smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie harmonizują z batatowymi gnocchi o lekko słodkim smaku. Całość posypałam pokruszoną owczą(...)ostudź. Oczyść pieczarki i podziel na pół jeśli są bardzo duże. Rozgrzej patelnię, roztop masło i wrzuć pieczarki. Smaż grzyby w wysokiej temperaturze potrząsając patelnią. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane zioła. Smaż jeszcze przez minutę po czym dodaj ocet balsamiczny. Sos zacznie gęstnieć, dodaj wtedy gnocchi i smaż przez chwilę. Podawaj gnocchi na gorąco z pokruszoną feta
codojedzeniałyżki otrębów pszennych i owsianych 4 łyżki maki żytniej pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, bazylia Ponadto: sos pomidorowy (2 łyżki koncentratu, łyżka wody, łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku, bazylia, oregano, sól, pieprz) 6 plasterków szynki mozzarella (light) kilka pieczarek Przygotowanie Składniki na pizzerinki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Ciasto dzielimy na sześć kulek, układamy
e-PrzepisyKulinarneziemniaczki muszą być i BASTA!!! No kochani! Tak szczerze, to jak zrobicie te rarytasowe ziemniaczki, Wasi goście Was PO-KO-CHA-JĄ!!! Słowo!;-) Do tego najlepszy jaki jadłam sos czosnkowy i tak po prostu we własnym domku można posmakować nieba. Achhh... Koniecznie trzeba ich zrobić całą piekarnikową blachę, bo dam stówkę a nawet dwie;-P, że ze stołu znikną(...)najlepiej tej samej wielkości 200 g boczku wędzonego (wegetarianie niech pominą ten składnik) 2 duże cebule 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła kalrowanego pietruszka w sezonie świeża, zimą mrożona;-) sól, pieprz ulubiony ser żółty do posypania Na GENIALNY sos czosnkowo - ziołowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego (może być grecki) 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku po szczypcie czosnku
Restauracyjka Literackagotujący. :-) Taka właśnie jest dzisiejsza propozycja. Czy jest tu ktoś, kto nie kocha śmietanowych sosów? Ja raz na jakiś czas muszę sobie taki zaserwować i to właśnie ze śmietanką 30%. Z brązowym ryżem smakował pysznie. 2 filety z kurczaka 200ml śmietanki 30% 6 dużych pieczarek 3/4 łyżki białej gorczycy, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia papryka słodka, papryka ostra(...)soli, pieprzu, papryki słodkiej i papryki ostrej. Dodajemy również gorczycę. Podsmażamy do zarumienienia na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. 2. Pieczarki kroimy w plastry, dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu wyparowania wody. 3. Na patelnię wlewamy śmietankę. Trzymamy na ogniu aż sos zgęstnieje. 4. Podajemy np. z ryżem. Gotowe danie na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchniłyżki oliwy 1/2 puszki pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn sól, pieprz 1 mała cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta kilka pieczarek 1 kulka mozzarelli kawałek żółtego sera 1. Do miseczki wlać 1/2 szklanki ciepłej wody, dodać drożdże, cukier. Odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować(...)robotem około 5 minut, aż będzie jednolite. 3. Odstawić na 1h do wyrośnięcia. 4. Sos pomidorowy: Z puszki pomidorów odlać wodę i zostawić same pomidory. Zmiksować z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i ziołami. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. 5. Cukinię i pieczarki pokroić w plasterki. Papryki w paski. 6. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. 7. Wyrośnięte ciasto podzielić
Moja Galeria Smakunadzienie: kilka plastrów mortadeli lub szynki 3 łyżki kukurydzy 1 kulka mozarelli 1 cebula kilka leśnych grzybów (ewentualnie pieczarek) 1 mały pomidor kilka plasterków kiełbasy 1/3 czerwonej papryki jajko szczypiorek 2 łyżki oleju na sos: 5 łyżek ketchupu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano Składniki ciasta wyrobić razem i odstawić w ciepłe miejsce. Na tłuszczu podsmażyć cebulę i pokrojone
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapokroić w pół plastry - dodać do cebuli. Grzyby dusić do miękkości.Opłukany szpinak przełożyć do patelni z cebulą i pieczarkami, wlać mleko - dusić 2 minuty.Na koniec dodać starty na tarce ser, doprawić do smaku solą i pieprzem.Na talerz wykładać sos szpinakowy, formując wieniec. Na środku położyć porcję makaronu. Smacznego
kolorowotorcikowobiesiadników do tej nowej potrawy na moim stole. SKŁADNIKI: 4 plastry karkówki, pesto bazyliowe 0,5 kg. pieczarek 10 dag. włoskiego sera (u mnie grana padano) oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy: majeranek, sól, pieprz, odrobina chili, kilka kropli ciemnego sosu sojowego, vegeta WYKONANIE: z oliwy i przypraw zrobić marynatę, karkówkę rozbić lekko nakłuwaczem, zanurzyć w marynacie, odstawić
Kuchnia Beatyroku. Składniki: Na szaszłyki: 3 papryki (każda w innym kolorze) 1 cukinia (u mnie bakłażan) kilka pieczarek 1 czerwona cebula sól pieprz ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej skórki z pomarańczy 1 łyżka oliwy Na sos: 6 ząbków czosnku (rozgniecionych) 3 liście laurowe (dałam świeże) 3 limonki lub 2 cytryny 1 ostra papryczka chili
Sto kolorów kuchniSkładniki: paczka makaronu cannelloni Na farsz: 300 gram szynki wieprzowej 1 pierś z kurczaka 10 małych pieczarek 1 mała cebula 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie 1 jajko ok. 60 gram sera grana padano 1 łyżeczka smalcu. Na sos: opakowanie przecieru pomidorowego (500 gram) 1 cebula 1/4 papryki czerwonej 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz zioła prowansalskie(...)kilki minutach dodajemy paprykę i pieczarki pokrojone w kostkę oraz zgniecione ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie. Podsmażamy ok. 10 minut. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy farsz już ostygnie dodajemy 1 jajko i ser grana padano starty na tartce o grubych oczkach. Wszystko dokładnie mieszamy. Wykonanie sosu: Do garnka wlewamy przecier pomidorowy i podgrzewamy. Dodajemy
tojestpyszne.blogspot.compodgrzewać na przemian jedną z patelni.Gdy kurczak dojdzie wyciągamy go i przekładamy do drugiego naczynia żaroodpornego. Porcjujemy. Ziemniaki wrzucamy do sosu, który został po kurczaku, obtaczamy je i przekładamy do drugiego naczynia, gdzie odpoczywa kurczak. Dodajemy pieczarki i wkładamy jeszcze na 20 minut do piekarnika
BaRepasPyszny sosik ..oczywiście też z pieczarkami.. 20 dkg pieczarek 1 cebula 2-3 łyżki śmietany 18% 1 szkl. bulionu sól, pieprz koperek Pieczarki
Moje domowe kucharzeniepojedyncze piersi kurczaka 200 g dyni pomidory w puszcze czerwona pasta curry 1 czerwona papryka 8 pieczarek 3 cebule szalotki 400 ml mleka kokosowego w puszce 2 ząbki czosnku 200 g ryżu basmati 2 łyżki masła 2 łyżki sosu sojowego kawałek imbiru sól pieprz Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy(...)natrzeć sosem sojowym i startym imbirem( około 1/2 małej łyżeczki imbiru i 2 łyżki sosu sojowego) Odstawić do lodówki na godzinę. Przed smażeniem mięso musi leżeć w temperaturze pokojowej około 20 minut. Dynię obrać i pokroić w małą kostkę. Paprykę kroimy w paseczki, pieczarki na ćwiartki. Cebulkę w plasterki. W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę masła
KuchcikoweLoveziemnaczanej ; 2 łyżki gęstej śmietany, 1 łyzka jogurtu gęstego- typu greckiego , sól ,pieprz, oregano, pietruszka, sos sojowy . Pierś ( najlepiej dzień wcześniej natrzeć przyprawami i namoczyć w mleku lub w jogurcie, jest dzięki temu krucha i delikatna), pieczarki, papryke i cebule pocięłam w kostkę, ser starłam pozostałe składniki razem wymieszać, dodać przyprawy. Odstawić najakieś 30 min- wszystko
Kubki smakupieczarki i cebulkę z mięsem, bułką oraz jajkiem. Jeśli masa jest nieco zbyt kleista i ciężko będzie się lepiło kotleciki, dodajemy trochę bułki tartej (ok. 3 łyżek powinno wystarczyć). Formujemy nie za duże kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Takie mielone lubię zjeść nawet same, albo z bułką, w towarzystwie sałaty, ogórków konserwowych i sosu czosnkowego
Ratunku obiad