sos ze świeżych grzybów - 500 przepisów (strona:17/34)

Lista świątecznych przepisów – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 277

grzybami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem

Karo in the Kitchen
Królik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym 178

Królik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym Składniki – królik: Królik – 1 sztuka Podgrzybki świeże lub mrożone – 2 szklanki Szalotki – 3 sztuki Czosnek – 2 ząbki Bulion jarzynowy – 2 szklanki Śmietana 30% - 3 łyżki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Oliwa – 2 łyżki Składniki – risotto – 4 porcje: Ryż Arborio -2 szklanki Bulion jarzynowy – 3 szklanki Wino białe wytrawne – 200 ml Koper włoski(...)podsmażamy na niej pokrojoną dymkę i czosnek pokrojony w plasterki. Następnie podsmażamy królika wraz z grzybami pokrojonymi w plasterki. Gdy mięso będzie już podsmażone, całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut (do godziny), mieszając od czasu do czasu. Gdy sos będzie szybko gęstniał, można podlać mięso delikatnie wodą.   Gdy mięso będzie już miękkie

Kuchnia Bon Appetit
O Pasta Mia!!! 175

rodzaj się skusiłam był przepyszny. Rysiek wybrał tagliatelle. Dostępne są również makarony tylu ravioli szpinakowe z ricottą, mięsne, z kapustą i grzybami i na słodko z kaszą jaglaną i białym serem. Do makaronu można wybrać sos - w czasie naszej obecności było ich ok 6 ale na stronie widzę, że dostępnych jest ich aż 13 - zależy(...)dnia Wybrałam pół na pół - szpinakowy i vodka. Szpinakowy ja wolę bardziej kremowy ale i tak mi smakował. Natomiast vodka był dla mnie czymś nowym - jest to sos ze świeżych pomidorów z cebulką z dodatkiem wódki która jest delikatnie wyczuwalna w smaku - ja bym go jedynie delikatnie dosłodziła ale to kwestia gustu. Rysiek wybrał tradycyjny bolognese. Makarony podawane

sierotka maRysia w kuchni
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym / Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce 348

doskonałej cenie. Makaron z kurczakiem, grzybami i szpinakiem w przepysznym sosie dyniowym – taka kompozycja zawsze się sprawdza. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, miejcie tylko pewność, że zawsze macie po ręką puree dyniowe Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym (3-4 porcje) Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 pierś(...)kurczaka, usmażona lub upieczona, pokrojona w kostkę 1 szklanka świeżego/mrożonego szpinaku 1/2 szklanki pieczarek pokrojonych w plastry 2 łyżki masła 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3/4 szklanki śmietanki 30 % 3/4 szklanki startego parmezanu 1/2 szklanki puree z dyni Przygotowanie: W dużej ilości wrzącej i osolonej wody ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami

karmelowy
Medaliony wieprzowe z borowikami na białym winie 175

Pyszny pomysł na aromatyczne polędwiczki wieprzowe z borowikami w śmietanowym sosie na białym winie. Świetnie sprawdzą się na rodzinnym obiedzie np. w towarzystwie ziemniaków lub kopytek! W dodatku nie są czasochłonne i łatwo się je przygotowuje :)  SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja -265 kcal) 500 g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka mąki (u mnie razowa) 1 biała cebula(...)posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki masła PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę ( w temperaturze pokojowej) kroimy na 2,5 cm plastry, które obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy mięso na złoto z obu stron. Przekładamy do garnka - najlepiej o grubym dnie. Na patelni rozpuszczamy resztę masła. Szklimy cebulę, aż będzie miękka, dodajemy grzyby i smażymy razem

Moje Kuchenne Rewelacje
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 182

rondel wlewamy 2 pełne po brzeg szklanki wody, wrzucamy kostkę bulionową z mocnym aromatem grzybów (ja najbardziej lubię tą z Knorr’a – Marco Pierre White też lubi, wiem że jemu za to płacą ale nie będę się kłóciła z TAKIM szefem kuchni), suszone grzyby, liście laurowe, jałowiec zmiażdżony ostrzem noża, ziarnisty pieprz, ziele angielskie, tymianek i rozmaryn, jeden(...)łyżki wazowe wystarczą) i mieszamy, żeby pozbyć się grudek. Całość wlewamy do gulaszu, dokładnie rozprowadzamy i gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż sos widocznie zgęstnieje. Sprawdzamy czy dopieprzyć bądź dosolić. Jeśli trzeba — przyprawiamy. Gulasz jest pyszny ze świeżym chlebem, pyzami, śląskimi kluskami lub plackiem ziemniaczanym . Zjedzcie go tak, jak lubicie. Ta porcja to danie obiadowe dla 4-6 dorosłych osób

Karo in the Kitchen
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 223

stosowane w kuchni tajskiej. Można dostać je w postaci suszonej, lub puszkowanej, w Tajlandii zaś świeże. Z wyglądu bardziej przypominają małe kuleczki, aniżeli grzyby. Dopiero po przepołowieniu widać strukturę małego grzybka. Zbierane są te młode, jeszcze „nieotwarte”, stąd nazwa pochwiaki. Duże, rozwinięte już grzyby, porastające słomę ryżową, często mylone są z trującymi death cap (czapki śmierci), dlatego nie polecamy podczas(...)wegetariańskich. Dostępna jest wersja sosu właśnie dla wegetarian, wytwarzana z grzybów zamiast ostryg. Sosu ostrygowego można tylko dodawać do potraw, nie nadaje się on jako dip, czy sos sam w sobie. Najlepiej jest kupować sosy lepszej jakości, gdyż te tańsze zazwyczaj mają w sobie dużą ilość chemicznych polepszaczy. SOS RYBNY-  To podstawowa przyprawa kuchni tajskiej i wietnamskiej

ClauditteMissCooking
Kurczak w sosie śmietanowym z kurkami 113

Sezon na grzyby w tym roku rozpoczął się wyjątkowo wcześnie. Niezwykle nas to cieszy bo jesteśmy fankami kurek, podgrzybków i borowików. Na początek proponujemy bardzo prosty przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem kurek. Składniki: 600g piersi z kurczaka (3 pojedyncze) 250g kurek 500ml rosołu (lub bulionu) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki posiekanego koperku 1 cebula 1 ząbek(...)czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego Przyprawy: świeżo utarty kolorowy pieprz, świeżo mielona sól Na dużej patelni rozgrzewam łyżkę oleju. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i dorzucamy starty czosnek. Chwilkę smażymy. Mięso kroimy w kostkę. Pieprz kolorowy ucieramy w moździerzu albo używamy już zmielonego. Obsypujemy mięso i oprószamy solą. Cebule odsuwamy na boki

Kolizje Smaków
Barszcz biały z grzybami mun 133

butelki biała kiełbasa 3 ugotowane jajka na twardo 3 ziemniaki, marchew, 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego Tao Tao około 20 dag grzybów mun, 10 pieczarek kwaśna śmietana, 2 łyżki startego chrzanu Przygotowanie : Do gorącego bulionu wrzucamy namoczone i pokrojone grzyby mun oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w plastry pieczarki i marchew- gotujemy do miękkości Dolewamy(...)zakwas według smaku, chrzan, przyprawy, przeciśnięty czosnek - gotujemy krótko Już na talerzu dodajemy po łyżce śmietany, pokrojoną, podsmażoną kiełbasę, rozdrobnione jajka oraz świeżą natkę pietruszki. Przepis z "Przepisy Kulinarne Tao Tao- Harmonia Smaków

Proste Potrawy
Quinoa z gulaszem z dzika i borowików 153

łyżki smalcu 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką) świeży rozmaryn jałowiec pieprz sól Wykonanie: Mięso z dzika i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu, następnie polewamy nalewką i podpalamy, gdy płomień zgaśnie dorzucamy pokrojone grzyby, dusimy wszystko razem, aż sok który puściły grzyby odparuje, następnie dodajemy pieprz, sól, trochę igiełek rozmarynu i utarty w moździerzu(...)jałowiec. Dolewamy trochę gorącej wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż wszystkie składniki zmiękną, a sos się zredukuje. W międzyczasie, w razie potrzeby dolewamy po trochę wody i mieszamy, żeby gulasz się nie przypalił. Podajemy z ugotowaną komosa ryżową i obiad gotowy

Quinoa Raz!
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 209

szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej, 1 puszka pomidorów bez skóry, 2 szklanki wspięgi wężowatej, 3-5 ząbków czosnku, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku. Do podania: 1-2 papryczki chili w plastrach, pęczek posiekanej dymki, świeże zioła (do wyboru, kolendra, koperek, pietruszka itp.), jaj na twardo w połówkach. Przygotowanie: Shitake namoczyć w zimnej wodzie

SzczyptaSmaQ
Roladki z piersi kurczaka i boczku z sosem kurkowym 218

Po wstępnym rozeznaniu stwierdzam - kurki świeże są dostępne nawet w lutym. Bez wyrzutów sumienia dodaję więc przepis na jeden z ulubionych obiadów, do którego właśnie potrzebne

bistro mama
Bakłażany z grzybowo-imbirowym kuskusem i sosem pomidorowym 147

doskonale połączył się ze świeżym imbirem. Jeżeli jednak nie uda Ci się go znaleźć, zastąp go suszonymi grzybami – 20g na podaną niżej ilość farszu.  Składniki: 4 średnie bakłażany 300g kuskusu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 3 cm świeżego imbiru 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2/3 szklanki zielonych oliwek 8 sztuk suszonych pomidorów (w oliwie(...)łyżeczki koncentratu grzybowego 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka oregano Tabasco lub chili do smaku sól 2 łyżeczki suszonych warzyw w proszku Sos pomidorowy: 3 duże pomidory 4 pomidory suszone (w oliwie) 1 łyżka oliwy sól 1 łyżeczka syropu klonowego Tabasco Opcjonalnie do podania: pomidorki koktajlowe, podsmażone plastry pieczarek, świeże listki oregano, uprażone ziarna słonecznika Wszystkie bakłażany umyj, osusz

Roślinna - blog wegański
Jedzonko do pracy #3 136

wybrać się do lasu na grzyby, mam tylko nadzieję, że pogoda dopisze! W związku z tym, na blogu pojawi się kilka "grilowych" przepisów, co prawda sezon się kończy, ale pomysły można przecież zachować na przyszły rok;)  A oto mój dzisiejszy zestaw do pracy: Śniadanie - tortilla z serkiem Philadelphia i sosem sweet-chilli (uwielbiam go). Lunch - kotlecik wołowy (od burgerów(...)dnia poprzedniego) i sałatka z różnych warzyw (cebula, sałata, pomidor, ogórek (świeży i kiszony), papryka) Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym 163

grzybów. Gdy grzyby są miękkie i woda się zredukuje, wlewamy śmietankę, chwilę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Sos doprawiamy suszonym tymiankiem solą i pieprzem. Polędwiczkę podsmażamy na oliwie z każdej strony, następnie pieczemy w całości w piekarniku w 190 stopniach C. przez 15-20 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem(...)grzybowo-śmietanowym oraz z plastrami polędwiczki. Całość posypujemy tartym parmezanem. Dekorujemy świeżymi ziołami. marynowanie polędwiczkiPappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania