Postanowiłam poeksperymentować i połączyć składniki których nigdy nie łączyłam, a seler naciowy wykorzystałam pierwszy raz w Mojej kuchni. Zapraszam do spróbowania. SKŁADNIKI Około 10 brukselek 5 pieczarek ( według uznania) Pół główki kapust pekińskiej Pół woreczka kaszy jaglanej Pół puszki czerwonej fasolki 1-2 gałązki selera naciowego (ma dość intensywny(...)Przyprawa curry Pieprz czarny Sól Pieprz ziołowy Sos do sałatek knorr koperkowo ziołowy Oliwa z oliwek Woda Kostka rosołowa grzybowa Brukselki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieram kroję na ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię wrzucam pieczarki
Zdrowo i kolorowopieprzem. Pieczarki umyć i pokroić na plastry, wrzucić na patelnię gdy mięso zmieni kolor. Wszystko razem dusić aż pieczarki odparuja wodę. Następnie dodać śmietankę oraz natkę pietruszki i jeszczę chwilę wszystko razem dusić. Makaron ugotować osączyć i dodać do sosu. Dokładnie wymieszać i podawać
Monia miesza i gotujeprzygotowuję go w woku. Wychodzi równie pyszny!Potrzebujemy (na 2 porcje):- 150 g makaronu typu noodle udon- 200 g grzybów (shiitake, pieczarek kasztanowych, boczniaków, shimeji białych)- 3 małe cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem- 1 łyżka ketchupu- 2.5 łyżeczki sosu worcestershire- 1.5 łyżeczki sosu ostrygowego- 1 łyżeczka cukru- oliwa do woka- sezamNastawiamy wodę na makaron.Do woka, uprzednio nagrzanego wlewamy odrobinę oliwy
W mojej holenderskiej kuchniporze roku nie ma co liczyć na pachnące i mięsiste pomidory. Pozostaje sięgnąć po pomidory z puszki - do sosów nadają się rewelacyjnie. No to zapraszam do stołu :)Składniki:około pół kg szynki wieprzowej (lub innego ulubionego mięsa),20 dkg pieczarek,średnia cebula,puszka pomidorów,sól, ostra papryka - do smaku,3-4 liście laurowe,8-10 ziaren
Codzienna kuchnia niecodziennaimbiru5 łyżek ciemnego sosu sojowego3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej5 łyżek octu1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu1/2 łyżeczka chili w proszku1 jajkoWykonanie:Schab myjemy i kroimy w cienkie paski. Bulion wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy pokrojony schab i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania.Marchewkę kroimy w słupki, pieczarki w cienkie plasterki
Kulinarne przygody GatityMój przepis to taka wykorzystana wiedza tego, co znalazłam w Internecie, jednak mojego autorstwa. Nie kopiowałam żadnego przepisu. Połączenie pora, pieczarek i piersi z kurczaka to od samego początku moja myśl. Jedyne, co mnie zainspirowało w Internecie to sos ze śmietany, bo zastanawiałam się czym wypełnić tarte. Sos jest również mojego autorstwa, gdyż sama dobrałam proporcje i składniki. Można(...)pieczenia Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę. Między czasie pokroić mięso w kostkę, pora na drobne paski, a pieczarki przekroić na pół i kroić w cienkie talarki. Pokrojonego pora sparzyć gorącą wodą. Na patelnie dodać odrobinę oleju, dodać pokrojone pieczarki i mięso, posolić i popieprzyć je do smaku, smażyć
Fabryka pomysłówprzez człowieka. Zawartość tłuszczu w tym mięsie sięga zaledwie kilku procent, niewielka jest w nim też zawartość cholesterolu. Swojego królika zrobiłem w sosie pie czarkowym, a podałem z zapieczoną dynią makaronową. Składniki: 1 tusza królika 500 g pieczarek 2 średniej wielkości cebule 1 główka czosnku 1 cytryna 250 ml śmietanki 30 proc. 2 łyżki klarowanego masła 1 dynia makaronowa zielona(...)czubryca pieprz i sól do smaku Sposób przygotowania: Tuszę królika umyć i rozebrać na porcje. Natrzeć solą, pieprzem i czubrycą. Na klarowanym maśle zeszklić cebulę. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki, podsmażać razem przez 5 minut, po czym przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Dolać 1/4 szklanki wody, dodać kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Na wierzch wyłożyć królika, pomiędzy
W SMAKdlatego postanowiłam stworzyć coś nowego. Por w roli głównej występował już w mojej kuchni, ale najczęściej w akompaniamencie pieczarek. Tym razem jest solo i sprawdził się w tej wersji znakomicie. Dobrze doprawione pulpeciki w towarzystwie delikatnego śmietanowo-porowego sosu stanowiły smaczny obiad, którym zajadali się moi domownicy. A wy jaki sos najbardziej lubicie do klopsów/pulpetów? Składniki
Fabryka pomysłówzwłaszcza w jesienno-zimowe dni. Głównym składnikiem jest oczywiście fasola, (najczęściej używa się odmiany „Piękny Jaś”, choć nie tylko) duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem dobrej jakości kiełbasy oraz cebuli, doprawiona majerankiem. Ja dodatkowo dodaję jeszcze podsmażone pieczarki, a całość doprawiam przyprawą do dań z fasoli. Taką właśnie wersję fasolki po bretońsku przygotowuje się w moim rodzinnym domu i taka(...)kilka centymetrów wody nad nią) i gotujemy do miękkości (uzupełniając wodę w razie potrzeby). Kiełbasę kroimy na pół-plasterki, cebulę w piórka (lub kostkę) i smażymy razem na patelni. Pieczarki oczyszczamy, kromy na plastry i również smażymy. Podsmażone składniki dodajemy do fasoli. Całość mieszamy ze sobą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i majeranek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do dań z fasoli
MyCookBook.pldanie należy do tych które można przygotować w kilka chwil. Makaron do garnka a w tym czasie robimy pyszny sos i gotowe... Składniki; 20 dag makaronu ( u mnie świderki) 1 mała marchewka 1 mała cebula sól, pieprz 20 dag pieczarek mały kubeczek śmietany 30 % ( ok. 250 ml) koperek 2 łyżki masła łyżka soku z cytryny Przygotowanie; Marchewkę obieramy i ścieramy(...)wrzucamy masło, dodajemy cebule i marchew. Chwile smażymy, często mieszając. Pieczarki obrać i pokroić w pół plasterki, dodać na patelnie. Smażyć do momentu aż wyparuje cała woda. Następnie doprawić do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny a następnie wlać śmietanę. Energicznie mieszać do czasu aż sos zgęstnieje. Odstawiamy z ognia. W garnku gotujemy makaron według przepisu
Radość kipiąca uśmiechem.Niby to samo co pulpety w sosie pomidorowym , ale jednak przyrządzone ciut inaczej. Przepis przechodził z rąk do rąk i trafił do mnie...Składniki : 1/2 kg pieczarek 1/2 kg mięsa mielonego 2 duże cebule,ewewntualnie ciut cukru 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 30 % - 230 g 1/2 słoiczka keczupu o takiej samej objętości Przygotowanie: Cebulę pokroić w półpierścienie i smażyć na szklisto(...)szklanek wody i wrzucać na wrzątek przesmażone kotleciki oraz odłożone pieczarki i cebulę - gotować razem około 10 min Pod koniec gotowania dołożyć keczup i koncentrat - wymieszać i dogotować jeszcze około 5 min. Jeśli uznamy, że mało słony i słodki to doprawić do smaku, -ale uważać, bo sos ma już swój smak od koncentratu i keczupu :), jeśli jest za gęsty dolać
Proste Potrawymieszając, doprawiamy do smaku w szklance mieszamy śmietankę z serka, skrobię, mleko oraz około 3-4 łyżek wywaru z pieczarek patelnie z pieczarkami zestawiamy z ognia i cały czas mieszając dodajemy przygotowany w szklance mix na sos wstawiamy z powrotem na mały ogień i mieszamy, aż zgęstnieje i zacznie lekko bulgotać, ponownie doprawiamy SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtrochę do obtoczenia) 2 jajka sól pieprz 3 łyżki smalcu Farsz I: 1 cebula 1 łyżka masła 100 g pieczarek 1 łyżka bułki tartej sól pieprz Farsz II: 100 g wydrylowanych suszonych śliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka bułki tartej Sos: 15 g suszonych grzybów 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka masła sól pieprz 0,5 szklanki śmietany Mięso łączymy(...)odciśniętą z mleka bułką, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną (1 łyżka), wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na pulchną masę. Robimy farsz I: cebulę siekamy, pieczarki kroimy na plastry i dusimy na maśle. Dodajemy bułkę, sól, pieprz i mieszamy. Robimy farsz II: śliwki układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem, studzimy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy bułkę
Marder&Marder ManufactureDziś proponuję klasyczne polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym. Szybkie i smaczne... Polecam! Składniki; 40 dag polędwiczek wieprzowych 20 dag pieczarek 1 cebula sól, pieprz, przyprawa uniwersalna 3 łyżki śmietany 18 % zielony lubczyk 3-4 łyżki oleju 1 łyżka masła Przygotowanie; Mięso myjemy i kroimy w centymetrowe plastry. Obsmażamy na łyżce oleju z każdej strony. Przekładamy do garnka o grubym
Radość kipiąca uśmiechem.schabu czy pieczonego indyka. Doskonale smakuje z szybkami, kiełbasami i jako dodatek na kanpkę. Sos tatarski, moja miłość © Składniki: · 4-5 jajek ugotowanych na twardo · ok. 20 pieczarek marynowanych · 5-6 średnich ogórków kiszonych
Bazując na smaku