drożdży, 3 łyżki oleju, sos: 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie dodatki: 1/2 puszka kukurydzy, 1 pomidor, 10 plasterków żółtego sera, 1/2 puszki groszku zielonego, 10 oliwek czarnych, 150 g pieczarek, 10 plasterków salami, 2 łyżeczki oregano. Przygotowanie: ciasto: Mąkę(...)ogóle nie przykleja się do rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką. Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła. Na ciasto układamy oliwki, pieczarki obrane i pokrojone w plasterki, plasterki salami, odcedzony groszek, odcedzoną kukurydze, pomidora pokrojonego w plasterki (można wcześniej sparzyć i zdjąć
Aga w kuchnipatelni rozgrzać masło z olejem, podsmażyć cebulkę.Do podsmażonej cebuli, dodać pokrojone pieczarki - usmażyć ( smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu ).Do miski wsypać kaszę, dodać pieczarki z cebulką, kaszę manną i bułkę tartą - wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Na koniec dodać jajko - wyrobić masę.W garnku zagotować wodę, osolić.Na gotującą się wodę kłaść liście(...)zmiękły.Obgotowane wyjmować na tacę, ostudzić.Z ugotowanych liści wyciąć twarde łodygi.Na środek liścia kłaść porcję farszu, zawijać brzegi ( składać w kopertę ).Gotowe gołąbki układać w garnku.Przygotować sos:Na patelni rozgrzać masło.Do rozpuszczonego masła dodać mąkę - dokładnie wymieszać.Następnie wlewać mleko i wodę, nie przerywając mieszania. Gotować, mieszając kilka minut, aż mąka dokładnie rozprowadzi się w płynie
kolorowotorcikowomałym ogniu, dodaję parmezanu i wykładam na talerz. W ten sposób makaron nigdy nie jest suchy, zawsze jest "opleciony" sosem. To działamy! -makaron do spaghetti 300 gram na dwie porcje -250 gram zmielonej wołowiny -cebula posiekana drobno -8 pieczarek drobno posiekanych -6 obranych, pokrojonych w kostkę dużych pomidorów -10 pomidorków cherry pokrojonych w połówki -1/4 szklanki muscatu półsłodkiego -mieszanka(...)parmezan Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, dodajemy czosnku, solimy i pieprzymy. Podlewamy winem. Gdy płyn odparuje dodajemy pieczarki, podsmażamy kilka minut. Wrzucamy mięso, dodajemy ziół i paprykę oraz solimy. Przesmażamy kilka minut, dodajemy pomidory. Podsmażamy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Opcjonalnie można dodać kilka łyżek śmietanki 18%. Z ugotowanym na ząb makaronem postępujemy jak opisałem we wstępie
BaRepasszt.pieczarek 1 szklanka bulionu 2 łyżeczki białego sezamu 1 łyżeczka czarnego sezamu 1 mała papryczka chilli grzybki mun 4-5 łyżek sosu sojowego (można więcej) 1-2 łyżki oleju sezamowego 2-3 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżeczki brązowego cukru Makaron włożyłam do osolonej, gotującej się wody i gotowałam przez(...)wołowinę przez około 4-5 minuty. Dodałam pokrojoną cebulę, starty czosnek, imbir i papryczkę chilli. Dodałam marchewkę,selera i pietruszkę. Wsypałam plasterki pieczarek. Następnie plasterki pora. Do warzyw dołączyła zielona fasolka, grzybki mun. Warzywa polałam sosem sojowym, posypałam białym i czarnym sezamem, cukrem i podlałam bulionem. Na koniec dodałam brokuły. Pozostało już tylko włożyć ugotowany wcześniej makaron, polać olejem
potrawyregionalneplastry ananasa 1/4 szklanki wody z puszki po ananasie 1/2 łyżeczki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej gotowy sos chilli słodko-pikantny olej rzepakowy Przyprawy: sól kurkuma chilli imbir czosnek Opcjonalnie: makaron ryżowy z tapioką natka pietruszki Przygotowanie: Pieczarki obieramy, myjemy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dolewamy do nich wodę i pozwalamy im się trochę podgotować(...)grzybków. Dodajemy szczypty wszystkich wymienionych wyżej przypraw i całość mieszamy. W szklance z wodą z puszki po ananasie rozpuszczamy obydwie mąki. Zalewamy tym roztworem tofu wraz z pieczarkami, gdy te już będą całkiem podgotowane. Mieszamy, wciąż trzymając całość na ogniu, dopóki woda nie zgęstnieje i nie połączy wszystkich składników. Po odstawieniu ich na bok, dołączamy do nich pokrojonego w kostkę
Weganizm infantylnyobiadu wygląda bardzo niepozornie ale smakuje wyśmienicie...wypróbujcie sami! Składniki na kotlety 7 szt.: 5 jajek 3 pieczarki 1 cebula koperek (1 łyżka) sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Składniki na sałatę: 1 główka sałaty 1 czerwona cebula sos: sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oleju 4 łyżeczki cukru szczypta pieprzu Przygotowanie: Sałatę umyć i porwać na kawałki(...)szklance dobrze wymieszać składniki na sos (aż troszkę zgęstnieje) - odstawić do lodówki na min. 30 minut. Sałatę należy zalać sosem tuż przed podaniem do stołu - dobrze wymieszać. 4 jajka ugotować na twardo - obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Pieczarki i cebulę posiekać w drobną kostkę (najlepiej podsmażyć) - dodać do jajek. Doprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Wszystko razem
Alutka-Gotujetego ciekawie się prezentujące. Zapraszam! Sos gulaszowy: Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego 1/2 łyżeczka słodkiej papryki pieprz, sól 2 łyżki oleju 1,5 szklanki bulionu 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 duża cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 duże czerwone papryki szczypta chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ulubionych ziół 800g pieczarek Przygotowanie: Mięso pokroić w średnią(...)małym ogniu. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do bulionu z mięsem. Dusić, aż papryka zmięknie. Pieczarki podsmażyć na tłuszczu z odrobiną cebulki. Dodać do mięsa. Na koniec dodaję do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami. Sos zredukować. Podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi itp. Smacznego
Tagebuch po polskuogóle nie ma się pomysłu na jakiekolwiek danie? Zrobiłam sos pieczarkowy. Wystarczyło zaledwie kilkanaście minut, aby smakowicie bulgotał w garnku. Okazał się zaskakująco dobry i taki… uniwersalny. Dlaczego? Bo świetnie pasuje nie tylko do typowych ziemniaków, ale także jako dodatek do mięsa czy placków ziemniaczanych. Polecam. Składniki: • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz • zupa borowikowa Knorr’a - opcjonalnie • olej Sposób(...)kawałki. 3. Cebulę pokroić w drobną kostkę. 4. Na patelni rozgrzać nieco oleju (ok 1 łyżki), zeszklić cebulkę. 5. Dodać pokrojone pieczarki, poddusić. 6. Grzyby zalać wodą, doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 minut. 7. Do sosu dodać zupę borowikową w proszku. Wymieszać. Można także zagęścić sos tradycyjnie, mąką, jeśli nie chcemy używać zupy w proszku. 8. Gotować jeszcze
W mojej kuchniminut, czyli tyle ile ugotowanie np. kaszy gryczanej, która notabene bardzo do tego sosu pasuje. Bardzo polecam! Składniki na kurczaka w sosie śmietanowo-mlecznym: 2-3 łyżki oleju 3 średnie cebule 3-4 pieczarki 1 pojedynczy filet z kurczaka 125 ml wody spora szczypta ziół do drobiu płaska łyżka słodkiej papryki 80-100 ml śmietany 30% 125-200 ml mleka(...)płaska łyżka mąki sól Cebulę i pieczarki kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na jasno brązowy kolor, dodajemy pokrojonego kurczaka i dalej smażymy, aż kurczak się zetnie (będzie biały). Teraz dolewamy wodę i dusimy około 5 minut, po tym czasie odkrywamy pokrywkę, dodajemy zioła, paprykę, trochę soli i smażymy kolejne 5 minut, żeby woda odparowała. Następnie dolewamy
Rozpustne gotowaniełyżeczce oleju. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki, wraz z wcześniej podsmażoną cebulką i czosnkiem. Przy pomocy blendera miksujemy na gładki sos. Całość dusimy pod uchylonym przykryciem przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodatkowo: - pieczarki - zamrożony ser z ziemniaka lub zwykły - papryka - cebula - BIO Tofu z ziołami POLSOJA Spody z polenty wyciągamy z lodówki i pieczemy przez
Be Fit Be Strongłyżeczki soli; 100 g zimnego masła; 2 łyżki oleju; 1/4 szklanki bardzo zimnej wody. Farsz: 400 g pieczarek; 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 1 mała, czerwona papryka; 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz; Olej do podsmażenia warzyw. Sos beszamelowo-serowy: 1 szklanka mleka; 2 łyżki masła; 1 łyżka mąki pszennej; 2 żółtka jaj; 2 łyżki słodkiej śmietanki(...)pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pióra cebuli, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojonie pieczarki, paprykę i całość podsmażać jeszcze przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a całość lekko posolić i popieprzyć. Sos beszamelowo-serowy: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Stopniowo wlewać mleko, stale mieszając
Gospodyni MiejskaPyszne danie, smaki super się ze sobą łączą. Można podać to danie z ziemniakami, makaronem lub ryżem. Zdjąć skórę z pałek, wyciąć kości. Lekko rozbić, doprawić
Kuchnia Pokoleńbrzegi napełnionych mielonym, dobrze doprawionym mięsem. Różne są na ten przysmak przepisy. Oryginalnie do nadzienia używa się baraniny, ja dałam wołowinę, dołożyłam pieczarki, czosnek, cebulę i mnóstwo aromatycznych przypraw. Ponieważ do tego tupu pizzy nie podaje się sosu, przygotowałam salsę ze świeżych warzyw. Wyszło tak pysznie, że ach! składniki: ciasto: 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl ciepłej wody
6niebocebula-ocet z wina musującegoPieczarki.Do rondelka wrzucamy łyżeczkę masła klarowanego, szklimy cebulę i por, solimy, pieprzymy, skrapiamy octem. Gdy odparuje wrzucamy pieczarki z łyżką masła, przykrywamy i dusimy 40 minut. Po tym czasie dodajemy kilka kropel sosu sojowego i na dużym ogniu, mieszając redukujemy płyn. Odstawiamy.Kurczak.Na patelni klarowane masło solimy i rozgrzewamy. Filet marynowany w oliwie, świeżym tymianku
BaRepasdrugiej patelni na maśle smażymy pieczarki z cebulą. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wokół niego układamy ziemniaki, a na wierzch wykładamy cebulę z pieczarkami. Śmietany, jajko, łyżeczkę musztardy i przyprawy mieszamy ze sobą i sosem polewamy mięso. Schab zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut (najpierw pod przykryciem, na jakieś 20 minut przed końcem pieczenia, zdejmujemy pokrywkę
e-PrzepisyKulinarne