kopytkami, plackami ziemniaczanymi, ... Smakuje zawsze i pasuje do wielu dań. Dzisiaj zapraszam na prosty, pyszny sos pieczarkowy, który podałam z kopytkami :) Do sosów grzybowych zawsze dodaję natkę pietruszki, ponieważ podkreśla smak grzybów. Składniki: 500 g małych pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 2 cebule 4 łyżki oliwy pół szklanki bulionu 100 ml śmietany kremówki 30% łyżka masła 2 czubate(...)lekko solimy, wlewamy oliwę i całość podsmażamy do zeszklenia cebuli. Do zeszklonej cebuli wrzucamy pieczarki, solimy, pieprzymy i całość podsmażamy 10 minut. Na patelnię wlewamy bulion oraz śmietanę, mieszamy i całość 3 minuty smażymy. Na koniec dodajemy masło oraz pietruszkę i po 2 minutach sos wyłączamy. Smacznego
Smak mojego domuminut. Marchewkę, pietruszkę, paprykę, imbir i por pokroić w cieniutkie słupki. Pieczarki w plastry, brokuła podzielić na mniejsze różyczki. Chilli drobno posiekać a cebulę pokroić w piórka. Wrzucać na rozgrzany olej od najtwardszych do najmiększych. Podsmażać 10-15 min max. Doprawić sosem sojowym, rybnym i octem ryżowym. Dodać kukurydzę. Posypać sezamem. Na koniec dodać kiełki. Podawać
Jemy Pijemydrożdży 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli Sos: 250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Pozostałe składniki: połówka czerwonej papryki 8 plasterków oscypka 10 plasterków salami 100g startego żółtego sera (zwykłego lub mozzarelli) ogórek kiszony mała cebula 10 sztuk pieczarek przyprawa do pizzy olej do posmarowania formy Wykonanie(...)rąk. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.Sos: Na patelnię lub do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, podgrzewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia.Paprykę kroimy na mniejsze części. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oleju. Cebulę kroimy w piórka, salami na mniejsze kawałki.Piekarnik rozgrzewamy
Czerwona Porzeczkapieczarki i paprykę, smażymy całość razem około 5-7 minut, aż pieczarki widocznie zmienią kolor na bardziej szklisty, a papryka lekko zmięknie. Wlewamy mleko kokosowe, a puszką po nim odmierzamy potrzebną ilość wody- trzy puszki wody wlewamy do garnka. Wrzucamy liście limonki kaffir, łyżkę brązowego cukru, kostkę rosołową, sos rybny, posiekaną wcześniej kolendrę i szczypior (zostawcie trochę kolendry do dekoracji(...)czosnku 3cm kawałek imbiru 1 opakowanie (30g) pasty Tom Yum Kanokwan 4 łyżki oleju kokosowego, z orzeszków ziemnych lub rzepakowego 8 pieczarek 1 średni bardzo dojrzały pomidor 5cm łodygi trawy cytrynowej 8 liści limonki kaffir 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka brązowego cukru, trzcinowego ub muscovado garść świeżej, posiekanej kolendry garść pokrojonego grubego szczypioru makaron do podania (100g suchego
Karo in the Kitchenznalezionego kiedyś na wegańskim blogu Asi oryginału. W przepisie zakochałam się jak tylko go przeczytałam i od tego czasu często po niego sięgam i używam jako bazy do innych sosów i dipów.Składniki:spora biała kapusta30 dkg kaszy gryczanej50 dkg pieczarekduża cebula4 łyżki oliwypęczek pietruszkiopcjonalnie odrobina kiszonej kapustyi szklanka soku z kiszonej kapusty. Przygotowanie: Obrywam zewnętrzne liście kapusty(...)oliwy. Gotuję pod przykryciem 15 minut. Następnie zdejmuję z kuchenki i odstawiam na kolejne 15-20 minut.W tym czasie siekam cebulę i szklę na pozostałej oliwie na głębokiej patelni. Pieczarki oczyszczam i ścieram na grubej tarce, dodaję do zeszklonej cebuli i razem duszę około 10 minut. Do podduszonych pieczarek dodaję kaszę i dokładnie mieszam, pozostawiam na małym ogniu na kilka
Magiczna kuchnia Dariiskładniki:1 podwójna duża pierś z kurczaka2 papryki (czerwona i żółta)1 średnia cukinia3-4 średnie cebule12 pieczarekmarynata do kurczaka:7 łyżek soku z cytryny2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka musztardy delikatesowej6 łyżek oleju rzepakowego1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla KamisSkładniki marynaty dokładnie wymieszać.Kurczaka pokroić w dużą kostke i wrzucić do marynaty,dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso(...)wytarczy ok 30 minut, zanim nam się grill dobrze rozpali mięsko juz bedzie dobre. Paprykę pokroić na małe kawałki, cukinię w plastry,cebulę w plastry lub ćwiartki,pieczarki przekroić na pół. Składniki nadziewać na patyki według własnych upodobań.I grillujemy szaszłyczki ze wszystkich stron aż mięso nabierze złocistego koloru.Zamiast kurczaka można dać plasterki kiełbasy lub przyrządzić szaszłyczki z samych
Monia miesza i gotujeSpaghetti z sosem szpinakowo - pieczarkowym z kurczakiem Składniki: 350 g piersi z kurczaka 3/4 szklanki mleka ryżowego 450 g pieczarek 150 g świeżego szpinaku 2 cebule 4 ząbki czosnku tymianek majeranek sól pieprz oliwa z oliwek ocet jabłkowy (2 łyżki) makaron spaghetti z brązowego ryżu Pieczarki obrałam i pokroiłam w kostkę. Cebulkę obrałam i pokroiłam w plasterki. Czosnek obrałam(...)cebulką i czosnkiem zmiksowałam na gładko za pomocą blendera. Na sam koniec do mleka ze szpinakiem dodałam zmiksowane pieczarki i podsmażonego kurczaka. Wszystkie składniki gotowałam na wolnym ogniu ok 10 min. W międzyczasie ugotowałam makaron:) Makaron przełożyłam na talerze, polałam sosem i udekorowałam listkami szpinaku
nietadietacezar, tylko wersją bez kurczaka, idealnie pasują do niego opiekane ziemniaczki lub frytki. Polecam. Piersi z kurczaka w miodowym sosie z warzywami Składniki: dwie piersi z kurczaka 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej 8-9 średnich pieczarek ½ marchewki 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżki przyprawy gyros ½ łyżeczki czosnku granulowanego
Mania Gotowaniaoleju rzepakowym były bardzo smaczne, a to że zdrowe, chyba nie ma nikt wątpliwości! Polecam też gołąbki z kurkami Gołąbki w sosie pomidorowym Przepis na gołąbki bez zawijania Gołąbki z ryżem basmati i mięsem SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 2 marchewki 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 150 ml rosołu 8 liści młodej kapusty chili w młynku sól do smaku pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPolecam przepis na białą kiełbasę w łagodnym sosie śmietanowo-pieczarkowym. Składniki: 6 białych kiełbas surowych duża cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki wody sól, pieprz, papryka ostra, majeranek oregano 400 g pieczarek 200 g śmietany 30% lub 36% Przygotowanie Olej, wodę i przyprawy mieszamy ze sobą. Kiełbasy układamy w naczyniu żaroodpornym i wylewamy na nie marynatę. Pieczemy pod przykryciem(...)jeśli mamy już ugotowaną białą kiełbasę, ten krok pomijamy). Cebulę siekamy w piórka, pieczarki kroimy w plasterki. Oba składniki podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Dusimy przez chwilę. Z naczynia żaroodpornego w którym piekła się kiełbasa odlewamy tłuszcz, a na kiełbasie rozsmarowujemy sos pieczarkowy. Zapiekamy jeszcze ok 15-20 minut bez przykrycia
e-PrzepisyKulinarneCalzone to nic innego jak włoska pizza jednak w postaci dużego pieroga. Do Calzone podobnie jak i pizzy prócz klasycznego sosu pomidorowego i sera można dodać dowolne składniki.Calzone - Składniki:ciasto:500 g mąki240 ml ciepłej wody30 g drożdży świeżych2 łyżki miodułyżka oleju lub oliwyłyżeczka solifarsz:500 g pieczarekduża cebulaprzyprawy: czosnek w proszku, słodka papryka, sól, pieprzsos pomidorowy (passata)przyprawy(...)podsmażamy na maśle/margarynie, dodajemy pocięte pieczarki i całość dusimy do miękkości. Na końcu doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Studzimy.Do passaty pomidorowej dodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy.Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 3 części. Każdą z nich formujemy w płaski okrągły placek. Na środku każdego z nich rozprowadzamy sos pomidorowy i wykładamy farsz. Wszystko posypujemy startym serem
Słodka StronaLubię takie właśnie "zwykłe" gotowanie i niewyszukane smaki. Sos pieczarkowy wzbogaciłam o marchewkę i natkę pietruszki, dzięki czemu jest zdrowiej i smaczniej. Świetny obiad do zrobienia w tygodniu, po pracy, do odgrzania na kolejny dzień. Tani i szybki. :-) 500g filetów z kurczaka 2 cebule 500g pieczarek 3-4 marchewki pęczek natki pietruszki 200ml śmietanki 18% olej(...)plastry, marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. 2. Na patelni podsmażamy kolejno: cebulę i filety. Kiedy się podpieką dodajemy marchew i pieczarki, smażymy do odparowania płynów. 3. Dodajemy śmietankę, posiekaną natkę pietruszki. Dusimy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem
Szefowa kuchniMiodzie i Sezamie Karp w sosie cytrusowo-maślanym Skandynawska zupa rybna Uszka wigilijne z kapustą i grzybami Frittata z łososiem i szpinakiem Sos z suszonych grzybów Kapuśniaki Świąteczny pasztet z soczewicy Pierogi z kapustą i pieczarkami! Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami Pierogi nadziane szczupakiem Kryzysowa wigilia Śledzie w oleju Wigilijna zupa grzybowa cioci Tereni 45 przepisów zebranych
Weekendy w domu i ogrodzieoliwki oraz sól. Pomidory parzymy we wrzątku i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie kroimy je w drobną kostkę. Smażymy aż zamienią się w sos. Dodajemy bazylię. Na talerz wykładamy najpierw bakłażana, następnie pomidory, a na koniec pieczarki i oliwki
Weganka gotujesoli himalajskiej lub morskiej- 460ml ciepłej wody (nie gorącej)- 6 łyżek oliwy z oliwek (lub zwykłego oleju)Dodatkowo:- świeże lub suszone oregano- tarta mozarella do posypania- ulubione dodatki: szynka, pieczarki, salami, papryka, ser pleśniowy itp.Drożdże rozkruszyć w kubeczku, dolać ok.50ml wody i łyżkę mąki, odstawić na kilka minut aż ruszy.W dużej misie umieścić resztę składników. Dodać do nich wyrośnięty(...)folii spożywczej by nie wysychały. Każdą kulę rozdusić rękoma lub wałkiem i utworzyć spód do pizzy. Na każdy spód wykładamy 2-3 łyżki sosu pomidorowego, na nim układamy swoje ulubione dodatki, np.sery, szynka, salami,pieczarki,papryka, cebula,ananas,itp.itd.Wierzch posypujemy serem i lekko oregano. Brzegi pizzy można posmarować oliwą, wówczas będą bardziej chrupiące. Pizze wkładamy do nagrzanego
Smaczne Zdrowe