Sezon na warzywa trwa w najlepsze. Kolorowe i świeże warzywka same zachęcająco mrugają w naszą stronę. Dziś proponuję kolorowe szaszłyki , które w sezonie grillowym idealnie
potrawyregionalneObudzić w sobie włoską mammę. Zróbić makaron własnymi rękami. Przygotować farsz z ricottą. Popić włoskim winem. Ravioli w stylu DIY chodziło za mną już od jakiegoś
W kuchni wieczoremnasza lokalna przyprawa, rzadko stosowana w innych krajach. W smaku bardzo przypomina przyprawę w płynie typu maggi, stąd często jest jej naturalnym i świeżym zamiennikiem do zup i sosów. Kminek – jedna z przypraw, która ma tyle samo zwolenników co przeciwników – dla tych, którzy nie lubią ziaren kminku między zębami, polecany jest kminek mielony. Bez kminku nie obejdzie się bigos, kwaśnica(...)zupy fasolowej, pomidorowej, żurku, fasolki po bretońsku, pasztetu, bigosu, pizzy oraz do domowych kiełbas (stąd potoczna nazwa „kiełbasianego zioła”). Szałwia – coraz bardziej doceniana, rosnąca w Polsce roślina, której liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej nuty potrawie oraz poprawiają trawienie. Stąd używane są w potrawach tłustych, ciężkostrawnych. Szałwię dodaje się do dań z kurczaka, pasztetów, sałatek, makaronów. Można również
WojnaNaSmaki.plWielka Księga Kuchni Polskiej Olbrzymia skarbnica wiedzy. Tak w skrócie mogę opisać tę książkę kulinarną. Zawiera kilkadziesiąt (lub więcej) bardzo zróżnicowanych przepisów podzielonych na kilka działów, m.in. dania z grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność(...)Fajne jest to, że pod każdym przepisem znajdziemy informację, ile w przybliżeniu potrzeba czasu na przygotowanie potrawy, na ile starczy porcji, czy można ją mrozić (oczywiście, jeśli przyrządzamy ze świeżych, a nie z rozmrożonych składników), jaka jest jej kaloryczność (niska, normalna, wysoka) oraz stopień trudności i koszt dania (tania, przeciętna lub droga). Wracając do zdjęć. Jest ich bardzo dużo
Anioszek w kuchnidbających o linię, niż Wielkanoc . Kapusta z grzybami, tradycyjny barszcz czy kompot z suszu, to potrawy nie tylko niskokaloryczne, ale bardzo korzystne dla zdrowia. Także ryby, w szczególności, jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast(...)troszeczku pomoże nam uprzejmie odmówić i uratuje nas w sytuacji, gdy padnie nieśmiertelne „Nie próbowałeś jeszcze mojego…”. Warzywa, owoce i napoje w Święta Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć świeżych owoców i warzyw . Pamiętajmy, że świeże owoce są mniej kaloryczne od suszonych, a kawałek grapefruita pomoże w spalaniu tłuszczu. Warto, żeby na stole znalazły się kawałki świeżego lub kiszonego ogórka
Szybko Tanio SmacznieW naszej ulubionej knajpce wietnamskiej każde z nas ma swoje ulubione dania. Mój Mąż zamawia(ł) zawsze "kurczaka specjalnego po chińsku", czyli kąski z piersi w
Kuchnia po mojemuOstatnio znajomi zaprosili nas na pizzę do jednej z najlepszych pizzerii w naszym mieście. Zapowiadała się niezła wyżerka, bo lokal istnieje już ładnych parę
Rozpustne gotowanieOstatnio stało się modne nie wyrzucanie resztek żywności. Szkoda że tak późno. Jak już nie raz pisałam, pamiętam czasy dużo przed lodówkami. W związku z
Eli Gotowanietłusty, chociaż wybieram mięso, które zawiera jak najmniej kawałków tłuszczu, ale za to dodaję wędzony boczek i kiełbasę :) Najlepszym mięsem do bigosu będzie łopatka albo karkówka. Kapustę dodaję i świeżą, białą jak i kiszoną. Jeśli lubicie kwaśny bigos dodajcie 1,5 kg kapusty kiszonej na 1,2 kg kapusty białej. Dla zwolenników mniej kwaśnego bigosu odpowiednia proporcja(...)kapusty białej 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa 30 dag wędzonego boczku 50 dag kiełbasy wiejskiej 4 cebule 8-9 suszonych śliwek 8-9 suszonych grzybów 6-7 ziarenek jałowca 10 ziarenek pieprzu 5-6 ziarenek ziela angielskiego 3-4 listki laurowe sól do smaku - ja daję 1/2 łyżki soli morskiej lub himalajskiej 1/2 łyżka majeranku
Ekspansja smakukolejna propozycja na nacinanie schabu wzdłuż i faszerowane go. Ostatnio farszem był boczek , teraz proponuję wykorzystać jako farsz grzyby, które jeszcze są w lasach- duszone podgrzybki z cebulą, świeże grzyby można zastąpić suszonymi. Polecam też dwa inne przepisy na schab pieczony w niskiej temperaturze i schab pieczony z tymiankiem . 1 listopada jest „Wszystkich Świętych” zjedzie się rodzinka, więc(...)pieczeniem peklował się trzy dni, potem został nacięty wzdłuż i w te miejsce zostały „wpakowane” duszone podgrzybki z cebulką, spięte wykałaczkami, aby farsz nie wypadł. Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. ok. 1,20 kg schabu wieprzowego bez kości 1 płaska łyżka – sól peklowa, 1 płaska łyżka- sól kamienna, 1 łyżka- cukier 1 płaska łyżka pieprzu 2 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoże śmiało konkurować z restauracyjnym jedzeniem. I wygra! Pieczarki wycieramy z piasku do czysta wilgotną ściereczką lub papierowym ręcznikiem – grzybów nie myjemy, szybko nasiąkają wodą tracąc jednocześnie smak. Na jednej patelni mocno rozgrzewamy 3 plasterki masła i rumienimy grzyby. Nie pozwalamy im puścić wody, muszą się lekko skarmelizować i zrobić złote, dlatego dobrze robić to na sporym ogniu(...)ogniu, bez przykrycia. Pieprzymy, jeśli jest potrzeba – dosalamy. Jeśli użyliście bulionu z tradycyjnej kostki rosołowej – więcej soli już nie używamy. Wrzucamy na patelnię 4 plasterek masła, mieszamy do rozpuszczenia. Sos dodatkowo zagęszczamy wsypując łyżeczkę mąki i całość dokładnie mieszamy. Dwa małe steki wykroiłam z jednego kawałka steku z rostbefu – wycinamy je tak, by łatwo dały się uformować w równe
Karo in the Kitchenalkohol. Aromatyczne - dominują zapachy kwiatowe bzu oraz akacji. W ustach dominują nuty owocowe oraz kwiatowe. Dobrze zrównoważone. Można polecić do serów, potraw z kurczaka i ryb, makaronów z lekkimi sosami oraz owoców morza. Tenuta J.Hofstätter -Joseph Gewürztraminer Alto Adige 2013. Wino pochodzi z winnicy w Tramin/Termeno uważanej kiedyś za kolebkę gewürztraminera. Jest to największa rodzinna winnica w Południowym Tyrolu(...)aromaty owocowe liczi, mango, moreli i brzoskwiń, miodu i grejpfruta oraz orientalnych słodkich przypraw. Typowe aromaty kwiatowe są tu mniej wyczuwalne. Wychodzi to temu winu zdecydowanie na dobre, jest świeże i bardzo aromatyczne. Na podniebieniu potężne, mocne i skoncentrowane, z dużą dozą finezji i świeżości. Finisz jest elegancki i długi. Powinno smakować nawet osobom, które nie przepadają za klasycznym gewürztraminerem
królestwo garówCoq au Vin, w wolnym tłumaczeniu kogut w winie, jest jedną z najbardziej znanych francuskich potraw. Klasycznie kurczak powinien dusić się w czerwonym winie długo, ja
karmelowypotraw. Klasyczne sushi składa się z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym i szeroką gamą przeróżnych dodatków, począwszy od owoców morza, surowych ryb, wodorostów nori, a skończywszy na warzywach i grzybach mun. Odmian sushi jest bardzo wiele i każda z nich nosi swoją nazwę. Poniżej znajduje się przepis na tradycyjne "sushi - futo-maki", czyli stosunkowo większą formę sushi-maków składającą się(...)uważam, że lepiej dodać wędzona rybę z pewnego źródła, niż surową z niepewnego, ponieważ sukces dobrego sushi tkwi nie tylko w doborze produktów ale również w ich jakości. Wybierajmy świeże, sprawdzone pewne i przede wszystkim lubiane przez nas produkty, a sushi z pewnością wyjdzie przepyszne. Poniżej znajdują się moje ulubione dodatki do sushi - futo maki oraz propozycje ich łączenia
Słodka Stronapożywnego jedzenia. To stanowi podstawę zdrowego odżywiania się, a co za tym idzie - zdrowia. Przechowywanie produktów żywnościowych ma ogromne znaczenie. Aby nie dopuścić do psucia się żywności, rozmnażania się grzybów i drobnoustrojów ważny jest sposób jej przechowywania. Zbyt długie "wietrzenie", czyli otwieranie lodówki, przyczynia się do wzrostu temperatury i wzrostu wilgoci w jej wnętrzu. Tak zaczyna się psucie. Dlatego(...)znaczenie. Odpowiednie przechowywanie żywności, zagwarantują nam lodówki z innowacyjnymi funkcjami, które służą przedłużeniu świeżości produktów. Aby zapobiec zjawisku marnowania żywności pomocny będzie odpowiedni sprzęt AGD. Żywność dłużej będzie świeża. Jest to jeden ze sposobów rozwiązywania problemu marnowania jedzenia. Wiele produktów trafia na śmietnik. Niepotrzebnie. W ofercie MediaMarkt znajdziemy duży wybór odpowiedniego sprzętu. Chcąc zakupić nową lodówkę warto się rozeznać
AZgotuj!