łyżki woda ciepła - 1 szkl. sól Dodatki : kiełbasa cienka - 1,5 pętka pieczarki -500 g ogórki korniszony - 3 szt większe cebula - 3 szt większe ser żółty - 230 g sól i pieprz koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek oregano tłuszcz do podsmażenia keczup - do polania sos curry - do polania - firmy Społem szczypiorek do dekoracji pokrojony PRZYGOTOWANIE CIASTO Do miski
Kuchnia DanusiUwielbiam pieczarki. Najchętniej ciągle przygotowywałabym coś z tymi pysznymi grzybami. Dziś zapraszam Was na makaron z pieczarkowym sosem (light) na bazie mleczka kokosowego. Idealna propozycja na obiad. Dzięki zastosowaniu mleczka kokosowego sos pieczarkowy zyskał jeszcze bardziej na smaku. Spróbujcie, polecam. Do tego sosu możecie podać dowolny rodzaj makarony. Ja użyłam kokardek. Makaron z pieczarkowym sosem (light) na bazie mleczka kokosowego(...)dodajemy pokrojone pieczarki oraz przyprawy (1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/3 słodkiej papryki, 1/4 ostrej papryki i odrobinę soli)*. Cały czas mieszając smażymy całość około 3-4 minuty na małym ogniu. Po tym czasie na chwilę wyłączamy palnik. Wlewamy 5 łyżek mleczka kokosowego. Znów włączamy palnik i ciągle mieszając trzymamy naszą potrawę na patelni około 4 minuty (sos powinien lekko zgęstnieć
Słodkie okruszkiPost Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeukładamy na blachę. Blachę można podsypać mąką, nasmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Uformowaną pizzę smarujemy naszym wcześniej zrobionym sosem. Na sos układamy ulubione składniki. Ja dałam 2 mozzarelle pokrojone w plasterki, 4 pieczarki cienko pokrojone w paseczki, trochę szynki i kukurydzy. Przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika 265-275 stopni z termoobiegiem i pieczemy
Kuchenne Wariacjeszparagówszczypior2 łyżki oliwy z oliwekglazura:3 łyżki sosu sojowego3 łyżki octu winnego1 łyżka pasty curry1 łyżka pasty imbirowej- lub startego imbiru1 łyżka suszonego czosnku- lub świeżego Wykonanie: Składniki na glazurę mieszamy- i smarujemy poporcjowanego łososia. Łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 12 min.Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone pieczarki, solimy i podsmażamy około
Smaki EdytyZbliżają się święta i jedną z przekąsek na świątecznym stole są zazwyczaj śledzie… ale może tym razem warto pokusić się o to, aby przygotować je
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!teriyaki. Składniki: - kawałek ładnej wołowiny ok. 600g Marynata: - ½ szklanki sosu sojowego - ¼ szklanki oleju sezamowego - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżeczka świeżo startego imbiru - czosnek wędzony (ilość według gustu ja daję sporo) - ostra papryczka (1-2) - sok z ½ cytryny - 2 łyżki wina Mirin - 2 łyżki octu ryżowego Dodatkowo: - 250g brązowych pieczarek - 2 papryki (różne kolory) - 2 cebule - 2 marchewki - 2 dymki(...)dodajemy składniki marynaty: sos sojowy, olej sezamowy, cukier brązowy, starty na drobnej tarce imbir i czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, drobno posiekane ostre papryczki, wino Mirin, ocet ryżowy. Woreczek zamykamy i rozprowadzamy dokładnie marynatę na mięsie. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Paprykę kroimy w paski, cebule w piórka, marchew w słupki, czosnek w plasterki, pieczarki na ćwiartki. Rozgrzewamy
mojewypiekiinietylkododatku tłuszczu. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 30 dag pieczarek 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1/2 szkl przecieru pomidorowego (u mnie Passata z ziołami) lub innego gęstego sosu pomidorowego 1 łyżka sosu Sweet Chilli 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżka oregano po 1 łyżeczce papryki(...)pomidorów i całość dusić do miękkości mięsa. 2. Pieczarki i paprykę podsmażyć. Dodać do mięsa. 3. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z kukurydzą i fasolką dodać do mięsa. 4. Całość podlać przecierem pomidorowym, zagotować. Jeśli farsz będzie za rzadki trzymać na ogniu aż odparuje. Doprawić do smaku dodając sos Sweet Chilli i ewentualnie inne przyprawy (w zależności
Kto ugości moich gości?boczkiem Zapiekane bułeczki z arabską nutą i wędzonym kurczakiem Zapiekanki z warzywami Zapiekana bagietka nadziana serem śródziemnomorskim z suszonymi pomidorami Ziołowo sos + szybka sałatka z serem i oliwkami Zapiekanki na bagietkach z kurczakiem, papryką, ogórkiem i pieczarkami Sałatki, surówki Domowa sałatka jarzynowa (tradycyjna sałatka warzywna) Sałatka z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką Lekka sałatka makaronowa z warzywami Lekka sałatka owocowa
Słodkie okruszkiSkładniki (2 porcje) 2 filety z piersi kurczaka (ok. 300g) 200 g pieczarek ½ cebuli ½ kuli mozzarelli (60g) Sól, pieprz, czerwona papryka ostra, zioła prowansalskie, bazylia Olej rzepakowy nierafinowany - ok. 1 łyżki Sałatka: Mieszanka sałat ½ puszki pieczonej ciecierzycy* Kilka pomidorków koktajlowych opcjonalnie sos winegret *Pieczona ciecierzyca: ciecierzyce odsączamy z zalewy, dodajemy ½ łyżki oleju, ½ łyżeczki papryki czerwonej, szczyptę soli czosnkowej, łyżeczkę oregano(...)czasie pieczarki i cebulę kroimy, podduszamy do wyparowania wody. Kurczaka nadziewamy, wkładając do kieszonek pieczarki, cebulę i plastry mozzarelli. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Sałatka: Pomidorki kroimy na pół, dodajemy mieszankę sałat i ciecierzycę. Polewamy sosem winegret lub innym ulubionym. Proponuję to danie na kolację lub (z dodatkiem węglowodanów w postaci pełnoziarnistego ryżu, kaszy
Powiedz dietom nieszybki obiad. Pierwszą porcję sosu podałam z rewelacyjnym makaronem ryżowym od Fabijańskich. Smak rewelacyjny! O makaronie poczytacie (tutaj) . Do przygotowania sosu wykorzystałam koncentrat pomidorowy od Firmy Orzech - bardzo aromatyczny. 1 batat 1 marchew 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 3 cebule 200 g boczku wędzonego 350-400 ml bulionu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Orzech (KLIK) 1 łyżeczka(...)szklimy cebulę, dokładamy pieczarki i paprykę. Podsmażamy około 10 minut. Bataty obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Warzywa dokładamy do garnka. Całość podlewamy bulionem z koncentratem pomidorowym. Dokładamy pokrojony boczek, przyprawiamy ostrą czerwoną papryką, warzywną przyprawą do potraw, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem. Gorący sos możemy przełożyć do wyparzonych
VioletoweKucharzenieskórkaoliwa z oliwek3 ząbki czosnkupęczek natki pietruszkisól morskaSkładniki na szaszłyki:2 piersi z kurczaka1 mała cukiniakilka pieczarek 1 duża paprykacebulaGremolata: natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Patyczki do szaszłyków najpierw moczymy kilka minut w wodzie, by się
Bon Appetit Małgorzatyłyżeczki jajko 1 szt bułka tarta 2 łyżki Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kebabów olej do smażenia sos czosnkowy Folwark pieczywo Wykonanie: Karczek myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym , kroimy na mniejsze porcję i mielimy na średnich oczkach . Pieczarki myjemy osuszamy i ścieramy na tarce podsmażamy na patelni , dodajemy do mięsa ostudzone . Dodajemy do mięsa rozmaryn tymianek(...)które nadziewamy na patyczki od szaszłyków Mini kebaby obtaczamy w bułce i smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor ( muszą się usmażyć ) Podajemy z sosem czosnkowym i pieczywem
Różowa kuchniapieprzu letnia woda do wyrobienia - farsz: Do przygotowania nadzienia użyliśmy wszelkich nadających się produktów znalezionych w lodówce oprócz tytułowego wina, które woleliśmy wypić ;) 20 dag sera żółtego 1 pieczarka 1/2 żółtej papryki 1 niewielka cebula kawałek szynki wiejskiej (ok 10 -15 dag) 3-4 suszone pomidory Przygotowanie ciasta: Do mąki wymieszanej z solą, przyprawami i drożdżami wlewam 1 łyżkę(...)ściereczką na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . W tym czasie przygotowujemy farsz oraz sosy do pizzy. Aby się nie powtarzać zbytnio odsyłam po szczegóły do poprzedniego pizzowego wpisu. Przygotowanie farszu: Co się dało Mąż starł na grubej tarce (ser, pieczarkę, wędlinę). Resztę skłaników posiekaliśmy drobniutko. Wszystko wymieszaliśmy i gotowe. Lepienie pierożków ;) Mi przypadło zadanie podzielić ciasto
Kuchnia po mojemubulionu warzywnego, 400 ml mleczka kokosowego, kilka brązowych pieczarek, 2 trawy cytrynowe, 2 ząbki czosnku / 1 duży, 2 liście limonki kaffir, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca, 1/2 łyżeczka pasty z krewetek, 1/2 łyżeczki pasty słodkiej chili, 1 łyżka sosu rybnego, świeży imbir, makaron ryżowy, świeża dymka, świeża kolendra, czerwona papryczka Makaron ryżowy(...)dobrze zupa jest doprawiona - smaki mamy różne - zawsze możemy doprawić całość dodająć więcej pasty chili czy suszonych płatków chili, albo sosu rybnego czy pasty z tamaryndowca. Do miseczki włóż makaron, wlej zupę, na wierzch wyłóż cieniutko pokrojone pieczarki - my je kroiliśmy na najcienszym rozmiarze na mandolinie, dodaj pokrojone tofu i posyp całość pokrojoną dymką i świeżą kolendrą! Smacznego
Plate of Joy