okazję jeść go z polędwiczki i był pyszny. SKŁADNIKI: polędwiczka około 0,5 kg. 3 ogórki kiszone 1 średnia cebula 0,5 kg. pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, słodka, sos sojowy, kieliszek koniaku lub whisky masło klarowane WYKONANIE: polędwiczki kroimy na plastry gr. 1 cm, zgniatamy ręką, a następnie kroimy w cienkie paski, smażymy(...)muszę przyznać, że robiłam to po raz pierwszy, ale to prawda- ten proces wydobywa niesamowity smak mięsa-polecam, mięso przekładamy do rondla, w którym będziemy kończyć potrawę, obieramy pieczarki, kroimy w plasterki i smażymy na tej samej patelni z dodatkiem masła, soli i pieprzu oraz pokrojonej w piórka cebuli, kiedy woda wyparuje dodajemy pieczarki do usmażonej polędwiczki, na patelni
Kuchnia Beatykurczaka pieczonego z warzywami w sosie pomidorowym z lekką nutą pomarańczy. Proszę się nie sugerować nazwą, potrawa jest tylko inspirowana kuchnią hiszpańską, ale nie mam pojęcia czy stricte taki przepis wykorzystują w Hiszpanii. Składniki: 2 ćwiartki kurczaka (albo inne ulubione części ;)) 2 cebule papryka czerwona pomarańcza puszka krojonych pomidorów 5-6 pieczarek 2 ząbki czosnku oliwa ocet balsamiczny pół szklanki(...)wszystkich stron. Pomarańczę wyparzamy w gorącej wodzie i kroimy na ćwiartki. Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy na kawałki podobnej wielkości. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, na niego warzywa i ćwiartki pomarańczy. Pomidory miksujemy z wodą, czosnkiem, ziołami, łyżką oliwy i łyżką octu balsamicznego. Sosem zalewamy kurczaka. Potrawę pieczemy pod przykryciem ok 45 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec
e-PrzepisyKulinarnedrożdży 1 jajko 1 szklanka wody olej lub oliwa do smarowania dłoni podczas wyrabiania ciasta na sos: 2 pomidory 1/4 szkl. wody szczypta soli szczypta pieprzu szczypta bazylii szczypta tymianku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano nadzienie: 5-6 pieczarek 250 gramów sera 10 plasterków szynki 1 cebula 1/2 czerwonej papryki kilka sztuk oliwek - opcjonalnie 1 camembert - opcjonalnie(...)dwie części wałkujemy na kształt koła Ser zółty ucieramy na tarce o grubych oczkach Nakładamy najpierw sos, ale tylko na połowie ciasta Potem posypujemy startym serem i układamy składniki na na nadzienie: cebulę kroimy w plasterki... ... szynkę w mniejsze kawałki... ... pieczarki w plasterki... ... paprykę paseczki... ... a czosnek siekamy Następnie składamy ciasto na pół i lepimy duży pieróg, posypując
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnadziania, 2 do farszu) 0,5 kg mięsa mielonego 1 woreczek kaszy gryczanej 1 kostka rosołowa 15 dag pieczarek 2 średniej wielkości cebule 4 łyżki oleju 15 dag startego żółtego sera sól pieprz majeranek Sos 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka bulionu z 1 kostki rosołowej liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz mąka(...)kaszę, podsmażone pieczarki z cebulką, dodać 2 czerwone papryczki pokrojone w kostkę, oraz stary żółty ser. Całość przyprawić i wymieszać. Nadzieniem wypełnić papryki, przykryć odkrojonymi górnymi częściami, poukładać ciasno w szerokim garnku. Przygotować szklankę bulionu z 1 kostki rosołowej, podlać nim papryki, wrzucić lisek laurowy oraz ziele angielskie. Osobiście dodaję do wywaru jeszcze jedną pokrojoną papryczkę, wtedy sos jest bardziej
Kuchenne aromatydanie, które było przygotowane 13 kwietnia i nie miałam kiedy go tutaj wrzucić. Mam nadzieję, że Wam się spodoba. Sos z cukinią, kurczakiem i papryką w towarzystwie kaszy kuskus 1 cukinia papryka piersi z kurczaka kilka pieczarek olej/masło koperek kasza kuskus sól i pieprz Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Następnie obrać cebulę i pokroić(...)odrobinę soli, pieprzu. W tym czasie w bardzo małej ilości wody dusimy pokrojone w plasterki pieczarki, a następnie cebulę, paprykę i cukinię. Kiedy warzywa będą lekko miękkie dodajemy kurczaka. Nadal dusimy, można pod przykryciem, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Ja podawałam "sos" z kaszą kuskus, polecam! Kuskus wsypać do miski, lekko osolić (¼ łyżeczki soli
Kuchnia moimi oczamicukru, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 jajko rozkłócone jajko, czarnuszka do posypania Nadzienie: 250 g pieczarek, 3 kiełbaski śląskie, 1 cebula, 1 czerwona papryka mała, ½ puszki czerwonej fasoli Jamar , sól, pieprz, majeranek, papryka słodka Dodatkowo: ketchup, sos czosnkowy, 15 dag ser żółtego startego na tarce o grubych oczkach WYKONANIE Ciasto: Mleko podgrzewamy, w małej ilości mleka(...)miski, dodajemy sól, połowę rozkłóconego jajka, drożdże, mleko oraz oliwę, wyrabiamy na jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę aż podwoi swą objętość. Farsz: cebulę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy, kroimy na mniejsze części, podsmażamy na patelni razem z cebulą, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawiamy przyprawami do smaku, dusimy do miękkości, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażamy
słodki bratekDzięki przyprawom jest bardzo aromatyczna. 12 razowych płatów lasagne 500 g mięsa mielonego 190 g koncentratu pomidorowego 200 g pieczarek 3 cebule 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Chilli pieprz cayeński Oregano Liść lubczyku 250 g żółtego sera Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 3,2% 1 łyżeczka suszonego koperku Szczypta(...)lekko zmięknie i zmieni kolor dokładamy pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu wlewamy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką, chilli, oregano i lubczykiem. W osobnym garnku rozpuszczamy masło. Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania zasmażki. Cały czas mieszając dolewamy partiami mleko. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu (konsystencja śmietany). Doprawiamy koperkiem, gałką muszkatołową, solą
VioletoweKucharzeniepiórka, pieczarki pokrojone w plasterki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki dodajemy do mięsa i podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, pomidory i bulion. Całość mieszamy i dusimy przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ogórki pokrojone w kostkę i przyprawy. Dusimy jeszcze około 10-15 minut, do miękkości mięsa. Jeśli sos się
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 250g boczku 200g pieczarek 250g szpinaku 250ml Śmietana 18% 150g Gorgonzola dolce badż picante 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Przygotowanie
cookpldrożdży, 3 łyżki oleju, sos: 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie dodatki: 1/2 puszka kukurydzy, 1 pomidor, 10 plasterków żółtego sera, 1/2 puszki groszku zielonego, 10 oliwek czarnych, 150 g pieczarek, 10 plasterków salami, 2 łyżeczki oregano. Przygotowanie: ciasto: Mąkę(...)ogóle nie przykleja się do rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką. Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła. Na ciasto układamy oliwki, pieczarki obrane i pokrojone w plasterki, plasterki salami, odcedzony groszek, odcedzoną kukurydze, pomidora pokrojonego w plasterki (można wcześniej sparzyć i zdjąć
Aga w kuchnipatelni rozgrzać masło z olejem, podsmażyć cebulkę.Do podsmażonej cebuli, dodać pokrojone pieczarki - usmażyć ( smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu ).Do miski wsypać kaszę, dodać pieczarki z cebulką, kaszę manną i bułkę tartą - wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Na koniec dodać jajko - wyrobić masę.W garnku zagotować wodę, osolić.Na gotującą się wodę kłaść liście(...)zmiękły.Obgotowane wyjmować na tacę, ostudzić.Z ugotowanych liści wyciąć twarde łodygi.Na środek liścia kłaść porcję farszu, zawijać brzegi ( składać w kopertę ).Gotowe gołąbki układać w garnku.Przygotować sos:Na patelni rozgrzać masło.Do rozpuszczonego masła dodać mąkę - dokładnie wymieszać.Następnie wlewać mleko i wodę, nie przerywając mieszania. Gotować, mieszając kilka minut, aż mąka dokładnie rozprowadzi się w płynie
kolorowotorcikowomałym ogniu, dodaję parmezanu i wykładam na talerz. W ten sposób makaron nigdy nie jest suchy, zawsze jest "opleciony" sosem. To działamy! -makaron do spaghetti 300 gram na dwie porcje -250 gram zmielonej wołowiny -cebula posiekana drobno -8 pieczarek drobno posiekanych -6 obranych, pokrojonych w kostkę dużych pomidorów -10 pomidorków cherry pokrojonych w połówki -1/4 szklanki muscatu półsłodkiego -mieszanka(...)parmezan Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, dodajemy czosnku, solimy i pieprzymy. Podlewamy winem. Gdy płyn odparuje dodajemy pieczarki, podsmażamy kilka minut. Wrzucamy mięso, dodajemy ziół i paprykę oraz solimy. Przesmażamy kilka minut, dodajemy pomidory. Podsmażamy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Opcjonalnie można dodać kilka łyżek śmietanki 18%. Z ugotowanym na ząb makaronem postępujemy jak opisałem we wstępie
BaRepasszt.pieczarek 1 szklanka bulionu 2 łyżeczki białego sezamu 1 łyżeczka czarnego sezamu 1 mała papryczka chilli grzybki mun 4-5 łyżek sosu sojowego (można więcej) 1-2 łyżki oleju sezamowego 2-3 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżeczki brązowego cukru Makaron włożyłam do osolonej, gotującej się wody i gotowałam przez(...)wołowinę przez około 4-5 minuty. Dodałam pokrojoną cebulę, starty czosnek, imbir i papryczkę chilli. Dodałam marchewkę,selera i pietruszkę. Wsypałam plasterki pieczarek. Następnie plasterki pora. Do warzyw dołączyła zielona fasolka, grzybki mun. Warzywa polałam sosem sojowym, posypałam białym i czarnym sezamem, cukrem i podlałam bulionem. Na koniec dodałam brokuły. Pozostało już tylko włożyć ugotowany wcześniej makaron, polać olejem
potrawyregionalneplastry ananasa 1/4 szklanki wody z puszki po ananasie 1/2 łyżeczki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej gotowy sos chilli słodko-pikantny olej rzepakowy Przyprawy: sól kurkuma chilli imbir czosnek Opcjonalnie: makaron ryżowy z tapioką natka pietruszki Przygotowanie: Pieczarki obieramy, myjemy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dolewamy do nich wodę i pozwalamy im się trochę podgotować(...)grzybków. Dodajemy szczypty wszystkich wymienionych wyżej przypraw i całość mieszamy. W szklance z wodą z puszki po ananasie rozpuszczamy obydwie mąki. Zalewamy tym roztworem tofu wraz z pieczarkami, gdy te już będą całkiem podgotowane. Mieszamy, wciąż trzymając całość na ogniu, dopóki woda nie zgęstnieje i nie połączy wszystkich składników. Po odstawieniu ich na bok, dołączamy do nich pokrojonego w kostkę
Weganizm infantylnyobiadu wygląda bardzo niepozornie ale smakuje wyśmienicie...wypróbujcie sami! Składniki na kotlety 7 szt.: 5 jajek 3 pieczarki 1 cebula koperek (1 łyżka) sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Składniki na sałatę: 1 główka sałaty 1 czerwona cebula sos: sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oleju 4 łyżeczki cukru szczypta pieprzu Przygotowanie: Sałatę umyć i porwać na kawałki(...)szklance dobrze wymieszać składniki na sos (aż troszkę zgęstnieje) - odstawić do lodówki na min. 30 minut. Sałatę należy zalać sosem tuż przed podaniem do stołu - dobrze wymieszać. 4 jajka ugotować na twardo - obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Pieczarki i cebulę posiekać w drobną kostkę (najlepiej podsmażyć) - dodać do jajek. Doprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Wszystko razem
Alutka-Gotuje