sos do sałaty - 3080 przepisów (strona:149/206)

Sałatka z wędzonym łososiem i fetą. 207

pomidory 1 mała czerwona cebula pieprz oliwa z oliwek Sałatę płuczemy, osuszamy i rozkładamy na talerze. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i cebulę pokrojoną w pióra. Łososia kroimy na małe kawałki i dodajemy do reszty warzyw. Wszystko posypujemy pokruszoną fetą. Oliwę mieszamy z sokiem  z cytryny i polewamy powstałym sosem całą sałatkę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, Można podawać

Miksturownik
Wiosenna sałatka z kaparami, polędwicą i camembertem. 138

Remulada duńska do polania sałatki Wykonanie : Wszystkie warzywa myjemy, sałatę drobno szarpiemy,dodajemy szczypiorek,oliwki, kapary, pietruszkę, koperek,pokrojoną w paseczki lub kostkę polędwicę,ser camembert, paprykę i ogórka.Pomidorki przecinamy na pół. Wszystko ze sobą mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed podaniem polewamy remulada, lub dowolnym sosem majonezowym.     Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kurczak w pieczarkach i grzybach mun 159

delikatnie wymieszać - zagotować, na koniec dodać łyżkę sosu słodko- kwaśnego doprawić solą - wymieszać Na koniec dodać usmażone mięso z kurczaka i dusić razem przez 2-3 min. Danie można przygotować bez grzybów mun, a dodać tylko z pieczarki. Ja podałam z kaszą jaglaną :) Brakowało mi jeszcze zielonej sałaty

Proste Potrawy
Carpaccio wołowe 248

lodówki na pół godziny, aby zamarynowało się w sosie. Po tym czasie ułożyłem na środku półmiska z mięsem dokładnie umyte i osuszone listki rukoli. Na rukolę ułożyłem pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe, całość posypałem kaparami (około dwudziestoma). Następnie ponownie całość przyprawiłem świeżo mielonym czarnym pieprzem i lekko skropiłem sałatę oliwą. Na koniec wszystko posypałem parmezanem, który starłem na tarce

Wyprawy kulinarne
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 205

ogromny, krwisty stek wołowy serwowany  z kolorową sałatą, do której oprócz ziół dodaje się również sporą ilość oliwy z oliwek  i octu balsamico. Buseca, czyli prosta i smaczna zupa z ogonów wołowych, z groszkiem  i fasolą, przyrządzona na ostro. Bardziej delikatne są medaliony z polędwicy wołowej  w sosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która

W kuchni Karmel-itki
Domowe sushi, czyli jak samemu zrobić sushi w domu 283

Satysfakcja i wspólny czas w kuchni niezastąpione, dlatego teraz robimy je i będziemy robić regularnie :) Zachęcam, spróbujcie swoich sił, bo warto :) Składniki: ryż ocet ryżowy cukier, sól glony nori sos sojowy wasabi marynowany imbir Przykładowe dodatki do rolek: ryba - my używamy surowego łososia, ponieważ stosunkowo łatwo zdobyć tą rybę świeżą i w dobrej cenie, możecie wykorzystać też rybę pieczoną(...)sukcesem eksperymentowaliśmy. Uwaga! nie jedzcie na surowo ryb słodkowodnych, ani węgorza, którego krew jest trująca paluszki krabowe ogórek świeży awokado kiełki szparagi marynowane serek philadelphia, ew majonez w ostateczności sałata RYŻ jest bazą, bez której nie ma sushi. Używamy specjalnego ryżu (do sushi), który jest krótko ziarnisty i po odpowiednim ugotowaniu klejący. Przygotowując sushi dla dwóch osób, szklanka

Taste Of My Day
Burrito z kurczakiem. 220

Obiad lub kolacja na szybko z kurczakiem, sałatą ,awokado i serem.Sos jest niezbędny , ja podałam z gorgonzolą i smakował wyśmienicie. Składniki:dla dwóch osób 4 tortille 200 g filetu z kurczaka 1 awokado ,dojrzałe roszponka,lub inna ulubiona zielenina Ser tarty ,żółty Sól ,pieprz,ulubione przyprawy do mięsa Sos gorgonzola : 150 ml śmietany 18 % 100 g sera gorgonzola Sól ,pieprz

Ladylaura.
SAŁATKA CHRUPIĄCA 142

proszku szczypta przyprawy indyjskiej chaat masala rzeżucha do posypania ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Sałatę myjemy,osuszamy,rwiemy na kawałki.Ogórek myjemy i kroimy na plasterki.Paprykę myjemy,czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.Pomidory myjemy ,usuwamy ziarna i kroimy w kostkę.Cebulę obieramy,kroimy w plasterki,to samo robimy z rzodkiewkami.Koperek siekamy.Przygotowujemy sos:Jogurt mieszamy z olejem i sokiem z cytryny,solą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sajgonki na zimno 193

układamy ok 2 cm od brzegu, ze swojej strony sałatę, na niej pozostałe warzywa, odrobinę solimy, nakładamy kawałek papieru na farsz i zawijamy "w kopertę" (czyli teraz boki do środka i rolujemy całość ciasno zawijając). Postępujemy tak do wykorzystania składników. Sajgonki, możemy ostrym nożem przeciąć po skosie i podać z sosem do sajgonek. Możemy ich użyć jako przystawki na imprezie

Co na wege obiad?
Sałatka grecka 198

Warzywa umyć, najpierw do talerza wrzucić wybrany miks sałat, następnie dodać pokrojone w plasterki oliwki, pokrojoną 1/2 pomidora, nieco papryki i kilka krążków cebuli. Do garnuszka wlać 2-3 łyżki oliwy i dodać nieco ziół sałatkowych +sól lub 1/3 opakowania gotowej mieszanki Knorr (polecam włoską i francuską). Sałatkę polać sosem winegret i delikatnie wymieszać. Na koniec sałatkę posypać serem

Passions hobbies life
Beef burger 179

patelni, próbujemy i regulujemy smaki - więcej soli? pieprzu? sosu? Znów smażymy kawałek. Łapiąc odpowiednie proporcje w naszym surowym mięsie przygotowujemy resztę składników - panuje to pewna dowolność. Są dwie opcje - wybieram to co lubię w sklepie albo biorę z mojej domowej spiżarni tylko to co mam :) Z zieleniny wybrałem chrupiącą sałatę lodową i rukolę, która swym gorzkawym smakiem świetnie wkomponowuje się

Right Behind The Kitchen
Sałatka Gyros z kiełkami fasoli mung 339

kiełkami fasoli mung zamiast kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej, które zawsze wieńczyły dzieło. Chrupkość kiełków dodała sałatce nieco lekkości. Polecam.  Składniki: 2-3 filety z kurczaka 1 czerwona papryka puszka kukurydzy 5-6 korniszonów 1 mała czerwona cebula opakowanie kiełków fasoli mung keczup, przyprawa gyros, olej do smażenia Sos: 2-3 łyżki majonezu, średni kubek jogurtu naturalnego, sól, pieprz

Czerwień i błękit
Pasta z awokado, jajka i suszonych pomidorów, podana w zielonych łódeczkach. 196

sól pieprz do smaku pomidor i sałata do dekoracji WYKONANIE: Awokado opłukać, przekroić na połowę, wyrzucić pestkę i delikatnie wyjąc miąższ tak , by nie uszkodzić zielonej  łódeczki.       Miąższ  pokroic na małe kawałki, skropić dość mocno sokiem z limonki. Jajka pokroić na drobne kawałki Wymieszać delikatnie razem. Zrobić sos z serka wiejskiego musztardy, suszonych pomidorów, dodać

W kuchennym oknie Ewy
PASTA SŁONECZNIKOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI. 259

ochotę na nietypowe smarowidło do kanapek. Kawałek pomidora, sałata i można uznać śniadanie w pełni za udane! PASTA SŁONECZNIKOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI. /zmodyfikowany przepis z bloga Jadłonomia ;/ 150g łuskanego słonecznika 5 suszonych pomidorów 1/2 małej cebuli 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju z pomidorów suszonych 2 łyżki sosu sojowego ok. 1/3 szklanki zimnej wody sok z 1/2 cytryny

W kuchni Karmel-itki
Ekspresowa pizza na tortillach 209

łyżki ketchupu Łyżka koncentratu pomidorowego Kilka listków bazylii Mix sałat skropiony olejem lnianym Przyprawy: ostra papryka, oregano, bazylia Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celcjusza. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Na placku z tortilli rozsypujemy ser, nakładamy drugi placek. Ketchup mieszamy z koncentratem i dodajemy przyprawy. Tak przygotowany sos rozsmarowujemy na wierzchnim placku. Układamy kawałki szynki oraz plastry

Kolizje Smaków
WEGETARIAŃSKIE BURGERY 171

marchewki 1 pietruszka 2 łyżki sosu sojowego 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki uprażonego sezamu 1.4 szklanki uprażonych pestek z słonecznika  1/2 czerwonej cebuli 1 łyżeczka posiekanej pietruszki  2-3 łyżki mąki 1/2 bułki tartej 1/2 łyżeczki chilli   pieprz i sól  ulubione bułki Składniki do środka burgera  mieszkanka sałat pomidor malinowy czerwona cebula  jogurt naturalny

Kukuleczki
Dressing miodowo-musztardowo. 338

był i nie wpłynęło to na konsystencje sosu – wystarczyło go trochę dokładniej wymieszać. W celu uzyskania płynnego miodu gdy nasz już się scukrzył wystarczy go chwilkę podgrzać. Gotowy dressing można przechowywać w słoiczku w lodówce przez parę dni. Pasuje prawie do każdej sałatki, można go też użyć do mixu sałat

rozgotowana
Sałatka z rukoli, pieczonych buraków i koziego sera 157

bieżącą wodą, a następnie osuszyć w wirówce do sałaty. Obrać buraka i pokroić na kawałki wielkości ok. 3cm. Jajka pokroić na ćwiartki a cebulę w plasterki. Przełożyć  wszystkie pokrojone składniki do miski. Dodać czerwone porzeczki i połamaną na kawałki roladę twarogową. Delikatnie wymieszać. Z miodu, octu ryżowego i oliwy przygotować sos. Doprawić go solą i pieprzem. Polać sałatkę. Posypać

Wiem co jem
Danie na specjalne okazje! 148

górze układam małe kawałki sera żółtego, polewam sosem, posypuję natką i wkładam do piekarnika na ok. 50 minut (sprawdzam widelcem czy mięso jest miękkie, przed wyjęciem kroje jedn ą roladkę na pół sprawdzając czy mięso jest dopieczone). Podawać można z ryżem, frytkami czy tak jak ja ziemniakami i sałatką ( sałata rzymska z serkiem wiejskim i rzodkiewką ).   SMACZNEGO

NA MOIM TALERZU