pół szklanki marynowanych pieczarek 4 ostre ogórki piri piri 1 łyżeczka cukru Majonez mieszamy ze śmietaną, ugotowanym żółtkami, musztardą i chrzanem. Odstawiamy. Drobno siekamy pieczarki, białka jajek, ogórki oraz cebulkę. Posiekane składniki łączymy z sosem majonezowym. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gotowy sos wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę
Gotowanie i blogowaniemeksykańska Składniki: 200 g makaronu 300 g mięsa mielonego wieprzowego 6-7 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire około 200g żółtego sera pieprz, papryka słodka i ostra 2-3 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej(...)patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem. Dodajemy następnie do mięsa pokrojone w kostkę pieczarki, i paprykę, dokładnie mieszamy i dalej smażmy. Na końcu dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Przygotowujemy sos. Pomidory wyparzamy, pozbywamy się skórki i kroimy je w kostkę. Pozostałą cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w rondelku, kiedy cebula
Mania Gotowaniaobowiązkowa do wykonania. Burrito Składniki: 4 tortille 500 g mięsa mielonego wieprzowego 8 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire około 150g żółtego sera pieprz, papryka słodka i ostra 2-3 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej(...)patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem. Dodajemy następnie do mięsa pokrojone w kostkę pieczarki, i paprykę, dokładnie mieszamy i dalej smażmy. Na końcu dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Przygotowujemy sos. Pomidory wyparzamy, pozbywamy się skórki i kroimy je w kostkę. Pozostałą cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w rondelku, kiedy cebula
Mania GotowaniaSkładniki: Ciasto: 30g dowolnej pełnoziarnistej lub bezglutenowej mąki (u mnie gryczana) 2 jajka + 1 białko Bazylia Oregano Papryka słodka Papryka ostra Soł morska Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 25g ketchupu Przyprawy Dodatki: 50g mozzarelli Pieczarki Papryka Cebula Oliwki Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno z solą. Łączymy z żółtkami, mąką oraz paprykę. Przekładamy na sylikonową formę do tarty i pieczemy
Czarnawisienka200g mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 łyżeczki soli 280ml ciepłej wody 2 łyżeczki drożdży instant 2 łyżki oleju sos pomidorowy: 150g przecieru pomidorowego 3-4 łyżki wody 2 łyżeczki oregano dodatki: 25-30 dag żółtego sera 30 dag pieczarek 2 czerwone cebule 25 dag pomidorków koktajlowych oregano do posypania Przygotowanie:Do miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy. Do garnuszka z ciepłą(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto zwiększyło swoją objętość (na ok 40 minut).W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy do posmarowania spodu pizzy. Mieszamy przecier z wodą i oregano. Następnie kroimy dodatki: pomidorki koktajlowe na pół, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. Ser ścieramy na tarce. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dzielimy
Ze smakiem i z pasjąSchabowe w innej wersji. Wystarczy kilka składników aby wyczarować tak pyszny obiad. Idealnie smakują z sosem, ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym. 1 kg schabu 300 g pieczarek 3 cebule 100 g sera feta 2 jajka Bułka tarta Sól Pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej Piątnica ( (kupisz tutaj) 1 łyżeczka mąki pszennej + 50 ml wody Schab dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy(...)solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Na każdym płacie mięsa układamy płasko farsz oraz kawałki sera feta. Zwijamy w rulon. Mięso panierujemy w jaku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanej patelni na wolnym ogniu. Z reszty pozostałego farszu możemy przygotować sos. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy
VioletoweKucharzenieCzas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia Składniki: 4 ziemniaki 1 łyżka śmietany 30% 1 łyżka masła 300 gram grzybów ( my użyłyśmy pieczarek, ale równie dobrze można użyć np.borowików) 1 pierś z kurczaka ½ cebuli Bulion drobiowy Sos sojowy Sól, pieprz Opakowanie ciasto francuskiego Opakowanie sera z niebieską pleśnią Najpierw obieramy ziemniaki, wstawiamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy(...)chwilę smażymy. Dorzucamy pieczarki i solimy. Czekamy aż puszczą sok i redukujemy jego ilość. W tym czasie kroimy kurczaka w drobną kostkę i dorzucamy do grzybów. Gdy sok na patelni się zredukuje, a mięso nieco nam się podsmaży i zarumieni, podlewamy grzyby z kurczakiem bulionem drobiowym lub rozpuszczoną kostkę rosołową. Na patelnie dodajemy łyżkę sosu sojowego, doprawiamy solą
Kolizje SmakówDobry nie drogi obiad Składniki - 70 dag żołądków drobiowych - 2 cebule - 25 dg pieczarek - 1 puszka pomidorów krojonych ( dałam robione swoje w sosie własnym ) - 1 papryka - 1 ząbek czosnku - przyprawa do kurczaka złocista - kilka płatków suszonej papryczki chili - olej + 1 łyżka masła klarowanego - pieprz sól - 25 dag makaronu Sposób przygotowania 1. - Cebulę pokroić w kostkę na głębokiej patelni dać(...)wody i przysmażenia W razie konieczności dolać troszkę wody 2. - Gdy żołądki będą całkiem miękkie i dobrze podsmażone dodać pokrojoną w pióra drugą cebulę w kostkę paprykę i pieczarki pokrojone w ćwiartki zalać to wszystko pomidorami w puszce smażyć do odparowania wody i wszystko razem doprawić solą i pieprzem 3. - Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu
W królestwie smaków Beatylekko rozpuściła. Składniki (dla 2 osób) 1 garść rukoli 1 garść roszponki 1/2 średniej cukinii 1/2 bakłażana 6-8 pieczarek 100 g gorgonzoli piccante (dostępna na pewno w Lidlu) 3 łyżki słonecznika 1 łyżka sezamu 1/4 granatu sos balsamico olej z sezamu sól, pieprz Na samym początku na talerzu rozkładam rukolę i roszponkę. Później przygotowuję prażone ziarna słonecznika(...)talerz. Na miejsce cukinii lądują pieczarki. Gotowe plastry bakłażana przekładam na deskę. Na talerzu z zieleniną układam cukinie bakłażana gotowe pieczarki doprawiam szybko solą i pieprzem, rozkładam gorgonzole, polewam olejem sezamowym, posypuje granatem i prażonymi ziarnami. Całość polewam sosem balsamico i gotowe
Piekielna Kuchnia Patiskładniki* 1 duży filet z kurczaka* 30 dag małych pieczarek* 1 papryka* 1-2 małe cebulki* przyprawa curry* czerwona pasta curry* sos sojowy jasny* sól* 1 saszetka ryżu* kurkumaSposób wykonaniaFilet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, włożyć do miski, wlać ok. 5 łyżek oleju, 1/2 torebki przyprawy curry i łyżkę sosu sojowego, wymieszać tak aby kawałki fileta były
Mix smakuDziś przedstawiam kolejny pomysł na typowo jesienny obiad. Soczyste kotleciki schabowe z kostką, w sosie z palonego masła i podane z kremowym makaronem z rydzami, pieczarkami i chrupiącą szałwią. Może opis brzmi skomplikowanie, jednak zapewniam, że danie jest łatwe w przygotowaniu i każdy da sobie z nim radę. Mój ukochany stwierdził (a jest moim największym krytykiem :P), że jest(...)wytrawnego garść świeżych liści szałwii szczypta startej gałki muszkatołowej Składniki na makaron: 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego 250 g rydzów i pieczarek (mogą być same pieczarki lub inne grzyby), pokrojone na kawałki 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne sól i pieprz do smaku 400 g makaronu 1 szklanka startego parmezanu 1/2 szklanki startej
karmelowyrodziny najbardziej podkręciłam zapach. Nie jedli, niech żałują. Mnie tam nie przeszkadzało ;) :) Składniki: makaron cannelloni (12-15 rurek) 500 g pieczarek 2 cebule 150 g startego żółtego sera tymianek (u mnie świeży) sól pieprz oliwa ser gorgonzola (opcjonalnie) sos beszamelowy (3 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 szkl. mleka, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej) Wykonanie: Cebulę obrać(...)oczkach. Dodać do cebuli i całość dusić aż nadmiar płynu odparuje. Wystudzić. Do pieczarek i cebuli dodać starty ser, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszać. Rurki cannelloni obgotować przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Wyjąć i przestudzić. Nadziewać farszem. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy: na patelni rozpuścić masło, dodawać mąkę partiami cały czas intensywnie mieszając. Gdy już
zadanie-gotowanieRodziców spory kawałek indyczej piersi i tyle czekała w zamrażarce, aż w końcu się za nią zabrałam. W towarzystwie wędzonego sera, pieczarek i w boczku stanowiła pyszny dodatek do drugiego dania. Podana z ziemniaczkami, surówką i sosem pieczarkowym smakowała mi najbardziej. Składniki: ok 1 kg piersi z indyka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 6-8 pieczarek (kapelusze) 250g
Kuchnia w czekoladziepaprykę z pieczarkami, podlać niewielką ilością wody. Wszystko razem podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem. W powstałym z duszenia sosie, namoczyć suchy chleb/bułkę. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuścić uduszoną włoszczyznę, paprykę z pieczarkami, namoczone pieczywo, mięso i wątróbkę. Do zmielonej masy dodać jaja,łuskę babki lancetowatej, koperek, pietruszkę i przyprawy. Pamiętaj
IzaGotujezakrywamy garnek pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Składniki na sos:0,3 dag mięsa z indyka1 cebula6 pieczarek2 łyżki oleju2 łyżki mąki lub śmietany1 kostka rosołowa wołowaOlej podgrzewamy na patelni, cebulę kroimy w kosteczkę. Najpierw podsmażamy cebulę, a następnie dorzucamy pieczarki. Wszystko przez chwilę smażymy (aż się wszystko zarumieni) i dodajemy mięso z indyka również
Emcia Pichci