wiadomo czego jeszcze, a produkty i posiłki, które mogę przygotować sama, robię własnoręcznie w domu. Korzystając z darów natury, dbam o siebie i swoje ciało. Większość ludzi sosy przygotowuje na bazie majonezu lub śmietany. Ok...majonez to jajka i olej, więc teraz pewnie zadajecie sobie pytanie, co w tym złego. Przecież jajka są zdrowe, a olej czy oliwa powinna znajdować(...)słonecznikowy. I jest to produkt wysokoprzetworzony. Teraz pomyśl, że do sałatek nie dajesz jednej łyżki majonezu, ale kilka. I pomimo tego, że masz w niej zdrowe warzywa, mięsko, sałatę, to powstaje istna bomba kaloryczna! Już lepiej od czasu do czasu zrobić sobie domowy majonez lub skorzystać z moich przepisów. Poniższe dipy są smaczniejsze od wszystkiego innego, a goście nawet
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńtemu przez niewolników jednego z dowódców legionów rzymskich. Charakteryzuje się płaskimi kryształkami soli. Ma krystalicznie czysty morki smak, bez efektu goryczki, dzięki czemu idealnie podkreśla smak drobiu, czerwonego mięsa, sosów i dipów oraz zup. Należy ją stosować na krótko przed serwowaniem potrawy. W sklepie Kuchnie Świata znalazłam Maldon Sea Salt także w postaci wędzonej - Maldon Smoked Sea Salt(...)sól z Hawajów (Black Lava) - zawdzięcza swój kolor lawie wulkanicznej. Sól ta jest produkowana na wyspie Molokai. Wykorzystywana jest głównie do grillowanych ryb, oraz do doprawiania wszelkich sałat, mięs i owoców morza. Należy ją dodawać w ostatniej fazie przygotowywania potrawy. czerwona sól z Hawajów (Alaea Hawaiian Sea) - otrzymywana jest przez odparowanie wody zawierającej chlorek sodu i czerwoną glinę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżki sosu barbecue FolWark 1 łyżeczka pieprzu 1 szklanka dobrej oliwy 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżki domowej vegety Wykonanie : Do miski wlać oliwę, dodać sos barbecue, posiekane igiełki rozmarynu, posiekany tymianek, bazylię, czerwoną paprykę, zioła prowansalskie, około łyżki vegety, łyżeczkę pieprzu. Wszystko wymieszać i dobrze natrzeć mięso, zamknąć w szczelnym pojemniku i odstawić najlepiej(...)tackach do grilowania, piec co jakiś czas przekładając raz na jedną stronę raz na drugą aż mięso będzie miękkie.Mięso możecie oczywiście doprawić według uznania. Podawać z dowolna sałatą lub surówką. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliWrzucamy do niej żeberka i gotujemy przez ok. 10 min. Po tum czasie odsączamy je i umieszczamy w dużej szklanej misie. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki na jednolity sos. Polewamy nim żeberka, dokładnie obtaczamy aby całe były pokryte marynatą i wstawiamy do lodówki na minimum 60 min. Następnie wyciągamy żeberka z marynaty i grillujemy nag gorącymi węglami przez(...)przesuwamy je na mniej rozgrzaną część grill i pieczemy przez kolejne 15-20 min. od czasu do czasu odwracając je i smarując pozostałą marynatą. Upieczone żeberka podajemy z ulubionymi sałatami, surówkami
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: (nie ma potrzeby trzymania się ściśle gramatury) mix sałat - 115 g (można zastąpić sałatą lodową), 155 g małych pomidorków ( mogą być duże), małe pomidorki przekrojone na pół lub na ćwiartki ( duże pokrojone w grubą kostkę), 1 świeża, czerwona papryka, pokrojona w kostkę, 100 g suszonych pomidorów, pokrojone w większą kostkę, 90 g zielonych oliwek - przekrojone na pół(...)kulek mozzarelli ( tzw. mini mozzarella), 140 g sera feta, pokrojona w grubą kostkę, garść listków świeżej bazylii. sos: 50ml oliwy extra virgin (4 i 1/2łyżki), szczypta soli, łyżka oregano - wymieszać. Dodatkowo: grzanki, np. czosnkowe. Przygotowanie: Wszystkie składniki razem wymieszać (dodatkowo można dodać czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie paski). Sałatkę z sosem wymieszać najlepiej tuż przed podaniem. Grzankami
W kuchni u Monikitakże ulubione miejsce posiłków kompanów Niko, Little Jacoba i Dwayne’a (pozdro dla kumatych). Przy opracowywaniu przepisu postawiliśmy na oryginalną, kilkuskładnikową, aromatyczną panierkę i tradycyjne dodatki jak sałata, ser, ketchup i majonez. Jeśli chcecie użyć domowych bułek do burgerów – polecamy ten przepis na bardzo proste i dość szybkie mega buły. Burgery smakują w nich o niebo lepiej niż(...)Gotową panierką przesypujemy do szerokiego pojemnika lub talerza. 2. CIASTO (2 min) Do miski wsypujemy wszystkie przyprawy (oczywiście możecie zmieniać skład w zależności od upodobań i zawartości spiżarni), dodajemy sos sojowy, mąkę oraz wodę. Mieszamy i próbujemy, czy ciasto jest wystarczająco aromatyczne i słone – co prawda sos sojowy jest dość słony, ale zazwyczaj należy dodać jeszcze ekstra porcję soli
Nerds KitchenNajlepsze przepisy na imprezę opierają się na wędzonym lub dojrzewającym boczku. Większość z nas uważa na kalorie, ale prawda jest taka, że dodatek tego składnika nawet niewielkiej ilości do sałat czy zapiekanek nadaje im niezrównany aromat i smak. To dlatego boczek jest podstawą kuchni południowej Europy, a także krajów anglosaskich. Warto podkreślić że jako jeden z nielicznych producentów, w dalszym(...)parzonego 400 g pieczarek trochę białego, wytrawnego wina 3 łyżeczki pokrojonego szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 jajka 4 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki sosu Worcestershire 1 łyżeczka oleju sól, pieprz do smaku łyżka suszonych ziaren dyni i słonecznika Przygotowanie: Plastry boczku pokroić w cienkie paseczki i podpiec na złoto z obu stron. Gdy boczek
Kuchcik gotujeręcznik, żeby odciekły z resztki tłuszczu i przestygły. Sałatę pokroić w średnie kawałki i ułożyć na półmisku wzdłuż brzegu. (Na środku musi zostać miejsce na jajka.) Na sałacie ułożyć groszek, ogórki - miniaturki lub pokrojone w dowolne kawałeczki, boczek i pietruszkę. Malutką miseczkę wyłożyć folią spożywczą ( kwadrat około 20cm X 20cm), natłuścić olejem i wbić jajko(...)delikatnym, a sami przekonacie się, jaka jest między nimi różnica.) Ugotowane jajka wyjąć z folii i ułożyć na środku półmiska. Sałatkę możemy podać z dowolnym sosem. Ja zaszalałam i przygotowałam sos majonezowy z anchois. Słoiczek 80 g. kosztuje około 7 złotych. Nie jest to mało, ale starcza na kilka potraw, więc czasem można zaszaleć ;) Składniki sosu
Codzienna kuchnia niecodziennakaszę bulgur gotujemy według przepisu na opakowaniu. Papryczkę chili, oliwki, oraz natkę pietruszki drobno kroimy i dodajemy do ostudzonej kaszy bulgur, mieszamy aby sałatka byłą sypka. Na talerzu układamy sałatę, na niej sałatkę z kaszy bulgur. Ser halloumi kroimy w ok. 1 cm plastry, układamy je na rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej oliwą patelni grillowej. Ser grillujemy z obu stron(...)serze odbiją się paski grilla. Zdejmujemy ser z patelni i układamy go na sałatce wraz z połówkami pomidorków koktajlowych. Doprawiamy pieprzem i natką pietruszki. Możemy też całość polać sosem winegret. The post Bulgur salad & Halloumi appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzykład na ogrodową imprezę. Je się je o wiele wygodniej niż klasyczne wielkie burgery. Te duże uwielbiam, ale nigdy nie potrafiłem ich jeść, zawsze na koniec jestem cały umazany sosami i dodatkami. A te miniburgery doskonale chwyta się w dłoń i po kilku gryzach znikają w żołądku. My je pokochaliśmy, mamy nadzieję, że wy również obdarzycie je gorącym uczuciem(...)dopasowane do rozmiarów burgera. Mały burger, mało dodatków. Ale to właśnie dzięki temu można idealnie wyczuć smak wołowiny, delektować się delikatnym smakiem sera, czuć w ustach chrupkość sałaty. Nic nie jest tutaj niczym przyćmione, żaden smak nie dominuje nad innymi. Balans smaków dopasowany jest naprawdę doskonale. Takie małe "kotleciki" łatwiej się grilluje więc liczymy na to, że te burgery zostaną
Marder&Marder ManufactureMamy świeże mule w sosie czosnkowym, więc do tego: Pikantna sałatka z roszpunki, gorgonzoli i pistacji SKŁADNIKI: opakowanie roszpunki ( lub rukoli) ser gorgonzola 3 pomidory 2 garście pistacji ostra papryczka sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnkowa oliwa z oliwek ewentualnie opakowanie muli Mule przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu:) Roszpunkę dokładnie opłukać, dodać pokrojone w kostkę pomidorki i ser gorgonzola. Pistacje(...)papryczkę uprażyć na łyżce oliwy. Dodać do sałaty, całość doprawić solą, pieprzem i czosnkową oliwą z oliwek. Dobrze wymieszać. Idealne połączenie! Cudny obiad :D Już czas pomyśleć o wakacjach
MarciochaKucharzymaślanych 6 łyżek majonezu garść posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej mięty mąka do obtoczenia ryby oliwa do usmażenia ryby 2 łyżki klarowanego masła DODATKOWO kolorowe marchewki rzodkiewki kiełki sałaty Groszek zielony blendujemy razem z koprem i miętą dodając na koniec majonez i sól , zostawiamy kilka sztuk groszku zielonego do dekoracji . Ciastka kruszymy. Rybę smażymy obtoczoną(...)każdej strony aż się zarumieni . Przegrzebek smażymy na klarowanym maśle po 1 minucie z każdej strony , powinien być rumiany ale w środku wilgotny , gdy go przesmażymy będzie gumowaty. Sosem , ciastkami i resztą składników dekorujemy talerz i podajemy rybę i przegrzebek gorące. Smacznego
na gazieplacki. Smażyć na patelni naleśnikowej obracając co jakiś czas aby nie spalić. Tak ok. 5-6 min. Przekrajać na pół, ale nie do samego końca, tak jakieś 3/4. Sałatka: Sałatę, paprykę umyć i pociąć w paseczki tak sano ogórka. Wszystko wymieszać. Nasz kebab: Na dolną cześć naszego chlebka nakładamy warzywa, następnie mięsko i nakrywamy górną częścią placka. Smacznego :) *Nasze chlebki(...)ściereczką, aby nie obsychały, a smażyć je jak mięso już będzie prawie gotowe. Wtedy będą cieplutkie. *Do sałatki można dodać np. śmietany bądź majonez lub zrobić ulubiony sos. Ja nie lubię takich rzeczy więc jem bez tego. Surówka nr. 2, którą jadła reszta rodzinki: Kapustę pekińską kroimy w paseczki, dodajemy do tego posiekany szczypior i wszystko mieszamy dodając śmietanę
Moje pyszne gotowanieSkładniki: kiełbasa chorizo winogrona bezpestkowe ser feta szpinak "baby" pestki z dyni sałata lodowa pomidor malinowy Przygotowanie: Kiełbasę podsmażyć na suchej patelni. Warzywa i owoce dokładnie umyć i osuszyć. Ser feta pokroić w kostkę. Pestki z dyni można również podpiec na suchej patelni (do momentu, aż zaczną strzelać). Wymieszać wszystkie składniki razem. Można dolać ulubionej oliwy czy oleju(...)już niczym nie przyprawiam. Taka wersja mi odpowiada, ale równie dobrze można dodać zielonego pesto, albo po prostu sosu winegret. Nie podaję proporcji, bo każdy wie ile zje i na ile osób ma być micha zielska
Karczma Honoriettyprzepada za krewetkami będzie mógł zjeść i myślę że powie … dobre Zaczynamy od przygotowania sałatki, świeżego ogórka obrać i pokroić w półplasterki, pomidory koktajlowe na pół, sałatę umyć i osuszyć. Wszystko wymieszać doprawić oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Przygotowanie krewetek – krewetki umyć i osuszyć, wrzucić do miseczki. jeśli nie są oczyszczone, to należy naciąć każdą krewetkę(...)nitkę czyli flaczek. Zostawić skorupkę ogonka. Będą ładnie wyglądały, ale nie jest to konieczne.Wrzucić krewetki do miseczki, dodać pokrojone drobno chilli, kurkumę, wyciśnięty przez praskę czosnek, słodko kwaśny sos chilli. Doprawić solą i skropić sokiem z cytryny. Zostawić tak na co najmniej dwie godziny. Przygotowanie ciasta – za pomocą miksera wymieszać mąkę, białko, curry, sól i wodę na gładką
Kuchnia Pokoleń