenne kwasy tłuszczowe, występujące w roślinach strączkowych, orzechach, nasionach, tłustych rybach(...)sanowi doskonałą pożywkę dla grzybów i bakterii, sprzyja rozwojowi infekcji grzybiczych produkty oczyszczone, przetworzone, konserwowane, napoje słodzone gazowane, zaburzają one równowagę składników mineralnych, co niekorzystnie wpływa na metabolizm egzogennych kwasów tłuszczowych (pochodzących spoza ustroju) sztuczne dodatki do żywności, pestycydy, występujące w żywności nieorganicznej, przetworzonej alkohol osłabiający układ odpornościwy margaryna, sztuczne (z torebki, kostki) sosy sałatkowe, pieczeniowe, zupy, oleje

Naturalna Kuchnia
Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego 146

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Co powiecie na zastąpienie makaronu kaszą gryczaną - w prostej zapiekance z mięsem mielonym, pieczarkami i

Di gotuje
ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI 189

Pyszna, aromatyczna i delikatna zupa ze świeżych (w sezonie) kurek lub mrożonych zimą. Ciężko się od niej oderwać! Gdy tylko pojawią się pierwsze kurki na straganach

Słodko-Słony Świat Ilony
Szaszłyki z kurczaka 128

usuwamy gniazda nasienne, kroimy na paski, a następnie w większą kostkę. Brzoskwinie wyjmujemy z zalewy i kroimy na ćwiartki. Pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki w przypadku większych grzybów. Jedna wersja szaszłyków jest na słodko - z papryką i brzoskwinią. Na patyczki nabijam kolejno - paprykę, kurczaka i brzoskwinię. Przyznam, że nie byłam przekonana do owocowych dodatków do mięsa(...)smaki, poza tym są to produkty łatwo dostępne. :)  Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem Czas - ok. 20 minut Szaszłyki podałam z frytkami, sosem czosnkowym i ketchupem. Świetnie sprawdzą się także pieczone ziemniaki i świeże surówki. W sezonie grillowym śmiało można wykorzystać ten przepis do zrobienia w plenerze. Smacznego

Cooking Monster
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 187

NAMACZANIE GRZYBÓW (2 min + 2h) Garść suszonych prawdziwków wkładamy do miseczki i zalewy wodą, tak aby przykryła grzyby. Odstawiamy do namoczenia na ok. 2h i zabieramy się za resztę przepisu. 2. PODZIAŁ MIĘSA (15 min) Teraz będzie krok nieco hardcorowy, ale pamiętajcie, że prawdziwy Wiedźmin nie boi się żadnych wyzwań. Świeżą tuszkę z zająca lub królika myjemy, wyciągamy(...)jednocześnie nierozgotowane. Zawartość przecedzamy przez sitko (wywaru nie wylewamy, tylko zostawiamy w osobnym naczyniu) i zostawiamy do wystygnięcia. 6. SMAŻENIE GRZYBÓW, CEBULI ORAZ WĄTRÓBKI (15 min) Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy na to odsączone z wody grzyby (wodę z moczenia dolewamy do przecedzonego wywaru z mięsa). Smażymy je kilka minut na średniej mocy do zrumienienia, po czym

Nerds Kitchen
Cebularz lubelski 258

przez Renatę z bloga  Codziennik Kuchenn y. Akcja popularyzuje tradycyjne potrawy z różnych regionów Polski. Były już: pyry z gzikiem, karp smażony z sosem szarym, piróg biłgorajski, kwaśnica na gęsinie i zalewajka z grzybami.  Teraz przyszła pora na wspólne pieczenie cebularzy.  Cebularz lubelski, to jeden z najsławniejszych przysmaków tego regionu. Wywodzi się on z kuchni żydowskiej, jednak(...)składników, bo znikają u mnie w domu w oka mgnieniu. Przepis na cebularze podaję za  Codziennikiem Kuchennym .  Składniki na 6 cebularzy: 25 dkg mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki mleka 1 jajko  3 dkg masła 1/2 łyżeczki soli Na wierzch ciasta: 2 duże cebule 1 płaska łyżka maku 1/2 łyżeczki soli

Przepisy na domowy ser i chleb
Kurki, magiczna fasola, musztarda i miód - taki mały "cud", Arla Apetina 120

Kocham lato! Za to całe dobrodziejstwo, za te smaki, na które czeka się cały rok! Za te wyjątkowe i pyszne chwile spędzone razem przy stole, za posiłki jedzone na świeżym powietrzu, za radość z prostych rzeczy. Bo czy potrzeba czegoś więcej by sprawić szczerą radość i uśmiech na twarzy naszym najbliższym, niż przepyszny posiłek z dostępnych sezonowych produktów? Każdy(...)kremowym sosie o smaku musztardy i miodu, za sprawą serka od Arla Apetina.  Dlaczego magiczną fasolkę? Ha! A to jest super sprawa i nie wiem czy już Wam zdradzać sekret, a niech tam, potrzymam Was jeszcze chwilę w niepewności, ale zaraz się przekonacie! Sprawdźcie listę składników, i ugotujmy coś pysznego razem ;-) SKŁADNIKI: - 250 g grzybów - kurki - 1 opakowanie

SMYKWKUCHNI
Domowy makaron z koperkiem w sosie kurkowo śmietanowym, idealne do piwa witbier 144

Składniki: 100 g mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżka masła, 100 g kurek, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka soku z cytryny, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeży koperek, sól do smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: M akaron: Koperek myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki. Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można(...)każdym kawałku znajdował się koperek. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Sos: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Skrapiamy grzyby sokiem z cytryny, dolewamy śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron podajemy z sosem

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania