pieczenia. Do formy wykładamy masę. Pieczemy w 180 stopniach około 40 do 60 minut. Pasztet bardzo dobrze smakuje z sosem pieczarkowym.Przepis na sos pieczarkowy:Składniki:kilkanaście pieczarekcebulasól, pieprz białynatka pietruszkimąkaśmietanaW rondlu podsmażamy cebulę i pokrojone pieczarki, zalewamy wodą, i gotujemy około 30 minut. Dodajemy zaklepkę z mąki i wody i zagotowujemy. Wyłączamy sos z ognia. Dodajemy zahartowaną śmietanę.pasztet
Bon Appetit Małgorzatywykonania. :)Składniki : 2 marchewki mały por, kawałek selera cebula, chili- wystarczy nie więcej jak płaska łyżeczka, zawsze można dodać :) garść drobnego makaronu 20 dag pieczarek lub innych grzybów koperek, olej do smażenia sól, pieprz, sos sojowy filet z kurczaka lub około 20 dag mięsa z indyka ewentualnie przyprawa chińska lub kostka rosołowa, a jeszcze lepszy rosół domowy Przygotowanie: Mięso(...)wody,( rosół jeszcze lepszy) wrzucić obsmażone mięso, później dodać garść makaronu, pokrojone pieczarki Warzywa pokroić w słupki , obsmażyć stopniowo, krótko na oleju , dołożyć do rosołu gdy mięso będzie prawie miękkie Pod końcem gotowania doprawić zupę- solą, pieprzem, sosem sojowym, ewentualnie przyprawą chińską czy kostką rosołową. Ja swojej nie doprawiałam, bo była wystarczająco ostra... Takie danie można
Proste Potrawykurczaka 4 cm świeżego imbiru 2 kawałki świeżej trawy cytrynowej cebula 2 ząbki czosnku kolendra filet z kurczaka 1,5 puszki mleka kokosowego kilka pieczarek (ok 6 - 8 sztuk) 4 papryczki chilli łyżka cukru trzcinowego sos rybny sok i skórka otarta z dwóch limonek sos sojowy makaron soba Wykonanie: Mięso na wywar gotujemy w 1,5 litra wody przez(...)trawy cytrynowej lub trawa w zalewie, one nie dorównają oryginalnemu produktowi. Wywar odcedzamy. Dodajemy szklankę wody, dwie rozdrobnione papryczki chilli, pieczarki, sok z jednej limonki oraz skórkę otartą z dwóch owoców. Po kilku minutach dodajemy łyżkę cukru, sos rybny ok 3 - 4 łyżek, lub odpowiednio więcej gdy uznacie, że jest niewystarczająco słona. Nie używamy soli. Gotujemy kolejne 15 minut
Taste Of My Daytygrysich 1 sztuka trawy cytrynowej 1 limonka 1 pomidor lub 5 koktajlowych 3 łyżki sosu sojowego jasnego łyżeczka sosu rybnego papryczka chili czerwona świeża dymka 150 ml mleka kokosowego 3 pieczarki Przygotowanie Zupa krewetkowa Do naczynia na zupę wlej 3 szklanki wody. Rozgnieć trawę cytrynowa dodaj do garnka, wlej sos sojowy
AZgotuj!Głównym składnikiem moich dań w tym tygodniu są pieczarki. Dziś postanowiłam przyrządzić je na sposób indyjski i przygotowałam curry z pieczarek i zielonego groszku . Grzybki w aromatycznym sosie, z dodatkiem czerwonej papryki i zielonego groszku okazały się bardzo smacznym i sycącym daniem, które doskonale sprawdzi się zarówno jako danie główne jak i przystawka czy dodatek do mięsa. Gorąco polecam(...)zielonego kardamonu 1 listek laurowy 1 łyżeczka mielonej kozieradki (lub 1 łyżka suszonej) 1 łyżka czosnku wyciśniętego przez praskę 1 łyżka startego imbiru 1 czerwona papryka 400g malutkich pieczarek 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka przyprawy garam masala 0,25 łyżeczki kurkumy szczypta płatków chilli, lub chilli w proszku szklanka przecieru pomidorowego (passaty) sól
Codzienne Gotowanieodrobiną oleju. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Na dno rozłożyć połowę plastry mięsa, na to rozłożyć cebulkę, następna warstwa mięsa i obsmażone pieczarki. Do dużego kubka wsypać proszek gotowego sosu borowikowego i proszek zupy cebulowej. Wlać śmietanę i wywar warzywny. Dokładnie wymieszać. Wylać wszystko na mięso i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej jednak
Kuchnia PokoleńAgnieszki, ona też pewnie dostała go od znajomej...:) Składniki: 1 pierś z kurczaka 2- 3 łyżki przyprawa typu vegeta brokuł mała, młoda cukinia 10 dag pieczarek 1 spory por ( część biała ) 1 łyżka sosu pesto - gotowego ze słoiczka sól, pieprz makaron - ilość dowolna Wykonanie : Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i zalać w miseczce z oliwą i vegetą
Proste Potrawycytryny sól, pieprz 1 łyżka szczypiorku (z dymki) 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka kolendry po 2 szczypty: estragonu, oregano i tymianku sos sojowy (do polania przed podaniem) Pierś drobno kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Z pieczarek potrzebujemy tylko główki. Nogi możemy zamrozić i wykorzystać kiedy będzie taka potrzeba. Można z nich np. sos zrobić. Główki obieramy ze skórki
Marder&Marder Manufacturepieczarkowy jest sosem uniwersalnym. Ten właśnie przepis jest bardzo szybki w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczny! Składniki: 200 g pieczarek 100 ml śmietanki 30%-35% średnia cebulka olej sól, pieprz Przygotowanie: Umyte pieczarki i średnią cebulkę kroimy w małą kostkę(...)patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cebulę. Kiedy cebula będzie lekko zeszklona dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Do uduszonych pieczarek dodajemy śmietankę, sól i pieprz, dokładnie mieszamy i redukujemy sos na małym ogniu przez ok. 5-10 minut. Smacznego
Kuchnia Łukaszamięso mielone ok. 300 g;cebula pokrojona w drobną kostkę;jajko;2 łyżki bułki tartej;sól, pieprz, chili;1 łyżka zimnej wody; 750 ml bulionu.na sos:cukinia 400 g;papryka czerwona;3 duże pieczarki;mała cebula;papryka słodka;chili, sól, pieprz;1 łyżeczka masła3 łyżki koncentratu pomidorowego;natka pietruszki.makaron:w tym przypadku - dischi volanti. Klopsiki:Mięso, cebulę, jajka, bułkę tartą(...)słodką paprykę i chili; podsmażamy dla lepszego aromatu. Dodajemy cebulę, później paprykę i pieczarki. Na samym końcu cukinię, żeby się nie rozciapała... Na patelnie wrzucamy przecier, wszystko mieszamy i podlewamy odrobiną bulionu spod klopsików. Dusimy przez chwilę. Do sosiku wkładamy klopsiki.Ugotowany al dente makaron podajemy z sosem i klopsikami, posypany pietruszką.Smacznego
MiksturownikSałatka z tuńczyka i brokuła Składniki: brokuł mały - 1 szt pieczarki marynowane - 1 słoik jajka - 3 szt 1 woreczek ryżu tuńczyk w kawałkach w oleju - 1 puszka szczypiorek - 1 łyżka natka pietruszki do dekoracji Sos: jogurt grecki light - 5 łyżek czosnek - 1 ząbek 1 łyżeczka oregano sól, pieprz - do smaku Przygotowanie : Brokuła podzielić na różyczki, ugotować(...)wodzie na półtwardo. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić . Ryż ugotować w lekko osolonym wrzątku, odcedzić i wystudzić. Tuńczyka odcedzić. Pieczarki pokroić na kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do miski i przygotować sos. Sos : Jogurt grecki przelać do szklanki , dodać przeciśnięty czosnek, oregano, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę przygotowanym sosem, wymieszać
Kuchnia Danusijajka 0,5 łyżeczki soli Ok. 1 szklanka mleka Dodatkowo: 400 g filetu z piersi kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 150 g pieczarek 1 cebula 50 g serka topionego ze szczypiorkiem Sól, Pieprz Sos czosnkowy Orzech (KLIK) 1 szklanka startego żółtego sera Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy lub miksujemy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki. Mi wyszło(...)kurczaka. Cebulę kroimy w kosteczkę lub piórka. Szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy kurczaka i pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko podsmażamy do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Doprawiamy solą i pieprzem. Każdy naleśnik smarujemy sosem czosnkowym i nakładamy farsz. Zwijamy w rulon i kroimy na kilka mniejszych kawałków. Tak przygotowane ruloniki ustawiamy w wysmarowanym
VioletoweKucharzeniewypróbujcie, a potem opiszcie jak Wam smakowało. Prezentację czas zacząć :) Pierożki z nadzieniem sojowym Składniki farsz: 250 g soi 2 ugotowane jaja 8 pieczarek 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku 5 brykietów szpinaku sos sojowy, sos sojowy grzybowy, tymianek, pieprz, sos chili Soję namoczyć na noc, następnie ugotować w świeżej wodzie, odcedzić, zemleć w blenderze. Szpinak przesmażamy na patelni(...)odparowania całej wody. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i przesmażamy. Jaja kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy i dobrze mieszamy. Na koniec przeciskamy czosnek i dodajemy przyprawy. Mieszamy dokładnie, aby wszystkie składniki połączyły się. Odstawiamy i bierzemy się za ciasto. Ciasto robimy dokładnie tak jak na pierogi np. ruskie. Dodajemy tylko czarnuszkę, kurkumę i czosnek niedźwiedzi. Wszystko
vegetaniePieczona biała kiełbasa z duszoną kapustą -1 kg kiszonej kapusty -2 duże cebule -pół kostki masła -50 g suszonych grzybów -300 g pieczarek -2 listki laurowe -2 ziela angielskie -sól -pieprz -ewentualnie torebka sosu grzybowego Grzyby suszone moczymy w zimnej wodzie najlepiej całą noc. Na drugi dzień dokładnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Kapustę dokładnie płuczemy(...)Podsmażamy na maśle cebule dodajemy pokrojone pieczarki .Przykrywamy i dusimy do odparowania wywaru powstałego z pieczarek . Uduszone pieczarki ,cebule i grzyby wraz z wywarem dodajemy do kapusty. Jeszcze parę minut wszystko razem dusimy. Gdyby kapusta była za rzadka możemy wsypać sos grzybowy z torebki . Wymieszać ,zagotować i bez robienia zasmażki mamy zagęszczoną kapustę. Wtedy już uważamy z doprawieniem
Kulinarne przemyslenialodówce. Uda Ci się na pewno. Dodatki… to kolejna kwestia sporna. Tradycyjna włoska pizza to sos pomidorowy i ser. Ale ja proponuję wrócić do korzeni. U nas pizza to podsumowanie tygodnia. Daję do niej resztki, czy to pieczarek, czy sera, czy wędliny. Jeśli do tej pory nie próbowaliście, zachęcam do wrzucenia na wierzch pizzy garści rukoli. To doskonałe zwieńczenie(...)naprawdę profanacja pizzy. Pizzę z owocami zniosę, ale z jajkiem? Tego już nie… Ważna jest również kolejność kładzenia składników na cieście. Najpierw sos pomidorowy, na to ser, na to cała reszta ( umiarkowana). Jeśli dacie pieczarki czy wędlinę pod spód sera, to woda i tłuszcz jaki puści wsiąknie Wam w ciasto i nie wyrośnie ono ładnie. Kolejna kwestia to temperatura
Mieszam w Garnku