sos ze świeżych grzybów - 500 przepisów (strona:23/34)

Gołąbki z młodej kapusty 201

ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Sos kurkowy 1 szalotka 300 g kurek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu lub ½ łyżeczki suszonego 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 łyżka 300 ml śmietany sól i pieprz do smaku Kapustę zaparz w lekko osolonej wodzie przez 20 minut. Ostudź(...)blasze. Podlej lekko bulionem, a na wierzchu ułóż kawałki masła. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180ºC na 30 minut. W międzyczasie ugotuj sos. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj oczyszczone grzyby i smaż przez 3 minuty, podrzucając grzyby na patelni. Dodaj pietruszkę, rozmaryn i przyprawy, a następnie soję i śmietanę. Gotuj sos przez 5 minut. Jeśli

codojedzenia
Nem rán – WIETNAMSKIE SAJGONKI Z MIĘSEM, I WARZYWAMI 329

się spróbować tajskich smaków w Tajlandii :) Dziś mam dla Was przepis na Nem rán czyli przepyszne wietnamskie sajgonki. Z farszem ze świeżo mielonego mięsa , makaronu ryżowego, warzyw i aromatycznych przypraw. Podane na gorące z delikatny słodko-ostrym sosem są fantastycznym pomysłem np. na imprezę! Z całą pewnością zrobią furorę! Polecam! CIEKAWOSTKA! W Polsce na te przysmaki mówimy sajgonki, choć(...)makaron ryżowy – 100 g * mięso mielone ( u mnie łopatka ) – 200 g * duża marchew – 1 szt * szczypiorek – 1 pęczek * cebula – 1 szt * grzyby mung – 4 szt * jajko – 1 szt * sos sojowy – 2 łyżki * chili , sól , pieprz , cukier – do smaku * olej rzepakowy do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron ryżowy gotujemy, odcedzamy. Grzyby mun zalewamy

Ostra na Słodko
Cannelloni nadziewane pieczarkami i serem pod beszemelem. 169

Makaron z serem to dobre połączenie, o czym mogliście się przekonać  w skandalizującym poście  Maćka (NSA i bomba?!). Ze sporymi wyrzutami sumienia, ale jeszcze

zadanie-gotowanie
Świąteczna terrina z łososiem 244

naszym wigilijnym stole sprawdzają się wszystkie zimne przekąski i przystawki z rybami, m.in różne śledzie z grzybami, z cytrusamiDzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienitą w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowną, ale i mało pracochłonną Świąteczną terrinę z łososiem, na którą przepis podawałam przy okazji wpisu o dekoracji świątecznego stołu, ta terrina  będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu.Były już(...)łyżki żelatyny250 ml śmietany 30%250 ml sosu chrzanowego Winiaryświeży koperek i natka pietruszkisok z cytrynysól i biały pieprzŻelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści, nie zagotowujemy. Schłodzoną śmietanę 30% wlewamy do miski i ubijamy trzepaczką na sztywno, dodajemy sos chrzanowy, posiekany świeży koperek i posiekanego bardzo drobno łososia. Masę doprawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
WOŁOWINA Z WARZYWAMI I MAKARONEM CHOW MEIN 185

  Danie z woka przyrządza się bardzo szybko.  Trzeba tylko wcześniej przygotować sobie składniki. Samo smażenie zajmie chwilkę. Można wykorzystać przeróżne,ulubione warzywa i chiński

potrawyregionalne
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 311

zlewamy do dużego garnka.   Obieramy marchewkę i pietruszkę, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do gara. Dodajemy przekrojone na pół łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy, suszone grzyby, surowe kurze udko. Zalewamy całość chłodną wodą (3-4 palce ponad poziom mięsa i warzyw w garnku). Gotujemy całość pod przykryciem, na bardzo niewielkim ogniu, około 3-4 godzin(...)była pierwszą na liście 50 najlepszych restauracji na świecie. SKŁADNIKI 1,2kg skrzydełek kurzęcych 3 łyżki stołowe (z lekką górką) mleka w proszku 1 świeże udko z kury 2-3 suszone grzyby 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 4 łodygi selera naciowego 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie sól do smaku

Karo in the Kitchen
Tagliatelle z kurkami i boczkiem 223

Już wiem... wiem jaki jest mój ulubiony rodzaj makaronu i chyba wkrótce sama zacznę jego produkcję - TAGLIATELLE - bo o tym cudzie tu mowa jest przepyszny w

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego 184

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Co powiecie na zastąpienie makaronu kaszą gryczaną - w prostej zapiekance z mięsem mielonym, pieczarkami i

Di gotuje
ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI 213

Pyszna, aromatyczna i delikatna zupa ze świeżych (w sezonie) kurek lub mrożonych zimą. Ciężko się od niej oderwać! Gdy tylko pojawią się pierwsze kurki na straganach

Słodko-Słony Świat Ilony
Szaszłyki z kurczaka 160

usuwamy gniazda nasienne, kroimy na paski, a następnie w większą kostkę. Brzoskwinie wyjmujemy z zalewy i kroimy na ćwiartki. Pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki w przypadku większych grzybów. Jedna wersja szaszłyków jest na słodko - z papryką i brzoskwinią. Na patyczki nabijam kolejno - paprykę, kurczaka i brzoskwinię. Przyznam, że nie byłam przekonana do owocowych dodatków do mięsa(...)smaki, poza tym są to produkty łatwo dostępne. :)  Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem Czas - ok. 20 minut Szaszłyki podałam z frytkami, sosem czosnkowym i ketchupem. Świetnie sprawdzą się także pieczone ziemniaki i świeże surówki. W sezonie grillowym śmiało można wykorzystać ten przepis do zrobienia w plenerze. Smacznego

Cooking Monster
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 227

NAMACZANIE GRZYBÓW (2 min + 2h) Garść suszonych prawdziwków wkładamy do miseczki i zalewy wodą, tak aby przykryła grzyby. Odstawiamy do namoczenia na ok. 2h i zabieramy się za resztę przepisu. 2. PODZIAŁ MIĘSA (15 min) Teraz będzie krok nieco hardcorowy, ale pamiętajcie, że prawdziwy Wiedźmin nie boi się żadnych wyzwań. Świeżą tuszkę z zająca lub królika myjemy, wyciągamy(...)jednocześnie nierozgotowane. Zawartość przecedzamy przez sitko (wywaru nie wylewamy, tylko zostawiamy w osobnym naczyniu) i zostawiamy do wystygnięcia. 6. SMAŻENIE GRZYBÓW, CEBULI ORAZ WĄTRÓBKI (15 min) Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy na to odsączone z wody grzyby (wodę z moczenia dolewamy do przecedzonego wywaru z mięsa). Smażymy je kilka minut na średniej mocy do zrumienienia, po czym

Nerds Kitchen
Cebularz lubelski 299

przez Renatę z bloga  Codziennik Kuchenn y. Akcja popularyzuje tradycyjne potrawy z różnych regionów Polski. Były już: pyry z gzikiem, karp smażony z sosem szarym, piróg biłgorajski, kwaśnica na gęsinie i zalewajka z grzybami.  Teraz przyszła pora na wspólne pieczenie cebularzy.  Cebularz lubelski, to jeden z najsławniejszych przysmaków tego regionu. Wywodzi się on z kuchni żydowskiej, jednak(...)składników, bo znikają u mnie w domu w oka mgnieniu. Przepis na cebularze podaję za  Codziennikiem Kuchennym .  Składniki na 6 cebularzy: 25 dkg mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki mleka 1 jajko  3 dkg masła 1/2 łyżeczki soli Na wierzch ciasta: 2 duże cebule 1 płaska łyżka maku 1/2 łyżeczki soli

Przepisy na domowy ser i chleb
Kurki, magiczna fasola, musztarda i miód - taki mały "cud", Arla Apetina 154

Kocham lato! Za to całe dobrodziejstwo, za te smaki, na które czeka się cały rok! Za te wyjątkowe i pyszne chwile spędzone razem przy stole, za posiłki jedzone na świeżym powietrzu, za radość z prostych rzeczy. Bo czy potrzeba czegoś więcej by sprawić szczerą radość i uśmiech na twarzy naszym najbliższym, niż przepyszny posiłek z dostępnych sezonowych produktów? Każdy(...)kremowym sosie o smaku musztardy i miodu, za sprawą serka od Arla Apetina.  Dlaczego magiczną fasolkę? Ha! A to jest super sprawa i nie wiem czy już Wam zdradzać sekret, a niech tam, potrzymam Was jeszcze chwilę w niepewności, ale zaraz się przekonacie! Sprawdźcie listę składników, i ugotujmy coś pysznego razem ;-) SKŁADNIKI: - 250 g grzybów - kurki - 1 opakowanie

SMYKWKUCHNI
Domowy makaron z koperkiem w sosie kurkowo śmietanowym, idealne do piwa witbier 175

Składniki: 100 g mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżka masła, 100 g kurek, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka soku z cytryny, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeży koperek, sól do smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: M akaron: Koperek myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki. Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można(...)każdym kawałku znajdował się koperek. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Sos: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Skrapiamy grzyby sokiem z cytryny, dolewamy śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron podajemy z sosem

Moniki Smakołyki
Zupa bryndzowa 315

drzewo i życzcie mu uciążliwych dolegliwości gastrycznych. Bryndza jest genialna do tart, sałatek i sosów. Ja ją kocham i chyba jest to miłość odwzajemniona. Na zupę bryndzową potrzebujemy: 2,5 litra wywaru warzywnego (ugotowane na wolnym ogniu por, seler, pietruszka, marchewka, cebula, lubczyk świeży) 30 dkg boczku wędzonego 0,5 kg bryndzy owczej 400 ml kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku(...)wciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Z solą ostrożnie, bo bryndza już jest słona. Smacznego! A jak macie ochotę spróbować bryndzy w tarcie, to zapraszam na tartę z gruszką, grzybami i bryndzą .   Post Zupa bryndzowa pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Udziec sarny z sosem z grzybów 155

listki laurowe, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka listków świeżego tymianku, 50 g słoniny – najlepiej wędzonej, skóra z tłuszczykiem z wędzonki – prawdziwej! 2 cebule, 30 g podgrzybków suszonych, 2 gałązki świeżego tymianku, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, ok. 200 ml wody, 5 łyżek masła, sól, pieprz, Mięso oczyścić, umyć, osuszyć. Przyprawy zemleć, wymieszać z solą, natrzeć mięso. Słoninę pokroić w niewielkie(...)półplasterki, poddusić na 2 łyżkach masła z dodatkiem szczypty soli, do miękkości. Dodać rozdrobnione suszone grzyby oraz tymianek. Podsmażyć razem około 5 minut. Wlać wino i dusić do miękkości grzybów, w razie potrzeby dolewając wodę. Do grzybów dolać 3-4 łyżki sosu wytworzonego podczas pieczenie mięsa, doprawić solą i pieprzem, zagotować , zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki

królestwo garów