dania: Pieczarki z boczkiem zapiekane w kokilkach Składniki: 2 plastry cienko pokrojonego boczku parzonego 400 g pieczarek trochę białego, wytrawnego wina 3 łyżeczki pokrojonego szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 jajka 4 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki sosu Worcestershire 1 łyżeczka oleju sól, pieprz do smaku łyżka suszonych ziaren dyni i słonecznika Przygotowanie: Plastry boczku(...)podpiec na złoto z obu stron. Gdy boczek zacznie się rumienić dodać pieczarki, ziarna dyni i słonecznika, drobno pokrojony czosnek. Przez chwilę podpiec, aż pieczarki puszczą sok. Podlać winem, dobrze zamieszać, zredukować. Dodać przyprawy i sos. Masę podzielić na 3 równe części i rozłożyć do żaroodpornych miseczek. Jajka rozbić do miseczki, roztrzepać, wlać do kokilek z masą. Posypać startym parmezanem
Kuchcik gotujeSkala smaku 10/10 roladki w piekarniku po połowie czasu najlepiej przewrócić na drugą stronę Składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 300 g. pieczarek cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego słodka papryka sól,pieprz Składniki na sos serowy: 1 ząbek czosnku 100g sera pleśniowego typu błękitny lazur 200g serka topionego 1 szkl. mleka 1/2 szkl wytrawnego białego wina 4 łyżeczki musztardy(...)przygotowania Filety poprzekrawać tak by powstał większy płat. Opruszyć przyprawami z obydwu stron. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać pieczarki i smażyć chwilke, aż płyn odparuje. Dodać koncentrant i przyprawy. Farsz nakładać na płat, następnie zwinąć ciasno roladkę. Roladki można spiąć wykałaczką, obwiązać nicią lub obtoczyć w mące mocno
Kubki smakuśrednie cebule 3 duże cukinie 3 cz erwone papryki 2 białe papryki 6 dużych pieczarek pół puszki czerwonej fasolki pół puszki kukurydzy 700 g passaty pomidorowej przyprawy: 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich 6 drobno posiekanych listków bazylii 3 łyżki słodkiego sosu chili Kroimy w drobną kostkę cebule i rozgniatamy czosnek, smażymy w dużym garnku(...)dodatkiem 2 łyżek oleju. Gdy cebulka zrumieni się dodajemy pokrojone w ćwiartki cukinie. Solimy i smażymy aż trochę zmięknie, następnie wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki oraz papryki. Znowu solimy, odczekujemy aż warzywa zmiękną. Wlewamy sos, przyprawiamy pieprzem,bazylią, ziołami prowansalskimi i dodajemy sos chili. Wrzucamy kukurydzę, fasolkę gotujemy kilka minut dokładnie mieszając
noteskulinarnyfigaSkładniki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego ½ bakłażana ½ marchewki ½ cebuli 7-8 suszonych pomidorów 8-10 sztuk pieczarek 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 średni pomidor 6-7 plastrów szynki włoskiej 1 łyżka sosu worhestershire zioła prowansalskie papryka słodka ½ papryczki chili 1 ząbek czosnku przyprawa do kuchni włoskiej sól, pieprz pieprz cayenne czosnek granulowany 150-200 g sera(...)czosnek się nie przypalił.Dodajemy mięso mielone i smażymy przez około 5 minut. Paprykę i chili kroimy w kosteczkę. Bakłażana, pieczarki i marchew obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Mięso doprawiamy ziołami, pieprzem, solą, papryką, sosem worhestershire, pieprzem cayenne i czosnkiem granulowanym. Dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy przez kolejne 10 minut, aż zmiękną. Dodajemy pomidora, pokrojone w paski
Mania Gotowaniałyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka musztardy francuskiej 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka sosu sojowego pieprz czarny pieprz Cayenne ( troszkę ) Dodatkowo 250 gram pieczarek 1 cebula olej 150 ml śmietany 18% słodkiej Ok. 100 gram sera gorgonzola Wykonanie: Z podanych składników robimy marynatę ( wszystko razem mieszamy ). Polędwiczkę przecinamy na połowę wzdłuż(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki w plasterki. Dodajemy do polędwiczek. Całość zapiekamy w piekarniku około 45 minut w temp. 185 o C pod przykryciem. Po tym czasie do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy zlany sos z pieczenia, gotujemy aby zredukować płyn i na koniec dodajemy rozdrobniony ser. Całość chwilkę gotujemy
Smaki Ewymasła klarowanego Wykonanie: Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Kiedy pieczarki będą już uduszone wlewamy śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Chwilkę smażyć aż sos stanie się gęsty. Przepis na kotlety jajeczne znajdziesz tutaj
O kuchni z uczuciemdrogie"... ). Po walce serca z rozumem decyzja zapadła. Dziś udziec wołowy . Wołowina w winnym sosie Jedyne czego potrzebujemy (oczywiście prócz kilku składników) to czasu do duszenia mięsa aby było kruche. Spokojnie, na pewno nie 5 godzin jak do rosołu. Oprócz udźca składniki są następujące: cukinia, pieczarki, świeży szpinak, czosnek, oliwa i masło, wytrawne czerwone wino, sól, pieprz, kmin rzymski, ostra(...)prostu wodą (bezpieczniej). Gdy mięso będzie kruche, na ostanie 5-7 minut wrzucam rozgniecione ząbki czosnku aby tylko oddały swój smak do sosu oraz posiekane pół pęczka natki pietruszki. W międzyczasie podsmażamy na oliwie pieczarki i po ok. 10 minutach dorzucam cukinię, przyprawiam odrobiną soli i świeżego pieprzu. W przypadku tego dania wybierałem jak najmniejsze pieczarki aby smażyć
Right Behind The Kitchenzapraszam do ... przepisu Składniki: 2 woreczki kaszy b ulgur (po 100g każdy) 2 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 2 marchewki 200g pieczarek oliwa sól pieprz słodka papryka szczypta curry puszka pomidorów w sosie własnym (ew. koncentrat pomidorowy) bulion (jeśli nie mamy - woda) Wykonanie: Kaszę wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok 20 minut na małym ogniu(...)solimy, pieprzymy, dodajemy słodką paprykę i curry. Mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę pieczarki, podlewamy 1/3 szkl. bulionu (wody) i dusimy na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodajemy zblendowane pomidory w sosie własnym i ugotowaną kaszę. Mieszamy, doprawiamy do smaku
Walijskie Pichcenieposmakowało to nadzienie, że tym razem zrobiłam z nim naleśniki (dorzuciłam tylko kukurydzę). Wyszło przepysznie! SKŁADNIKI: 1 pierś kurczaka 1 duży por 50 dag pieczarek 25 dag sera żółtego 2-3 łyżki sosu sweet chilli (można zastąpić pikantnym keczupem) 1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić (u mnie przyprawa kebab-gyros), usmażyć. 2. Por pokroić w cienkie plasterki, zeszklić
Kto ugości moich gości?pieczenia. Do formy wykładamy masę. Pieczemy w 180 stopniach około 40 do 60 minut. Pasztet bardzo dobrze smakuje z sosem pieczarkowym.Przepis na sos pieczarkowy:Składniki:kilkanaście pieczarekcebulasól, pieprz białynatka pietruszkimąkaśmietanaW rondlu podsmażamy cebulę i pokrojone pieczarki, zalewamy wodą, i gotujemy około 30 minut. Dodajemy zaklepkę z mąki i wody i zagotowujemy. Wyłączamy sos z ognia. Dodajemy zahartowaną śmietanę.pasztet
Bon Appetit Małgorzatywykonania. :)Składniki : 2 marchewki mały por, kawałek selera cebula, chili- wystarczy nie więcej jak płaska łyżeczka, zawsze można dodać :) garść drobnego makaronu 20 dag pieczarek lub innych grzybów koperek, olej do smażenia sól, pieprz, sos sojowy filet z kurczaka lub około 20 dag mięsa z indyka ewentualnie przyprawa chińska lub kostka rosołowa, a jeszcze lepszy rosół domowy Przygotowanie: Mięso(...)wody,( rosół jeszcze lepszy) wrzucić obsmażone mięso, później dodać garść makaronu, pokrojone pieczarki Warzywa pokroić w słupki , obsmażyć stopniowo, krótko na oleju , dołożyć do rosołu gdy mięso będzie prawie miękkie Pod końcem gotowania doprawić zupę- solą, pieprzem, sosem sojowym, ewentualnie przyprawą chińską czy kostką rosołową. Ja swojej nie doprawiałam, bo była wystarczająco ostra... Takie danie można
Proste Potrawykurczaka 4 cm świeżego imbiru 2 kawałki świeżej trawy cytrynowej cebula 2 ząbki czosnku kolendra filet z kurczaka 1,5 puszki mleka kokosowego kilka pieczarek (ok 6 - 8 sztuk) 4 papryczki chilli łyżka cukru trzcinowego sos rybny sok i skórka otarta z dwóch limonek sos sojowy makaron soba Wykonanie: Mięso na wywar gotujemy w 1,5 litra wody przez(...)trawy cytrynowej lub trawa w zalewie, one nie dorównają oryginalnemu produktowi. Wywar odcedzamy. Dodajemy szklankę wody, dwie rozdrobnione papryczki chilli, pieczarki, sok z jednej limonki oraz skórkę otartą z dwóch owoców. Po kilku minutach dodajemy łyżkę cukru, sos rybny ok 3 - 4 łyżek, lub odpowiednio więcej gdy uznacie, że jest niewystarczająco słona. Nie używamy soli. Gotujemy kolejne 15 minut
Taste Of My Daytygrysich 1 sztuka trawy cytrynowej 1 limonka 1 pomidor lub 5 koktajlowych 3 łyżki sosu sojowego jasnego łyżeczka sosu rybnego papryczka chili czerwona świeża dymka 150 ml mleka kokosowego 3 pieczarki Przygotowanie Zupa krewetkowa Do naczynia na zupę wlej 3 szklanki wody. Rozgnieć trawę cytrynowa dodaj do garnka, wlej sos sojowy
AZgotuj!Głównym składnikiem moich dań w tym tygodniu są pieczarki. Dziś postanowiłam przyrządzić je na sposób indyjski i przygotowałam curry z pieczarek i zielonego groszku . Grzybki w aromatycznym sosie, z dodatkiem czerwonej papryki i zielonego groszku okazały się bardzo smacznym i sycącym daniem, które doskonale sprawdzi się zarówno jako danie główne jak i przystawka czy dodatek do mięsa. Gorąco polecam(...)zielonego kardamonu 1 listek laurowy 1 łyżeczka mielonej kozieradki (lub 1 łyżka suszonej) 1 łyżka czosnku wyciśniętego przez praskę 1 łyżka startego imbiru 1 czerwona papryka 400g malutkich pieczarek 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka przyprawy garam masala 0,25 łyżeczki kurkumy szczypta płatków chilli, lub chilli w proszku szklanka przecieru pomidorowego (passaty) sól
Codzienne Gotowanieodrobiną oleju. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Na dno rozłożyć połowę plastry mięsa, na to rozłożyć cebulkę, następna warstwa mięsa i obsmażone pieczarki. Do dużego kubka wsypać proszek gotowego sosu borowikowego i proszek zupy cebulowej. Wlać śmietanę i wywar warzywny. Dokładnie wymieszać. Wylać wszystko na mięso i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej jednak
Kuchnia Pokoleń